Що робити, якщо дитина перехвилювався

  1. Фізично зупинити «біганину»
  2. умити
  3. напоїти
  4. Чого робити не можна, якщо дитина перехвилювався:

У деяких ситуаціях будь-яка дитина перехвилювався. Є діти, схильні до подібного стану (легко збудливі, вразливі). Буває, що сім'я затрималася десь, і малюка не встигли укласти в звичний час, або був складний насичений день. Звичайних ритуалів для відходу до сну не досить. Потрібно додатково заспокоїти перезбудженого дитини.

Потрібно додатково заспокоїти перезбудженого дитини

Як визначити, перехвилювався чи ні малюк, ви дізнаєтеся з попередньої статті, присвяченій даній темі . Тут же буде детально розписано, що батькам робити в подібному випадку.

Фізично зупинити «біганину»

Перезбуджений дитина кидається іграшками, б'ється, бігає без зупинки. Зупиняти його дії словами найчастіше в таких випадках марно. Так ви тільки самі сильніше розлютитеся, але ні на йоту не заспокоїте його. Візьміть малюка на руки, фізично припиніть його дії, обійміть, потримайте трохи так. Чим сильніше перевозбуділся дитина, тим складніше йому самостійно заспокоїтися, зупинитися. Допоможіть йому в цьому.

умити

Якщо мова йде про вечір і укладанні на нічний сон, то добре заспокоїти дитину допомагає купання та ігри з водою: переливати, бризкатися. Коли немає можливості посадити дитину в ванну, цілком допустимо скористатися просто раковиною: умити йому обличчя прохолодною водою. Можна і руки помити. Звук поточної води теж діє заспокійливо. Купання при цьому не затягуйте. Дайте дитині пограти, заспокоїтися і йдіть його укладати.

напоїти

Перевозбуженние діти часто подовгу плачуть так, що не можуть зупинитися. Дати води або соку тоді може бути скасована крики і схлипування. Після чого вже поговоріть з ним, заспокойте словами, вислухайте його переживання, поясніть подальші дії.

Дуже добре допомагає заспокоїти перезбудженого дитини спеціальний трав'яний чай. Він продається в аптеках або продуктових магазинах. У його складі меліса та інші заспокійливі трави. Перш, ніж давати малюкові такий напій, необхідно переконатися, що на нього немає алергії. Чай не дає миттєвого результату, але в купе з іншими методами служить хорошою підмогою, щоб заспокоїти перезбудженого дитини.

Чого робити не можна, якщо дитина перехвилювався:

  • Включати активну гучну музику. Якщо є бажання скористатися музикою, щоб заспокоїти перезбудженого малюка, вибирайте інструментальні твори, спокійну класику або колискові. Включати їх краще тихо, фоном.
  • Дивитися телевізор або мультфільми, а також давати комп'ютерні (або на телефоні) гри. Зовні здається, що малюк за мультиком або грою спокійний, хоча насправді подібні візуальні подразники негативно діють на його нервову систему, після чого йому буде важко заснути. Як заняття для того, щоб заспокоїти перезбудженого малюка більше підійде читання книги. Але не варто читати занадто довго. Як тільки малюк заспокоївся, казку прибирають, і дитину укладають спати.
  • Грати в рухливі ігри. Щоб заспокоїти перезбудженого дитини, не варто з ним бігати. Віддайте перевагу іграм, в яких треба зупинятися. Наприклад, «морська фігура замри» (на рахунок 3 дитина повинна завмерти в вигляді будь-якого морського створення). Такі контрольовані паузи в активній грі допомагають поступово заспокоїти малюка і перейти до спокійних занять.

Якщо ваша дитина схильна перезбуджуватися

Для такого малюка бажано звести до мінімуму ситуації, в яких він перевозбуждается: не відвідувати з ним ігрові кімнати, кінотеатри, рідше ходити на дитячі свята. Набагато корисніше для нього буде погуляти на свіжому повітрі і пограти з іншими дітьми на майданчику. Особливо важливо для такої дитини дотримуватися режиму дня і вчасно укладати спати.

Денний сон для вразливих дітей теж обов'язковий. Якщо малюк відмовляється спати вдень, то це не привід взагалі прибирати тиха година: займайтеся в цей час читанням, ліпленням, просто валятися разом в ліжку.

Якщо заспокоювати перезбудженого дитини вам доводиться мало не кожен день, підіть на прийом до педіатра і невролога. Можливо, нервовій системі маленької людини потрібна допомога у вигляді будь-яких вітамінів або спеціальних препаратів.

Зазвичай перерахованих способів цілком вистачає, щоб заспокоїти перезбудженого дитини. Але набагато простіше не доводити ситуацію до крайності: йти зі свята, як тільки малюк втомився; дотримуватися режиму дня; багато гуляти на свіжому повітрі.

Можливо, вам також будуть Інтерест інші статті:

Де взяти сили в декреті

Як стати хорошою мамою

Чим може бути корисний психолог для молодої мами

Повага до дитини як заставу слухняності

Новости