Що краще - договір перевезення або транспортного експедирування?

  1. Що таке перевезення, експедирування?
  2. Який же договір вигідніше укладати?
  3. Укладення договору експедиції
  4. І як підсумок:

Коли є необхідність перевезти вантаж на велику відстань, виникає питання: передоручити цю роботу експедитору або самому зайнятися організацією перевезення? Щоб прийняти правильне рішення, потрібно знати деякі юридичні тонкощі, основні з яких викладені в нашій статті.

Щоб прийняти правильне рішення, потрібно знати деякі юридичні тонкощі, основні з яких викладені в нашій статті

Коли є необхідність перевезти вантаж на велику відстань, виникає питання: передоручити цю роботу експедитору або самому зайнятися організацією перевезення? Щоб прийняти правильне рішення, потрібно знати деякі юридичні тонкощі, основні з яких викладені в нашій статті.

Що таке перевезення, експедирування?

Вантажоперевезення в Києві та інших містах - найважливіша галузь української економіки. Про деякі аспекти цієї галузі читайте в попередніх наших статтях про те, що потрібно знати про вантажоперевезення і про правове регулювання цього виду діяльності.

У цій статті ваше увага акцентується на питанні експедиторської діяльності. Які переваги та вигоди у вантажовідправника і вантажоодержувача при отриманні транспортно-експедиторських послуг? Відповідь на це питання можна знайти, вивчивши законодавчі норми з цього питання.

І так, відповідно до статті 909 Цивільного кодексу України за договором перевезення одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірені їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення і передати вантаж особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується заплатити за перевезення встановлену плату.

Зовсім інші зобов'язання виникають відповідно до статті 9 Закону «Про транспортно-експедиторську діяльність» за договором транспортного експедирування: одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу .


З цих норм закону очевидна різниця між договором на перевезення вантажу і договором транспортного експедирування:

  • Перевезення - це фактична доставка і передача вантажу від відправника до одержувача.
  • Експедиція - організація перевезення: укладення договорів, оплата необхідних платежів, оформлення документів, забезпечення схоронності вантажу та інші послуги від моменту отримання замовлення до передачі вантажу одержувачу.

Можна зробити висновок, що за обома договорами вантаж буде доставлений від відправника до одержувача. Різниця полягає в тому, хто займається формальною стороною перевезень. У випадку з перевезенням цим займається сам відправник вантажу, а при експедируванні - експедитор. Також відмінності є в обсязі відповідальності.

Який же договір вигідніше укладати?

Всім перевізникам, які здійснюють вантажоперевезення по містах України , Дуже важливо знати, що в українському законодавстві встановлена презумпція винності перевізника! Отже, з точки зору стягнення можливих збитків прямий договір перевезення вигідний для відправника вантажу. Особливо це стосується випадків, коли перевезення здійснюється тільки одним перевізником.

Якщо ж процес перевезення вантажу більш складний і необхідно задіяти кілька перевізників, то однозначно простіше укласти один договір з експедитором, який буде розробляти маршрут, шукати перевізників, повністю організовувати і забезпечувати перевезення вантажу. Але в цьому випадку гостро стоїть питання про правовий захист вантажовідправника.

Укладення договору експедиції

Укладення договору транспортного експедирування має масу нюансів. Так, наприклад, в рамках одного договору може бути передбачено надання різного виду послуг, оскільки за законодавством їх обсяг не обмежений.

Дуже важливо знати, що є цілий перелік істотних умов договору, без яких договір взагалі вважається неукладеним. Можна ставити під сумнів доцільність даних законодавчих норм, але закон - є закон. Список вищевказаних умов викладено в статті 9 Закону «Про транспортно-експедиторську діяльність». Всі ці умови повинні бути викладені в договорі і погоджені сторонами. Одне з істотних умов договору, яке марно ігнорується, - вартість послуг експедитора. У зв'язку з цим виникають ризики з обох сторін:

  1. Експедитор може не отримати належної винагороди.
  2. Товар може бути не доставлено за призначенням, а експедитор зніме з себе відповідальність.

Які ж загальні функції може виконувати експедитор? Відповідь на це питання залежить від вмісту договору транспортного експедирування:

  • від імені замовника - відповідачем за цими договорами тоді буде замовник. Так буде відбуватися, якщо договір експедиції укладений у формі договору доручення. Цей варіант не вигідний вантажовідправнику, так як він фактично не знає умов договору перевезення;
  • від свого імені - відповідачем за договорами виступатиме сам експедитор. Так буде відбуватися, якщо договір експедиції укладений у формі договору комісії. Експедитор укладає договори від свого імені. Відповідно і відповідати за дії перевізників доведеться йому.

І як підсумок:

  1. Вантажовідправник повинен потурбуватися, щоб умови договору припускали можливість вимагати від експедитора компенсації збитків.
  2. Ну а експедитору потрібно, щоб його обсяг відповідальності перед клієнтом не перевищував обсяг відповідальності перевізника перед самим експедитором.

Що таке перевезення, експедирування?
Який же договір вигідніше укладати?
Коли є необхідність перевезти вантаж на велику відстань, виникає питання: передоручити цю роботу експедитору або самому зайнятися організацією перевезення?
Що таке перевезення, експедирування?
Які переваги та вигоди у вантажовідправника і вантажоодержувача при отриманні транспортно-експедиторських послуг?
Який же договір вигідніше укладати?
Які ж загальні функції може виконувати експедитор?

Новости