Що таке Carnet TIR або Книжка МДП? Як працює система МДП?

  1. Що таке Carnet TIR, або Книжка МДП? Як працює система МДП? TIR розшифровується як Міжнародні Дорожні...
  2. Вантажний маніфест TIR Carnet
  3. Як працює Книжка МДП
  4. Як працює система МДП в Росії
  5. Пастки на російському кордоні
  6. гарантійні обмеження
  7. Хто, що і кому гарантує
  8. Попереднє Електронне Інформування ЕПІ
  9. Відстеження книжки МДП - система SafeTIR

Що таке Carnet TIR, або Книжка МДП? Як працює система МДП?

TIR розшифровується як Міжнародні Дорожні Перевезення, або МДП. Те, що в просторіччі називають «тиром», маючи на увазі блокнот з відривними листками, офіційно іменується Книжкою МДП або Carnet TIR.
Ця книжка лише один з елементів досить складного механізму, що регулює міжнародні автомобільні перевезення. Цей механізм також страхує пов'язані з міжнародним перевезенням ризики.

Власне МДП - це «універсальна транзитна система, що дозволяє транзит товарів з країни відправлення в країну призначення під митними печатками і пломбами. При цьому заходи митного контролю визнаються протягом усього перевезення ».

Система МДП була розроблена в Європі після Другої світової війни з метою спрощення торгівлі та транспорту і вводилася в дію в кілька етапів. Вона максимально зменшує адміністративні і фінансові витрати, одночасно надаючи країнам-учасницям міжнародну гарантію сплати митних зборів.

Міжнародні автомобільні перевезення за процедурою МДП здійснюються відповідно до Конвенцією МДП (Російський текст конвенції починається зі станиці 195), яка була розроблена під егідою Європейської економічної комісії ООН у 1954 році. Конвенція була остаточно прийнята в 1975 році і вступила в дію в 1978-му.

За впровадження, функціонування та розвиток системи МДП відповідає Міжнародний Союз Автомобільного Транспорту ( МСАТ, або IRU ) Зі штаб-квартирою в Женеві. МСАТ діє через свої регіональні представництва. У Росії - це Асоціація Міжнародних Автомобільних Перевізників ( АСМАП ).

Хоча РФ також приєдналася в Конвенції, з 2013 року дію книжок МДП на її території «на ділі» серйозно обмежена.

Як виглядає TIR Carnet, або Книжка МДП

Обкладинка книжки МДП (натисніть на зображення щоб збільшити)

Книжка МДП (ТІР, TIR Carnet) - являє собою блокнот великого формату і складається з:

  • Обкладинки темно-жовтого кольору
  • Жовтого вантажного маніфесту (не використовується для митних цілей)
  • Парних білих і зелених відривних листків з корінцями
  • протоколу
  • Задньої сторони обкладинки з відривний частиною

Книжка МДП має унікальний номер, що складається з двох літер латинського алфавіту і семи цифр. Термін дії кожної книжки МДП обмежений. Дата закінчення дії вказується штампом на обкладинці блокнота. Під терміном дії розуміється остання дата, коли можна відкрити ТІР і почати перевезення за процедурою МДП.
ПРИМІТКА: Блокнот «Книжка МДП» коштує відносно недорого, як будь-який якісний альбом для малювання, проте сама можливість використовувати книжки МДП, тобто бути повноправним учасником міжнародних автомобільних перевезень по системі МДП - задоволення не з дешевих. Необхідно отримати допуск до міжнародних перевезень в ФТС. Після чого транспортна інспекція видасть вам на кожен тягач картку допуску до міжнародних перевезень вантажів. Буде потрібно також заплатити внесок і стати акредитованим членом АСМАП. Крім того, треба отримати митні свідоцтва на причепи, не кажучи вже про те, що всі ваші транспортні засоби повинні бути сертифіковані для міжнародних перевезень.

Вантажний маніфест TIR Carnet

Невідривної лист TIR книжки МДП (натисніть на зображення щоб збільшити)

TIR Carnet містить всю основну інформацію з міжнародного перевезення вантажу:

  • Країна відправлення і країна призначення
  • Митниця відправлення і митниці призначення
  • Черговість проходження митниць
  • Дані по вантажу: опис, код ТН ЗЕД, вага брутто / нетто, кількість вантажних місць
  • Скільки вантажних місць і на яку митницю повинні ці вантажні місця бути доставлені
  • Список і номера товаросупровідних і транспортних документів
  • Реєстраційний номер транспортного засобу, який здійснює міжнародну автомобільну перевезення
  • Номери накладених пломб, друку інші позначки митниці

При наявності досвіду, ТІР можна заповнити самому ( докладна інструкція ). Однак оскільки для цього часто доводиться уважно переглядати багатосторінкові інвойси, пакувальні листи або (не дай Бог) криво зроблені CMR, як правило, цим займаються спеціально навчені люди - експедитори суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.
Тим більше, що ніяких помарок, що допускають подвійне тлумачення даних, в тирі не повинно бути в принципі. Всі виправлення виробляються тільки шляхом викреслення помилкових відомостей. Після виправлення помилок або додавання нових відомостей зміни на сторінках ТІРа обов'язково завіряються митної печаткою. В іншому випадку ТІР недійсний.
Тири бувають 4-, 6- і 14- і 20-листові залежно від того, скільки разів за перевезення вам доведеться відкривати / закривати процедуру МДП. Відповідно відрізняється і їх ціна (ціна самого блокнота). Вибираючи ТІР, важливо заздалегідь знати, скільки листів вам знадобиться, а для цього, в свою чергу, чітко уявляти маршрут і розуміти, як на практиці відбувається перевезення по тиру.

Як працює Книжка МДП

При проходженні митниць з блокнота послідовно виривають аркуші. Водієві в блокноті залишаються корінці. Листи вважаються по парам: білий і зелений. Перший лист = ТІР відкритий; другий лист = ТІР закритий. У відкритому тире непарне кількість корінців, в закритому - парне. Часто плутають відкриття ТІРа з фактичним початком перевезення, а закриття ТІРа - з її завершенням. ЦЕ НЕ ТАК.

Йдеться саме про перевезення за процедурою МДП. Як до, так і після цього перевезення може проходити за іншою процедурою. Щоб не ламати голову, керуйтеся при підрахунку листів ТІРа наступною формулою: 1-й лист = встати під національний митний контроль, почати процедуру МДП, 2-й = вийти з-під національного митного контролю, завершити процедуру МДП.

Щоб не ламати голову, керуйтеся при підрахунку листів ТІРа наступною формулою: 1-й лист = встати під національний митний контроль, почати процедуру МДП, 2-й = вийти з-під національного митного контролю, завершити процедуру МДП

На кожну митну зону доводиться, таким чином, парна кількість відривних аркушів. Покинути митну зону з відкритому тиром не можна - він завжди повинен бути спочатку відкритий, а потім закритий для цієї зони. Розглянемо приклад перевезення по тиру, послідовно проходить через три митних простору: Швейцарія-ЄС-ТС (Митний Союз з двома місцями доставки в РФ).

  1. У Швейцарії ви затамажіваетесь (проходите процедуру митного оформлення), відкриваєте ТІР (оформляєте Книжку МДП), накладаєте пломби і встаєте під швейцарський митний контроль, почавши процедуру МДП. Відривається перший лист. На виході з митного простору Швейцарії відривають другий лист, процедура МДП закривається.
  2. На вході в ЄС митниця відкриває процедуру МДП вже для митного простору ЄС - відривається третій лист. У Польщі на виході з ЄС процедуру МДП знову закривають, відриваючи четвертий лист. При в'їзді в Митний Союз процедура МДП відкривається в третій раз і відривається п'ятий лист.
  3. На першій митниці призначення в РФ процедуру МДП закривають, відривають шостий лист, знімають пломби, вивантажують частина вантажу (якщо у вас кілька місць доставки), потім знову накладають пломби і відкривають МДП в четвертий раз, відірвавши сьомий лист.
  4. Нарешті, на другий і останній митниці призначення в РФ вам в останній раз закривають процедуру МДП, відривають восьмий лист, знімають пломби і вивантажують залишився вантаж. Після повернення з рейсу використаний ТІР повертається в АСМАП, який веде їх облік.

У підсумку ви пройшли три митні зони, але вставали під митний контроль і виходили з-під нього чотири рази: в Швейцарії, в ЄС, і два рази в ТС. Кожен раз вам потрібно по 2 листа, щоб спочатку відкрити, а потім закрити процедуру МДП - разом 8 аркушів.

Якби ви, наприклад, взяли книжку МДП з шістьма листами, її вистачило б тільки до першої митниці призначення в РФ, і далі довелося б їхати за іншою процедурою. Якби ви з якихось причин вирішили проїхати по дорозі через Україну, яка поки що не входить ні в ЄС, ні в ТС, вам би знадобилося додатково 2 листи, і ви витратили б 10.

При плануванні перевезення потрібно пам'ятати, що незалежно від кількості листів митниць призначення може бути не більше трьох. Для митниць в книжці МДП передбачено всього 4 графи, включаючи митницю відправлення. І будь у вас хоч 20-листової ТІР, нічого від цього не зміниться. Сама послідовність митниць теж дуже важлива. Після того, як ТІР заповнений і відкритий, змінити порядок проходження митниць вкрай важко і є ризик нарватися на адміністративне правопорушення.

Як працює система МДП в Росії

З 2013 року дію в ТІРів в РФ було значно обмежено, причому в основній сфері - сфері імпорту. Цьому передував затяжний конфлікт між ФТС РФ і АСМАП . В результаті ФТС оголосила, що незалежно від вартості вантажу ТІР в Росії більше не є достатньою мірою забезпечення для сплати митних зборів.

В інших країнах Митного союзу - Білорусі та Казахстані - тири при цьому діють, як і раніше, без обмежень. Це призвело до досить незвичайного результату: при ввезенні товарів в РФ митниця все-таки працює з тиром, але тільки на закриття. Іншими словами, ФТС не може не визнавати ТІР, відкритий в Білорусі, але сама тири вже не відкриває.

У підсумку, в даний момент по тиру можна доїхати тільки до першої російської митниці. Залежно від ситуації це може бути або митниця на кордоні, або перша митниця призначення по тиру (так званий, внутрішній митний пост).

У більшості випадків, коли ви заходите в РФ, минаючи суміжні держави Митного Союзу (Білорусь чи Казахстан), ТІР вам закриють вже на кордоні. Виняток донедавна становив т / п «Брусничне» на кордоні з Фінляндією. Там з тирами пропускають і можна доїхати до першої внутрішньої митниці. Якщо ж ви заходите в РФ через суміжні держави ТЗ, наприклад, Білорусь, то в цьому випадку ви як би минете російський кордон, відповідно ТІР не закривається і можна доїхати з ним до першої митниці призначення в РФ.

Але так чи інакше, після проходження першого російського митного поста, будь то прикордонний або внутрішній, ТІР закривається. Для подальших місць доставки доведеться відкривати транзитні декларації та надавати гарантійне зобов'язання сплати мит.

Пастки на російському кордоні

При цьому особливу увагу необхідно звернути на дуже неприємну ситуацію, коли перевізник, що прямує в РФ, по шляху потрапляє в митний конвой по Білорусі. Безліч перевізників вже погоріло на цьому і ще багато, на жаль, погорять.

Суть в тому, що білоруський конвой доводить перевізника не до митниці призначення, а просто до першої російської митниці - зазвичай це один з постів на російсько-білоруському кордоні. Там ТІР примусово закривають і ніякі вмовляння не допоможуть.

Тобто, ви ще навіть не доїхали до першої митниці призначення в РФ, а ТІРа вже немає і за якою процедурою ви поїдете далі незрозуміло, хоча, щоб уникнути цього ви спеціально їхали через Білорусь. Необхідно волею-неволею оформляти транзитну декларацію і гарантію сплати митних платежів.

При цьому, після закриття ТІРа на митниці вам дається не більше трьох годин для відкриття нової процедури транзиту. Не встигли - їсте на СТЗ, а там, як пощастить - може, просто постоїте на платній стоянці, а, може, вас вивантажать на склад, щоб потім, коли ви, нарешті, все оформите, завантажити знову і ще раз взяти з вас гроші .

Само по собі виправити всі необхідні документи, в принципі, не складно. Поручительствами для митного транзиту, наприклад, розповідає страхова компанія «Арсенал '». Тепер її агентів, субагентов і суб-субагентів можна знайти майже на кожному митному посту. Вони ж, як правило, роблять і транзитну декларацію.

Якщо ваш вантаж не особливо цінний і їсте ви не особливо далеко - куди-небудь в центральну Росію - вважайте, що ви відбулися малою кров'ю. А ось якщо з'ясується, що для вантажу передбачені додаткові заходи митного контролю та прямуєте ви, скажімо, в Казахстан, - ви потрапили.

Теж саме може статися і на будь-якому прикордонному митному посту, якщо ви заходите в Росію безпосередньо, минаючи Білорусь і Казахстан. До 2013 року подібних складнощів не виникало. Втім, АСМАП і МСАТ не втрачають надії повернути ситуацію назад і відновити повноцінне дію Книжок МДП на території РФ.

гарантійні обмеження

ТІР, без сумніву, дуже зручний, проте, як уже зазначалося раніше, не є універсальним рішенням в галузі міжнародних автомобільних перевезень. Зокрема, конвенція МДП гарантує національним митницям сплату митних зборів на суму до 60 тисяч євро. Якщо збори перевищують цю суму, ТІР вже не діє і потрібно додаткове гарантійне забезпечення.
У Білорусі, як правило, це митний конвой, вартість якого становить близько 300 USD. За ці гроші машину з вашим вантажем ведуть під конвоєм по території Білорусі до кордону з Росією. Оформленням конвою займається виключно підприємство «Белтаможконвой», представники якого знаходяться на всіх прикордонних пунктах пропуску Білорусі.

У Росії найбільш часто використовується гарантійні поручительства і гарантійні сертифікати. Гарантійні сертифікати оформлюються одержувачем вантажу на митниці призначення після попереднього внесення митних зборів. ПДВ при цьому береться не за 18% як при розмитненні вантажу, а по 20% як при транзиті.
Гарантійні поручительства, зі свого боку, можуть бути оформлені самими перевізником на всіх митних постах РФ через агентів і субагентов страхової компанії «Арсенал '». (Зазвичай, це ті ж митні брокери, які отримали відповідну ліцензію). Вартість поручительства залежить від співвідношення суми митних зборів і відстані до митниці призначення.

Очевидно, що для дорогих вантажів ТІР не підходить. Тому важливо знати вартість вантажу і його код по ТН ЗЕД, щоб заздалегідь вирахувати розмір митних зборів і не потрапити в халепу. Збори вважаються за формулою: мито згідно з кодом ТН ЗЕД + 20 відсотків ПДВ від (вартості товару + мито) + збір за митне оформлення.

Хто, що і кому гарантує

Багато хто схильний розглядати страхові гарантії по тиру як свого роду броню, яка в разі чого захистить від всіх бід. Насправді, все трохи складніше. МСАТ, звичайно, гарантує національним митницям сплату митних зборів до 60 тисяч євро. Але вигодонабувачем є зовсім не перевізник або власник вантажу, а національна митниця. Більш того, ніщо не звільняє перевізника від відповідальності і фінансових зобов'язань у разі порушення ним конвенції МДП.

За кожну отриману книжку МДП перевізники платять в російське представництво МСАТ - асоціацію АСМАП - страхову премію в розмірі 12,5 швейцарського франка. Всі ці кошти потім перераховуються в ВСАТ «Ингосстрах». Однак що надається за договором страхування покриття не є страховим в звичайному розумінні цього терміна. Це - гарантія, яка не передбачає отримання перевізником страхового відшкодування. Перевізник сплачує за страховку, по якій йому ні чого не належить.

Вигодонабувачем за страховим договором виступає так звана «гарантійна ланцюг МДП»: АСМАП, МСАТ і міжміські страховики МСАТ. Представники ланцюгової системи гарантій отримують від «Ингосстраха» страхові відшкодування, коли вони оплатили митниці претензії щодо книжок МДП за перевізника. Одночасно «Ингосстрах» пред'являє регресну вимогу до перевізника, який йому за страховку заплатив для отримання компенсації.

Попереднє Електронне Інформування ЕПІ

В'їхати в Митний Союз, просто показавши ТІР митнику на кордоні, на жаль, не можна. Щоб полегшити собі життя, з 2012 року митниця ввела так зване Електронне Попереднє Інформування (ЕПІ), яке поширюється в тому числі на перевезення по тиру. ЕПІ - це своєрідна електронна декларація, яка містить всі дані по вантажу і перевезення. Після подачі ЕПІ митниця привласнює перевезення індивідуальний MRN-номер (Movement Reference Number), який відображається або цифрами, або штрих-кодом. Водій надає цей номер на кордоні, і митник легко знаходить відповідну ЕПІ в своїй базі даних. Звіривши її дані на своєму комп'ютері з даними в супровідних документах, митниця або підтверджує MRN, або відправляє ЕПІ на правку.

Для роботи з ЕПІ МСАТ розробив власний онлайн-сервіс TIR-EPD. Користуватися ним можуть тільки авторизовані користувачі. Втім, якщо вам вже дали сам ТІР, отримати доступ до TIR-EPD нескладно. Логіни і паролі видають регіональні представництва МСАТ - в Росії це АСМАП. З керівництвом по TIR-EPD при бажанні можна ознайомитися тут .

Важливо: в TIR-EPD можна оформити ЕПІ тільки в тому випадку, якщо ви йдете по тиру. Якщо ТІР не використовується, наприклад, перевезення здійснюється за транзитної декларації, потрібно вибирати інші програми або Портал електронного надання відомостей ФТС РФ (http://edata.customs.ru/Ed/). У свою, чергу ці програми можуть подати ЕПІ і для ТІРа.

Нарешті, якщо ви не хочете зв'язуватися ЕПІ, її готовий зробити за вас будь-який брокер на прикордонному пункті пропуску. Вартість варіює від кількості кодів ТН ЗЕД.

Відстеження книжки МДП - система SafeTIR

В середині 90-х років у зв'язку зі збільшенням обсягу торгівлі та числа автоперевізників, які виконують перевезення по тиру, були створені додаткові засоби контролю і управління. Одним них стала електронна система контролю за використанням книжок МДП - SafeTIR. SafeTIR через додаток CUTE-Wise (http://www.cutewise.org/) дозволяє перевіряти статус і дійсність кожної книжки МДП, в будь-який момент в режимі реального часу.

Основними завданнями системи SafeTIR є:

  • забезпечення підтвердження про припинення перевезення МДП
  • полегшення перевірки книжки МДП, зокрема митного штампа на останньому корінці
  • управління ризиками в системі МДП шляхом електронного відстеження місцезнаходження книжки МДП
  • забезпечення швидкого та ефективного інструменту по виявленню потенційних порушень і запобігання їх повторення
  • спрощуються внутрішні процедури розслідування порушень по кожній конкретній книжці МДП.

Інформація про припинення перевезення МДП передається національними митними органами в МСАТ. Після цього, дані стають доступними для всіх учасників системи МДП: митних органів, яка видає і гарантує асоціації, страховиків, транспортних операторів. Як наголошується на сайті МСАТ, в 2012 році середній час передачі даних в систему становило 1,5 днів. При цьому МСАТ намір домогтися того, щоб всі країни-учасниці передавали дані SafeTIR не пізніше того ж самого дня, в який була припинена операція МДП.

SafeTIR дозволяє митним органам перевіряти статус кожної книжки МДП до прийняття цієї книжки в оформлення.

Що таке Carnet TIR, або Книжка МДП?
Як працює система МДП?
Як працює система МДП?

Новости