Що відбувається на ринку вантажоперевезень в Росії

  1. Причини проблем в галузі
  2. За регіональним округам
  3. висновки

Сьогодні глобальна напруженість в економіці негативно проявляється у всіх сферах бізнесу, в тому числі і в вантажоперевезеннях.

У структурі ринку вантажоперевезень Росії традиційно виділяють п'ять каналів транспортування:

  • автомобільний;
  • залізничний
  • водний;
  • повітряний;
  • трубопровідний.

Логічно виключити з аналізу два крайніх каналу, оскільки авіація в транспортуванні вантажів задіюється рідко (її частка не перевищує 0,1% від загального обсягу ринку), а завантаження трубопроводу, навпаки, перекриває інші канали транспортування і, до того ж, підконтрольна державі .

Структура ринку вантажоперевезень РФ в 2015 р,%

Варто відзначити, що в даній структурі вантажообіг обчислюється в цілому (враховуються і внутрішні, і міжнародні перевезення).

Більше 47% всіх перевезень на ринку доводиться на автомобільний і залізничний транспорт. При цьому близько 4% від загального обсягу вантажів перевозять по автодорогах. В останні роки цей показник падає за рахунок:

  • збільшення податків;
  • труднощів, з якими стикаються компанії, які бажають відновити свої автопарки;
  • високих цін на послуги далекобійників - водіїв категорії Е не так багато, необхідну винагороду за роботу тільки зростає.

Проте колісний транспорт міцно утримує лідируючі позиції в сегменті вантажоперевезень.

Дані за 2014-2015 роки показують, що частка використання поїздів збільшилася як при доставці негабариту , Так і при виконанні звичайних вантажних перевезень. Це пояснюється рядом факторів:

  1. Вигідною тарифікацією при міжнародних перевезеннях;
  2. Низькою вартістю транспортування 1 тонни вантажу на 1 км;
  3. Частим використанням мультимодальних схем транспортування.

Частка водного транспорту у вантажоперевезеннях - менше 2%. У більшості випадків він задіяний у зовнішньоекономічній діяльності, коли перевезення здійснюються по морю.

За період з 2012 по 2015 роки спостерігалося невелике, але стабільне збільшення обсягів внутрішніх вантажоперевезень - приблизно на 3% щорічно. Не дивно, що через це залізні дороги виявилися в центрі уваги. В силу традиційно великих відстаней між відправником і отримувачем, найчастіше в перевезеннях використовується саме залізничний транспорт - наприклад, в гірничодобувному та переробному секторах, важкому машинобудуванні та інших галузях промисловості.

Однак використання залізничного транспорту не завжди можливо, і основною рушійною силою розвитку ринку вантажоперевезень стають автомобілі. Незважаючи на недостатньо розвинену автодорожню інфраструктуру, причин для розвитку ринку автотранспорту кілька:

  • можливість точкової доставки за конкретною адресою;
  • оперативне виконання завдання;
  • збереження вантажу.

Прибутки 2015 роки не поспішали радувати нас високими показниками. За підсумками перших двох місяців минулого року спостерігалася неприємна тенденція: автомобільний транспорт Росії став галуззю економіки, в якій сальдо прибутків і збитків виявилося негативним - близько 7,3 млрд рублів! Не дивно, що кількість прибуткових транспортних компаній стрімко скорочується.

Динаміка обсягу вантажоперевезень в 2014-2015 рр.

Спад за підсумками 2015 р вантажообігу - на рівні, трохи перевищує 6%, а за обсягами перевезень вантажів всіма видами комерційного автотранспорту - 7,3% в порівнянні з 2014 р Незважаючи на спад натуральних показників, обсяг ринку автомобільних вантажоперевезень в 2015 р . у вартісному вираженні залишився практично на тому ж рівні - 0,4% в порівнянні з 2014 р


Причини проблем в галузі

Що ж послужило занепадом колишньої прибуткової галузі за короткий часовий проміжок? Розглянемо питання докладніше.

Першою, і основний, причиною катастрофічного падіння ринку вантажоперевезень можна назвати санкції. Звичайно, зараз кожен, зазнає збитки в розвитку бізнесу , Готовий таврувати заборона на ввезення в Росію продовольства з Європейського Союзу і США. Але поміркуйте самі: за вже виконані замовлення на імпорт продовольчих і промислових товарів більшість перевізників не отримали обіцяних гонорарів, коли вступили в силу заборони на перевезення продукції, повідомляє ГК «Балтика-Транс».

Одночасно різко зросли ризики неплатоспроможності з боку замовників перевезень. Поки рубль переживає глибоку кризу, замовникам не вистачає власних коштів, а відстрочки по платежах перевізникам тільки ростуть. 60 днів відстрочки оплати вже не межа, і деякі клієнти просять очікування до 90 днів, зокрема це експедиторські компанії, які виступають посередниками між вантажовідправниками і перевізниками.

Ситуація ускладнюється тим, що вивозити з Росії автоперевізникам, за фактом, виявилося нічого. експортні товари вивозяться великими партіями, зазвичай по залізниці - як, наприклад, руда, ліс, зерно і метали, або ж по трубах, як вуглеводні (газ, нафта).


За регіональним округам

Більш детально ситуацію на ринку розглянемо в регіональному аспекті.

Лідерами за обсягом перевезень вантажним транспортом в 2014-2015 рр. в натуральному вираженні є ЦФО, СФО, ПФО і УФО.

в натуральному вираженні є ЦФО, СФО, ПФО і УФО

Структура ринку вантажоперевезень по ФО, в млн тонн

Найгіршу динаміку за обсягом автомобільних вантажоперевезень в натуральному вираженні в 2015 р - в порівнянні з 2014 р - показав СФО (-18,6%), найменше скоротився ДФО (-1,1%). Даних по КФВ в 2014 році немає, тому динаміка по округу не представлена.

Динаміка ринку вантажоперевезень по ФО,%

За підсумками 2015 року відбулася зміна лідера за обсягом автомобільних вантажоперевезень в натуральному вираженні: на перше місце вийшов ЦФО (+ 0,8%), змістивши СФО на друге місце (-2,5%).

За підсумками 2015 року відбулася зміна лідера за обсягом автомобільних вантажоперевезень в натуральному вираженні: на перше місце вийшов ЦФО (+ 0,8%), змістивши СФО на друге місце (-2,5%)

Лідери ринку вантажоперевезень по ФО,%


висновки

Серйозним ударом для ринку вантажоперевезень стали санкції, які привели до різкого скорочення обсягу міжнародних вантажних перевезень. Незважаючи на загальні тенденції спаду ринку, серйозні перспективи відкриваються для внутрішніх вантажоперевезень.

У нас в країні це традиційно ж / д і автотранспорт. Учасники ринку активно розвивають напрямки півдня і далекого сходу.

Одним з ключових драйверів ринку вантажоперевезень є, в тому числі, і протяжність, і якість доріг. За умови нівелювання корупції в країні і цільового використання коштів, новий збір за користування федеральними трасами (в народі - «Платон») може зіграти ключову роль у розвитку дорожньої інфраструктури. Про ставлення учасників ринку до системи «Платон» і новому збору більш детально поговоримо в другій частині статті.

Графіки побудовані на основі даних маркетингового дослідження ринку вантажоперевезень АКК «Вершина».

Матеріали по темі:

6 сервісів для транспортних перевезень

Які технології потрібні в логістиці?

Які висновки я зробив за 7 років в бізнесі

Вантажоперевезення - це повний хаос!

5 приводів відкрити бізнес в сфері кур'єрської доставки для e-commerce

Відео по темі:

Фото на обкладинці: Shutterstock.

Новости