Що впливає на формування курсу валют

  1. загальні обставини
  2. Інші фактори, що впливають на валютний курс

Будь-яка країна в економічній діяльності використовує валюту. Її покупка і продаж здійснюються з урахуванням валютного курсу, який постійно змінюється. Які обставини впливають на курс валют, від чого він залежить?

Які обставини впливають на курс валют, від чого він залежить

загальні обставини

Вартість грошової одиниці, використовуваної в одній країні, що обчислюється у грошовій одиниці іншої країни або в міжнародній валюті (валютний курс) залежить від різних факторів. Деякі з них мають загальний характер.

Наприклад, завжди негативно впливають на валютний курс країни:
- зниження зростання валового внутрішнього продукту (ВВП);
- збільшення кількості безробітних.

А от зниження з якоїсь причини курсу еталона угод - американського долара, навпаки, незмінно веде до підвищення по відношенню до нього курсу інших валют - євро, японської ієни, британського фунта стерлінгів і т. Д.

Інші фактори, що впливають на валютний курс

Факторами, що впливають на коливання вартості валюти, є:
1. Економічна ситуація в країні. Важливі як внутрішні чинники - рівень інфляції, стан на ринках праці, нерухомості, так і зовнішні причини - значні події, що відбуваються в економіках інших, найбільш розвинених країн. Якщо фактичний стан економіки сильно відрізняється від прогнозованого, валютний курс може різко змінитися. При позитивній динаміці центральний банк підвищує ставки, національна валюта зміцнюється. При негативних показниках ставки знижуються, валюта слабшає. Добре розвинена економіка найменш сприйнятлива до зовнішніх подій в інших країнах.
2. Політична ситуація. Значно впливає на валютні курси. Існують як очікувані події в області політики, наприклад, вибори, так і раптові, випадкові. Несподівана для багатьох перемога Трампа в 2016 р на виборах в США призвела до того, що курс долара різко знизився по відношенню до інших основних валют.
3. Співвідношення вартості експорту і імпорту товарів і послуг на світовому ринку (зовнішньоторговельний баланс). Фірми-експортери купують місцеву валюту для відшкодування витрат, пов'язаних з виробництвом, що призводить до збільшення її попиту. З ростом експортних обсягів підвищується і валютний курс. Імпортери створюють пропозицію валюти країни. З ростом імпортних обсягів збільшується пропозиція місцевої валюти, знижується її курс.
4. Рівень довіри до валюти. Від ступеня довіри жителів країни і закордонних інвесторів залежить вибір валюти для здійснення великомасштабних угод як в поточний момент, так і в довгостроковій перспективі. Значні правочини потребують значних капіталовкладень. Прийнявши рішення про придбання іноземної техніки, технологічних розробок, патентів, інвестор запасається валютою відповідної країни, збільшуючи тим самим її попит. Це призводить до зростання курсу.
5. Пропозиція і попит. Якщо пропозиція валюти менше наявного на неї попиту, курс підвищується.

На короткий період вплинути на валютний курс можуть різні форс-мажорні обставини, стихійні лиха. Всі фактори впливають одночасно, в більшій чи меншій силі кожен.

З огляду на чинники, що впливають на формування валютного курсу, можна вірно його спрогнозувати і найбільш сприятливо використовувати валюту в торговій діяльності на світовому ринку.

Які обставини впливають на курс валют, від чого він залежить?

Новости