Що краще: турка або кавоварка - порівняння 2 видів пристосувань

  1. Кава в кавоварці: переваги і недоліки готування
  2. Плюси і мінуси готування кави в турці
  3. Що в підсумку вибрати: турку або кавоварку?

Яким способом приготований кави вийде найсмачнішим? Як варто варити його: в турці або в кавоварці ? Існує думка, що різний процес готування призводить до отримання 2-х несхожих один на одного смаків. Чи так це насправді? Варто розібратися, вивчивши всі плюси і мінуси приготування напою в турці або за допомогою кавоварки.

Для довідки: ТОП-10 кращих кавоварок

Кава в кавоварці: переваги і недоліки готування

Пряме призначення апарату (незалежно від виробника, функцій, вартості) - варити напій, використовуючи зерновий, мелений або таблетований кава. Це сучасний спосіб готування, який завоював нішу в офісі і вдома.

Чим же зумовлена ​​популярність і затребуваність кавоварок?

  1. Приголомшливий смак і аромат готового продукту. Апарати, у яких в характеристиках відмітка «тиск 15 бар» (наприклад, «Делонги» EC 153.В ) Створюють напої не гірше професійного бариста. Під таким тиском вода проходить через кавове сировину і, таким чином, зберігається потрібна температура для стовідсоткового розкриття смакових властивостей.
  2. Висока швидкість готування. З огляду на попередню підготовку (засипати сировину, налити воду, вибрати програму) процес приготування кави в кавоварці займає 3-5 хвилин. В умовах поспіху на роботу або навчання, обмеженого обідньої часу в офісі - це відмінний спосіб не відмовлятися від бадьорить чашечки.
  3. Автоматизація процесу. Крім попередньої підготовки і включення агрегату, в іншому участь користувача не потрібно. Напій 100% не втече з ємності і не підгорить.
  4. Можливість готування 2-х порцій одразу. У таких апаратах, як Saeco Poemia Focus HD8323 / 39 , «Делонги» ESAM 3200 S і інших передбачена можливість за 1 раз одночасно зварити 2 чашечки зі смачною кавою.
  5. Різноманітність напоїв. Крім «класики» техніка здатна приготувати американо, капучино, еспресо. Все це - з розкішною, запаморочливо смачної і стійкою пінкою.

Просунуті моделі навіть звільняють власників від необхідності попередньо подрібнювати зерна для напоїв. наприклад, Saeko Lirika OTC (RI9851 / 01) укомплектована вбудованою кавомолки.

Але і без мінусів тут не обійшлося: з кавоварки вибір обмежується заданими програмами, а значить, любителям суперексклюзивних напоїв доведеться постаратися, щоб підібрати налаштування під себе.

Читайте також: ТОП-10 кращих автоматичних кавоварок для будинку: рейтинг від MOYO.UA

Плюси і мінуси готування кави в турці

Ручний метод готування напою не втрачає популярність вже кілька сотень років. Корпус турки виготовляється з міді, сталі, алюмінію і т.д. (Приклади: Барс 600 мл , Peterhof PH-12526S-9 , Tendenz 700 ml ). Також по-різному співвідношення діаметра шийки і дна.

Але об'єднують різновиди пристосування основні переваги готування в ньому:

  1. Відмінний смак напою - тут немає строгих правил по підбору кави, можна обмежитися недорогими сортами і не втратити в смаку і насиченості.
  2. Приголомшливий аромат - через мінімальної термообробки кавової сировини перед приготуванням в напої залишається практично повний набір речовин, які знаходиться в обжаренном зерні, в тому числі трігонеллін, що відповідає за непередаваний смак і аромат готового продукту.
  3. Простота використання. Не потрібно вивчати багатосторінкові інструкції по експлуатації: просто береться джезва, наприклад, « Зодіак », В неї наливається вода + мелену каву, доводиться до кипіння, знімається з вогню. Усе!

Величезний плюс - для смаку і аромату напою не грає ніякої ролі, яка турка краще (дорога або бюджетна). При належному умінні і вправності можна зварити відмінний кави в будь-якому подібному пристосуванні.

Правда, тут знайшлося місце і мінусів:

  • готовий напій виходить з гущею;
  • можна використовувати тільки попередньо змелений кави;
  • потрібне постійне спостереження за процесом готування, інакше рідина проллється на плиту.

Головний бонус ручного способу - готувати можна в будь-яких пропорціях, керуючись особистими уподобаннями, а не інструкцією. Гурмани навіть розробили спеціальний спосіб, як варити каву еспресо в турці. Основні секрети - перемолоти зерна безпосередньо перед приготуванням: чим дрібніше вони будуть, тим вище вийде пінка. Також потрібно обов'язково брати фільтровану, м'яку воду. В іншому процес не відрізняється від стандартної варіння напою.

Що в підсумку вибрати: турку або кавоварку?

Підсумовуючи вищевикладене - лідерство по швидкості, акуратності приготування належить автоматизованого приладу. Але, в той же час, джезви Krauff , Maestro і інших компаній - оптимальний вибір для користувачів, що цінують індивідуальний підхід до приготування напою. У ручному способі знайдеться місце для експериментів.

Кофемашина ідеально підійде для метушливих буднів, турка - для неспішної готування у вільний від навчання / роботи час. Ручний метод не терпить поспіху і суєти, потрібно дотримати всі традиції і ритуали, додати потрібні інгредієнти (наприклад, кориця, імбир, перець, навіть сіль).

Цікаво дізнатись: ТОП-8 кращих крапельних кавоварок

Перед остаточним вибором стоїть ще раз поглянути на характерні особливості приготування кави 2 способами:

прилад

Час готування кави (хв) Варіанти напою Участь користувача Фортеця кави Турка ≈ 10 кави, еспресо потрібно стежити за кавою регулюється в вручну Кавоварка ≈ 3-5 кави, еспресо, капучіно, американо кави готується автоматично відповідно до встановлених параметрах

Який тут висновок? В цілому, на напій впливає не спосіб готування, а якість сировини. Чим воно краще, тим яскравіше і насиченішим буде смак. Любителям швидко звареного, без гущі напою варто звернути увагу на різні варіанти кавоварок (наприклад, «Філіпс» 2000 series HD8649 / 01 ). Шанувальникам традиційної кави, всі нюанси якого можна регулювати самостійно - на турку (наприклад, Барс 200 мл ).

Яким способом приготований кави вийде найсмачнішим?
Чи так це насправді?
Чим же зумовлена ​​популярність і затребуваність кавоварок?
Що в підсумку вибрати: турку або кавоварку?

Новости