Що таке універсальний велосипед, яким він повинен бути

  1. Гірський велосипед
  2. Велосипед - гібрид
  3. Гравель байк
  4. Складний велосипед
  5. Політ фантазії

Одна з найпривабливіших ідей, які час від часу приходять в голову велосипедистам - це покупка універсального байка «для всього». Мене не раз просили написати замітку на цю тему, і я спробую викласти свою точку зору, так як сам шукаю свій «ідеальний байк» вже багато років. 🙂

Чомусь, при згадці терміна «універсальний велосипед», перше, що спадає на думку - сталева турінгових рама , Багажник, повнорозмірні крила, шосейний кермо-баран, міська гума 28 "типу Schwalbe Marathon. Проте, потрібно зрозуміти, що не існує ніякого універсального велосипеда - якщо гранично спростити, то є якийсь трикутник, на чолі кутів якого стоять три взаємовиключних вимоги - швидкість, прохідність і комфорт.

І куди б ви не зсовували акцент в цьому трикутнику, повної універсальності не вийде. Тому, якщо вже ви твердо вирішили позбутися від зоопарку велосипедів на балконі, на користь одного байка, доведеться від чогось відмовлятися.

Головне відкриття, яке я зробив в цій області - універсальність залежить від обставин і не зобов'язана задовольняти всі три вимоги (швидкість, комфорт, прохідність). Універсальний велосипед - це в першу чергу такий велосипед, який підходить особисто вам, виключно в ваших умовах. Навіть скажу більше - для одного і того ж людини в різний час універсальними байками можуть бути діаметрально протилежні моделі.

Гірський велосипед

Найпростіший і логічно напрошується універсальний велосипед - це MTB. У середовищі просунутих велосипедистів вважається хорошим тоном лаяти вибір гірського байка, якщо той не отримує найжорсткішого використання. Насправді ж люди не дурні, беруть міцний вів з високим ступенем прохідності, якраз виходячи з поняття універсальності.

Якість асфальтових доріг всім відомо, грунтовок повно в межах міста і за його межами, дача знову-таки. Так чому ж гірський велосипед поганий для обивателя? Відповідь - гірський вів всім хороший, а невдоволення «метрів» - це лише зарозумілий снобізм.

MTB 29er - це чудовий байк, який цілком прийнятно котить з будь-якого асфальту і ще більш чудовий на грунтах. З таким велом ареал катання розширюється максимально, ви можете проїхати майже всюди, а що стосується швидкості, то на асфальті через гарний накату великих коліс у вас не залишиться відчуття, що байк «не котить».

Доцільність вибору: схильність до покатушкам за межами асфальтових доріг, «експедиційні» велопоходи, катання по технічним сінгтрекам.

Мінуси: не завжди можна встановити повнорозмірні крила і багажник, це майже завжди можна вирішити, але не в лоб, а з вигадкою.

Можливі апгрейди: покришки полусліки по ситуації, якщо частка грязьових маршрутів, стежок зі слизькими корінням і інших технічних ділянок не так велика в загальному пробігу. Більш того, можна завести окремий вілсет з полуслік, щоб ставити його тоді, коли передбачається великий кілометраж з перевагою асфальту. Рекомендую цей легкий і накатістость полуслік .

Велосипед - гібрид

Ще в недалекому минулому в якості універсального велосипеда пропонували так звані гібриди, я писав про них докладну статтю . Коротко - велосипед гібрид, це суміш гірського байка і дорожника. Рама взята від MTB, колеса 28 "з дорожньої гумою 42-48мм, кермо прямий, від гірського білого, вилка амортизаційна. Виглядає цей тип байків ось так:

Головне, що потрібно знати про ці велосипедах - їхня концепція з'являючись в той час, коли на ринку MTB безроздільно панував стандарт коліс 26 ". Людям хотілося чогось більш накатістость, і в той же час з можливістю впевнено їздити по грунтах. Гібрид дорожника і MTB тоді здався дуже привабливим варіантом, але його зміст практично загубився, як тільки на ринок гірських велосипедів увірвався стандарт коліс 29 ".

Гібрид на тлі 29-ера виявився дивним бастардом - при великій вазі, амортизаційної вилки і вертикальної МТБ посадці він вельми посередній на асфальті і ще гірше поводиться на бездоріжжі. Універсальність обернулася безглуздістю - багато хто прийшов до висновку, що їм такий тип велосипеда не потрібен.

Чи можна радити гібрид як універсального велосипеда сьогодні? На мій погляд, немає. Якщо у вашому трикутнику універсальності акцент зміщений на прохідність, то розумніше купити 29-ер, а якщо на місто / шосе, то розгляньте наступний тип велосипедів - Гравель байк.

Гравель байк

Гравель з'явилися як відповідь на постійний попит велосипедний аудиторії на універсальність. Багато людей зі скепсисом подивилися на новий тип байків і запитали: «Це що, гібриди 2.0? Чим ваш Гравель відрізняється від гібрида? ». Дійсно, чому? Ось ознаки Гравель: колеса 28 "і покришки з дорожнім малюнком шириною 36-48мм, шосейний кермо-баран, легка рама, жорстка вилка, трансмісія з повним діапазоном передавальних чисел.

Як видно, основна відмінність від гібрида в тому, що Гравель виросли з шосейних і циклокросовий велосипедів, а не з гірських, і їх головне призначення - дороги з твердим покриттям: асфальт, гравій, стежки. Незважаючи на те, що ці Вели мають ширші покришки і дискові гальма, на цьому оффроде їм нема чого робити.

Можливість їзди по грунтах йде лише на додаток, основна з стихія - швидке переміщення по асфальту поганої якості. Гравель байк, на відміну від гібрида вельми легкий - в середньому ці Вели важать 9-10 кг.

Доцільність вибору: катання переважно по місту / шосе, з різною якістю асфальту, а також необхідність виїзду на помірне бездоріжжя. Дуже хороший Гравель в туристичному застосуванні, особливо в концепції ультралегкого багажу, про який написано тут .

Мінуси: треба розуміти, що незважаючи на позиціонування Гравель, як універсального велосипеда, на бездоріжжі, а особливо на ділянках з камінням і слизькими каменюками, задоволення від їзди на жорсткому велосипеді буде дуже сумнівним.

Можливі апгрейди: Гравель в стандартній комплектації вже досить хороший для свого призначення, тому порадити можу тільки намотати ще один шар рульової обмотки, ось такий , Для кращого гасіння вібрацій.

Також дуже добре впишуться в концепцію контактні педалі, тільки купуйте педалі і взуття для гірського велосипеда, а не для шосейного. Шосейні велотуфлі мають величезний шип і велику жорсткість конструкції, через що ходити в такому взутті вкрай некомфортно. Ось стаття про те, як вибрати недорогі контактні педалі і туфлі для MTB .

Складний велосипед

Складник є одним з найбільш універсальних велосипедів в силу його конструкції, це велосипед міського жителя, який активно користується ним, як транспортом. Можна брати з собою в офіс, заходити з ним у магазин, можна закинути в багажник автомобіля. Будинки такий байк займає набагато менше місця.

Я розповідав про свій складаний велосипед Dahon на колесах 24 " - чудовий компроміс між компактністю і їздовими якостями. Я відкатав на ньому кілька літніх сезонів, а в минулому році навіть став використовувати як основний міський транспорт, про що зробив не зовсім однозначні висновки - можна почитати тут .

Що стосується грунтів - складник при підходящої гумі цілком здатний проїхати не надто жорсткі гравийки, але завжди треба мати на увазі конструкцію і власну вагу: я б не поїхав на своєму Дахоне по стежці з корінням.

Доцільність вибору: підходить, якщо розмір має значення: складник, особливо з маленькими колесами, можна поставити під стіл в робочому офісі або приткнути будинку в кутку. Досить зручно заїжджати на такому велосипеді по справах і брати його з собою - адже пристібати великий байк ланцюгом на вулиці досить небезпечно: рано чи пізно його поведуть.

Мінуси: за компактність доводиться розплачуватися швидкістю і комфортом - навіть мій складник на досить великих колесах 24 "їде добре лише на відмінному асфальті, як тільки починаються тріщини і вибоїни, так його накат падає і доводиться витрачати більше енергії, ніж на велосипеді з колесами 28" .

Що стосується швидкості, то вона впирається в слабкий накат маленьких коліс і погану аеродинаміку: на складних велосипедах посадка, як правило, вертикальна. Швидше 22-25 км.ч їхати вже некомфортно: потрібно сильно вкручувати і як наслідок - потіти, а це для транспортного застосування погано.

Можливі апгрейди: я у разі не апгрейдив свій Дахон, з тієї причини, що це не дало б мені помітного поліпшення. Була думка про встановлення керма-барана, щоб отримати більш занижену посадку, але подумавши на холодну голову, я вирішив відмовитися від цієї ідеї.

Політ фантазії

А ось тепер до тих самих сталевим рам, про які я згадував на початку статті. Ретельно поміркувавши, я прийшов до висновку, що коли людина одержима ідеєю зібрати ідеальний універсальний велосипед, то це більшою мірою процес творчості, а не практичний підхід.

Велосипедист хоче в першу чергу висловити своє ставлення до світу, звернути весь свій досвід в конкретну модель байка. І тут в хід йде вся артилерія: сталь або титан як матеріал рами, планетарні втулки для трансмісії, хитрі багажники, керма з заморочений конфігурацією типу метелики і багато іншого. Фантазія велосипедиста, особливо взимку (а коли ще придумуються концепції) воістину безмежна.

Фантазія велосипедиста, особливо взимку (а коли ще придумуються концепції) воістину безмежна

Ви можете почитати мої зимові вигадки на тему, яким повинен бути ідеальний турінг , В кінці кінців, туристичний велосипед - це часто і універсальний велосипед, так що та стаття досить релевантна сьогоднішньої теми. Головне, що треба враховувати - писав я її чотири роки тому, тому в моїх уявленнях могло щось змінитися. 🙂

А ви шукаєте свій ідеальний велосипед або вважаєте за краще мати цілу стайню на балконі? Універсальний байк існує? 🙂 Яким ви його бачите - розкажіть в коментарях.

Прошу репостнуть статтю по соцмережах, кнопки нижче.

Щоб не втратити цей сайт з уваги: пройдіть по посиланню - ви отримаєте повідомлення про вихід нової статті на емейл. Ніякого спаму, відписатися можна в пару кліків.

Сказати спасибі за статтю можна репоста в Фейсбуці або Вконтакте:

Так чому ж гірський велосипед поганий для обивателя?
Чи можна радити гібрид як універсального велосипеда сьогодні?
Чим ваш Гравель відрізняється від гібрида?
Дійсно, чому?
Універсальний байк існує?

Новости