Що це таке чарджбек і як повернути депозит з форекс брокерів

  1. Чарджбек - що це таке?
  2. Механізм поворотного платежу
  3. Покрокова інструкція по ініціації чарджбек
  4. Відмова в поверненні платежу
  5. Чарджбек і RVD Markets

Що таке чарджбек: правила повернення депозиту

Що таке чарджбек: правила повернення депозиту

Діяльність будь-якого інвестора пов'язана з ризиками. При роботі на фінансових ринках, крім торгових ризиків , Потрібно ще враховувати неторгові ризики. Говорячи про неторгові ризики, зазвичай мають на увазі ймовірність лаві , Який означає для інвестора повну втрату депозиту. Однак існує можливість повернути депозит, якщо він був переведений в проблемну компанію банківським переказом, за рахунок так званого чарджбек.

Якщо ви не хочете вникати в деталі проведення чарджбек, то можна делегувати весь процес повернення коштів професіоналам, які працюють за певний відсоток від суми повернення. У будь-якому випадку рекомендую отримати безкоштовну консультацію по засланні .

В принципі, інформація про можливість скасування досконалу транзакцію в нагоді всім, хто користується безготівковими платежами з використанням банківських карт платіжних систем Visa або MasterCard. Повернення можливе в тих випадках, коли надається послуга або товар, що поставляється не відповідає опису, або зовсім не надані, а також при технічних проблемах з платежами (повторне списання суми, помилка в реквізитах і т.д.). В кінці статті я розповім про курс «Безпечні інвестиції» в якому по кроках розповідається про те, як грамотно ініціювати процедуру чарджбек і підвищити ймовірність успішного повернення депозиту.

Отже, сьогодні говоримо про наступне:

  • Що таке чарджбек;
  • Механізм поворотного платежу;
  • Покрокова інструкція по ініціації чарджбек;
  • Відмова в поверненні платежу;
  • Чарджбек в RVD Markets.

Чарджбек - що це таке?

Чарджбек (chargeback - поворотний платіж) - це процедура скасування транзакції і повернення платежу на підставі правил міжнародних платіжних систем. Процедуру чарджбек збуджує банк-емітент за заявою власника карти. І, оскільки існує регламент, існують і «підводні камені», що заважають більшості трейдерів і інвесторів благополучно подати заявку і успішно реалізувати своє право на повернення депозиту. Тому дана процедура успішна не завжди і на повернення грошей може піти досить багато часу. Тим більше що платіжні системи не вітають практику чарджбек, результатом якої стають штрафи банків-еквайєрів, які обслуговують ненадійні компанії з високим відсотком повернення платежів. Необхідно зауважити, що чарджбек також може бути оскаржений і, приблизно, в 20% випадків претензії ініціатора процедури задовольняються.

У той же час, чарджбек практично неможливо використовувати для шахрайських дій, наприклад таких, як одночасне отримання послуги або покупки, і повернення грошей на свою карту - система має високий ступінь захисту обох сторін укладання угоди.

Механізм поворотного платежу

У процедурі чарджбек обов'язково присутні дві сторони:

  • власник банківської карти і його банк-емітент;
  • відповідач і його банк-еквайєр.

Процедура має обмеження за часом і мінімальній сумі опротестованого платежу. Для банківської карти, випущеної Visa термін чарджбек не може перевищувати 180 днів, і не більше 120 днів для системи MasterCard. Максимальний термін ініціації чарджбек обмежений 540 днями з моменту проведення переказу.

Власник картки, який оскаржує транзакцію, повинен звернутися до кредитної установи, що випустило картку, для подачі заяви про повернення платежу. Заява на чарджбек ( завантажити зразок ) Має містити інформацію про дату та номер транзакції, докази свідчать про необхідність опротестування платежу. Такими доказами можуть бути договір про надання послуги, скріншоти покупки товару або послуг, копії листування, СМС, фотографії - будь-які документальні підтвердження несумлінності другої сторони. Всі ці документи надаються в банк власника картки і реєструються. Чарджбек по підставі «послуга не надана» в платіжній системі Visa має код 2430, а в системі MasterCard - 4855, який обов'язково потрібно вказати в заяві.

Чарджбек по підставі «послуга не надана» в платіжній системі Visa має код 2430, а в системі MasterCard - 4855, який обов'язково потрібно вказати в заяві

Якщо заяву на чарджбек складено вірно, кодування причини відповідає умовам платіжної системи, а самі причини необхідності скасування платежу не викликають сумнівів, банк реєструє заяву і передає його для експертизи в міжнародні платіжні системи (МПС). МПС, в свою чергу, ініціює процедуру чарджбек і поставляє інформацію в банк-одержувач платежу. Той, в свою чергу, звертається до виконавця послуги або продавця товару.

Відповідач має тридцять днів, протягом яких він зобов'язаний довести безпідставність претензій платника. Якщо їм не вживається жодних дій або дії не задовольняють банк, який пред'явив претензію, інформація надходить в МПС, що віддає розпорядження банку-емітенту задовольнити чарджбек. В результаті сума транзакції примусово знімається з рахунку відповідача та безакцептно повертається платнику.

Покрокова інструкція по ініціації чарджбек

Для практичної ініціації чарджбек необхідно мати клієнтський договір, підписаний обома сторонами і «Регламент обробки і виконання клієнтських розпоряджень». Тобто документи, які регламентують відносини між брокером і інвестором. І підставою для подачі заяви на чарджбек є порушення одного або кількох пунктів в цих документах. У нашому випадку мова буде йти про ініціювання чарджбек за кодом «Послуги, не надані».

Практичні дії повинні бути наступними:

  • У банку-емітенті запитується виписка по транзакції, яку слід опротестувати, і форма заяви на чарджбек за формою МПС;
  • Запитується виписка з банку-еквайра з підтвердженням отримання платежу;
  • Закриваються всі рахунки у брокера і оформляється заявка про виведення коштів. Коли терміни заявок закінчаться, робиться скріншот свого особистого кабінету, де повинні бути видні прострочені заявки на виведення коштів;
  • Відправляється лист про припинення дії Договору і прохання про повернення коштів за сплачені, але не виконані послуги. Процедура розірвання договору повинна бути проведена протягом 3-х днів, якщо відповіді не отримали йдемо далі за списком;

Процедура розірвання договору повинна бути проведена протягом 3-х днів, якщо відповіді не отримали йдемо далі за списком;

  • Необхідно підготувати документи для ініціації повернення. Для цього необхідно зробити все копії офіційних документів і завірити нотаріально:
  1. Договір надання послуг;
  2. Регламент обробки і виконання клієнтських розпоряджень, виписки з банків, офіційні новини з сайту, свідоцтва порушення умов Договору з особистого кабінету,
  3. Лист про розірвання договору та все листування c компанією, що має відношення до розірвання договору,
  4. Заява на чарджбек за формою МПС.
  • Оформляється заяву на повернення коштів, з посиланнями на підготовлені документи про порушення умов Договору;
  • Заява з додатками надається в банк, де воно повинно бути офіційно прийнято і зареєстровано;
  • Протягом 30-60 днів повинен прийти відповідь. Як правило, якщо рішення позитивно, інвестор просто отримує кошти на свій рахунок. У разі відмови йому відсилається мотивоване рішення;

Відмова в поверненні платежу

Статистика говорить про те, що в кожному третьому випадку ініціатор чарджбек отримує відмову. Але і в цьому випадку є варіанти вирішення питання.

В першу чергу необхідно уважно ознайомитися з текстом відмови. Якщо у відмові явно проглядаються ознаки банальної відписки, має сенс подати в банк офіційну скаргу. Крім цього є ще кілька способів звернути на себе увагу банку. Можна залишити відгук на сайті banki.ru. Непоганим варіантом стане скарга в головне відділення банку. Скарга на банк в міжнародну платіжну систему так само може прискорити вирішення питання. І останнім, ймовірно, найдієвішим засобом, може стати звернення зі скаргою до Центрального банку.

Чарджбек і RVD Markets

Зовсім недавно відбулося банкрутство RVD Markets . На відміну від інших лаві, керівництво РВД вирішило не мучити своїх клієнтів марними очікуваннями і відразу повісила на сайт оголошення-заглушку про банкрутство.

Що ж робити в цій ситуації інвесторам? Все залежить від способу поповнення депозитів, якими поповнювалися рахунку. Електронні платіжні системи (Вебмані), що мають програми захисту клієнтів, орієнтуються на захист договорів по матеріальним об'єктам. На договору про надання послуг, а саме до таких слід віднести договору між інвесторами та дилінговими центрами, такий захист не поширюється. Зараз гаманець РВД в Webmoney заблокований через 32 претензій, які написали клієнти компанії. підтримка вебмані повідомила, що на гаманці в момент блокування було всього 500 $, тому надій на повернення з WM немає.

підтримка   вебмані   повідомила, що на гаманці в момент блокування було всього 500 $, тому надій на повернення з WM немає

Кілька найкраща ситуація склалася у інвесторів, які поповнили свій депозит з банківських карт платіжних систем Visa і MasterCard. Якщо банківські перекази інвесторів задовольняють умовам чарджбек (див. Вище) за термінами, існує невелика можливість повернення цих коштів. Справа в тому, що будь-який платіжний шлюз з прийому оплати з пластикових карт, в тому числі і шлюз ecomcharge.ru (з яким працював RVD), заморожує кошти від транзакцій на термін від місяця до трьох для вирішення можливих спірних питань, тобто, саме для забезпечення процедури чарджбек. Тому інвестори, які здійснили транзакції на рахунки компанії RVD Markets з банківських карт в останні кілька місяців, можуть спробувати зробити повернення.

Докладний покроковий план дій і практичний посібник з чарджбек описано в курсі безпечні інвестиції . Завдяки цьому курсу багатьом інвесторам вдалося повернути депозити з інвест. проектів. Для читачів мого блогу ціна знижена з 5200 рублів до 2900 рублів.

PS

Як було сказано вище, чарджбек фактично є єдиною і останньою можливістю повернути гроші. Нехай ймовірність успішного повернення депозиту невелика, але вона є. А раз є можливість, то потрібно пробувати. Рекомендую отримати безкоштовну консультацію у професіоналів .

Всім успішних чарджбек!

Чарджбек - що це таке?
Чарджбек - що це таке?
Що ж робити в цій ситуації інвесторам?

Новости