Що потрібно знати про водостійких гаджетах, які не такі вже й водонепроникні

  1. позначення
  2. Що важливо розуміти
  3. реальні приклади
  4. висновок

Водостійкий, водостійкий, водозахисний, непромокальний - синоніми терміна «водонепроникний», які широко застосовують продавці для залучення вашої уваги. Звичайно, слова мають відмінності у відтінках сенсу, але рідкісний покупець захоче розбиратися в примарних нюансах, головне, що гаджет захищений від проникнення вологи.

Насправді ніхто не здатний уберегти вашу покупку від всіх бід, ніхто не гарантує вам працездатність гаджета після падіння в воду або попадання під сильний струмінь води. Але про все по порядку.

Історично водотривкі пристрої зустрічалися в області екстремальних видів спорту. В основному це були годинник для глибоководного плавання і занять тріатлоном. Годинники рядового споживача відштовхували кілька крапель води, і цього було цілком достатньо. В наші дні повсюдне поширення носяться засобів зв'язку і фітнес-браслетів змінило стан справ. Розумна техніка стала переслідувати людину 24/7, в яких би умовах той не перебував. Різношерсті гравці тут же підхопили тенденцію і стали застосовувати поняття «водонепроникність» в своїх маркетингових кампаніях.

Водостійкий, водостійкий, водозахисний, непромокальний - синоніми терміна «водонепроникний», які широко застосовують продавці для залучення вашої уваги phonecruncher.com

Однак чи часто вам доводилося читати роз'яснення про те, наскільки добре пристрій захищене від попадання рідких речовин? Що насправді заховано за цією ширмою?

позначення

Мобільні телефони і камери, як правило, маркуються значенням IP.

Ingress Protection Rating - система класифікації ступенів захисту оболонки електрообладнання від проникнення твердих предметів і води відповідно до міжнародного стандарту.

Wikipedia

Код складається з двох букв і двох цифр, наприклад: IP67. Його можна зустріти в буклеті, на коробці, усередині інструкції або на самому пристрої. Міжнародний стандарт добре виділяється навіть на китайських виробах, таких як Xiaomi Mi Band .

linuxwelt linuxwelt.blogspot.com

Перша цифра в рамках нашої статті не має значення (вона позначає захист від сторонніх предметів), а ось друга говорить про безпеку при попаданні крапель або зануренні у воду. Для детального розуміння наведемо їх докладний опис зі сторінок всесвітнього криниці знань .

РівеньЗахистОпис

0 Захист не передбачена Ні 1 Вертикально падаючі краплі води не повинні порушувати роботу пристрою Тривалість тесту: 10 хвилин. Потік води еквівалентний 1 мм опадів в хвилину 2 Вертикальні краплі води не повинні порушувати функціональність пристрою, якщо його відхилити від робочого положення на кут до 15 ° Тривалість тесту: 10 хвилин. Потік води еквівалентний 3 мм опадів в хвилину 3 Розпилення води з кутом відхилення до 60 ° від вертикалі не повинно мати шкідливого впливу Тривалість тесту: 5 хвилин. Обсяг води: 0,7 л в хвилину. Тиск: 80-100 кПа 4 Захист від бризок, падаючих в будь-якому напрямку Тривалість тесту: 5 хвилин. Обсяг води: 10 л в хвилину. Тиск: 80-100 кПа 5 Струмінь води, випущена з сопла діаметром 6,3 мм на корпус з будь-якого напрямку, не повинна завдати шкідливих наслідків Тест триває по крайней мере 3 хвилини. Обсяг води становить 12,5 л в хвилину. Тиск: 30 кПа з відстані 3 м 6 Потужний струмінь води, випущена з сопла діаметром 12,5 мм на корпус з будь-якого напрямку, не повинна завдати руйнівних пошкоджень Тест триває по крайней мере 3 хвилини. Обсяг води становить 100 л в хвилину. Тиск: 100 кПа з відстані 3 м 6K Потужний струмінь води підвищеного тиску, випущена з сопла діаметром 6,3 мм на корпус з будь-якого напрямку, не повинна привести до фатальних наслідків Тест триває по крайней мере 3 хвилини. Обсяг води становить 75 л на хвилину. Тиск: 1 000 кПа з відстані 3 м 7 Вода не викликає псування зразка, якщо він занурений у воду на певній глибині і протягом заданого часу. Постійна робота в зануреному режимі не передбачається Тривалість: 30 хвилин. Для зразків висотою до 850 мм нижня частина корпусу розташовується на глибині 1 000 мм. Для зразків висотою рівною або більшою 850 мм верхня частина корпусу розташовується на глибині 150 мм 8 Пристрій призначений для безперервного занурення в воду за умов, зазначених виробником. У деяких випадках вода може просочитися, але тільки таким чином, щоб вона не викликала згубних наслідків Безперервне занурення в воду до глибини, зазначеної виробником. Як правило, до 3 м 9K Захист від аерозольного попадання води високої температури під високим тиском Обсяг води: 14-16 л в хвилину. Тиск: 8 000-10 000 кПа. Відстань: 10-15 мм. Температура: 80 ° C

»
Як бачите, випробування проходять по строго встановленим лабораторним правилам сертифікованими структурами. Не згодні з їх об'єктивністю? Зустрітися з альтернативним рейтингом за значенням атмосфер (АТМ), яким частенько оцінюються фітнес-трекери і розумні годинник.

grakovne.org

Десь ви побачите значення атмосфер, а десь - метрів. Різниці немає ніякої.

РівеньЗахист

3 атм (30 м) Підходить для щоденного використання. Стійкість до дощу і бризок. Не підходить для душа, купання, плавання, пірнання, риболовлі та робіт, пов'язаних з водою 5 атм (50 м) Підходить для плавання, рафтингу (сплаву по гірських річках і гребним каналам), риболовлі та водних робіт без занурення 10 атм (100 м ) Підходить для серфінгу, плавання, підводного плавання, вітрильного та інших водних видів спорту 20 атм (200 м) Підходить для професійної морської діяльності, високошвидкісних водних видів спорту (наприклад, водних лиж) і плавання з аквалангом

»
На жаль, в цьому випадку немає офіційного органу, який би проводив випробування за єдиною формою. Оцінка різних виробників може відрізнятися. Тому не варто в буквальному сенсі сприймати напис «50 м» як дозвіл занурювати годинник на півсотні метрів під воду.

Що важливо розуміти

Життя сповнене випадкових подій. У лабораторії неможливо повторити небувале збіг обставин, який все ж може статися в польових умовах. Та ніхто й не намагається хоч якось наблизитися до реального життя. Судіть самі: в тестах гаджети знаходяться в статичному положенні. Під час звичайної експлуатації ми постійно рухаємося, різко повертаємося і вдаряємося. У такі моменти навантаження на деталі, кріплення, заглушки і прокладки сильно збільшується. І вони можуть не витримати.

Наприклад, ваш смартфон вміє знімати відео з-під води. Класно! Але слід враховувати різні негативні фактори:

  • Не варто закопуватися з гаджетом в сніг відразу після виходу з парилки. Великий перепад температур здатний порушити його цілісність.
  • Плавання в басейні і озері - не одне й те саме. Чистий або хлорована вода куди більш краща, ніж каламутна рідина з невідомими домішками.
  • Правильна техніка плавання брасом сподобається вашому гаджету, на відміну від невмілих ляпасів батерфляєм.
  • Поступове занурення можна порівнювати зі стрибком в воду.

У світі споживчої електроніки немає повністю водонепроникних речей. Кожен продукт, незалежно від того, наскільки ретельно він спроектований і виконаний, має свою точку відмови.

Кожен смартфон, кожну годину, кожна камера, кожне переносна пристрій має граничне поєднання температури води, глибини, тривалості впливу або маніпуляцій з пристроєм під час занурення, яке призведе до проникнення води в механізм.

Саме тому популярна захист IPX7 (8) робить застереження «при певній глибині і заданому часу» і «за умов, зазначених виробником».

реальні приклади

Почнемо з Fitbit. на сторінці питань компанія заявляє про водостійкості всієї своєї продукції. Зокрема, модель Surge маркована 5 ATM. По-хорошому, це має означати, що гаджет підходить для плавання. Однак виробник сам обмовляється, що трекери можуть не витримати сили плавальних ударів і навіть не варто з ними купатися.

Протилежна ситуація. Команда Pebble ставить на своїх розумних годиннику позначку «30 м». Судячи з «Вікіпедії», таку електроніку варто тримати подалі від води. У той же час компанія активно пропонує стрибати з Pebble Time в басейн або приймати душ.

Показово, чи не так?

Висновок напрошується сам собою: не варто вірити сухої маркування, необхідно читати роз'яснення виробника в кожному конкретному випадку.

Візьмемо трохи інший ракурс. Apple Watch мають ступінь захисту IPX7, тобто в них можна мити руки, але не купатися. Цікавіше те, що купертіновци додатково згадують про шкіряних ремінцях, які не є вологостійкими. Власникам останніх варто пам'ятати про цей нюанс під час зливи, наприклад.

До слова, вся лінійка iPhone офіційно не захищена від попадання вологи, хоча в інтернеті часом стверджують зворотне.

Продовжуючи тему смартфонів, не можна не згадати про відому лінійці водотривких засобів зв'язку від компанії Sony.

Продублюють опис класу захисту IP68: «Якщо всі порти і кришки надійно закриті, смартфон пилонепроникний і захищений від впливу струменів води під низьким тиском з усіх боків відповідно до стандарту IP65 і / або може до 30 хвилин перебувати в прісній воді на глибині 1,5 м відповідно до стандарту IP68. Неправильне або нецільове використання пристрою тягне за собою анулювання гарантії ».

Зауважте, мова йде про один з найвищих рівнів захисту, а й тут проскакують застереження «низьким тиском», «може перебувати», «прісній воді».

З приводу гарантії мені доводилося читати, що деякі компанії, наприклад Fitbit, безкоштовно міняли пристрої-потопельники своїм незграбним покупцям. Важко уявити щось схоже в наших краях, тому краще бути обережніше.

Ну і зовсім погано справи йдуть в тому випадку, якщо продавець взагалі не вказує який-небудь параметр захисту, а лише посилається на водостійкість. Це може говорити про те, що він поскупився на проведення випробування або свідомо знає про його низьких результатах.

висновок

Підсумуємо все вищесказане. Існують чіткі формальні (IPXX) і трохи розпливчасті неофіційні (АТМ, м) міжнародні норми для тестування водостійких гаджетів. Теоретично на їх основі кожен з вас може розібратися в рекламній лушпинні і спробувати оцінити, як поведе себе пристрій в різних ситуаціях.

Однак недосконалість методик і величезна кількість додаткових факторів говорить про те, що перед покупкою того або іншого пристрою необхідно дізнатися більш детальну інформацію про ступінь його захисту. Запобіжні заходи під час експлуатації, звичайно ж, теж варто пам'ятати. В іншому випадку ваш заплив обернеться відпискою технічних експертів про використання покупки в «непередбачених виробником умовах».

А як ви поводитеся зі своїм водотривким гаджетом?

Що насправді заховано за цією ширмою?
Не згодні з їх об'єктивністю?
Показово, чи не так?
А як ви поводитеся зі своїм водотривким гаджетом?

Новости