Що таке і як працюють окуляри віртуальної реальності для смартфона?

  1. Навіщо потрібні окуляри віртуальної реальності для смартфона?
  2. Популярні моделі
  3. Для чого потрібні ВР-окуляри

Ще недавно занурення в світ віртуальної реальності було схоже на рідкісному і дорогому атракціону Ще недавно занурення в світ віртуальної реальності було схоже на рідкісному і дорогому атракціону. Але техніка на місці не стоїть, і сьогодні віртуальна реальність поступово стає доступною для широких мас.

Найдоступнішим способом є використання очок віртуальної реальності для смартфонів. Втім, називати ці окуляри власне очками є не зовсім коректно. Отже, давай ті ж розберемося, що ж це за девайс такий, і як працюють окуляри віртуальної реальності для смартфона.

Для початку розберемося, що представляє собою подібний пристрій. Шолом VR для персональних комп'ютерів відомий вже давно. Це складний пристрій, яке являє собою пластиковий корпус з кріпленням ременями. Сам пристрій надягається на голову користувача і підключається до комп'ютера або ноутбука.

Усередині корпусу розташовуються лінзи, за якими знаходиться екран, розділений на дві частини. Іноді це можуть бути два екрани. Зображення на екранах в принципі не відрізняються, але через те що кожне око бачить своє зображення, створюється ефект об'ємності. Це наслідок бінокулярності зору, характерного для людини.

Щоб можна було в віртуальному світі орієнтуватися і якось оглядатися, необхідно щоб наш девайс реагував на рухи голови користувача. Для вирішення цієї проблеми прийнято використовувати гіроскопи. Власне вони і встановлюються в шоломах. Цікаво, що такі ж гіроскопи є в більшості телефонів. Це важливий момент і ми до нього ще повернемося.

Крім того іноді є ще й додаткові датчики, які відстежують положення голови в просторі. Отримана інформація від датчиків передається на ПК через кабель USB або HDMI. Власне це і весь пристрій шолома. Проблема тільки в тому. що всі необхідні елементи, об'єднані в одному пристрої дають високу вартість гаджета, що є для багатьох користувачів недоступною.

Навіщо потрібні окуляри віртуальної реальності для смартфона?

З пристроєм класичного шолом віртуальної реальності начебто все зрозуміло З пристроєм класичного шолом віртуальної реальності начебто все зрозуміло. Але який принцип роботи віртуальних очок для смартфона, і в чому ж їх особливість. Цей пристрій є першою комерційною моделлю, призначеної для широкого загалу. Піонером у цій області була компанія Google , Яка запустила на ринок варіант пристрою Cardboard , Виконаний з картону.

Як ми вже розглянули вище, для отримання шолом віртуальної реальності нам необхідно об'єднати в одному пристрої:

  • лінзи;
  • дисплей;
  • гіроскоп;
  • корпус.

Нюанс тут в тому, що дуже багато хто вже є власниками різних моделей мобільних пристроїв. Як відомо, кожен смартфон обов'язково обладнаний дисплеєм і гіроскопом. Саме ці елементи є найдорожчими в шоломі віртуальної реальності, і саме вони вже є в нашому мобільному пристрої.

Залишається лише додати корпус з лінзами. Це можна зробити порівняно недорого і просто, що і реалізовано в окулярах для VR. Таким чином, вартість гаджета виходить значно нижче, ніж ціна класичного шолома для ПК. Тепер стає зрозуміло. що таке окуляри віртуальної реальності для смартфона, і яке їхнє призначення.

Все що необхідно, це придбати окуляри VR, встановити в корпус смартфон. Налаштувати лінзи під свій зір і запустити відповідну програму на смартфоні. В результаті маємо повноцінний шолом віртуальної реальності, собівартість якого значно нижче, ніж аналогів для ПК.

Єдине, на що слід звернути увагу, так це сумісність пристрою і конкретної моделі смартфона, який є в наявності у користувача. Багато моделей очок відрізняються універсальністю, але є і такі. Які розраховані на одну-дві моделі мобільних пристроїв, і не підходять для інших.

Особливості очок віртуальної реальності для смартфона: Особливості очок віртуальної реальності для смартфона:

  • розраховані тільки на роботу в комбінації зі смартфоном;
  • якість картинки безпосередньо залежить від можливостей дисплея смартфона;
  • додаток riftcat vridge дозволяє використовувати ігри, розраховані на окуляри для пк з якісною графікою;
  • відсутня необхідність наявності потужного комп'ютера;
  • можливе підключення смартфона до комп'ютера через кабель usb і використання в звичайних іграх з якісної 3d картинкою;
  • з'являється можливість перегляду 3d-фільмів практично в будь-якому місці.
  • сумісність з будь-якими vr додатками.

Деяким недоліком є ​​те, що ігрова індустрія в цій сфері дещо відстає від ігрової індустрії ігор віртуальної реальності для ПК. Тому дійсно якісних і цікавих ігор для телефонів практично немає. Але це лише питання часу, і напевно вже незабаром питання вирішиться.

Популярні моделі

З моменту появи Cardboard від Google, окуляри подібного типу отримали швидкий розвиток і поширення З моменту появи Cardboard від Google, окуляри подібного типу отримали швидкий розвиток і поширення. Сьогодні вони обладнані якісними лінзами, добре продуманим і зручним корпусом, надійним кріпленням до голови, можливість регулювання лінз під особливості зору користувача.

Їх виробництвом зайнялися багато компаній, і в продажу є величезний вибір різних моделей цих простих і цікавих пристроїв. Виникає закономірне питання, що можуть віртуальні окуляри для смартфона, і в чому ж основні відмінності різних моделей.

Як в будь-якому іншому сегменті ринку, тут з'явилися свої лідери. Деякі виробники роблять акцент на випуску недорогих бюджетних версій, інші сконцентрували зусилля на випуску дорогих варіантів з безліччю додаткових опцій.

Так в топових товари впевнене тримаються моделі FiiT VR, VR Shinecon , а також VR BOX 2 , Вартість яких може коливатися в межах 1000 - 2000 руб. Вони відрізняються відмінною комбінацією якості і ціни, комфортністю і універсальністю. Серед більш дорогих моделей можна виділити Ling VR або Baofeng 4. Тут вже доведеться викласти близько 4000 рублів.

Є на ринку й категорія бюджетних виробів. Сюди входять VIGICA і Ritech. Ціна яких не більше 1000 рублів.

Для чого потрібні ВР-окуляри


З огляду на велику різноманітність різних моделей очок віртуальної реальності для смартфонів, при виборі конкретної моделі слід керуватися певними критеріями:

  • сумісність саме з цією моделлю смартфона, розмір екрану і самого смартфона, роздільну здатність стандарту зображення (деякі китайські моделі можуть працювати лише з однією моделлю смартфона);
  • особливості зору користувача, бажано наявність регулювання лінз, а якщо зір на різних галузях відрізняється, то необхідна роздільне регулювання;
  • навіщо потрібні окуляри віртуальної реальності для смартфона, передбачуване використання очок: перегляд фільмів, ігри для VR або ж для конкретної гри на пк;
  • фінансові можливості покупця, бюджетна модель або дорога.

З остаточним варіантом кожен покупець визначається виходячи зі своїх потреб, переваг, і, звичайно ж, фінансових можливостей і розуміючи як працюють 3d окуляри для смартфона.

В цілому підводячи підсумок можна сказати, що поява очок VR для смартфонів дозволило здійснити справжній прорив в індустрії ігор для віртуальної реальності, зробивши її доступною для широких мас. Сьогодні практично кожен власник смартфона може дозволити собі придбати цей девайс і з головою порине в VR гри або ж дивитися 3D-фільми практично в будь-якому зручному для нього місці.

Підписуйтесь на наш Telegram

Навіщо потрібні окуляри віртуальної реальності для смартфона?
Навіщо потрібні окуляри віртуальної реальності для смартфона?

Новости