Що кажуть іноземні ЗМІ про російську пенсійну реформу

  1. The Guardian "Влада звинуватили в спробі поховати непопулярні новини серед турнірній ейфорії", -...
  2. Independent
  3. Financial Times
  4. Reuters
  5. Bloomberg
  6. The Economist

The Guardian

"Влада звинуватили в спробі поховати непопулярні новини серед турнірній ейфорії", - повідомляє видання. The Guardian розповідає про протести, які пройшли в Росії 1 липня. "Протестів не було в містах, що приймають чемпіонат світу через правила, що забороняє протести на час проведення турніру, а також через небажання затуляти його", - зазначають журналісти і підкреслюють, що середня пенсія в країні складає £ 168 (14 000 руб .). Наводяться аргументи прихильників реформи - молодий пенсійний вік, який існує в Росії, - "похмілля" після радянського періоду, а також неспроможність ринкової економіки.

The Washington Post

"Схоже, що президент Росії Володимир Путін намагається пом'якшити громадське занепокоєння з приводу пропозиції про підвищення пенсійного віку, заявивши, що він буде слухати" все думки "з цього питання", - повідомляє ЗМІ. Рейтинг довіри Путіна значно знизився відразу після пропозиції уряду про пенсійний вік в червні цього року, а опір реформі The Washington Post називає "надзвичайно широким". Наводиться позиція президента - зростання очікуваної тривалості життя росіян поставить існуючу систему під сильний тиск. Журналісти нагадують, що економіка Росії значно постраждала через західних санкцій, які були введені після анексії Криму, а також через падіння світових цін на нафту, але, незважаючи на це, в 2017 році Росія показала зростання ВВП на 1,5% .

Independent

"Кілька депутатів правлячої партії, до сих пір відомих демонстративними проявами лояльності, загадково були відсутні на голосуванні", - коментує видання минулі перші читання по реформі в Держдумі. Пенсійний вік в останній раз встановлювався в Росії в 1936 році, тоді відсоток пенсіонерів на населення не перевищував 2%. "Уряд представив законопроект в несприятливі економічні часи. Більшість росіян стикаються з реальним зниженням заробітної плати з 2014 року, і перспективи похмурі", - відзначає Independent . План по пенсіях був доведений до відома населення без обговорення, за кілька годин до початку першого матчу чемпіонату світу між Росією, господинею ЧС, і Саудівською Аравією. Міністр фінансів Антон Силуанов наполягав на тому, що це збіг, але суспільний резонанс був реальним, додають журналісти.

Financial Times

"Навіть ці болючі реформи мало допоможуть вирішити широкі економічні проблеми Росії. Вони ледь допоможуть трудовому дефіциту, так як багато росіян з кінця 50-х і початку 60-х років почали працювати над тим, щоб накопичити свої пенсії. Ці громадяни залишаться в гіршому становищі , так як підвищення ПДВ ще більше стискає реальні доходи ", - розповідають Financial Times. Видання вважає, що для поліпшення економіки необхідно налагодити інвестиційний клімат, укріпити право власності і створити незалежні суди. "Замість цього Кремль вважає за краще замінювати приватні інвестиції державними витратами, що типово для травневої програми Путіна", - резюмують журналісти.

Reuters

Путін анонсував відступ від існуючої реформи, яка пошкодила його рейтингам, але необхідна для балансу державних фінансів. "Путін ясно дав зрозуміти, що Росії необхідно реформувати свою пенсійну систему, так як старіюче населення створює фінансовий тягар, який протягом десятиліття стане занадто великим", - підкреслює агентство. Reuters також відзначає, що рейтинги Путіна впали, а населення надає протести із запропонованими змінами.

Bloomberg

"Путін порушив мовчання", - повідомляє агентство і наводить слова президента про необхідність пенсійної реформи. Bloomberg підкреслює, що очікувана тривалість життя буде достатньою для бюджету і залишить необхідну кількість років для виходу на пенсію. Однак, з огляду на ринок праці, багато людей похилого віку можуть залишитися без роботи. "Негативні демографічні тенденції і низька продуктивність праці продовжують чинити тиск на довгостроковий потенціал зростання в Росії", - наводить агентство дані S & P. Вони також вважають, що нова політична повістка Росії включає багато непопулярні реформи, але вони можуть простимулювати економічне зростання. Bloomberg також повідомляє про падіння рейтингів Путіна.

інфографіка Bloomberg   : Агентство порівнює рейтинги Путіна за часів грузинського конфлікту, ситуації з Кримом і пенсійною реформою інфографіка Bloomberg : Агентство порівнює рейтинги Путіна за часів грузинського конфлікту, ситуації з Кримом і пенсійною реформою.

The Economist

"Росія вперше підвищить пенсійний вік з часів Сталіна", - повідомляє ЗМІ . Проблеми пенсійного забезпечення Росії починаються, як і в багатьох країнах світу, через старіючого населення, яке тепер живе довше. "Підвищення пенсійного віку було запропоновано в першій економічної стратегії пана Путіна в 2000 році. Перенесення цього питання посилив проблеми", - вважають журналісти. Підкреслюється, що пенсійний вік в Росії найнижчий серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку (прим. В неї входять США, країни ЄС, Туреччина, Японія та інші). "Кілька проблем залишаються невирішеними. По-перше, питання значної частини громадян, що мають право на отримання ранніх пенсій, залишилися недоторканими, особливо ті, які працюють в небезпечних умовах: шахтарі, військовослужбовці і співробітники служби безпеки. По-друге, уряд не займався неформальним сектором країни і мільйонами працівників, які взагалі не платять в пенсійну систему ", - зазначає видання. Також журналісти відзначають, що в Росії широко розвинена дискримінація за віком на роботі, що призведе до зростання безробіття серед літніх.

Новости