Що таке інші оборотні активи в бухгалтерському балансі

  1. Кореспондуючі рахунки
  2. приклади проводок
  3. Що означає збільшення і зменшення значень інших оборотних активів

Інші оборотні активи - це ті ресурси компанії, які не були віднесені до основних рядки розділу активів бухгалтерського балансу. Вони відображаються в рядку 1260.

Вони відображаються в рядку 1260

Інші оборотні активи включають в себе:

  1. Виручені кошти від продажу власності, права на яку покупцем ще не отримані. Тобто угода укладена, але документація не оформлені належним чином. Бухгалтер при таких операціях зазвичай робить примітку в програмному продукті 1С.
  2. ПДВ, нарахований, але тимчасово не врахований. Умови, за якими виручка буде визнана пізніше, прописані в ПБО 9/99.
  3. Сума витрачених матеріальних цінностей підприємства і виявленої недостачі, за якими проводку тимчасово зробити неможливо.
  4. Авансові і акцизні активи, а також ПДВ по ним, відшкодування яких перенесено на невеликий термін.
  5. Чи не пред'явлена ​​до оплати нарахована виручка.
  6. Сума акцизних активів, які придбані з подальшим продажем.

ВАЖЛИВО! Джерелами інших оборотних активів можуть бути як власні кошти, так і залучені або отримані шляхом позики у сторонніх організацій.

Кореспондуючі рахунки

Відображення оборотних коштів є важливим аспектом бухгалтерського обліку. У процесі діяльності підприємства вони повністю переходять в готову продукцію, а в подальшому в грошові кошти від реалізації. Всі етапи руху активів відображаються в балансі.

В інші необоротні активи допустимо включати загальною сумою ті види ресурсів, залишок яких незначний і не відіграє суттєвої ролі для оцінки фінансового стану підприємства. Якщо ж ресурси можуть вплинути на уявлення незалежного аудитора, то їх необхідно враховувати відокремлено на відповідних рахунках.

Кореспондуючими рахунками, залишок з яких може переноситися в рядок 1260, є:

  • 08 - вкладення у необоротні активи;
  • 07 - обладнання до установки;
  • 60 - розрахунки з постачальниками та підрядниками;
  • 46 - виконані етапи по незавершених робіт;
  • 94 - недостачі і втрати від псування цінностей;
  • 68 - розрахунки з податків і зборів;
  • 97 - витрати майбутніх періодів;
  • 76 - розрахунки з різними дебіторами і кредиторами;
  • 45 - товари відвантажені.

приклади проводок

Для практичного розуміння основ обліку розберемо невеликий приклад. ІП «Іванов» працює вже не перший рік. В кінці другого кварталу ревізори проводять інвентаризацію і виявляють суму недостачі по продукції в розмірі 100 000 рублів. 50 000 рублів з цих грошей було відшкодовано начальником цеху, а решту грошей залишилися в підвішеному стані.

Бухгалтером вищеописана ситуація відображається наступним чином:

Дт 94 Кт 41 - 100 000 рублів - відображення недостачі, в яку входить і сума утримання;

Дт 73.2 Кт 94 - 50 000 рублів - утримання з відповідальної особи.

Коли головний бухгалтер буде зводити баланс року, в рядку 1260 у складі інших оборотних активів буде зафіксована сума в 50 000 рублів, яка не була врахована раніше.

Що означає збільшення і зменшення значень інших оборотних активів

Якщо аналізувати оборотні активи, то буде виявлена ​​динаміка розвитку організації. Якщо оборотні активи збільшилися, це може говорити про прибутковість виробництва і грамотному використанні коштів, а якщо зменшилися - вказувати на проблеми підприємства. При цьому аналізувати потрібно все оборотні активи, тому що перевіряти одну величину на вибір недоцільно. Надмірно високі значення інших ВА можуть говорити про помилки обліку та неправильному відображенні господарських операцій бухгалтером.

Читайте також

Новости