Що буде, якщо зникне вода на Землі?

Ми всі помремо: н овий сценарій кінця світу.

Місце для текстового опису фотографії © Джерело

Тема кінця світу улюблена не тільки у фантастів, а й у вчених. Ядерна зброя, виверження вулкана, величезний метеорит - сценаріїв припинення життя на Землі не мало, але ми вирішили розповісти про ще один.

Що буде з планетою, якщо зникне вода? І ми зараз говоримо не про людей, які вимруть оченно швидко не встигнувши пристосуватися до нових умов, а про всю Землю і природі.

Чи зможе або вижити в таких умовах спробував зрозуміти біолог Дості Шелл.

Чи зможе або вижити в таких умовах спробував зрозуміти біолог Дості Шелл

Припустимо, що несподівано океани, річки і моря зникнуть. Все життя в них загине протягом декількох годин, а континенти виявляться раптово виросли над з'явилися пересохлими басейнами. У деяких місцях перепад висот сягатиме 3,8 кілометра.

Не варто забувати і про Арктику, яка зникне, а на її місці з'являться численні тріщини, вільні від крижаного ковдри. На місці крижаної пустелі виявиться пустеля справжня з безплідною землею, горами й страшними каньйонами.

Більше не буде звичних для нас хмар, зникнуть дощі, сніг і грози, зате планета виявиться у владі піщаних бур.

Зрештою вимре вся рослинність, але люди цього вже не побачать.

Не варто забувати, що головним сховищем вуглецю є океан, коли він зникне Земля виявиться в тепловій пастці, і темпи глобального потепління становитимуть не 1 градус на рік, а мінімум 36.

На підтвердження цієї теорії доктор Дості Шелл наводить як приклад Венеру, чиї геологічні риси схожі із земними. Колись на цій планеті також була вода, однак її було недостатньо, щоб впоратися з високою кількістю двоокису вуглецю. В результаті планета виявилася занадто жаркою, і вода випарувалася. Зараз температура її поверхні досягає 462 градусів Цельсія.

Без води Землю чекає та ж врахувати. При цьому не варто випускати з уваги і загибель рослинності, а значить ніякого фотосинтезу і переробки вуглекислого газу.

А тепер найстрашніше: вода міститься не тільки на поверхні планети, а й усередині. Саме вода дозволяє дрейфувати тектонічним плитам, саме з води на 84 відсотки складається мантія Землі. А значить при зникненні океанів земля перетворитися в коричневий світ з незграбно високими горами і єдиним континентом.

А значить при зникненні океанів земля перетворитися в коричневий світ з незграбно високими горами і єдиним континентом

При цьому вчені впевнені. що навіть в таких умовах може залишитися життя. Наприклад, всі шанси є у мікробів, що не залежать від води. Багато видів мікроорганізми вже довели свою здатність виживати при високих температурах, високій кислотності, при мінімумі кисню, не звертаючи увагу на брак сонячного світла.

Висновок очевидний, людству не вижити при зникненні води, планета перетворилася б в пустелю, але ось шанси зберегти життя у неї все-таки залишилися.

Читайте також: Що робити, якщо ядерна бомба впала на Ваше місто?

Проголосувало: 27 осіб.

Що буде з планетою, якщо зникне вода?

Новости