Що купити - аерогриль або мультиварку

  1. Загальний опис
  2. Догляд за пристосуваннями
  3. висновки

Ось і настав той день, коли ви вирішили придбати собі вірного помічника на кухні

Ось і настав той день, коли ви вирішили придбати собі вірного помічника на кухні. Але разом з прийнятим вами рішенням, виникає питання - що краще: аерогриль або мультиварка?

Часто буває так, що деякі функції у різних приладів перетинаються. Для того щоб зробити оптимальний вибір, необхідно розібратися, що ж собою представляє кожен з них. Існує думка, що їх функціональні можливості багато в чому збігаються. Однак це не зовсім так. Мультиварка і аерогриль є принципово різними пристосуваннями. Далі розглянемо докладніше, чим відрізняються один від одного ці два прилади.

Загальний опис

Мультиварка - являє собою багатофункціональний пристрій, що має програмований управління, і застосовується для приготування досить широкого спектра страв. За своєю суттю - це каструля з нагрівальним елементом. Існує думка, що вона є логічним продовженням електричної рисоварки.

Складається мультиварка з:

  • корпусу з встановленим в нижній частині нагрівальним елементом;
  • ємності (каструлі) з різноманітними антипригарним покриттям;
  • герметично закривається кришки;
  • запобіжного клапана (для того, щоб уникнути утворення надлишкового тиску);
  • мікропроцесора, який контролює процес приготування їжі.

Основне призначення мультиварки: тушкування, випікання, варіння і смаження. У деяких моделях є функція пароварки. Приготування відбувається за принципом скороварки, тобто термічної обробки продуктів при високому тиску.

Для того щоб скористатися мультиваркою, досить: помістити підготовлені продукти і герметично закрити каструлю. Після цього вибираємо програму, відповідну бажаного результату і включаємо мультиварку.

Виключно корисно те, що можна готувати кілька страв одночасно, а також обходитися без додавання масла і жирів.

Аерогриль - кухонний побутовий прилад, принцип приготування в якому ґрунтується на обробці продуктів за допомогою нагнітається потоку гарячого повітря (конвекція). Прилад був створений, як альтернатива класичним грилю, в якому для смаження використовуються вугілля.

Прилад був створений, як альтернатива класичним грилю, в якому для смаження використовуються вугілля

Складається з:

  • робочої ємності (найчастіше скляної колби);
  • підставки для запобігання поверхонь від надлишкових температур;
  • кришки з вбудованим вентилятором;
  • нагрівального елементу (галогенного або металевого);
  • мікропроцесора, що відповідає за контроль приготування.

Призначення аерогрилю: приготування (жарка) курки, риби, м'яса і так далі, а також випікання, сушка овочів і фруктів, копчення, стерилізація і інше.

Багато моделей мають функцію розморожування, таким чином, продукти можна класти в чашу прямо з морозильної камери. Тим самим ми скорочуємо час, необхідний для приготування до трьох разів.

Але в аерогрилі немає можливості для приготування страв, які вимагають поступового додавання інгредієнтів.

Догляд за пристосуваннями

Мультиварка - догляд за нею не представляє великої складності. У багатьох моделях передбачений режим очищення за допомогою пари. У тому випадку, якщо ця функція не передбачена, чашу досить просто сполоснути водою і протерти м'якою чистою тканиною або просушити.

У зв'язку з тим, що в процесі приготування до антипригарной поверхні мультиварки практично нічого не пристає, проблем не виникне. Сама по собі ємність для приготування досить легка, але щодо нетривка. З цієї причини має сенс звертатися з нею акуратно.

З цієї причини має сенс звертатися з нею акуратно

Аерогриль - має досить важку чашу для приготування. У плані очищення зазвичай виникають проблеми не з самою чашею, а з верхньою кришкою. Так як в ній розташовується нагрівальний елемент і вентилятор, очищення слід проводити дуже обережно, щоб не порушити цілісність агрегатів.

У цьому плані більш зручними є моделі, які оснащені галогенними нагрівачами. Вони мають гладку захисну поверхню, яка не допускає потрапляння бруду всередину. Однак такі нагрівачі мають свої недоліки, основний з яких - короткий термін служби (близько 2х років).

висновки

  • нагрівальний елемент має різне розташування. Мультиварка має нижнє розташування Тена, аерогриль - верхнє;
  • основне призначення аерогрилю - це випікання і підсмажування (хоча і інші способи приготування в ньому можливі). В мультиварці зручніше буде гасити, варити і готувати на пару;
  • як правило, потужність у мультиварки не перевищує 1000 Вт, а в аерогриля вона досягає 1700 Вт. Цей параметр впливає не тільки на швидкість приготування, але і на витрати електроенергії;
  • в аерогрилі середніх розмірів чаша має місткість 12 літрів. Виходячи з цього, вона важча. Мультиварка ж має набагато легшу чашу;
  • доглядати за мультиваркою набагато простіше, ніж за аерогрилем;
  • аерогриль можна рекомендувати в тому випадку, якщо ви збираєтеся частіше використовувати його для приготування вечері. Зокрема курки, риби, м'яса, випікання і тому подібного;
  • мультиварка більше підійде любителям приготування каш, гасіння, варіння перших страв;
  • обидва прилади дозволяють готувати «здорову» їжу, так як припускають можливість приготування без додавання жирів рослинного і тваринного походження.

Відзначимо також, що кожен має право робити вибір самостійно. Але якщо ви маєте в своєму розпорядженні місцем на кухні і необхідну суму грошей в кишені, купивши і мультиварку , і аерогриль , ви не пошкодуєте. Адже кожен з цих приладів здатний приготувати свій набір неповторних кулінарних шедеврів.

Але разом з прийнятим вами рішенням, виникає питання - що краще: аерогриль або мультиварка?

Новости