Що таке Карнет АТА - унікальна можливість для сучасного бізнесу

Книжка АТА - унікальна можливість для сучасного бізнесу. Що це?

Сьогодні багато підприємців мріють освоїти зарубіжні ринки Європейського Союзу, Азії, Африки, Північної або Південної Америки та інших частин світу. З огляду на економічну політику держави, наша країна стає все більш цікавою закордонним контрагентам. Нам часто здається, що українській продукції важко конкурувати на міжнародному ринку. Але це далеко не так. Статистика показує, що абсолютно всі групи товарів українських виробників користуються попитом на міжнародних ринках. Контрольно-вимірювальне обладнання, будівельні матеріали та обладнання, телекомунікаційне обладнання, ювелірні вироби, одяг і весільні сукні, продукти харчування - всі ці та багато інших товарів давно експортуються в різні країни.

Контрольно-вимірювальне обладнання, будівельні матеріали та обладнання, телекомунікаційне обладнання, ювелірні вироби, одяг і весільні сукні, продукти харчування - всі ці та багато інших товарів давно експортуються в різні країни

Багато хто задається питанням, як потрапити на міжнародний ринок? Як зрозуміти, які вимоги пред'являються до тієї чи іншої групи товарів? Вивчити ці питання, не побувавши в самому середовищі, досить складно. Але, навіть зважившись поїхати кудись «вивідати» що-небудь цікаве про місцевий ринок, наші підприємці стикаються з новою проблемою. Як перетнути кордон із зразками свого товару? З якими митними формальностями доведеться зіткнутися? Адже для оформлення митної декларації, як це робиться в звичайному випадку, у суб'єкта немає достатніх відомостей: немає ні контракту, ні товаросопроводительной документації, так, як це не комерційна операція, а якась «розвідка» або «розробка грунту», як кажуть в народі .

У цьому випадку на допомогу нашим підприємцям приходить інноваційний митний документ - карнет АТА.

Книжка АТА - міжнародний митний документ, що використовується для тимчасового безмитного ввезення товарів на митну територію країни-учасниці Стамбульської конвенції. Перелік країн, які охоплюються Стамбульської конвенції, досить широкий. Це основні потенційні контрагенти України на міжнародному ринку - країни Євросоюзу, Азії, Америки та багато інших.

Стамбульської конвенції прописані цілі тимчасового ввезення, при яких можна використовувати карнет АТА. Вони викладені в додатках до конвенції. Найбільш популярними являються додатки, що регулюють тимчасове ввезення товарів, інвентарю, обладнання на виставки, змагання, демонстрації, тестування, а також професійного обладнання для виконання робіт.

Книжка АТА також повинна являти собою фактичну міжнародною гарантією сплати мит, ввізних зборів і податків у разі порушення правил тимчасового ввезення. Це означає, що при ввезенні не потрібні ніякі грошові або інші фінансові гарантії в країні ввезення, як це передбачає митна декларація тимчасового ввезення, оформлена в звичайному режимі. Терміном до одного року товари, ввезені за карнетом АТА, можуть знаходиться в країні ввезення без сплати будь-яких митних платежів.

Основним зобов'язанням при використанні карнет АТА є подальше вивезення тимчасово ввезених товарів. Це лякає багатьох підприємців, так як при ввезенні, наприклад, на виставку, демонстрацію або тестування обладнання, можуть виникати обставини, що не залежать від власника карнета АТА. Це можуть бути крадіжки, втрата тимчасово ввезених товарів або несподіване укладення комерційних угод, коли, наприклад, покупець сьогодні і зараз готовий купити товари, ввезені за карнетом АТА, за дуже привабливі суму грошей. Не варто лякатися цих обставин. Статті 9-14 Стамбульської конвенції регламентують припинення режиму дії тимчасового ввезення, в тому числі зміна на імпорт. Але при цьому потрібно враховувати, що митне законодавство не всіх країн дозволяє змінювати митний режим. Тому, потрібно намагатися не допускати таких ситуацій.

Як показує практика, на сьогодні оформлення карнет АТА є досить потужним інструментом при освоєнні міжнародних ринків. Нововведення завжди лякають, але варто зважитися спробувати один раз, стає зрозуміло наскільки легко і швидко можна оформити цей документ. Він ще, в якійсь мірі, створює імідж українського суб'єкта. Адже завжди приємно мати справу з тим, хто йде в ногу з часом і не боїться користуватися останніми досягненнями і нововведеннями в різних областях діяльності, в тому числі і зовнішньоекономічної.

Що це?
Багато хто задається питанням, як потрапити на міжнародний ринок?
Як зрозуміти, які вимоги пред'являються до тієї чи іншої групи товарів?
Як перетнути кордон із зразками свого товару?
З якими митними формальностями доведеться зіткнутися?

Новости