Що таке розумний будинок. - Инж. системи - Статті - FORUMHOUSE

  1. Як проконтролювати роботу всіх інженерних систем в котеджі разом, і чи може він передбачати ваші бажання,...
  2. Мінімальний набір обладнання
  3. Як це працює
  4. особливості монтажу
  5. вважаємо вигоду

Як проконтролювати роботу всіх інженерних систем в котеджі разом, і чи може він передбачати ваші бажання, відповідають експерти

Користувачі forumhouse Користувачі forumhouse.ru добре знають, що від надійної і безперебійної роботи всіх інженерних систем житлового будинку багато в чому залежить комфортність проживання за містом. Взяти на себе управління котеджем, позбавивши його власника від виконання рутинних питань може система «Розумний будинок». У нашій статті ми зібрали відповіді експертів на найпоширеніші питання про неї.

З нашої статті ви дізнаєтеся:

  • Що таке «Розумний будинок»;
  • Яку систему можна вважати «Розумним домом»;
  • Які можливості вона надає своєму власникові;
  • На якою технологією вона заснована;
  • Які вимоги пред'являються до електромереж для її установки. Як здійснюється керування освітленням;
  • Як забезпечується надійність і безпеку роботи;
  • Яка вигода її від використання.

Автоматизація управління

Щоб зрозуміти, що таке «Розумний будинок» і як це працює, можна прочитати опис цього поняття в Вікіпедії, а краще розібратися в призначенні даної технології разом з нашими експертами.

Ось яке визначення дає керівник компанії «Розумна дача» Ілля Ковальчук:

- «Розумний будинок» - це система, побудована на базі високотехнологічного обладнання. Основне її призначення - автоматизація операцій з управління різними інженерними системами в котеджі.

Вона забезпечує комфорт, безпеку, ресурсозбереження та може «взяти» на себе рутинні операції, звільнивши від цих дій господарів котеджу.

А ось яке визначення дає директор з розвитку компанії Luxury Systems Катерина Корольова:

- «Розумний будинок» це система централізованого управління електроприладами та інженерним обладнанням. А режими роботи одних вузлів, так чи інакше, залежать від роботи інших.

Таким чином, технологія "Розумний будинок" передбачає комплексний підхід.

Ось визначення керівника відділу систем електропостачання компанії GWD Engineering Ілля Марков:

- Під цим терміном звичайно розуміють інтеграцію систем, обладнання та вузлів в єдину інтелектуальну систему управління котеджем.

А саме:

  • управління і зв'язку;
  • опалення, вентиляції та кондиціонування;
  • освітлення;
  • електроживлення будівлі;
  • безпеки і моніторингу.

Контроль над роботою всіх систем може здійснюватися дистанційно - за допомогою мобільного телефону, планшета або через Інтернет.

Генеральний директор компанії Alef Elektro (м.Москва) Андрій Назаренко:

- Найкраще це ілюструється наступним прикладом: за допомогою мобільного телефону або планшета ви можете: - Найкраще це ілюструється наступним прикладом: за допомогою мобільного телефону або планшета ви можете:

  • включити вечірню світлову сцену в житловій кімнаті;
  • поставити на таймері закриття кватирки через певний проміжок часу, щоб не замерзнути під ранок;
  • переключити канали ТВ або вибрати фільм з сервера;
  • перевірити стан всіх систем безпеки.

Те ж саме можна зробити за допомогою спеціального пульта управління - кнопкового або сенсорного.

Ілля Марков:

- Можна сказати, що «Розумний будинок» базується на трьох основних принципах:

  • забезпечення комфорту;
  • забезпечення безпеки;
  • забезпечення енергоефективності.

Катерина Корольова:

- Існує два різновиди систем:

  1. Провідні.
  2. Бездротові.

У житловому будинку стоїть захист від протікання води і датчик задимлення, який посилає СМС. Це дві різні системи, і кожна з них відповідає за свій вузьке коло обов'язків.

Катерина Корольова:

- Назвати це «Розумним домом» не можна, так як управляти цими датчиками з єдиного вікна інтерфейсу системи неможливо. У кожного з цих пристроїв - власні параметри і настройки, і працюють вони незалежно один від одного. А «Розумний будинок» забезпечує повну координацію і управління всього інженерного та електричного обладнання.

Технологією управляє інтелектуальна програма, причому її робота адаптується під конкретний котедж і переваги власника. Для наочності вся доступна інформація про її роботі відображається на сенсорному дисплеї, розташованому на стіні. Завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу, назв команд і поясняющим зображень, управління системою «Розумний будинок» нагадує роботу на електронному планшеті.

Мінімальний набір обладнання

На думку Іллі Ковальчука, мінімальний набір обладнання, в першу чергу, повинен забезпечити безпеку, можливість віддаленого моніторингу котеджу за допомогою відеоспостереження або датчиків сигналізації і руху, а також можливість управління опаленням. Таким чином, технологія убереже від крадіжок і позаштатних ситуацій.

Андрій Назаренко:

- Якщо система може самостійно змінити свій статус, то її можна вважати розумною.

Головним призначенням технології є підвищення рівня комфорту проживання. Сюди входить і зручність керування: освітленістю приміщення, мінімізація пультів управління технікою, оптимальна робота всіх інженерних систем котеджу в цілях економії енергії.

Теплі підлоги, які відключаються на цілий день, коли ви йдете на роботу, і включаються за годину до вашого повернення, тим самим заощаджуючи енергію, можна назвати «розумними» теплими підлогами.

Катерина Корольова:

- Є пакет мінімальних функцій, при якому система має право називатися «Розумним домом». У нього входять дві або більше функції, якими можна керувати за одного інтерфейсу:

  • контроль протікання води;
  • охоронно-пожежна сигналізація;
  • контроль витоку газу;
  • управління світлом;
  • управління кліматом;
  • голосове сповіщення.

Ілля Ковальчук:

- «Розумним домом» називають і найпростіші системи моніторингу та управління: GSM-розетки, системи оповіщення про позаштатних ситуаціях. На мою думку, так можна називати будь-яку схему управління або моніторингу, побудовану на основі високотехнологічного обладнання, яка приносить реальну користь своєму власникові.

Сучасні технології та матеріали надають можливість поступового нарощування функціоналу, що дозволяє почати з малого, а згодом створити складну і багатофункціональну систему автоматизації.

Ілля Ковальчук:

- Одну керовану розетку (в яку включений обігрівальний прилад) «Розумним домом» можна назвати з великою натяжкою, але комусь вона зможе реально полегшити життя, заощадити витрати на електрику, допомогти зробити своє життя більш комфортним навіть у квартирі. У перспективі вона може стати частиною більш складної схеми.

Подібна гнучка настраиваемость дозволяє втілювати в життя будь-які рішення.

Подібна гнучка настраиваемость дозволяє втілювати в життя будь-які рішення

Катерина Корольова:

- Можливості безмежні. Функціонал може обмежити тільки фантазія. Простіше кажучи, всі прилади, які мають кнопку «вкл.» Або «викл.» - можна автоматизувати.

Як це працює

Ілля Ковальчук:

- У котеджі є Інтернет, встановлений контролер «Розумного будинку» і декілька датчиків температури і руху. Навіть така мінімальна система повідомляє користувача про вторгнення в його житло, направляючи йому на телефон сигнал: СМС-повідомлення. Також в систему входить контроль за температурою і вологістю в будинку.

Далі, додавши розеткові модулі (розумні розетки або встановивши реле), з'являється можливість автоматично - за графіком або якихось подій, контролювати електрообладнання, управляти ступенем освітлення. Залежно від температури в приміщенні - включати і вимикати окремі опалювальні прилади, кондиціонери, підтримуючи комфортну атмосферу. Причому, при наявності багатотарифного лічильника, а також під час відсутності господарів таким чином можна заощадити на електриці.

Ілля Ковальчук: Ілля Ковальчук:

- Збираючись на дачу, можна заздалегідь, через телефон, Інтернет і т.д. встановити комфортну температуру. Для безпеки, в будь-який момент до системи можна додати протипожежні датчики, датчики протікання води, витоку газу.

Згодом, по спрацьовуванню таких датчиків, можна організувати перекриття води і газу.

Розширювати систему можна практично нескінченно.

За допомогою «Розумного будинку» можна:

  • відкривати в'їзні ворота, ролокасети, жалюзі;

відкривати в'їзні ворота, ролокасети, жалюзі;

  • керувати світлом;

керувати світлом;

Світло може запалюватися, реагуючи на наближення людей, і відключатися при їх видаленні.

  • управляти опалювальними котлами і теплими підлогами, підтримуючи оптимальну температуру;

управляти опалювальними котлами і теплими підлогами, підтримуючи оптимальну температуру;

  • стежити через камери відеоспостереження за котеджем і територією;

Картинка може в режимі реального часу передаватися на екран телефону, планшета або ноутбука.

  • замінити всі пульти дистанційного керування телевізорів і мультимедійних пристроїв;

замінити всі пульти дистанційного керування телевізорів і мультимедійних пристроїв;

  • імітувати присутність людей;

За рахунок включення і відключення світла, підйому і опускання рольставней створюється видимість життєдіяльності, що може відлякати злодіїв в разі тривалої відсутності господарів.

  • автоматизувати полив.

Всім цим можна управляти віддалено, з будь-яких пристроїв, і отримувати будь-які повідомлення про роботу систем.

особливості монтажу

Ілля Ковальчук:

- Існує безліч систем і протоколів, призначених для реалізації «Розумних будинків». По суті, можна використовувати будь-який протокол, призначений для автоматизації. Від промислового протоколу RS-485 до звичайного Wi- Fi.

Від промислового протоколу RS-485 до звичайного Wi- Fi

В даний момент найбільш затребувані протоколи управління, призначені саме для домашньої автоматизації та, здебільшого, бездротові, тобто не потребують прокладки великої кількості проводів, глобальних змін в електропроводці і т.п.

Базою для «Розумного будинку» може стати і звичайний персональний комп'ютер, а багато контролери являють собою пристрої з операційними системами сімейства Linux.

Андрій Назаренко:

- Оптимальний варіант побудови «Розумного будинку» - коли всі пристрої обмінюються між собою даними по кабелю, використовуючи протокол KNX.

KNX - це єдиний уніфікований міжнародний стандарт обміну даних, призначений для автоматизованих систем управління.

Багато забудовників заздалегідь закладають кабель в стіни Багато забудовників заздалегідь закладають кабель в стіни. В майбутньому це забезпечує можливість монтажу обладнання без дорогих переробок вже готового інтер'єру.

Катерина Корольова:

- Основна вимога до обладнання - це його надійність. Також обладнання повинно бути гнучким для програмування, функціональним і мати прийнятну вартість.

Якщо ви плануєте використовувати у себе в котеджі систему «Розумний будинок», то про неї необхідно задуматися ще при проектуванні всіх інженерних систем.

Процес установки системи розбивається на наступні етапи:

  • На етапі чорнових робіт проводиться закладка всіх комунікацій, в т.ч. - і проводів.
  • На етапі завершення чистових робіт встановлюється все необхідне обладнання, датчики, шафи автоматики, проводитися їх налаштування та програмування системи.
  • Далі йдуть пусконалагоджувальні роботи і здача системи в експлуатацію.

Оснастити системою «Розумний будинок» можна будь-яке житло використовуючи обладнання, яке працює по радіоканалу. Але таке обладнання не дає 100% гарантії виконання команди. А якщо господар захоче автоматизувати об'єкт вже після ремонту, то можна всі комунікації заховати в фальшпотолок або в підлогу.

Оскільки «Розумний будинок» залежить від електрики, особливу увагу слід приділити монтажу електромережі.

Ілля Ковальчук:

- Все обладнання, необхідне для створення «Розумних будинків» призначене для стандартних мереж в 220 В. Завдяки бездротовому обладнанню, «розумним» можна зробити вже будь-який існуючий котедж, особливо не переробляючи його проводку, без ремонту і змін в дизайні приміщень і т.д .

д

Будь-яке житло починається з безпеки, тому «розумної» повинна бути і його електрика. Важливо все - правильний розрахунок перетину проводів, наявність УЗО або диференціальних автоматів, заземлення.

Ілля Ковальчук:

- З огляду на, що «розумна розетка» коштує не набагато дорожче звичайної сучасної розетки, включаючи вартість її установки, то, створюючи «Розумний будинок» з нуля і заздалегідь склавши проект, вартість автоматизації можна зменшити, а економія на електроенергії швидко окупить це подорожчання.

Розбірними, чи не доведеться через енергоспоживання системи «Розумний будинок» отримувати шалені суми рахунків за електрику в кінці місяця Розбірними, чи не доведеться через енергоспоживання системи «Розумний будинок» отримувати шалені суми рахунків за електрику в кінці місяця.

Ілля Ковальчук:

- Одним з основних призначень системи «Розумний будинок» є економія енергоресурсів. Керуючий обладнання, датчики, виконавчі пристрої - слабкострумові і споживають мінімум електроенергії.

У плані енергоспоживання витрати - незначні, а економія може бути багаторазовою. Грамотно проведена і надійна електрика - це вже елемент «Розумного будинку». Системи «Розумний будинок» можуть працювати стабільніше багатьох інших будинкових електроприладів.

Будь-який з заміських жителів стикався з ситуацією відключення світла, і не зрозуміло, що робити в цьому випадку.

Катерина Корольова:

- У випадках відключення світла, система автоматично переходить в режим аварійної роботи. Записуються показання з усіх датчиків, і, коли електроенергія буде подана в 100% обсязі, все повертається в стан «як до відключення».

Уявімо, що в котеджі відключили світло. В цьому випадку система «Розумний будинок» голосом сповістить вас про те, що сталося відключення. Якщо ж вдома нікого немає, то система відправить СМС і сама подзвонить користувачеві на мобільний телефон. На акумуляторах безперебійного живлення система продовжить працювати і підтримувати основних споживачів електроенергії: холодильник, систему опалення, аварійне освітлення, системи безпеки. У разі тривалої відсутності електрики система автоматично запускає генератор.

Ілля Ковальчук:

- Щоб забезпечити працездатність всіх еліментов: інтернету, відеоспостереження, датчики і виконавчі пристрої, досить гарного комп'ютерного джерела безперебійного живлення.

Оскільки  все обладнання «Розумного будинку» відноситься до виду слаботочного, то моніторинг і зворотний зв'язок з ним в цьому випадку збережеться Оскільки все обладнання «Розумного будинку» відноситься до виду слаботочного, то моніторинг і зворотний зв'язок з ним в цьому випадку збережеться. Господар котеджу дізнається про відключення електроенергії, непрацюючому опаленні, інших позаштатних і надзвичайних ситуаціях і т.п.

З огляду на особливості нашого енергопостачання, бажано поставити стабілізатори напруги. Це необхідно для нормальної роботи звичайних електроприладів.

Системи енергопостачання можуть включати в себе безперебійне електропостачання на випадки відключення електроенергії. Це можуть бути як генератори, з автозапуском і без, інтегровані в загальну схему електрики або просто дозволяють експлуатувати мінімальну кількість електроприладів. Також це можуть бути більш складні і дорогі системи безперебійного електропостачання на базі інвертерів і акумуляторів.

Такі системи забезпечують всю будівлю електроенергією до доби і більше.

Від стрибків напруги, імпульсних перешкод електроприлади та інше обладнання можуть захистити диференціальні автомати, мережеві фільтри, пристрої захисного відключення.

Ілля Ковальчук:

- Для підвищення автономії житла можна розділити споживачів електроенергії на дві групи - важливі (котельне обладнання, холодильник, сигналізація і т.п.) і другорядні. У разі відключення електрики автоматика сама відключить частину менш значущих електроприладів, живлячи від генератора тільки найважливіше електрообладнання.

У разі відключення електрики автоматика сама відключить частину менш значущих електроприладів, живлячи від генератора тільки найважливіше електрообладнання

вважаємо вигоду

Кожен власник заміського житла хоче, щоб всі вкладення в житло відпрацьовувалися на всі 100%. І для того, щоб зрозуміти, як працює система «Розумний будинок» і як це може заощадити кошти, необхідний комплексний підхід.

Ілля Ковальчук:

- Якщо в системи «Розумного будинку» включити управління опаленням, то окупитися система може за один опалювальний сезон.

Окупність інших систем - охорони, протипожежних датчиків, системи контролю протікання води, витоку газу, заморозки труб - в таких випадках також очевидна.

Це дозволить зберегти в цілісності майно, вбереже від витрат на ремонт і відновлення після аварій.

Катерина Корольова:

- Система окупить себе повністю в ту ж хвилину, коли запобіжить НС, пожежа, затоплення, витік газу, проникнення сторонніх на об'єкт і т.д.

Також за допомогою автоматики можна здійснювати віддалене спостереження за житлом перебуваючи у відпустці, з можливістю управління приладами, світлом, кліматом з будь-якого мобільного пристрою або ПК.

Також за допомогою автоматики можна здійснювати віддалене спостереження за житлом перебуваючи у відпустці, з можливістю управління приладами, світлом, кліматом з будь-якого мобільного пристрою або ПК

Підбивши підсумок статті, можна сказати, що, використовуючи "Розумний будинок» ви постійно тримайте руку на пульсі роботи вашого котеджу.

У розділі нашого форуму зібрана вся інформація по «Розумним домівках» . Приєднуйтесь до обговорення переваг автоматизації житла. Зустрітися з інформціі про те, як автоматизувати котедж . Також на forumhouse.ru обговорюється світлодіодне освітлення .

Подивіться наше відео про те, як організувати «розумну» систему освітлення заміського будинку.

Новости