Що таке франшиза

  1. Найяскравішим прикладом франшизи є "Макдоналдс". Його ще називають родоначальником франчайзингу.
  2. Що зробив заповзятливий Рей Крок?
  3. Розгляньмо одного з конкурентів Макдональдс, компанію Subway.
  4. Які саме файли необхідні при купівлі франшизи
  5. А тепер давайте розглянемо основні плюси і мінуси франшизи.
  6. Ще одним безсумнівним плюсом є ексклюзивність.
  7. Але, зрозуміло, у франшизи існують і мінуси.
  8. висновок
  9. Рейтинг статті:

Все більше іноземних слів впевнено обживається в нашому лексиконі і одним з них є франшиза Все більше іноземних слів впевнено обживається в нашому лексиконі і одним з них є франшиза. І якщо ще кілька років тому з цим поняттям працювали тільки просунуті нувориші і бізнесмени, то тепер з франшизою стикається будь-яка людина, що бажає збільшити свій добробут.

Отже, що ж таке франшиза? Говорячи простими словами, це оренда торгової марки або продукції і використання вже існуючої системи ведення бізнесу.

Найяскравішим прикладом франшизи є "Макдоналдс". Його ще називають родоначальником франчайзингу.

Взагалі, історія успіху «Макдоналдса» дуже забавна й повчальна. Як відомо, всесвітню популярність і популярність цієї мережі швидкого харчування принесли не творці ресторану брати Макдональд, а невеликий бізнесмен Рей Крок, до цієї знаменної зустрічі займався продажем устаткування з виготовлення молочних коктейлів.

Зайшовши в придорожній ресторанчик, яким володіли і розпоряджалися Макдональди, торговий представник Рей Крок, здивований тим, якою неймовірною популярністю користується система швидкісного обслуговування і дешевизна гамбургерів, загорівся ідеєю і вже через три тижні звернувся до братів з пропозицією продавати їх франшизи по всій Америці.

Зайшовши в придорожній ресторанчик, яким володіли і розпоряджалися Макдональди, торговий представник Рей Крок, здивований тим, якою неймовірною популярністю користується система швидкісного обслуговування і дешевизна гамбургерів, загорівся ідеєю і вже через три тижні звернувся до братів з пропозицією продавати їх франшизи по всій Америці

Рею Кроку знадобилися для цього 15 тисяч доларів готівкою, яких у нього не було. Банк відмовив йому у видачі кредиту. Тоді рішучий бізнесмен заклав свій будинок і страховку. Подальше нам відомо: імперія «Макдональдс» зараз налічує більше 30 тисяч ресторанів по всьому світу, а Рей Крок став мільярдером.

Цікава статистика, почасти стала можливою завдяки цьому доленосного рішення 52-річного Рея Крока, який уклав договір про франшизу з братами Макдональдами:

Що зробив заповзятливий Рей Крок?

Він не став винаходити велосипед, тобто придумувати якусь свою власну схему обслуговування в ресторані швидкого харчування. Він просто взяв уже готову і перевірену схему ведення бізнесу.

Рей договорився про те, щоб орендувати всю систему побудови бізнесу, яку так чудово налагодили брати Макдональди. А згодом почав продавати її іншим бізнесменам.

Крок заплатив їм грошей, щоб вони передали йому все рецепти приготування гамбургерів, показали яким обладнанням користуватися, що збільшити швидкість обслуговування клієнтів, яким чином навчати персонал і все інше, що допомогло їм створити успішний бізнес.

Щоб більш повно зрозуміти суть франшизи ми розглянемо суть і принципи роботи на одному з реальних прикладів. Було б здорово розглянути приклад з Макдональдсом, але на жаль на даний момент ця компанія не продає свої франшизи на території Росії, тому я не можу привести вам її в якості прикладу.

Розгляньмо одного з конкурентів Макдональдс, компанію Subway.

Розгляньмо одного з конкурентів Макдональдс, компанію Subway

За кількістю відкритих ресторанів в світі ця компанія обійшла Макдональдс. Станом на 1 січня 2011 року біля Subway було відкрито 33 749 ресторанів, тоді як у Макдональдс лише 32 737 точок продажів.

Однак, кількість точок продажів ще не говорить про лідерство в області доходів. У того ж McDonald's виручка в 2010 році склала 24,07 млрд. Доларів. А у Subway тільки 10,5 млрд. Доларів.

Франчайзі - той, хто купує франшизу.

Франчайзер - той, хто продає франшизу.

Якщо, наприклад, ви збираєтеся стати франчайзі Subway, ви разом з правом на використання торгової марки, бренду, продукції отримуєте всі інструкції з ведення бізнесу: як створювати продукти, як наймати персонал, як працювати з клієнтами, - повністю описаний весь процес, аж до того, на скільки місць має бути розраховане заклад, яке освітлення необхідно і музику краще використовувати.

Вам нічого не потрібно винаходити: вже існує готова бізнес-модель, яка випробувана і приносить гарний прибуток. Зрозуміло, певну частину прибутку ви повинні виплачувати щомісяця власникам даної франшизи (франчайзеру) за те, що користуєтеся всіма цими привілеями.

Які саме файли необхідні при купівлі франшизи

При купівлі франшизи, необхідно зробити тому званий паушальний внесок При купівлі франшизи, необхідно зробити тому званий паушальний внесок. Як правило, це одноразовий безповоротний платіж, який є своєрідним вхідним квитком. У випадку з Subway паушальний внесок складає 12 000 доларів без ПДВ.

Надалі, щомісяця, ви будете виплачувати ще 8% від обороту. Даний вид платежів називається роялті. Це свого роду орендна плата за використання вже розкрученого бренду і всіх його технологий.

Важливо врахувати обсяг інвестицій в франшизу - ви отримаєте інформацію від франчайзера, скільки приблизно потрібно грошей на відкриття точки продажів. До речі, в цьому криється перевага франшизи перед відкриттям нехай і свого, нового бізнесу.

Коли відкриваєш новий бізнес, не завжди можеш врахувати всі майбутні підводні камені. А у власників франшизи, як правило, є вже не один десяток і навіть сотня запущених філій за франчайзинговою системою, що дозволяє їм дати точну інформацію про всі майбутні витрати.

У майбутні витрати, крім паушального внеску і роялті, входять як правило витрати на ремонт, оренду приміщення, придбання обладнання, рекламної продукції, всіх необхідних компонентів для того, щоб готувати страви і т.п.

Якщо продовжувати розглядати приклад з Subway, то орієнтовна вартість відкриття одного ресторану швидкого обслуговування обійдеться приблизно в 100 000 - 200 000 доларів. Більш точну інформацію вам зможуть надати співробітники франчайзера після того, як ви повідомите їм приблизну площу вашого майбутнього ресторану

Також власники франшизи зазвичай вказують приблизний термін окупності цього виду бізнесу, що дозволяє вам більш точно вибудовувати своє майбутнє.

А тепер давайте розглянемо основні плюси і мінуси франшизи.

Почнемо з позитивних моментів, а їх, безумовно, чимало.

По-перше, ви отримуєте готовий, розкручений бренд. Це правило працює не завжди і не скрізь, тому що є не так впізнавані марки, але в більшості своїй в каталогах різних франшиз представлені пропозиції від компаній, які досить відомі нехай не по всьому світу, але, наприклад, у великих містах Росії.

По-друге, ви отримуєте швидкість розвитку бізнесу. Щоб почати бізнес з нуля, потрібно досить багато часу на розкрутку своєї торгової марки, на придбання довіри клієнтів. Якщо ви купили готовий бренд, ви практично відразу ж, з перших днів, можете отримувати такі ж прибутку, які при розвитку власного бізнесу могли б бути тільки можливою (і, ймовірно, віддаленій) перспективою. Наприклад, коли відкривався перший «Макдональдс» в Москві, в черзі до нього стояло 3 тисячі людей!

По-третє, вам також не буде потрібно витрачати свої зусилля, час і гроші на розробку дизайну вашої компанії - в інструкціях до франшизі ви отримуєте докладний опис, які кольори, атрибутику ви повинні використовувати. Деякі франчайзери надають також обладнання та його вартість входить в паушальний внесок.

Ще один плюс - це рекламна підтримка. Найчастіше власники франшизи, зацікавлені в розвитку свого бізнесу, розміщують федеральну рекламу.

У Російському законодавстві немає такого визначення як франшиза, тому всі відносини між франчайзером і франчайзі регулюються договором комерційної концесії.

За рахунок того, що ви купуєте готову бізнес-модель з інструкціями, ви заощадите масу свого часу, отримаєте доступ до кредитних ресурсів. Вам можуть в якості кредиту надати грошові кошти або ж товари. Все це буде прописано в умовах договору комерційної концесії (франшизи).

Ви завжди зможете розраховувати на підтримку франчайзера, що володіє великим досвідом, ніж ви. Як правило, вам гарантують консультації та всіляке сприяння в розвитку вашої спільного бізнесу.

Ще одним безсумнівним плюсом є ексклюзивність.

Що це таке? Припустимо, ви вирішили відкрити Subway або McDonald's в вашому місті, але не хотіли б, щоб хтось із бізнесменів становив вам конкуренцію і теж купував дану франшизу. Для цього існують так зване ексклюзивне право ведення бізнес на конкретний регіон і навіть місто.

У таких випадках паушальний внесок як правило більше. Однак, ексклюзивне право гарантує вам можливість працювати під цією торговою маркою в своєму місті одноосібно.

Перевага, про яке, з моєї точки зору, необхідно згадати, - можливість навчання: франчайзери часто безкоштовно проводять тренінги, семінари для персоналу, для керівних співробітників, спеціально організовують заходи, де ви можете переймати досвід успішних точок. Це, безумовно, корисний і цінний досвід.

Але, зрозуміло, у франшизи існують і мінуси.

Перший і, напевно, самий очевидний - це дорожнеча франшизи. За право володіння готовим бізнесом ви повинні будете заплатити не маленькі гроші.

Другим мінусом є жорсткі вимоги по франшизі. Найчастіше франчайзер жорстко обмежує діяльність тих, кому продає свою франшизу.

З одного боку це обумовлено його бажанням, щоб бізнес розвивався. Існують певні правила, порушення яких може гальмувати цей розвиток і навіть загрожує вам банкрутством.

З іншого боку, власник франшизи це ставить часом в невигідне становище. Наприклад, щоб відкрити «Макдональдс», вам необхідно мати власне приміщення - якщо ви орендуєте його, франчайзер навряд чи піде вам назустріч.

Також існують певні вимоги до площі того приміщення, де ви плануєте відкривати бізнес по франшизі. Наприклад, воно не повинно бути менше 100 квадратних метрів (у кожного франчайзера свої вимоги).

Ще одним з мінусів є невигідні умови договору. Як правило, солідні компанії-франчайзери мають власні юридичні відділи та, зрозуміло, вони укладають такі угоди, в яких максимально враховані інтереси сторони власника франшизи.

Моя рекомендація індивідуальним підприємцям, котрі хочуть зайнятися бізнесом на основі франчайзингу, залучати досвідчених юристів, які проаналізують усі тонкощі умов співпраці боків.

Дуже показові в цьому сенсі слова Річарда Джея Бойлана, юриста і глави бухгалтерии «Макдональдса» на зорі його сходження: «Насправді, ми все чесно пояснювали в примітках, але люди ніколи не читають приміток».

Як правило, в цьому виді бізнесу часто накладаються певні обмеження щодо його розвитку, і це теж стає величезним мінусом франчайзингу. Припустимо, у вас є якісь цікаві, свіжі ідеї щодо розвитку вашого бізнесу.

Або ви бачите, що ті клієнти, які приходять до вас, просять якусь додаткову послугу. Ви розумієте, що якби ви ввели цю послугу, ви могли б істотно розвинути ваш бізнес, отримати додатковий прибуток. Але, за умовами договору франчайзер може вас в цьому обмежити.

Другий мінус, який випливає з цього - обмеження творчого розвитку підприємця. Фактично, ви купуєте готову бізнес-ідею. Уже все давним-давно за вас придумано, все зроблено. В цьому плані мені подобається вислів Стівена Кові: «Довгий час пожинаючи ниву, яку самі не засівали, ми можемо взагалі забути про необхідність сіяти».

Я, як підприємець зі стажем, можу сказати, що одне з найбільш незаперечних переваг ведення свого бізнесу, перед тією ж роботою за наймом - це творчий розвиток Я, як підприємець зі стажем, можу сказати, що одне з найбільш незаперечних переваг ведення свого бізнесу, перед тією ж роботою за наймом - це творчий розвиток. Будь-якому підприємцю кожен день доводиться бути чертовски винахідливим для того, щоб його магазин, товар або послуга виглядали привабливими для клієнтів.

Доводиться включати всю свою фантазію і при розробці продуктів або послуг. Але це тема вже іншої розмови, а поки давайте повернемося до франшизі.

Не забувайте про те, що якщо ви щось зробите не так, франчайзер має право призначити вам штрафи (все це прописується в договорі). Аж до того, що ви просто можете позбутися права на цю франшизу.

Дуже великі неприємності можуть торкнутися особисто вас, якщо франчайзер збанкрутує або його справа перейде іншим власникам ... Все права на бізнес можуть бути продані людям, які, цілком ймовірно, висунуть зовсім інші умови співпраці. Ваш власний бізнес може опинитися під загрозою.

Тому, звертайте увагу при укладанні договору на який термін вам передаються права. У деяких компаній цей термін може становити і 20 років, а у кого-то всього років п'ять.

І, нарешті, ще один мінус, про який я не можу згадати в ряду головних, на мій погляд, недоліків цієї системи ведення бізнесу, - це поширена вимога франчайзерів закуповувати потрібні витратні матеріали або у них самих, або у конкретних виробників.

По суті, в цьому разі Ви опиняєтеся зв'язані по руках і ногам: Ви не зможете знижувати витрати на розвиток власної справи, що не скористаєтеся вигідними пропозиціями інших компаній - з тієї простої причини, що не маєте на це права.

висновок

Моя порада тим, хто так само, як і я, розглядає всі можливі варіанти створення різних джерел доходів, - придивитись до цього ринку, знайти цікаві ідеї франшизи за своїм профілем діяльності.

Сьогодні в інтернеті існує безліч так званих магазинів або каталогів франшиз. Я не раз знаходив там цікаві пропозиції.

Якщо ж у вас є які-небудь ідеї по створенню франшиз або ви є власником франшизи, то можете запропонувати свій варіант мені. Я готовий вкласти гроші в цікаву бізнес-ідею, або купити франшизу .

PS Заробіть гроші не виходячи з дому, роздаючи людям посилання на цю безкоштовну замітку! Отримайте спеціальну посилання в розділі «Посилання та товари" вашого облікового запису партнерської програми - тут

PPS На закінчення подивіться короткий ролик, в якому ви своїми очима побачите, що таке 3000 голодних ротів на відкриття Макдональдса в 1990 році в Москві. Заодно зацените моду тих часів. Прикольні зачіски раніше були PPS На закінчення подивіться короткий ролик, в якому ви своїми очима побачите, що таке 3000 голодних ротів на відкриття Макдональдса в 1990 році в Москві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту мишкою і натисніть Ctrl + Enter.

Рейтинг статті:

0 балів (проголосувало 0 відвідувачів)

data-full-width-responsive = "false">

Що зробив заповзятливий Рей Крок?
Отже, що ж таке франшиза?
Що це таке?

Новости