Що таке роялті та паушальний внесок у франчайзингу

  1. Що таке франчайзинг і його особливості
  2. За що повинен буде платити франчайзі
  3. Одноразовий вступний платіж або паушальний внесок

Вирішили відкрити свій бізнес і замислюєтеся про франчайзинг Вирішили відкрити свій бізнес і замислюєтеся про франчайзинг? Сьогодні ми докладно зможемо з вами обговорити дане питання. Багато хто й не здогадуються що таке роялті та паушальний внесок.

Під час того, коли ви будете складати контракт на покупку франшизи, слід бути гранично уважними і вивчити його від кірки до кірки. Особливо дуже важливо загострити увагу на ті пункти, де детально описується паушальний збір та роялті. Саме ці пункти дозволяти вам ідентифікувати, наскільки серйозний намір у продавця розвиток даного проекту, також справжня ціна покупки і успішність бізнесу буде укладена в цих пунктах.

Що таке франчайзинг і його особливості

Франчайзингом зазвичай називають форму партнерської взаємодії кількох фірм одночасно. В даному випадку компанія, яка створила успішну бізнес-модель, має право перепродувати свій бренд і все права на нього. Головна компанія може видати ліцензію на виробництво і продаж товару або послуг під своїм брендом. Дану операцію і називають франчайзингом.

Читайте також: Як початківцям торгувати на фондовій біржі

Підприємець, який дозволив купити собі консультативну та оперативну допомогу в створенні бізнесу у франчайзингу, буде представлений як франчайзі.

Франчайзинг дуже зручний для малого бізнесу і початківців бізнесменів.

Вигода даного проекту полягає в наступному:

  1. Реально використовувати вже знаменитий бренд, а також новинки свого відомого партнера.
  2. Франчайзі з самого старту зможуть користуватися успішної бізнес-концепцією, яка гарантує на старті і в найближчому майбутньому мінімізацію будь-яких ризиків.
  3. Франчайзі на першому етапі вже стає досить продуктивним учасником франчайзингової мережі.
  4. Франчайзі буде користуватися допомогою в подоланні будь-яких складнощів на початковому етапі розвитку.
  5. Франчайзі завдяки даній системі набагато більше отримає вигоди і прибутки, ніж при самостійному просуванні з нуля.

Якщо ви хочете стати франчайзі, необхідно вивчити всі аспекти франчайзингу.

Вам варто знати, що в Росії такі поняття, як «франшиза» і «франчайзинг» законодавчо не закріплені. Тому дуже багато ринкові гравці можуть використовувати найближче до цього значення законодавчо закріплене поняття «комерційна концесія».

Багато суб'єктів господарювання встановлюють свої взаємовигідні відносини в інших договірних формах. Це можуть бути договори про постачання, ліцензійні угоди, договори про купівлю-продаж, договір про партнерство.

Вивчивши статистику експертів Росії, завдяки їх оцінками, відмінно видно, який відсоток працює на основі договорів комерційної концесії - близько 15%. Дані компанії не є порушниками закону. Однак цей факт дискредитує концепцію франчайзингу та вводить в оману франчайзі.

За що повинен буде платити франчайзі

Концепція франчайзингу включає в себе кілька обов'язкових платежів, які повинен сплатити франчайзі.

Одноразовий вступний платіж або паушальний внесок

Розберемося по порядку і дізнаємося, що дане слово «паушальний» відбувається з офіційного австрійсько-німецької мови. У російському законодавстві саме для такої процедури використовують поняття разових зафіксованих платежів. Такий внесок франчайзі зобов'язується оплатити раз на підставі договору комерційної концесії. Такий внесок рекомендується оплачувати в тому випадку, якщо до франчайзі переходить абсолютно весь комплекс прав, які перебувають в ліцензії. У разі якщо франчайзі має низьку популярність, а також є складнощі в здійсненні контролю над його роботою, то франчайзер має право отримати також одноразовий платіж.

Розмір паушального внеску залежить від того, наскільки економічно вигідна дана ліцензія і скільки прибутку вона принесе в майбутньому новому франчайзі. Цей платіж молода компанія повинна здійснити одноразово або в розстрочку на дуже короткий період часу, цей платіж і буде враховуватися як ціна за покупку ліцензії.

Суть даного внеску для франчайзера полягає в тому, що саме він покриває витрати на запуск нового проекту - франчайзі.

Паушальний внесок буде покривати витрати на початковому етапі розвитку, тобто:

  1. Розраховується рентабельність.
  2. Економічне підтримку.
  3. Допомога і регулювання управлінських питань.
  4. Набір і підготовка персоналу до роботи.

Дуже рідко, але все ж таке можна зустріти, що в договорах вказується нульовий роялті. Це практично завжди свідчить про те, що роялті вже входить в суму товарів або витратних матеріалів, які поставляються для франчайзі.

Читайте також: Пакет послуг Ощадбанку для фізосіб

Також нульовою роялті можна пояснити тим, що ведучий франзайзер абсолютно не зацікавлений в подальшому розвитку молодого франчайзі і не несе відповідальності за його подальше майбутнє. Тому перш ніж укласти даний договір, вам потрібно дізнатися всі аспекти даного договору і бути реально готовим до роботи без будь-якої підтримки.

Під франчайзинг також існують роялті платежі, які франчайзі зобов'язаний здійснювати щомісяця. Дані виплати молода компанія повинна виробляти в еквівалентному співвідношенні з щомісячною виручкою.

Найвища ефективність франшизи і пряма суть даної концепції складаються і полягають в комфортності, які і встановлюють розміри паушальних внесків і роялті. Дані положення служать для обох сторін, які повинні отримати свою вигоду. Кожна зі сторін буде економічно задоволена.

Рекомендуємо прочитати:

Новости