Щоб не було нестерпно боляче: як вибрати ковзани

Сезон катання на ковзанах відкритий. Саме час вибрати зручні черевики і хороші леза. Як це зробити? Чи готові поділитися порадами.

Існує три типи ковзанів: хокейні, фігурні і прогулянкові. У кожної пари - свої особливості. Але є і кілька загальних порад.

Рада 1. Купуючи черевики, обов'язково походіть в них по магазину. Нозі повинно бути комфортно, інакше мозолі після першого катання вам забезпечені. Якщо ви купуєте взуття з лезами в комплекті, перевірте, щоб вони були як слід закріплені. Якщо окремо - зверніться до майстра. Так надійніше, ніж самостійно прикручувати, тим більше, що у установки леза існують свої правила: не кожен розбереться з першого разу, на якій відстані від миска і п'яти кріпити полози.

Рада 2. Вибирайте ковзани за своїм рівнем катання: чим він вищий, тим жорсткіше повинен бути черевик. І не забудьте поточити леза. Краще це теж робити у професіонала, інакше ризикуєте витерти лід носом.

Рада 3. Міряти черевики слід на шкарпетки, в яких плануєте кататися. Вовняний, до речі, вже давно не в моді. Якщо ноги мерзнуть - беріть теплі черевики, а якщо в русі вам стає жарко, не бійтеся одягати звичайний бавовняний.

Рада 4. Який черевик краще - зі штучної або натуральної шкіри? А може, взагалі пластик? Кожен матеріал хороший чи поганий по-своєму. Черевик зі штучної шкіри не промокає, коштує дешевше, але в ньому потіє нога. Натуральна шкіра тримає тепло і приймає форму ноги, довше зберігає свій зовнішній вигляд, але промокає. Пластик не дозволяє вільно рухатися, зате коштує зовсім вже небагато.

Прогулянкові і фігурні ковзани: які вибрати, якщо ви не хокеїст

Зовні фігурні ковзани схожі на прогулянкові, але насправді зовсім різні. Чим вони відрізняються, запитаєте ви? Професійні ковзани для фігурного катання мають більш жорсткий черевик. Леза теж відрізняються від тих, що ставлять на прогулянкові: там більше зубчиків і воно не зовсім рівне.

Якщо ви не збираєтеся виконувати ніякі елементи фігурного катання, а мають намір просто поганяти по льоду, то сміливо беріть прогулянковий варіант - і дешевше, і комфортніше. Продаються такі ковзани практично в будь-якому спортивному магазині.

Головне - правильний розмір черевика. Брати треба розмір в розмір, а міряти на той носок, в якому плануєте кататися. В іншому випадку ризикуєте отримати травму. Багато ковзани розрізняють не тільки за розміром, але і по повноті. Якщо в довжину черевик сіл ідеально, але нога в ньому бовтається, просите той же розмір, але інший повноти. Якщо у вас дуже широка нога, можна в принципі взяти і черевик трохи довше, але дуже важливо, щоб задник щільно облягав п'яту.

Якщо у вас дуже широка нога, можна в принципі взяти і черевик трохи довше, але дуже важливо, щоб задник щільно облягав п'яту

Як міряти ковзани?

Як випливає расшнуруйте черевик, надіньте його, потім поставте ногу на п'яту і добре натисніть п'ятою в напрямку задника черевика. Нога повинна сісти щільно, впираючись в задню частину. Але, мабуть, найважливіше - шнурівка. Черевик треба шнурувати від низу до верху. У носка - слабкіше, в області підйому ноги - щільніше, щоб максимально зафіксувати п'яту і захистити голеностоп від травм. Де гачки - теж слабкіше. Після того, як ви зав'яжете шнурки, нога всередині черевика ворушитися не повинна. Тепер встаньте і перевірте, щоб ковзани стояли прямо: гомілкостопи не повинні вивертатися назовні.

Під час присідань шкіра у черевик не повинна сильно морщитися. Новачкам ковзани з натуральної шкіри можуть здатися жорсткіше, але зате вони краще тримають ноги і менш травмонебезпечні. Крім того, вони поглинають вологу та приймають форму ноги. Загалом синтетичні краще взагалі не брати.

Новачкові краще вибрати такі черевики, в яких він зможе згинати гомілковостопний суглоб. Людям з великою вагою підійдуть більш жорсткі. Якщо ковзани потрібні для відпочинку, то не треба купувати дорогі спортивні моделі, краще обмежитися більш м'якими та комфортними для прогулянок, а ось якщо ви збираєтеся освоювати елементи фігурного катання, то навіть новачкові варто зробити вибір на користь фігурних ковзанів.

Вибираючи ж ковзани для дітей, не варто брати черевики з великим запасом - ризик травми зросте. Максимум - на розмір більше.

Вибираємо хокейні ковзани

Хокейні ковзани розраховані на спортсменів самого різного рівня: для професіоналів, напівпрофесіоналів, любителів і для новачків. Черевики у них жорсткіше, ніж у «фігурних». Якщо ви вибираєте перший варіант, то майте на увазі - вони не терплять температуру нижче п'яти градусів морозу, тобто кататися на відкритій місцевості ви зможете не завжди.

Якщо ви вибираєте перший варіант, то майте на увазі - вони не терплять температуру нижче п'яти градусів морозу, тобто кататися на відкритій місцевості ви зможете не завжди

На примірку беріть дві пари черевиків: свій розмір і на пів розміру менше, щоб переконатися в своєму виборі напевно. Ні в якому разі не надягайте вовняний носок.
Ідеальний черевик - той, в якому нога заповнює весь простір і не рухається.

Гладкого льоду вам і ненудних вихідних!

Олена Віллі

Як це зробити?
А може, взагалі пластик?
Чим вони відрізняються, запитаєте ви?
Як міряти ковзани?

Новости