Соціальний розвиток дітей дошкільного віку: як вирішити питання виховання

  1. Формування соціального досвіду
  2. соціальний розвиток
  3. Вчимося дружити
  4. нові дорослі
  5. Заняття і навчання
  6. Як допомогти дитині навчитися спілкуватися?
  7. Гра в знайомство
  8. Не сидіть вдома
  9. Гуртки та розвиваючі центри
  10. виховання

До дошкільного віку відносяться два періоди: з 3 до 4 років і з 4 до 7 років. Це час, коли малюк починає усвідомлювати себе як особистість. Тоді ж настає фаза активного спілкування, розвитку комунікативної діяльності. У цьому віці найкраще починати соціальний розвиток дітей. потрібно До дошкільного віку відносяться два періоди: з 3 до 4 років і з 4 до 7 років пам'ятати, що це комплексний процес.

До нього відноситься не тільки вміння спілкуватися з дітьми свого віку і дорослими. Соціальний розвиток має на увазі знання деяких законів суспільства, вміння застосовувати соціальні механізми на практиці. Звичайно, малюки ще не все можуть зрозуміти, але батьки повинні показати їм, що означає перебувати в суспільстві. Для дитини важливим етапом життя є дитячий сад. Так всі ці соціальні механізми можна пізнавати в простій формі і доброзичливій атмосфері.

Дошкільний вік ділиться на 2 великі етапи:

Дошкільний вік починається з 3 років, адже зазвичай в цьому віці малюка віддають в садок. Дитячий сад - відмінна можливість для швидкого соціального розвитку дитини. Тут поєднується кілька видів діяльності:

Крім того, дитина стає більш самостійним, отримує свій перший досвід пізнання. Через деякий час він відкриває для себе, що він - окрема особистість. Вік 4-7 років доводиться на період формування особистості. Це важливий момент, який не можна упустити. Все, що відбувається зараз з вашим малюком, вплине на його подальше життя.

Формування соціального досвіду

Щоб ваша дитина розвивався рівномірно, а спілкування давалося йому легко, соціалізація повинна бути структурована. Особливо позитивно на соціальний розвиток впливають деякі види діяльності:

  1. Гра. Тут може бути задіяно відразу багато дітей. Для того щоб грати разом, необхідно спілкуватися, домовлятися, вибирати соціальні ролі. Ця діяльність відмінно позначається на комунікативному розвитку дітей будь-якого віку, навіть молодшого.
  2. Предметна діяльність - можливість пізнання, пошук відповідей на питання, що цікавлять.
  3. Комунікація. Найпростіше спілкування, розмова. Як з дорослими, так і з дітьми.

Завдання батьків і вихователів дошкільнят - допомогти малюкам правильно використовувати свій потенціал.

соціальний розвиток

Соціальний розвиток - частина виховного процесу. Ми розповідаємо, показуємо, вчимо дитину бути частиною нашого суспільства. Для цього потрібно орієнтуватися в його «законах». Починати таке навчання з 7-8 років вже пізно. Формування особистості починається набагато раніше.

У цей момент У цей момент   малюкові потрібно потихеньку прищеплювати соціальні якості малюкові потрібно потихеньку прищеплювати соціальні якості. Тоді вони стануть частиною його свідомості. Все це робиться для того, щоб дітям було потім комфортно жити в нашому світі серед інших людей.

Перший серйозний контакт з суспільством і його правилами - дитячий садок. Звичайно, тут все дуже просто. Діти маленькі, вихователі та нянечки доброзичливі. Тут можна вчитися дружити, спілкуватися, розуміти інших людей. Поступово вводиться елемент дослідницької діяльності: малюкам пропонують прості уроки, творчість.

Вчимося дружити

Тут з'являються перші друзі. Для цього потрібно зуміти сподобатися, привернути увагу, бути цікавим для інших. А ще - дотримуватися правил поведінки. Якщо малюк приходить в садок і починає зі Тут з'являються перші друзі всіма лаятися, битися, силою відбирати іграшки, то йому не вдасться завести друзів. Більшість батьків намагаються ще до садочка прищепити дітям правильні моральні якості.

У садку вихователь приділяє багато уваги соціалізації дітей. Більшість малюків звикли бути з мамами, бабусями. Для них спілкування і гри з іншими дітьми - не найпростіше завдання. Але якраз гри виховують в дитині розуміння того, як вирішувати конфлікти, домовлятися, миритися.

нові дорослі

Дитячий сад - це ще й місце, де у дитини є можливість навчитися спілкуватися з дорослими. Раніше це були тільки домашні. Батьки, родичі завжди ставляться до дітей з поблажливістю, багато прощають. Садок показує, що так буває не завжди. Потрібно навчитися, як Дитячий сад - це ще й місце, де у дитини є можливість навчитися спілкуватися з дорослими звертатися до старших, як з ними розмовляти.

Соціальний розвиток особистості має на увазі, що людина відрізняє родичів, друзів, вчителів, колег. З усіма можна вибудовувати відносини, але вони будуть різними. Не можна спілкуватися з вихователькою так само, як з мамою, а з мамою - як з приятелем.

Тут закладаються моральні норми спілкування. Дитині пояснюють, як потрібно поводитися з дорослими, що можна, а що не можна. Якщо малюк не ходить в садок, а проводить час тільки з мамою або бабусею, то засвоїти такі норми поведінки йому буде набагато складніше.

Заняття і навчання

Для дітей дошкільного віку важливо розвиток предметної та пізнавальної діяльності. У здорової дитини присутній нормальний інтерес до пізнання. Головне - розвивати його. Існує безліч теорій про те, як найкраще це робити. Педагоги сходяться в одному: тут важливо виробити індивідуальний підхід до малюка. Тоді вчитися цікаво, він може спокійно займатися тим, чим хочеться, а не тим, що нав'язують.

навчання, навчання,   пошук рішень - частина соціального розвитку пошук рішень - частина соціального розвитку. Так дитині відкриваються його можливості, способи отримання інформації.

Дитину в 4-5 років вже не можна просто залишити наодинці з іграшками. Їм потрібно займатися. Чим більше він зможе вивчити зараз, тим швидше проявиться інтерес. Звичайно, варто враховувати його вік, недовгу концентрацію. Протягом 20-25 хвилин ви можете розучувати вірші, пісеньки, читати разом казки, вчити кольору, назви тварин, міста.

Чим більше розвинений соціальний інтелект дитини, тим йому простіше. Це дозволяє знаходити рішення, грунтуючись на особистому досвіді. Зараз у малюків хороша пам'ять. Чому б не почати вчити іноземну мову?

Як допомогти дитині навчитися спілкуватися?

Не завжди все йде гладко, особливо в плані спілкування дітей. Тим більше якщо ваш малюк залишився вдома, а не пішов в садок. Тут він знаходиться наодинці з дорослими, іграшками. Ви виводите його на прогулянку всього на 1-2 години в день - це єдина його можливість грати і знайомитися з дітьми.

Гра в знайомство

Щоб на майданчику малюк не соромився знайомитися, постарайтеся його підготувати. Можна взяти іграшки і розіграти виставу «знайомство». Запропонуйте йому придумати 3-5 питань для «нового друга». Підкажіть, з чого варто почати спілкування, про що поговорити, як запропонувати грати разом.

Не сидіть вдома

Якщо вирішили, що малюк не піде в садок, то не сидіть з ним вдома. Як можна більше гуляйте, ходіть в парки, музеї, дитячий театр. Це не погано, що він не пішов в сад-навпаки, цей момент можна зробити перевагою. Заплануйте невеликі Якщо вирішили, що малюк не піде в садок, то не сидіть з ним вдома заняття: наприклад, в цьому місяці вивчаємо тваринний світ.

Ви можете відвідати разом зоопарк, музей, подивитися будинку пізнавальний фільм. В процесі розкажіть малюкові які-небудь прості факти: чим харчуються звірі, як виглядають дитинчата, як довго живуть.

Таких пізнавальним тим може бути дуже багато. Давайте вашому малюку завдання намалювати те, що бачили в музеї, парку. Говоріть з ним - хай ставить запитання, фантазує. Крім того, ви будете перебувати серед людей - так чи інакше йому доведеться почати спілкуватися з дітьми і дорослими.

Гуртки та розвиваючі центри

Тут стикаються два важливі чинники соціального розвитку:

  • комунікації;
  • пізнавальна діяльність.

тут діти тут діти     знайомляться, спілкуються між собою, а головне - займаються тим, що їм цікаво знайомляться, спілкуються між собою, а головне - займаються тим, що їм цікаво. Не потрібно ходити насильно на заняття музикою, якщо це зовсім не подобається дитині. Краще підібрати щось, що буде стимулювати його цікавитися, шукати відповіді на питання.

Навіть в такому юному віці, як 4-5 років, може з'явитися хобі. З 2-3 років працюють гуртки раннього розвитку, які теж можуть зацікавити малюка. Часто вони цілком замінюють дитячий садок за обсягом інформації і можливостям.

виховання

Правильне соціальний розвиток неможливо без виховної роботи. Головне, як побудований цей процес в сім'ї. Звичайно, вихователь від слова «виховувати», але головна виховна роль лягає на сім'ю, батьків.

Для молодших дошкільнят важливо розвиток емпатії.

Так вони навчаться краще розуміти людей навколо себе, а не будуть зосереджуватися лише на своїх бажаннях. Така поведінка маленької дитини нормально, але не можна потурати йому, дозволяючи орієнтуватися тільки на свої потреби і бажання.

Дітей з 4 років вже потрібно привчати до деякої самостійності. Не тільки в елементарному догляді за собою - потрібна самостійність прийняття рішень. Тут головне завдання виховання дітей Дітей з 4 років вже потрібно привчати до деякої самостійності старшого дошкільного віку - допомогти приймати правильні рішення.

Всі разом дає рівномірне соціальний розвиток особистості. Час дошкільного віку швидко проходить - малюк виростає, йому потрібно йти в школу. До цього моменту він повинен добре уявляти собі, як вести себе в суспільстві інших людей, як вирішувати деякі конфлікти. Це головне, чого батьки і вихователі повинні навчити його.

Чому б не почати вчити іноземну мову?
Як допомогти дитині навчитися спілкуватися?

Новости