Сонячні батареї

Одна з головних проблем сучасних гаджетів - їх доводиться заряджати. У якихось випадках це потрібно робити щодня (наприклад, смартфони), іноді ж можна і дозволити собі перерву, якщо мова йде про планшетах, бездротових колонках і інших пристроях з низьким споживанням енергії. Створення чогось «вічного» поки відкладається багато в чому з цієї причини, але один художник зміг обійти це обмеження старим перевіреним способом.

Читати далі

Сонячні елементи харчування, не дивлячись на свою привабливість, все ще не набули широкого поширення через цілу низку причин. Особливо якщо мова йде не про звичайні батареях, а про перовскітним сонячних елементах. Це досить перспективна, але при цьому дорога технологія, однак об'єднана група дослідників з Литви та Німеччини цілком може зробити їх доступними, розробивши дешевий і простий метод їх виготовлення.

Читати далі

Сонячні батареї використовуються вже практично скрізь: від побутових приладів і до космічних станцій. Однак і цієї технології є куди рости. Як повідомляє видання ScienceAlert, група дослідників з США та Китаю спільними зусиллями розробила і побудувала сонячну панель нового типу. Вона не просто перетворює енергію сонячного світла в електрику, а й відправляє надлишок тепла назад в космос.

Читати далі

Чи багато у вас гаджетів, які ви постійно носите з собою? Напевно крім смартфона у більшості є як мінімум фітнес-браслет або розумні годинник, планшет і ще що-небудь. І кожен цей прилад необхідно заряджати, що робить пристрої не такими вже й мобільними. Але, погодьтеся, було б здорово, якби ми лише поклали смартфон в кишеню - і він почав би заряджатися. У майбутньому таке цілком можливо завдяки групі вчених з Токіо, які створили найтонші і в той же час еластичні сонячні батареї.

Читати далі

Зараз вона існує тільки на папері, в формі меморандуму про взаєморозуміння. Але якщо її побудують, недавно анонсований сонячний фотоелектричний проект в Саудівській Аравії поб'є всі рекорди. Він буде більше будь-якого існуючого сонячного проекту в 100 разів. По завершенні будівництва, яке намічено на 20-30 рік, ферма зможе виробляти 200 гігават енергії. Проект підтримує Softbank Group і новий наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед Бін Салман.

Читати далі

Ілон Маск вирішив побороти гавайську спеку, оснастивши місцеві школи системами Powerwall, які будуть виробляти і зберігати електроенергію, необхідну для роботи систем охолодження. Для підтримки робочої температури в тисячі класних кімнат потрібно досить багато електрики, з яким на Гаваях можуть виникнути невеликі проблеми. Вирішити їх покликані 300 батарей Powerwall і стільки ж сонячних панелей, здатних виробляти і накопичувати надлишки енергії.

Читати далі

Встановлена ​​в Австралії гігантська система зберігання енергії вже допомогла жителям регіонів, що випробовують перебої з електропостачанням, пережити пару складних ситуацій і заощадила місцевому уряду мільйони доларів буквально в перші дні свого запуску. Тепер же компанія Tesla обладнати 50 тисяч австралійських будинків системами збору і накопичення енергії, створивши таким чином своєрідну «віртуальну» сонячну електростанцію в світі. У цьому компанії допоможуть сонячна черепиця та акумулятори Powerwall, вироблені спільно з SolarCity.

Читати далі

Судноплавство (як, втім, і будь-який інший вид транспорту) при використанні викидає в атмосферу чимало шкідливих речовин, забруднюючи при цьому не тільки повітря, а й річки, моря і океани. Тому створення екологічних видів транспорту має відбуватися не тільки на суші, але і на воді. І нещодавно японська компанія Eco Marine представила проект кораблів, які б використовували для руху одночасно як сонячну енергію, так і енергію вітру.

Читати далі

Ціанобактерії живуть на Землі близько мільярда років і вміють виробляти для себе їжу за допомогою фотосинтезу. Вони поглинають світло, перетворюючи його в енергію. Цю їх здатність вирішили використовувати вчені, застосувавши ціанобактерії для створення крихітних сонячних, здатних живити невеликі пристрої.

Читати далі

У 1986 році сплеск напруги під час перевірки безпеки на Чорнобильському реакторі викликав катастрофічний вибух. Тридцять одна людина загинула на місці, ще більше померли через наслідки викиду. Поряд з аварією на Фукусімі в 2011 році, це одне з двох найстрашніших ядерних подій, які позначені максимальним рівнем серйозності - 7. Підтримка ядерної енергетики різко впала по всьому світу саме через цих подій.

Читати далі

Найпотужніша літій-іонна батарея в світі знаходиться в Австралії - її встановила компанія Tesla Motors всього за 100 днів. Але незабаром у неї може з'явитися набагато більш потужний конкурент , Який створюється силами компанії Hyundai Electric & Energy Systems.

Читати далі

Схоже, сонячна черепиця Ілона Маска надихнула і інших розробників, які вирішили піти далі і розвинути технологію . Так, в ОАЕ створили скляні панелі, здатні збирати сонячну енергію всією своєю поверхнею.

Читати далі

Голова компанії Ілон Маск вже звертав увагу інвесторів і потенційних покупців на те, що нова черепиця, вироблена Tesla, являє собою високотехнологічну розробку з безліччю інновацій, але подробиці не розкривав. Тепер, завдяки публікації патентної заявки, все стало набагато зрозуміліше .

Читати далі

Звичайним клієнтам доведеться трохи почекати, але співробітники компанії Tesla вже почали отримувати новенькі даху з сонячними панелями - таким чином їх вирішили винагородити за працю, а заодно і обкатати нову технологію, перевіривши її в справі. Як і у випадку з новими моделями автомобілів, першим оновив свій будинок сам Маск, а слідом за ним сонячні панелі встановили і деякі співробітники, що займають керівні пости.

Читати далі

Здавалося б, створення електромобіля, що використовує для руху енергію, одержувану від сонячних батарей, - вкрай логічний крок у розвитку цієї галузі автомобілебудування. Це дійсно так, ось тільки розробка цього засобу пересування пов'язана з масою технічних обмежень. Але, цілком ймовірно, що все-таки втілити ідею в життя вдасться нідерландської компанії Lightyear. Їх авто One EV буде мати можливість зарядитися від енергії Сонця прямо на ходу.

Читати далі

Погіршується з кожним роком екологічна обстановка нашої планети змушує переходити на все більш економічні і не виробляють викидів в атмосферу транспортні засоби. Наприклад, недавно фахівці компанії Indian Railways провели випробування пасажирського поїзда на сонячних батареях. За заявою експертів, яке було зроблено виданню Engadget, такий склад дозволить заощадити 21 тисячу літрів дизельного палива на рік.

Читати далі

Автономне час роботи - вкрай важливий показник для безпілотних літальних апаратів. Тому все частіше в конструкції таких безпілотників використовуються сонячні батареї. Випробування однієї з таких моделей недавно провели фахівці китайської академії космічної аеродинаміки (Chinese Academy of Aerospace Aerodynamics, CAAA). Розроблений ними безпілотник здатний розвивати швидкість до 200 кілометрів на годину і при цьому перебувати в повітрі до декількох місяців.

Читати далі

Ви знайомі з ним по білому цятки на носі або на спині. Але одного разу біла мазь, що захищає вашу шкіру від засмаги, можливо, почне виробляти електрику на даху вашого будинку або автомобіля. Багато хто знає, що оксид цинку є ключовим інгредієнтом в сонцезахисний крем і порошку для підгузника. Але він також виступає полупроводником, який можна використовувати в нових типах сонячних елементів, оптичних газових сенсорах і ультрафіолетових лазерах, а також у виробництві газоподібного водню, який міг би замінити нафту як джерело палива для легкових і вантажних автомобілів.

Читати далі

Компанія TSEC, що займається виробництвом сонячних панелей, оголосила про те, що збирається інвестувати близько 55 мільйонів доларів в будівництво повністю автоматизованого виробництва на Тайвані. Виробник проводить пасти для сонячних панелей Giga Solar Materials вже має намір вкластися в акції нового підприємства.

Читати далі

Будинки, які друкують в українській компанії PassivDom , Виходять повністю автономними і «розумними», тому для життя можна вибрати будь-яку вподобану місце. На сайті стартапу сказано, що компанія виробляє автономні самообучающиеся модульні будинки, створені з використанням технології 3D-друку. Виробник стверджує, що може побудувати повністю автономне житло, яке не потребуватиме ні в якому паливі для обігріву, а завдяки конструкції і матеріалів, використовуваних для друку, будинки підійдуть для будь-якого клімату.

Читати далі

Незважаючи на те, що в сучасних акумуляторах нас частіше за все не влаштовує їх ємність, фахівці вважають найбільш слабким їх місцем нетривалий термін служби. Літій-іонні акумулятори служать всього кілька років, після чого їх ємність починає різко скорочуватися, що робить їх непридатними для використання. Фахівці Гарвардського університету знайшли спосіб збільшити термін служби акумуляторів вельми незвичайним способом - зробивши їх начинку рідкої.

Читати далі

Американська компанія розробила тонку, гнучку і легку сонячну батарею, якою можна легко обліпити, наприклад, дрон або який-небудь гаджет, істотно підвищивши функціональність будь-якій поверхні.

Читати далі

Після аварії на Чорнобильській АЕС минуло вже тридцять років, але тридцатикилометровая зона, яка перебувала в епіцентрі катастрофи, а також прилеглі до неї території залишаються занедбаними. Жити там не можна через високого рівня забруднення радіоактивними відходами, хоча деякі і продовжують неофіційно там мешкати, сільськогосподарська та інша діяльність там теж заборонена, тому варіантів використання цієї території не так вже й багато. Проте варіанти постійно опрацьовуються. Нещодавно планувалося зробити там звалище радіоактивних відходів, а зараз китайські інвестори виявили бажання побудувати там сонячну електростанцію.

Читати далі

На півдні австралійської пустелі розташована ферма Sundrop Farms, повністю працює на енергії сонця і опрісненої морській воді. Всі овочі вирощують в теплицях, що стоять в досить безлюдному місці. Споруда ферми стала результатом дослідження групою ентузіастів, які прагнули знайти спосіб вирощувати зернові культури там, де немає прісної води, придатної грунту і ліній електропостачання. Дослідники переконані, що пора звикати вирощувати їжу в таких умовах, адже чистої води і гарного грунту стає все менше.

Читати далі

Сонячні панелі допомагають людству скорочувати залежність від викопного палива. Але сучасні панелі також важко назвати дружніми до навколишнього середовища. Вченими були розроблені більш практичні і екологічні сонячні осередки, які виробляються з недорогих матеріалів - галоїдних перовскитів. Ними були розроблені сонячні осередки з перовскита зі зниженим вмістом свинцю і ККД перетворення енергії в 15%.

Читати далі

Санкт-петербурзька команда Polytech Solar Team розробляє солнцемобиль під назвою SOL. Вже 8 жовтня 2017 прототип SOL візьме участь в міжнародній гонці солнцемобилей, а фінальний варіант машини обіцяють випустити травнем 2017.

Читати далі

потенційний конкурент Tesla , Компанія Fisker Automotive, повертається на ринок з новою моделлю електричного седана класу люкс, що отримала назву Revero. Виробник електромобілів Fisker почав роботу в 2011 році і при вдалому збігу обставин міг скласти гідну конкуренцію Tesla Motors, проте в розпал розробки автомобіля компанія зіткнулася з фінансовими труднощами: гроші на те, щоб продовжити роботу, раптово скінчилися, продукція вимагала істотних доробок, а інвесторів переконати не вдалося, тому виробництво довелося згорнути, сама компанія незабаром оголосила про початок процедури банкрутства в 2013 році.

Читати далі

Літак Solar Impulse 2 на електричній тязі піднявся в повітря в березні 2015 року з Абу-Дабі і, пролетівши з того моменту більше 40 000 кілометрів, повернувся назад, завершивши свою навколосвітню подорож. Ця подія робить Solar Impulse 2 першим літаком на електротязі в історії, що облетів наш земну кулю.

Читати далі

Щопонеділка в новому випуску «Новин високих технологій» ми підводимо підсумки минулого тижня, говоримо про найбільш значущих і важливих подіях, ключових відкриттях і цікаві винаходи
Щопонеділка в новому випуску «Новин високих технологій» ми підводимо підсумки минулого тижня, говоримо про найбільш значущих і важливих подіях, ключових відкриттях і цікаві винаходи. На цей раз мова піде про суперкомп'ютері Sunway TaihuLight, російському планшеті TrusTPad, дуже тонких сонячних панелях і багато іншого. Приємного перегляду!

Читати далі

Дослідникам з Південної Кореї фотоелементи настільки тонкі, що ними можна обертати різні предмети. Під час першої публічної демонстрації своєї розробки, вчені легко обертали сонячну панель навколо звичайного олівця. Подібна гнучкість і міцність дозволить використовувати дану технологію в абсолютно нових областях.

Читати далі

Новости