Sony SmartBand SWR10 - повсякденний супутник для власника Android-смартфона

  1. трохи передісторії
  2. Sony SmartBand SWR10: зовнішній вигляд і зручність використання
  3. Підключення і настройка
  4. особливості застосування
  5. Підведемо підсумки

Водонепроникний смарт-браслет з мінімалістичним набором елементів управління - в нашій рубриці «TestLab» сьогодні вивчимо «розумний» наручний гаджет Sony SmartBand SWR10. Він збирає не тільки статистику вашої фізичної активності за добу, а й фіксує багато іншої корисної інформації, яка допомагає спланувати свій день.

трохи передісторії

Перші "розумні" браслети з'явилися на початку 2011 року, коли компанія Jawbone, яка до цього спеціалізувалася на Bluetooth-пристроях, випустила на ринок фітнес-трекер Jawbone UP. Основним елементом подібних натільних пристроїв став найпростіший датчик, що застосовувався в деяких медіаплеєри початку «нульових» з вбудованим мініатюрним жорстким диском. Для захисту цього диска від пошкоджень при можливих ударах і падіннях в гаджети вбудовували так званий акселерометр - датчик прискорення, по сигналу якого жорсткий диск відключався в разі прискореного вертикального руху (тобто падіння вниз).

Пізніше інженери виявили корисну додаткову можливість акселерометрів. Виявилося, що їх можна використовувати для відстеження кількості кроків. Якщо правильно обробляти сигнали з датчика прискорення під час ходьби і бігу, то можна домогтися точності результатів, на 90-95% збігаються з громіздкими медичними крокомір.

Винахідники перших медіаплеєрів з акселерометром навряд чи могли припустити, що цей датчик настільки сильно вплине на індустрію аксесуарів для здорового способу життя. Сьогодні акселерометр входить до складу практично будь-якого смартфона середнього і вищого цінового діапазону, тому цілком можливо, що і ваш мобільний компаньйон здатний підраховувати число кроків, пройдених за день. Потрібно лише встановити спеціальний додаток.

Але якщо фізичну активність можна виміряти і за допомогою смартфона, в чому ж сенс використання смарт-браслета? Справа в тому, що смартфон сковує свободу переміщень, тому його беруть з собою далеко не завжди. Наприклад, на тренуваннях він зазвичай лежить в роздягальні, а в робочий час - в офісі, де-небудь на столі або в портфелі. Як же бути тим, хто хоче реєструвати всі свої переміщення, включаючи пробіжку в спортзалі або запливи в басейні? Саме для таких користувачів і випускають фітнес-браслети, які можна носити з собою цілодобово.

Необхідно відразу акцентувати, що такі фітнес-браслети навряд чи будуть корисні професійним спортсменам - адже для останніх тренер розробляє серйозні тренувальні програми, він же контролює їх виконання. Швидше за подібні гаджети підійдуть для людей з сидячим способом життя, які страждають від зайвої ваги і гіподинамії, і бажаючих більше рухатися і контролювати свою вагу.

Sony SmartBand SWR10: зовнішній вигляд і зручність використання

Смарт-браслет SmartBand SWR10 складається з основного модуля (Core) і гумового ремінця-браслета, в який вставляється даний модуль. Пристрій володіє максимально «аскетичним» інтерфейсом управління: на основному модулі присутня тільки кнопка активації і три світлодіода на бічній грані. Продукт захищений від води і пилу по протоколу IP58 , Це означає, що в ньому можна приймати душ і навіть плавати. Тестування показало, що це дійсно так: з браслетом SmartBand SWR10 можна сміливо йти в басейн, правда, при стрибках з вишки і глибокому зануренні бажано все ж залишати його на «березі».

Тестування показало, що це дійсно так: з браслетом SmartBand SWR10 можна сміливо йти в басейн, правда, при стрибках з вишки і глибокому зануренні бажано все ж залишати його на «березі»

Основний модуль (Core) вставляється всередину гумового браслета

Крім основного модуля і гумового браслета, в комплект входять USB-кабель для зарядки гаджета і лаконічна інструкція з експлуатації, яка містить лише інформацію про запобіжні заходи та підключенні за технологією NFC. Що стосується зв'язку через Bluetooth, то всю документацію доведеться шукати на сайті support.sonymobile.com . На щастя, там досить багато доступної інформації (є навіть українською мовою).

Весь комплект: основний модуль, гумовий браслет, USB-кабель для зарядки і дуже коротка інструкція з експлуатації

Підзарядка гаджета займає 30-40 хвилин. З повністю зарядженим акумулятором пристрій здатний пропрацювати близько 5 діб.

Браслет застібається на руці не за допомогою класичної застібки «а-ля наручний годинник», а шляхом протягування двох штирьків з одного кінця паска в отвори з іншого кінця. Звичайно, такий спосіб набагато швидше, але не дуже надійний. Якщо випадково зачепити ремінець про одяг з боку застібки, то штирі можуть вийти з отворів і браслет зіскочить з руки. В процесі тестування таке трапилося двічі. Крім того, із зовнішнього боку поверхню браслета не гладко, а рельєфна, що призводить до досить швидкому його забруднення. Втім, гаджет не боїться води, тому його легко відмити.

Втім, гаджет не боїться води, тому його легко відмити

Застібка браслета зручна, але не дуже надійна

Підключення і настройка

Оскільки підтримка технології NFC поки що є далеко не у всіх смартфонах (в основному, NFC є лише в телефонах преміум-сегмента), ми вирішили підключити браслет SmartBand через Bluetooth. Слід врахувати, що продукт працює тільки з пристроями на основі ОС Android 4.4 і більш пізніми, а також з Bluetooth 4.х. Попередні версії не підійдуть.

Попередні версії не підійдуть

Елементи управління Core - тільки кнопка активації і три світлодіода на бічній грані. На торці розташований порт micro-USB для підзарядки

Виробник рекомендує застосовувати браслет в парі зі смартфоном Sony Xperia (що цілком логічно), в цьому випадку вам не доведеться інсталювати додаткове ПО. При використанні гаджета іншої марки необхідно встановити з магазину Google Play додатки SmartBand, Smart Connect і Lifelog. Утиліта SmartBand після установки не буде доступний широкому в загальному списку додатків. Її можна запустити через програму Smart Connect після підключення смарт-браслета до пристрою Android.

Щоб підключити браслет за допомогою Bluetooth необхідно активувати цю функцію на смартфоні. Потім натискаєте на єдину кнопку, наявну на браслеті для його включення. А потім виконуєте на мобільному гаджеті пошук пристроїв Bluetooth і вибираєте SWR10 в списку доступних пристроїв.

У разі, якщо зв'язок втрачено, смарт-браслет намагається кілька разів її відновити, після чого модуль Bluetooth відключається, щоб не розряджати даремно батарею. Для відновлення з'єднання треба повторити цю процедуру.

У додатку SmartBand можна переглянути і змінити всі налаштування SWR10

Всі настройки SWR10 можна переглянути і змінити в додатку SmartBand. Тут доступні такі опції як вмикання і вимикання нічного режиму, повідомлень (тобто вибір сповіщень для перенаправлення на браслет SmartBand), настройка інтелектуального будильника, включення і виключення повідомлень про вихід з діапазону зв'язку зі смартфоном (браслет завібрує, якщо пропав зв'язок зі смартфоном), активація оповіщати про вхідні дзвінки. Є також опція вибрати програму, якими можна керувати за допомогою пристрою SmartBand. Деякі функції (наприклад, функція повідомлень будильника) працюють, тільки якщо смарт-браслет SmartBand підключений до пристрою Sony Xperia.

З повністю зарядженим акумулятором гаджет здатний пропрацювати близько 5 діб

Перемикання вручну між денним і нічним режимами виконується шляхом натискання і утримування кнопки протягом трьох секунд. Щоб дізнатися, в якому режимі зараз знаходиться браслет, потрібно коротко натиснути на кнопку. У нічному режимі спочатку загоряються два крайніх світлодіода, а потім - один середній. У денному режимі світлові сигнали повідомлень спалахують один за іншим (1, 2, 3), а потім гаснуть.

Як згадувалося вище, смарт-браслет можна налаштувати на автоматичний перехід з денного режиму в нічний в заданий час. Автоматичний перехід в нічний режим спрацьовує, тільки коли SmartBand НЕ детектирует рух в певний час. Точно також і вранці, денний режим може активуватися максимум на годину раніше, ніж передбачалося завершення нічного режиму, в разі детекції руху. Якщо ж руху не виявлено, браслет SmartBand залишається в нічному режимі і переходить в денний тільки після визначення руху.

особливості застосування

Головне додаток при використанні SmartBand SWR10 - Lifelog. Ця програма відстежує всі дані, згенеровані тандемом «смартфон + браслет» і видає на виході щось на зразок щоденника в графічному вигляді. Крім кількості кроків, часу ходьби, бігу або їзди на велосипеді, Lifelog збирає й іншу, не менш цікаву інформацію. Наприклад, можна побачити, скільки часу ви витратили на розмови по телефону, спілкування в Skype і соцмережах, скільки і коли саме фотознімків зробили протягом дня, скільки часу витратили на сон.

Наприклад, можна побачити, скільки часу ви витратили на розмови по телефону, спілкування в Skype і соцмережах, скільки і коли саме фотознімків зробили протягом дня, скільки часу витратили на сон

Додаток Lifelog відстежує всі дані, згенеровані тандемом «смартфон + браслет» і видає детальний звіт в графічному вигляді

Користувач може самостійно задавати цілі, які потрібно досягти за кількістю пройдених кроків, часу бігу і ходьби, і додаток в кінці дня показує, які показники були виконані або навіть перевиконано, а які - не виконані.

У додатку є режим програвання прожитого дня. Lifelog у вигляді анімаційного ролика показує, що ви робили в той чи інший момент за останні 24 години, тиждень, місяць або рік. Порівнявши час, приділеною фітнесу зі часом, витраченим на телефонну балаканину або спілкування в соціальних мережах, можна неприємно здивуватися своїй поведінці.

Порівнявши час, приділеною фітнесу зі часом, витраченим на телефонну балаканину або спілкування в соціальних мережах, можна неприємно здивуватися своїй поведінці

Lifelog дозволяє переглянути статистику по фізичній активності протягом дня

Варто відзначити, що Lifelog не виводить оновлену статистику без інтернету. Таким чином, дані зі смарт-браслета спочатку йдуть в хмару і тільки потім відображаються на екрані смартфона.

Важлива функція - Оповіщення про вхідні дзвінки. Браслет повідомляє про вхідний дзвінок безперервної вібрацією. Це зручно, тому що в міському шумі можна не почути дзвінок смартфона, навіть якщо він лежить в кишені брюк, а не в сумці.

Включивши функцію повідомлень про вихід з діапазону зв'язку, можна отримувати попередження - три коротких струси - кожен раз, коли переривається зв'язок з гаджетом Android. Однак тут є два «але»: по-перше, іноді Bluetooth-зв'язок з незрозумілої причини обривалася, навіть коли обидва пристрої перебували в декількох сантиметрах один від одного. По-друге, при відновленні зв'язку браслет про своїй неможливо сигналізує, і щоб перевірити, чи є вона в даний момент, потрібно зайти в додаток Smart Connect.

Підрахунок спалених калорій відбувається наступним чином: передбачається, що організм витрачає кожну годину фіксоване число калорій для підтримки своєї життєдіяльності, але під час тренувань спалюється понадпланове кількість енергії

За допомогою браслета SmartBand можна управляти мультимедіа-плеєром на пристрої Android. Наприклад, щоб відтворити або призупинити мультимедіа потрібно злегка стукнути по браслету один раз; щоб перейти до наступного треку - стукнути двічі, щоб повернутися до попереднього - тричі. Хоча функція працює досить коректно, навряд чи ви будете її використовувати дуже часто - вже краще б розробники інтегрували в пристрій пару додаткових кнопок.

За допомогою браслета SmartBand можна управляти мультимедіа-плеєром на смартфоні Android

Оскільки виробник передбачає, що ви будете носити смарт-браслет цілодобово, його можна використовувати як інтелектуальний будильник, який м'яко розбудить вас в зазначений час вібрацією на зап'ясті. Щоб зупинити вібрацію, треба натиснути на кнопку.

Важливо відзначити, що SmartBand SWR10 не оснащені GPS-трекером, тому статистику по деяким видам вашої діяльності протягом дня програма Lifelog зможе показувати, тільки якщо ви носите з собою як браслет, так і смартфон. Наприклад, Lifelog НЕ зафіксує переміщення на транспорті і їзду на велосипеді, якщо їздити тільки з браслетом на руці, але без смартфона.

Підведемо підсумки

Одне з найважливіших достоїнств SWR10 - водонепроникність, з цим гаджетом дійсно можна йти «в вогонь, і в воду». А застосування смарт-браслета в парі зі смартфоном забезпечує користувачеві досить інформативну картину дня.

Серед «мінусів» можна відзначити недостатньо надійну застібку браслета і певну незручність застосування через відсутність дисплея (наприклад, не можна миттєво перевірити, чи є в даний момент Bluetooth-зв'язок зі смартфоном чи ні). Через відсутність GPS-модуля деякі види фізичної діяльності просто не будуть фіксуватися без смартфона.

Але в цілому, пристрій послужить хорошу службу для людей, які хочуть контролювати свою фізичну підготовку і здоров'я.

Але в цілому, пристрій послужить хорошу службу для людей, які хочуть контролювати свою фізичну підготовку і здоров'я

Одне з найважливіших достоїнств SWR10 - водонепроникність, з цим гаджетом можна йти і в душ, і в басейн

Технічні характеристики Sony SmartBand SWR10

Сумісність: Android 4.4 і вище Автономність: до 5 днів Захист: пилонепроникність, водонепроникність Функції: кількість кроків, відстань, час активності, калорії, тривалість і цикли сну Датчики: акселерометр Індикатори: 3 LED-світлодіоди, вібрація Вага: 20 г Ціна: один тисяча вісімсот дев'яносто дев'ять грн

Дякуємо мережу магазинів «MOYO» за наданий для огляду фітнес-браслет Sony SmartBand

Але якщо фізичну активність можна виміряти і за допомогою смартфона, в чому ж сенс використання смарт-браслета?
Як же бути тим, хто хоче реєструвати всі свої переміщення, включаючи пробіжку в спортзалі або запливи в басейні?

Новости