Sony Action Cam Mini HDR-AZ1: екшен-камери стають ще менше

Sony Action Cam Mini HDR-AZ1VB (кріплення на голову, кріплення на кермо, пульт ДУ)   Вже у продажу

Sony Action Cam Mini HDR-AZ1VB (кріплення на голову, кріплення на кермо, пульт ДУ) Вже у продажу!

Компанія Sony в вересні анонсувала нову екшен-камеру, Sony Action Cam Mini HDR-AZ1, а через два місяці новинка дісталася до магазинних вітрин. Як можна зрозуміти вже з назви, нова камера стала менше за розміром і вагою. При цьому вона практично не поступається по функціоналу попередньої моделі, HDR-AS100 , Яка залишається в лінійці в якості старшої моделі. У світі електроніки часто буває, що моделі зі словом «mini» в назві настільки урізані за своїми можливостями, що зберігають схожість з оригіналом лише на рівні найменування, для кращого просування на ринку. На щастя, це не відноситься до Sony Action Cam Mini: новинка отримала майже повний функціонал старшої камери:

  • об'єктив Carl Zeiss Tessar з 170-градусним кутом зору, 17 мм f / 2.8 (в 35-мм еквіваленті);
  • потужний процесор Sony Bionz X;
  • новий формат записи XAVC S із середнім бітрейтом на рівні 50 Мбіт / с, високою деталізацією і плавними тональними переходами;
  • електронна стабілізація SteadyShot, що забезпечує плавний відеоряд при трясці (ціною зниження кута огляду до 120 °, як і у AS100);
  • бризкозахищений корпус, який не боїться дощів;
  • захисний бокс, що витримує занурення до 5 метрів і падіння до 1.5 метрів;
  • вбудований Wi-Fi модуль для бездротової синхронізації зі смартфоном або пультом дистанційного керування;
  • можливість відеострімінга (онлайн-трансляції) через смартфон або мережі Wi-Fi;
  • сумісність з кріпленнями для Action Cam, такими як присоска на скло Sony VCT-SCM1 або кріплення на кермо велосипеда Sony VCT-HM1

Відмінності за розмірами між тим досить істотні: Action Cam Mini легше звичайних Action Cam на 30% і приблизно на стільки ж менше за обсягом корпусу Відмінності за розмірами між тим досить істотні: Action Cam Mini легше звичайних Action Cam на 30% і приблизно на стільки ж менше за обсягом корпусу. В абсолютних значеннях цифри виглядають не так вражаюче: -29 г за вагою і -26 см³ за обсягом (у порівнянні зі старшою AS100), але для екшен-камери, що використовується для здійснення різних екстремальних трюків, дорогий кожен грам і кожен сантиметр. Якщо точніше, камера стала приблизно на 1 см менше по висоті і на 5.5 мм коротше, що дозволяє встановлювати її в більш тісних умовах і знижує опір вітру при зйомці на швидкості. Загалом, у AZ1 є майже все, за що можна не роздумуючи брати AS100, тільки вона ще й легше. Звичайно, є і не зовсім приємні новини.

Почнемо з дрібниць. Матриця AZ1 має трохи менший дозвіл: 11.9 мегапікселів проти 13.5 у AS100. Фізичний розмір, втім, той же (1 / 2.3 дюйма), і технологія та ж (Exmor R CMOS зі зворотним підсвічуванням), тому відмінності навряд чи можна буде помітити неозброєним оком.

Далі, у HDR-AZ1 відсутня аудіовхід для мікрофона, немає порту HDMI. Це вже серйозніше, але, в принципі, все зрозуміло: при таких мікроскопічних розмірах зберегти всі роз'єми стає дійсно складно. До того ж, ними все одно мало хто користується. Чесно сказати, навіть в професійному середовищі зовнішній мікрофон з екшен-камерами використовується вкрай рідко. Через зменшення розмірів невеликий монохромний дисплей, який був у камер Action Cam, зменшився до зовсім крихітних розмірів, тепер на ньому видно тільки заряд батареї і режим, в якому працює Wi-Fi-передавач. Також стали менше і отвори мікрофону, з решеточек-грилі вони перетворилися в маленькі отвори. Наскільки це вплине на якість звукозапису, сказати складно.

Далі, AZ1 не має власного GPS-модуля Далі, AZ1 не має власного GPS-модуля. Для прив'язки фотографій і відео до місцевості вам буде потрібно пульт дистанційного керування RM-LVR2V, в який перенесли цей модуль. Оскільки пульт все одно повідомляється з камерою по Wi-Fi, він може передавати їй і координати. Нагадаємо, що GPS є унікальною фішкою екшен-камер Sony, у пристроїв GoPro нічого подібного немає ні в самій камері, ні в числі аксесуарів. Крім простого визначення координат і можливості сортувати свої файли за місцем зйомки, GPS пропонує ще пару дуже цікавих речей: запис інформації про швидкість переміщення і можливості збереження маршруту (з подальшим нанесенням на карту). Правда, необхідно, щоб пульт постійно знаходився поруч з камерою, інакше GPS-дані будуть неточними. Тобто, наприклад, якщо ви стоїте на землі, а камера прикріплена до літачки на радіоуправлінні, то швидкість літачка вона визначити не зможе. В іншому можливості пульта ДУ залишилися на колишньому рівні - він має досить великий ЖК-екранчик, який в режимі LiveView показує, що бачить ваша камера в даний момент. Пульт може одночасно керувати групою камер загальним числом до 5, а також має захист від води, що дозволяє занурюватися на глибину до 3 метрів. Він зручно кріпиться на зап'ясті, що дозволяє постійно контролювати процес зйомки, навіть якщо у вас зайняті руки. Пульт RM-LVR2V не планується продавати окремо від камери, ви або купуєте його разом з нею, або не купуєте взагалі. Якщо ви все-таки вибрали комплект без пульта RM-LVR2, згодом ви зможете використовувати пульт RM-LVR1 (точно такий же, але без GPS) або смартфон. Для управління зі смартфона вам буде потрібно встановити відповідну програму: офіційне, PlayMemories Mobile, яке доступне для користувачів пристроїв на базі iOS і Android, і неофіційні прілоенія від сторонніх розробників, які доступні в тому числі для інших операційних систем (Windows Phone підтримується точно). Якщо у вас під рукою немає ні пульта, ні смартфона, то все що ви зможете зробити - це запустити або зупинити зйомку. Всі настройки у HDR-AZ1 здійснюються тільки через зовнішній пристрій - на корпусі занадто мало кнопок.

Через зменшених розмірів камери, Sony довелося відмовитися від акумулятора NP-BX1 і замінить його на менш ємний NP-BY1. Даного акумулятора повинно вистачити в середньому на 1 годину безперервної зйомки при плюсовій температурі повітря. Для тривалої зйомки рекомендується докупити другий акумулятор на заміну.


Підбиваючи підсумки. Sony AZ1 виглядає цікаво і багатообіцяюче. Всі переваги AS100, тільки менше і легше - це найменша і найлегша екшен-камера на сьогоднішній день. До числа її переваг можна віднести якісний запис звуку (стерео), електронну стабілізацію зображення, маленькі габарити, що зводять до мінімуму опір повітря і дозволяють знімати з раніше недоступних ракурсів. Також великою перевагою є запис координат з подальшим нанесенням маршруту зйомки на карту і запис швидкості - все це доступно завдяки датчику GPS. Пульт дистанційного керування Sony також більш функціональний в порівнянні з пультом GoPro - у нього є ЖК-екран, що дозволяє відстежувати орієнтацію камери в будь-який момент. Крім того, камери Sony дешевше своїх конкурентів від GoPro і пропонують більш щедру комплектацію за свою ціну. З іншого боку, картина дещо затьмарюється малої ємністю акумулятора HDR-AZ1. Тому, якщо для вас непринципові зайві 30 г ваги і зайвий сантиметр висоти, - варто придивитися до HDR-AS100.

Sony Action Cam Mini HDR-AZ1 вже у продажу!

Новости