Шопінг в Фінляндії Магазини Знижки РАСПОДАЖА Вихідні дні

  1. Tax Free (Такс Фрі)
  2. Як оформити Такс Фрі в Фінляндії
  3. Пластикові карти Tax-Free.
  4. Де отримати Такс Фрі в Санкт-Петербурзі
  5. Що таке інвойс Invoice?

Tax Free (Такс Фрі)

У Фінляндії майже у всіх великих магазинах і в багатьох невеликих можна скористатися Тах Free. Всього понад 3 тисячі фінських магазинів пропонують покупцям цю послугу. Система Такс Фрі - найпростіша система часткового возрата грошей, витрачених в чужій країні.

Як оформити Такс Фрі в Фінляндії

Якщо при вході в магазин Ви побачили значок Tax Free або табличку з написом "TAX FREE SHOPPING", Ви потрапили в магазин, де діє система безподаткової роздрібної торгівлі за умови вивезення товару за кордон. Користуючись цією нагодою, ви зможете при виїзді до Росії отримати назад від 12% до 16% вартості покупки. На практиці це виглядає так:

  • 1. Ви купуєте в одному магазині одним чеком товари на суму не менше 40 євро (продукти харчування і товари народного споживання вважаються окремо, тому що для цих груп товарів встановлені різні ставки ПДВ. Книги, алкоголь і тютюнові вироби не беруть участі в системі Tax Free ).
  • 2. На касі або у спеціальній стійки Ви просите оформити Вам чек Tax Free (Вам достатньо просто вимовити це словосполучення, щоб касир зрозумів, що Вам потрібно), для цього Вам потрібно Ваш закордонний паспорт, Вас попросять вписати Вашу адресу реєстрації, прізвище і ім'я , поставити підпис. До чека Tax Free обов'язково повинен бути прикладений касовий чек.
  • 3. Касир покладе Ваші покупки в пакет і заклеїть пакет спеціальною стрічкою з логотипом Tax Free. Розкривати пакети можна до тих пір, поки Ви не отримаєте належну Вам суму податку.
  • 3. У пункті повернення Tax Free Вам потрібно пред'явити чек, паспорт і не відкриті покупки.
  • 4. Якщо Ви потрапили кордоні, коли пункти отримання Tax Free вже закриті, Вам потрібно поставити штамп у фінських митників до проходження паспортного контролю. Граничний термін отримання штампа - 3 місяці з моменту покупки.

Поверненням ПДВ, який і складає ці 12-16%, займається компанія Global Blue Refund, що має представництва в тридцяти європейських країнах, в тому числі і в Фінляндії. Це комерційна організація, яка заробляє на тому, що отримує з держав, з яких турист вивозить покупки, ПДВ в повному обсязі, а туристу виплачує тільки частина коштів, при цьому всі юридичні і фінансові формальності компанія бере на себе.

Пластикові карти Tax-Free.

На російсько-фінському кордоні в 2010 році в пунктах отримання tax-free почалося оформлення іменних пластикових карт. Для оформлення картки необхідно заповнити документи, які надаються працівниками пунктів отримання tax-free. Забрати готову карту можна в наступну поїздку. Власники карт в майбутньому зможуть скористатися банкоматами для отримання tax-free

Де отримати Такс Фрі в Санкт-Петербурзі

Пункти повернення Тах Free завжди знаходяться після паспортного контролю в Фінляндії на прикордонних спеціальних пунктах або в аеропорту - в залі перед очікуванням вильоту.
Якщо ви повертаєтеся через кордон в пізній час (зазвичай пункти повернення податку на кордоні працюють до 22.00), коли пункти повернення податку закриті, ви можете отримати свої гроші протягом 3 місяців з дня покупки, тільки не забудьте зробити позначку на чеку на фінській митниці.
Гроші ви можете отримати і в Росії (в деяких банках цю послугу надають) або при наступній можливу поїздку до Фінляндії.
Повернення ПДВ не поширюється на книги, тютюнові вироби і послуги.
Якщо Ви проживаєте в одній з країн Європейського Союзу, Ви не можете скористатися послугою відшкодування суми ПДВ на території країн ЄС.

Пункти повернення:

На автомобілях:

На прикордонному пункті Vaalimaa (Ваалімаа) - Торфяновка пункт Global Refund Office розташований в невеликому блакитному дерев'яній будівлі праворуч по ходу руху перед шлагбаумом російсько-фінського кордону. Години роботи пункту отримання такс фрі на Торфяновке - 9.00-22.00 (по фінському часу), щодня без вихідних.
На брусничним (Nuijamaa Лаппеенранта) повернення податку проводиться в будівлі, розташованій праворуч приблизно в 200 метрах за пунктом проходження паспортного контролю на території Фінляндії. Режим роботи пункту отримання Тах Free на брусничним - 9.00-22.00.
На посту Святогірськ Іматра: відразу після проходження фінської митниці в невеликому блакитному вагончику (пізніше тут з'явиться спеціальний будинок). Режим роботи тимчасово уставновлен з 14.00 до 21.00.

На поїздах:

Повернення Тах Free проводиться співробітником даної служби на перегоні між станціями Коувола і Вайніккала, необхідно пред'явити паспорт, чек повернення і покупки. Співробітник Глобал Рефаунд проходить по вагонах, перевіряє документи, покупки і виплачує гроші.
На літаках:

На чеку ставиться штамп, після чого покупки здаються в багаж. Повернення грошей здійснюється після паспортного контролю в міжнародному залі вильоту в магазинах Finnair, Stockmann. В аеропорту Гельсінкі пункти видачі Такс Фрі знаходяться біля воріт (gate) № 25 і 31.
На теплоходах:

Повернення Тах Free здійснюється в будівлі портового терміналу. Якщо пункт повернення закритий, необхідно отримати на чек штамп фінської митниці. Пасажири порома "Принцеса Марія" можуть поставити митний штамп і отримати гроші прямо на борту судна на 4 палубі (крім обов'язкових документів і товару потрібно пред'явити квиток на пором).

Адреси пунктів повернення готівки в Росії можна подивитися на сайті компанії Global Refund англійською мовою.

Пункти виплати чеків такс-фрі
- Ваалімаа, Global Refund Office, щодня з 9 до 22. телефон +358 9 6132 9600 +358 9 6132 9600
- Нуйамаа, Raja-Kaapa; пн-пт 7-21, сб 8-21, нд 11-19; телефон +358 5 4141517 +358 5 4141517
- Нуйамаа, Jon Nurminen OY, по буднях 8.30-17-30, тел. +358 10 545 4862 +358 10 545 4862
- Вартіус, кафе "Raja-Kontti" (приблизно 2 км. До кордону), пн-пт 8-18, сб. 10-18, нд. 12-18, тел. +358 8 650 900 +358 8 650 900
- Ніірала, Itahuolinta OY вулиця Rajatie 11 (приблизно 500 метрів до кордону), пн-пт 8-17, тел. +35813 285 170 +35813 285 170

На території Росії

- Виборг, ресторан "Кругла Вежа".
- С. Петербург, Майстер-Банк на вул.Садова 4, пом.1H, тел. 640-60-88, 640-60-89.
- Москва, Майстер-Банк: Руновському пер.12, Ленінградське шосе 13, стр.1, П'ятницька вулиця 31/2, стор.3, Тверська вулиця 9/17, стр.1. Тел. (495) 755-65-15, 725-65-15.

Що таке інвойс Invoice?

Інвойс - це система повернення суми податку ПДВ, при якому Ви отримуєте повну суму ПДВ на покупки зроблені в чужій країні. На продовольчі товари Ви можете отримати назад близько 12%, на непродовольчі товари - 18%. Якщо Ви хочете оформити Інвойс, Вам потрібно перед покупкою дізнатися на касі, здійснює цей магазин оформлення інвойсів і термін повернення податку. Зазвичай мінімальний чек повинен скласти не менше 40 євро, а термін возрата - 3 місяці з моменту покупки. На відміну від Такс Фрі Ви можете відразу почати користуватися товаром. Отримання грошей за інвойс можливо двома способами:
1. Ви можете отримати його при повторному відвідуванні магазину. Ви оплачуєте в магазині при покупці повну вартість товару, оформляєте на касі Інвойс, ставите на нього штамп на фінській митниці до проходження паспортного контролю (пред'явлення товару не обов'язково). Отримати гроші при повторному відвідуванні магазину можете не тільки Ви, але будь-яка людина, кому Ви передасте чек і копію паспорта або рукописну довіреність на англійській мові.
2. Другий варіант отримання інвойсів дає Вам можливість покупки товару вже за вирахуванням податку ПДВ. Деякі магазини дозволяють зробити покупку без оплати податку на свій страх і ризик, сподіваючись, що Ви обов'язково видрукувані Інвойс на кордоні і опустіть його в конверті з адресою магазину в поштову скриньку на митниці. Однак магазини зазвичай надають таку послугу тільки постійним клієнтам.


Назад до списку

Новости