Шоу «Битва екстрасенсів»: Вибір з двох варіантів брехні

  1. Інформація про блокування відео на YouTube

УВАГА: Відеоогляд на хостингу був заблокований за скаргою Газпром-Медіа (значить, вони злякалися ...) - поширюємо відеоогляд з посиланням на інші відеохостінги:

Vimeo

Ця у нашому відеоогляді шоу - це аж ніяк не унікальний проект телеканалу ТНТ , А як завжди копіпаст, в даному випадку з британської телепередачі «Britain's Psychic Challenge», пілотний реліз якої відбувся в грудні 2005, тобто за два роки до появи першого випуску «Битви екстрасенсів».

Сьогодні подібні програми показуються в США, Ізраїлі, Австралії, Казахстані, на Україні і в багатьох інших країнах. Що ж такого унікального в цьому шоу, що воно набуло такого глобального характеру, і які цілі переслідують його творці? На ці питання і постараємося відповісти.

Почнемо з опису формату цієї телепередачі. Відбір учасників відбувається наступним чином: претендентам пропонують відповісти на питання, що ховається в чорному ящику або за фіранкою. Ті екстрасенси, чиї відповіді ближче всіх до істини, проходять до другого туру, в якому вони шукають людину, що сховався в одному з безлічі об'єктів. Які показали найкращі результати в обох конкурсах починають змагатися між собою в черговому телесезоні «Битви екстрасенсів».

Вони виконують безліч аналогічних за своєю суттю завдань, які, правда, в більшості випадків носять вже більш емоційний характер, щоб зробити шоу видовищним: то учасники шукають зниклих людей, то розслідують злочини, то розповідають подробиці будь-якої трагедії і так далі.

Мантра ТНТ: «Абсолютно чистий експеримент; підглянути неможливо, підказки виключені, це був не фокус, все було по справжньому і т.д. »

Будь-якій розсудливій людині зрозуміло, що при такому форматі ТВ-шоу перемогу завжди буде здобувати той учасник, який володіє інсайдерською інформацією. Тобто, пояснюючи на пальцях, - перемагати і виступати з більш розумним виглядом будуть ті «екстрасенси», кому заздалегідь шепнули на вухо, що лежить в чорному ящику, або дали почитати історію клієнта, з яким доведеться працювати.

І справа навіть не в тому, що ми не віримо в наявність унікальних здібностей у окремих людей, це як раз заперечувати не станемо, а в тому, що при тієї моральності, яка панує сьогодні на телебаченні і при тих ідеалах, які просуваються через ЗМІ, інший алгоритм роботи подібної телепередачі просто неможливий.

В умовах, коли в суспільстві повнісінько шарлатанів, які намагаються заробити своєю акторською грою на бідах інших людей, шоу «Битва екстрасенсів» стає для них тієї заповітної метою, яка обіцяє прекрасний піар їх бізнесу. Це справжнім екстрасенсів піар не потрібен - про них людський поголос і так розповість, а ось «працівники великої дороги» жити без цього не можуть.

А враховуючи, які ідеали «життя заради грошей» і які аморальні цінності просуває свою продукцію телеканал ТНТ , Припускати, що серед його працівників не знайдеться бажаючих підзаробити на торгівлі інсайдерською інформацією, було б верхом наївності.

Таким чином, навіть без прямого кураторства з боку керівництва телеканалу, що малоймовірно, системне участь і лідерство в цьому шоу всіляких шарлатанів і пройдисвітів гарантовано, так як формат телепередачі і ті умови, в яких вона проходить, сприяють саме цього.

Якщо хтось сумнівається в логічності наших міркувань, то вивчіть в інтернеті численні відгуки на це шоу, зверніть увагу на кількість учасників з акторським освітою або кримінальним минулим, на кількість скандалів з викриттями і фальсифікаціями під час зйомок самих передач, або, врешті-решт , спробуйте особисто пройти сеанс у одного з переможців.

При цьому, описаний вище алгоритм цілком влаштовує більшість учасників, творців і замовників цього телепроекту. Ті, хто знімають цю передачу, отримують свої відкати від шарлатанів, які бажають пропіаритися. Ті, хто беруть участь в шоу, отримують можливість розрекламувати свої акторські здібності і просунути бізнес, заснований на обмані довірливих і малограмотних громадян.

Природно свій гешефт мають і ті, хто придумав це шоу і запустив його в багатьох країнах. Величезна частина натовпу, бачачи всю цю дешеву комедію, починає наївно вважати, що ніяких унікальних здібностей у людини бути не може.

Така подача інформації про те, що деяким чином виходить за традиційні уявлення про можливості людини, в очах більшості телеглядачів дискредитує саму ідею розвитку генетичного потенціалу людей і перетворює все історії про унікальні здібності в дурні казки і дурниця. А багато хто з тих, хто все-таки піддається емоційним зачіпки телевізійників, також в результаті перегляду подібних передач починають йти хибним шляхом, звертаючись до пропіарених шарлатанам або, як мінімум, орієнтуючись на них в своїх духовних пошуках в цій сфері.

  1. Ті, хто знімають передачу, отримують свої відкати від шарлатанів, які бажають пропіаритися.
  2. Учасники шоу отримують можливість розрекламувати свої акторські здібності і просунути бізнес, заснований на обмані.
  3. Організатори шоу вирішують головне завдання - ставлять натовп глядачів перед вибором з двох варіантів брехні:
    • Переконатися в тому, що ніяких унікальних здібностей у людини бути не може;
    • Піддатися зачіпки телевізійників і піти по помилковому сліду.

Як і у випадку з багатьма сучасними ТВ-шоу , «Битва екстрасенсів» змушує телеглядача вибирати з двох варіантів брехні. Але вийти з цієї матриці можна - треба просто прибрати з дому телевізор і почати приділяти час самоосвіті, до чого ми і закликаємо практично в кожному відеоогляді.

Інформація про блокування відео на YouTube

Інформація про блокування відео на YouTube

Що ж такого унікального в цьому шоу, що воно набуло такого глобального характеру, і які цілі переслідують його творці?

Новости