Спадкування фермерського господарства

преамбула:

Повідомляємо відвідувачам сайту про те, що в даний час є можливість дистанційної допомоги адвоката Нежігай Ірини Олексіївни в питанні успадкування права постійного користування. Телефонуйте, записуйтеся на консультацію!

І далі наводимо наш відповідь на наболіле питання:

"Після смерті матері залишилося в спадок фермерське господарство, земельну ділянку оформлений державним актом на право постійного користування, який виданий на ім'я матері в 1997 р. Чи зможу я успадкувати цю земельну ділянку"?

відповідь:
Шановна Валентина Іванівна, по-перше, відповідно до чинного Земельного кодексу України від 25.10.2001г. зі змінами та доповненнями стаття 92:
"1. Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.
2. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають:
а) підприємства, установи та організації, що належать до державної і комунальної власності;
б) громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об'єднання), установи і організації;
в) релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності;
г) публічне акціонерне товариство залізничного транспорту загального користування, утворене відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".
3. Право постійного користування земельними ділянками може вноситися державою до статутного капіталу публічного акціонерного товариства залізничного транспорту, утвореного відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".
Отже, на цей час в чинному законодавстві відсутня можливість отримати право постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства.
Згідно розділу X. Перехідні положення Земельного кодексу України:
"6. Громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.
При переоформленні права постійного користування земельними ділянками, наданими для ведення селянських (фермерських) господарств, у довгострокову оренду строк оренди визначається селянським (фермерським) господарством відповідно до закону. При цьому розмір орендної плати за земельні ділянки не повинен перевищувати розміру земельного податку ".
Положення пункту 6 розділу X Земельного кодексу України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.09. 2005 року N 5-рп / 2005).
Згідно п. 7 розділу X. Перехідні положення Земельного кодексу України:
"7. Громадяни та юридичні особи, які отримали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки".
Таким чином, видані державні акти на право постійного користування земельною ділянкою до вступу в силу Земельного кодексу України (до 2002 р.) Є чинними і на цей час обов'язковому переоформленню на право власності або право оренди не підлягають.
По-друге, зараз створення фермерських господарств регулюється Законом України "Про фермерських господарствах" від 19.06.2003г. з відповідними змінами і доповненнями. На час реєстрації фермерського господарства спадкодавця був чинний Закон України "Про селянське (фермерське) господарство" від 20.12.1991г.
Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про селянське (фермерське) господарство" в редакції від 22.06.1993г .:
"1. Після отримання Державного акту на право приватної власності на землю, Державного акта на право постійного користування землею або укладення договору на тимчасове користування землею, в тому числі на умовах оренди, селянське (фермерське) господарство підлягає у 30-денний термін державній реєстрації в раді народних депутатів, який передав у власність або надала у користування земельну ділянку.
Для державної реєстрації селянського (фермерського) господарства до відповідної Ради народних депутатів подається заява, статут, якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підприємництва, список осіб, які виявили бажання створити його (із зазначенням прізвища, імені та по отчіе голови), і документ про внесення плати за державну реєстрацію.
За державну реєстрацію справляється плата, розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України ".
Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про селянське (фермерське) господарство" в редакції від 22.06.1993г .:
"1. Громадяни, які виявили бажання вести селянське (фермерське) господарство (включаючи тих, хто переїздить з іншої місцевості), для отримання земельної ділянки у власність або користування, в тому числі в оренду, подають до районного, міського, в адміністративному підпорядкуванні якого є район, Ради народних депутатів за місцем розташування земельної ділянки заяву, підписану головою створюваного селянського (фермерського) господарства ".
Таким чином, державний акт на право постійного користування землею 1997р. був виданий громадянину України для ведення селянського (фермерського) господарства в повній відповідності з чинним на той час законодавством.
3. Що стосується спадкування фермерського господарства, то це питання регулюється ст. 23 Закону України "Про фермерських господарствах":
"1. Спадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.
2. Якщо фермерське господарство успадковується двома або більше спадкоємцями, то земельна ділянка поділу не підлягає, якщо в результаті її поділу утвориться хоча б одна земельна ділянка менше мінімальний розмір, встановлені для даного регіону.
Науково обгрунтовані регіональні мінімальні розміри земельних ділянок визначаються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики України та Українською академією аграрних наук і затверджуються Кабінетом Міністрів України ".
Загальні положення про спадкування визначені главою 84 Цивільного кодексу України.
Відповідно до ст. 19 Закону України "Про фермерських господарствах":
"До складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, обладнання, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, отримані доходи, інше майно, придбане на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсамТакім чином, незважаючи на те, що на цей час під час створення фермерських господарств право постійного користування земельною ділянкою не оформлюється, виданий ий в 1997 році державний акт на право постійного користування діє. Це право належить юридичній особі - фермерському господарству, а в разі смерті засновника фермерського господарства, необхідно вступати у успадкування фермерського господарства як цілісного майнового комплексу.
Таким чином, незважаючи на те, що на цей час під час створення фермерських господарств право постійного користування земельною ділянкою не оформлюється, виданий в 1997 році державний акт на право постійного користування діє. Це право належить юридичній особі - фермерському господарству, а в разі смерті засновника фермерського господарства, необхідно вступати в спадкування фермерського господарства як цілісного майнового комплексу.
З повагою,
адвокат І.А. Нежігай
тел. (066) -794-56-17, (097) -397-69-96


Русский Український

Чи зможу я успадкувати цю земельну ділянку"?

Новости