СПЕЦІАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ЗОНИ, МЕТА СТВОРЕННЯ ТА ШЛЯХИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ

Чинним напрямком розвитку економіки окремих територій і регіонів, орієнтованим на рішення конкретних пріоритетних економічних завдань, реалізацію стратегічних програм і проектів є створення спеціальних їх (вільних) економічних зон (СЕЗ.

Згідно з документами. Міжнародної конвенції щодо спрощення та гармонізації митних процедур (Кіото, 18 травня 1973 року) ,. Вільна економічна зона (ВЕЗ) - це частина території країни, на якій товари раз зглядаються як об'єкти, що знаходяться за межами митної території, і не підлягають звичайному митному контролю та оподаткуванню [12.

Основна задача. СЕЗ полягає в залученні інвестицій і нових технологій, створення нових робочих місць, збільшення валютних надходжень в країну, розвитку інфраструктури і т.д .. За допомогою таких зон вир рішуються стратегічні завдання економічного зростання окремих регіонів і, нарешті, народного господарства всієї страниі.

У світі існує багато модифікацій вільних економічних зон, які умовно можна розділити на наступні групи, див. Рис 95

Торгово-складські зони - це зони, в яких товари іноземного походження можуть зберігатися, продаватися і купуватися без оплати звичайних мит. У складі цих зон розрізняють зони зовнішньої торгівлі (США), вільні митні зони (Угорщина), вільні безмитні зони (Болгарія) і вільні порти (Німеччина). Все торгово-складські зони організуються переважно в морських і річкових портах, на залізничних вузлах і в аеропортах. Вони завжди відділені від економічного простору країни митною і навіть державною межежею.

експортно-виробничі зони. Ці зони призначені для виробництва товарів для експорту. Вони мають право на безмитну торгівлю в митному і торговельному режимі країни і надають іноземним інвесторам податковим е і фінансові пільги. Мета створення цих зон полягає в насиченні країни сучасними товарами і технологіями, об'єднання підприємств для виробництва експортно-привабливою продукції експортно-виробничі зони створюються, перш за все, для залучення іноземного капіталу в національну економіку, створення експортних підприємств і нових робочих місць, збільшення надходження іноземної валюти , впровадження до господарської практики останніх досягнень. НТП. У загальній сукупності експортно-виробничих зон розрізняють зони спільного підприємництва (Угорщина ,. Болгарія), зони вільного підприємництва (США), пі дпріемніцькі зони (Великобританія), спеціальні економічні зони (КНР (КНР).

Самостійну групу мають науково-технологічні зони. Відмінною особливістю цих зон є те, що на їх території об'єднується наукова і виробничо-технологічна діяльність у формі сучасних наукоємних фірм, зосереджу наречений навколо значного науково-дослідного центру або університету. Мета створення таких зон - мобілізувати всі доступні матеріальні і трудові ресурси для прискорення передачі нових високих технологій і в промисловість, забезпечити нові робочі місця і др.ше.

ше

Рис 95. Класифікація спеціальних (вільних) економічних зон

Науково-технологічні зони можуть існувати у вигляді:

· Інноваційних центрів - це економічна структура, розміщена в межах невеликої області і призначена для невеликої тільки створеної компанії;

· Науковий парк - це досить велика територія, на якій розміщуються наукомісткі фірми різних розмірів і стадій розвитку, що дозволяє розгортати невеликі виробництва на основі науково-технічних розробок до місцевого дослідницького центру

· Дослідний парк - це структура, в рамках якої науково-технічні нововведення розробляються тільки до стадії технічного прототипу

Особливою групою вільних економічних зон, є зони, які створюються з метою розвитку певної сфери діяльності (галузі). До них відносяться туристичні (рекреаційні) зони , Вільні страхові зони, банківські вільних ьні зони і др.і.

Новости