СПГ зі США вдарить по Газпрому в Європі - ЗМІ

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. Орфографічна помилка в тексті:

30 липня 2018, 11:19 Переглядів: 30 липня 2018, 11:19 Переглядів:   Фото: AFP

Фото: AFP.

За підсумками торгових переговорів президента США Дональда Трампа з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером було заявлено про посилення співпраці в сфері енергетики. Це виражається в тому, що ЄС буде закуповувати більше американського СПГ і будувати більше терміналів для його приймання і регазифікації.

як пише Gazeta.ru , Тепер експерти не виключають, що в найближчі 10 років Європа стане головним споживачем ЗПГ, і російському "Газпрому" буде непросто зберегти свої експортні позиції.

"Газпром" поки що є найбільшим закордонним постачальником газу в ЄС, займаючи близько третини всього ринку. І саме з російським трубопровідним газом буде конкурувати американський СПГ, відзначає видання.

При цьому попит на скраплений природний газ в Європі активно посилюється: цей регіон потребує іноземних поставках, так як власне виробництво знижується, говорить аналітик ІК "Freedom Finance" Ален Суботів.

"Через 10 років Європа стане головним споживачем ЗПГ і обжене Китай, збільшивши частку ринку з 14% до 18%, тому конкуренція за цей ринок між США, Росією і Катаром буде тільки зростати", - додає він.

У своєму червневому доповіді Міжнародне енергетичне агентство прогнозувало інфляцію попиту на газ в Європі до 2023 року. При цьому на тлі спаду власного видобутку експортні потреби ЄС будуть рости. За оцінками європейських енергетичних компаній, до 2035 року ЄС може знадобитися додатково 107 млрд кубометрів газу в рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

У 2017 році США вперше стали чистими експортерами природного газу, поставляючи в перерахунку на рік в середньому по 11,32 млн кубічних метрів в день. За прогнозами Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA), експорт СПГ в 2018 році в середньому складе 3 млрд кубічних футів на день, в 2019 році - 4,8 млрд. Надалі ця цифра продовжить збільшуватися. % На думку EIA, до 2020 року Сполучені Штати стануть третім за величиною експортером СПГ після Австралії і Катару.

Основну конкуренцію американському СПГ як і раніше становить російський трубопровідний газ. Нові газотранспортні проекти з боку РФ загострюють конкурентну боротьбу за європейський ринок. Так, на зустрічі з Володимиром Путіним Дональд Трамп відкрито заявив, що американський СПГ буде конкурувати з "Північним потоком - 2", а пізніше в Держдепартаменті підтвердили, що виступають проти російського проекту.

"Фірми, задіяні в проекті російського енергетичного трубопроводу, залучаються до економічну активність, яка несе серйозний ризик санкцій - це стосується і" Північного потоку - 2 "і, звичайно," Турецького потоку ", - заявив заступник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіс Феннон .

Поки російським експортерам, що поставляють трубопровідний газ в Європу, панікувати не варто, тому що вартість американського СПГ майже в два рази вище, ніж у російського. Однак з розвитком технології цей спред може звузитися, попереджає Суботів.

За ціновими параметрами США також вигідніше продавати свій СПГ на азіатські ринки, зокрема в Китай. Про це свідчить навіть той факт, що Сполучені Штати самі періодично самі закуповують СПГ по іншу сторону Атлантики, в тому числі і привезений в ЄС з російського Ямалу.

Проте, російський "Газпром" не виключає зростання експорту в Європу до понад 200 млрд кубометрів газу в 2018 році.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "США і Росія почали боротьбу за газовий ринок Європи - ЗМІ". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости