Спільні покупки: як платити податки і законно працювати

  1. Що таке СП і чи є вони підприємницькою діяльністю
  2. думка податкової
  3. Що робити і який режим оподаткування вибирати
  4. Посередницький договір з учасником закупівлі

Добрий день, шановні читачі

Добрий день, шановні читачі! Сьогодні торкнемося теми, яка багатьох цікавить, а саме як платити податки, якщо ви займаєтеся спільними закупівлями, і чи треба їх взагалі платити. Почнемо з того, що таке «спільні покупки»? Для простоти далі будуть скорочувати їх до СП.

Що таке СП і чи є вони підприємницькою діяльністю

Отже, СП - покупка групою фізичних осіб будь-яких товарів. Що характерно для СП? У СП є організатор, який пропонує іншим особам зібратися разом і купити якусь продукцію оптом безпосередньо у виробника. Продукція, в принципі, може бути різною - від дитячих товарів до матеріалів для творчості.

Наприклад, є виробник, який готовий відпустити товар оптом, мінімальна партія становить 20 одиниць. Організатор пропонує знайомим і не дуже знайомим особам об'єднатися для покупки продукції за нижчою ціною, ніж в звичайних роздрібних магазинах. Збирається група, що забезпечує замовлення в 20 одиниць. Потім організатор збирає з них гроші, перераховує їх постачальнику, отримує від останнього замовлення, та роздає продукцію учасникам закупівлі.

Чи є це підприємницькою діяльністю?

У переважній більшості випадків можна стверджувати, що такі дії організатора - підприємницька діяльність. Впевнена практично на 100%, що після публікації цієї статті знайдуться читачі, які напишуть в коментарях щось типу: «Так ми один раз таку закупівлю організували і все», «Та ми не беремо собі нічого, у нас немає ніякого доходу» і т.п. Звичайно, є випадки, коли СП організовували тільки пару раз виключно в особистих цілях, в якості учасників збирали родичів і друзів і своєї вигоди, крім як продукції за оптовою ціною, не мали. Але це рідкість.

Ніякої організатор закупівлі не буде працювати просто так, а він саме працює. Він витрачає свій час на спілкування з постачальником, на збір учасників і грошей, веде який-небудь форум або групу в соцмережі, де і відбувається весь цей процес. Доходом організатора є% з кожної закупівлі. Наприклад, організатор закупівлі пропонує придбати якусь продукцію за 1100 рублів за 1 одиницю, з яких 1000 рублів - оптова ціна постачальника, а 100 рублів - винагорода організатора.

В результаті у вигоді все: постачальник збув свою продукцію, організатор отримав свій дохід у вигляді% з замовлень, а учасники СП купили товар за нижчою ціною.

Критерієм підприємницької діяльності є її системний характер з метою отримання доходу. У випадку з СП виконання цього критерію в наявності: організатор періодично розміщує набір клієнтів в СП з метою отримання своєї винагороди. Ну а так як СП є підприємницькою діяльністю, то, цілком природно, що організатор повинен платити податки.

думка податкової

СП як явище в нашій країні з'явилося порівняно недавно, але розвивається дуже швидко. Мало не в кожній групі в соцмережах можна наштовхнутися на пропозицію взяти участь в СП. Ну а так як обороти цієї діяльності зростають, зростає й інтерес до неї з боку податкових органів.

Для тих, хто займається СП, раджу прочитати лист ФНС № АС-3-2 / 2057 @ від 07.06.2013 р, де досить зрозуміло вказано і думка податківців, і заходи, які повинні вживатися. Відповідно до цього листа, організатор закупівлі зобов'язати заплатити з одержуваних доходів податок. При цьому якщо він отримує його на систематичній основі, йому треба стати на облік як ІП і платити податки відповідно до обраного режимом оподаткування , Якщо СП проводилася один раз, то організатору треба задекларувати свої доходи і сплатити ПДФО.

Звичайно, якщо ви організовували закупівлі один раз і ваше винагороду невелика, то навряд чи податкова вами зацікавиться. А ось тим, хто займається СП на регулярній основі - краще зареєструватися як ІП , Платити податки і, так би мовити, «спати спокійно». Як податкова може дізнатися про СП, які ви проводите? Наведу тільки два моменти, які є найпоширенішими:

  1. З соцмереж, ЗМІ, повідомлень інших громадян.

СП зазвичай розміщуються в групах соцмереж, на форумах і т.п - більшість з них знаходяться у відкритому доступі, так що тут все дуже легко «вирахувати».

  1. Від інших джерел, які зобов'язані проводити якісь контрольні заходи.

Тут, насправді, теж все просто. Більшість організаторів збирають гроші з фізосіб на свою банківську картку, а це загрожує тим, що банк порахує ці операції підозрілими, заблокує картку і повідомить у відповідні органи про підозри здійснення вами підприємницької діяльності. До речі, про наслідки використання особистої банківської карти таким чином ми вже писали тут .

Що робити і який режим оподаткування вибирати

Організатору найкраще реєструватися як ІП, реєструвати в даному випадку ТОВ немає ніякого сенсу. Також треба буде відкрити розрахунковий рахунок в банку, на нього будуть перераховувати гроші учасники закупівлі. Про вибір банку для відкриття розрахункового рахунку можна почитати тут .

Тепер ще важливий момент, з яким треба відразу визначитися. СП можуть здійснюватися за двома схемами:

Варіант № 1 - торгівля: ви купуєте оптом товар, а потім його продаєте учасникам закупівлі. В ціну товару для кінцевого покупця включається% організатора.

Варіант № 2 - надання посередницьких послуг: ви за винагороду від свого імені в інтересах замовника купуєте товар, а потім передаєте його у власність замовника.

Залежно від того, який варіант для вас краще, ви вибираєте коди КВЕД для своєї діяльності.

Тепер про оподаткування. Якщо СП розглядати в світлі варіанти № 1, то це буде інтернет-торгівля, ну або дистанційна торгівля, а в світлі варіанти № 2 - посередницька діяльність. В обох випадках ні ЕНВД, ні патент як систем оподаткування не підходять, залишається вибирати тільки між загальним режимом і ССО. Для ІП, безумовно, простіше буде працювати на ССО.

Але на ССО ми знову стикаємося з вибором: «Доходи» або «Доходи мінус витрати»? ССО з базою «Доходи мінус витрати» вигідніше використовувати при варіанті №1: тут доходом будуть всі надходження від учасників закупівлі, а витратою - вартість товару у виробника та інші витрати, пов'язані із здійсненням діяльності. ССО з базою «Доходи» вигідніше використовувати при варіанті №2: доходом в даному випадку буде винагорода організатора, тобто%, який він залишає собі.

При цьому найбільш підходящим і навіть вигідним варіантом є варіант №2, який має на увазі послуги посередника. Чому саме так?

Подумайте самі, варіант №1 являє собою торгівлю, а це, в свою чергу означає, що в момент факту купівлі-продажу одиниці товару цей товар повинен належати продавцю. На практиці схема СП не забезпечує цього умови. У продавця, тобто організатора закупівлі, фактично немає товару на руках, він оплачує і отримує його тільки після того, як набере групу учасників і отримає від них оплату. Саме тому СП простіше описати як посередницьку послугу, що представляє собою розміщення організатором замовлення у оптового постачальника в ваших інтересах.

Що стосується моменту «вигоди», то тут слід врахувати наступне. на ССО з будь-якою базою розрахунку податку ви платите податок, фіксовані внески фонди за себе і додатковий внесок в ПФР, якщо ваш дохід перевищує 300 тис. руб.

Фіксовані внески в розрахунок не беремо, вони у всіх однакові. Суми податку теж порівнювати не будемо, тут і так зрозуміло, що вибирати треба той варіант, де податок буде менше. А ось що з доп. внеском? Тут треба дійсно порахувати. При ССО «Доходи» в базу включається тільки винагороду організатора, відповідно, цей внесок буде розраховуватися від цієї суми. А у випадку з ССО «Доходи мінус витрати» внесок буде вважатися від всіх доходів, витрати тут ніякого значення мати не будуть. Порівняйте дві цифри: доходи у вигляді організаторського% і всі доходи в другому варіанті. Звичайно, з точки зору зниження навантаження на ІП, вигідніше використовувати ССО «Доходи» - при такому розкладі у деяких дохід взагалі не перевищить 300 тис. Руб. і ніякої додатковий внесок в ПФР взагалі платити не доведеться.

Посередницький договір з учасником закупівлі

Варіант з доходом у вигляді організаторського відсотка має свої особливості, головна з яких - посередницький договір з тими, хто бере участь в закупівлі. Чому це важливо? Без договору в разі перевірки податкова наполягатиме на тому, що доходом є всі надходження на вашому розрахунковому рахунку, а не тільки їх частину. Як вирішується ця проблема?

Посередник надає послуги на підставі договору комісії, доручення або агентського договору. Залежно від типу договору організатор СП може діяти як від свого імені, так і від імені учасника СП, але завжди в інтересах і за рахунок останнього. Підписати договір в паперовому вигляді з кожним клієнтом нереально - їх багато і знаходяться вони в різних місцях. На практиці найчастіше це реалізується у вигляді публічного договору-оферти. Так як найбільша частина СП проводиться в соцмережах і на форумах, то вивісити публічну оферту не складає труднощів. Головне, що необхідно передбачити в ній - обов'язки сторін і розмір винагороди організатора. Важливо, щоб за текстом оферти, було прописано, що перераховуючи кошти організатору, учасник СП погоджується з усіма умовами даного договору. У свою чергу, організатор при отриманні цих коштів на свій розрахунковий рахунок також стає зобов'язаним виконати всі дії по придбання та передачі товару учаснику. Оферта повинна містити всі істотні для сторін моменти. Розмір винагороди може бути вказаний як у фіксованому розмірі, так і у вигляді% від суми.

Наявність публічної оферти буде доказом того, що вашим доходом як організатора є виключно суми винагороди, а не всі кошти, що надходять від учасників СП.

Почнемо з того, що таке «спільні покупки»?
Що характерно для СП?
Чи є це підприємницькою діяльністю?
Як податкова може дізнатися про СП, які ви проводите?
Але на ССО ми знову стикаємося з вибором: «Доходи» або «Доходи мінус витрати»?
Чому саме так?
Внеском?
Чому це важливо?
Як вирішується ця проблема?

Новости