Спірний процес збору бавовни в Узбекистані «годує режим, а не громадян» · Global Voices по-російськи

Автобуси відвозять і дітей і дорослих для збору бавовни на полях Узбекистану. Кадр з відео Кубрата Бабаджанова.

Сезон збору бавовни в Узбекистані офіційно закінчено, але, судячи з повідомлень, вчителі та школярі продовжують працювати в поле. Відомо, що провінційні лідери застосовують фізичну силу проти тих селян, які не можуть виконати план зі збору бавовни, в той час як останні повідомлення показують, що дохід від виробництва бавовни може перевершити бюджет держави. Мало хто з людей, пов'язаних з авторитарної республікою, здивований результатами доповіді.

Узбекистан знаменитий примусовою працею і особливо дитячою працею. У 2009 році в публікації Школи східних і африканських досліджень (ШВАІ) в Лондоні було повідомлено [Англ], що мінімум 86% шкіл в регіоні, які брали участь в дослідженні за сезон збору бавовни 2008 року, були піддані обов'язковому відбору працівників, запрошенням урядом. Запрошувалися діти з 11 по 14 років, які повинні були [Англ] зібрати 15-70 кілограм бавовни в день, в залежності від віку і етапу збору врожаю. Шість років по тому, незважаючи на відносний успіх кампанії по бойкоту узбецької бавовни, мало що змінилося всередині країни. У минулому році Узбекистан був шостим по збору врожаю [Англ] в світі і діти все ще вносять свій внесок у загальну справу.

Доповідь, підготовлена ​​в минулому місяці, показує, що дохід від збору врожаю йде в непрозорий позабюджетний фонд під назвою «Сельхозфонд», про який майже нічого невідомо. Авторам робочого доповіді Сорос «Бавовняний сектор Узбекистану: фінансові потоки і розподіл ресурсів», у співпраці з колишнім урядовцем, довелося задіяти всі свої джерела [Англ] тільки для того, щоб з'ясувати повне ім'я директора «Сельхозфонда» Шукрулло Умурова.

В інтерв'ю Uznews.net, новинному виданню в веденні узбецьких емігрантів, один з авторів доповіді Алішер Ільхамом каже, що він був упевнений, що президент Узбекистану Іслам Карімов був основним беніфіціари фонду.

Карімов безсовісно порушує кримінальний кодекс за статтями "шахрайство" "привласнення Государственнного майна" і т.д. Вся економіка побудована як кримінальна. Все награбоване відправляється в банки Заходу, і тому "білих і пухнастих" банкірів можна розглядати як головних винуватців усіх бід країни

Інший користувач, Спостерігач, вимагає реформи бавовняного сектора Узбекистану, токсичного з екологічної та соціальної точок зору.

Чи потрібно реформувати галузь, яка постійно відчуває такі напруги і все більше руйнує екологічне середовище? У кліматичних умовах Узбекистану набагато більш прибутковим і екологічно безпечним було б вирощувати і переробляти овочі та фрукти, а бавовна - це культура ризикована для землеробства країни.

Але реформувати бавовняну галузь (а тим більше відмовлятися або різко зменшувати площі під хлопок) режим Каримова не в змозі, тому що, як справедливо зазначено в статті, бавовна годує цей режим. Саме режим, а не громадян країни.

Уряд Узбекистану залишається глухо до закликів не використовувати дитячу працю в збиранні врожаю. Більш того, сервіс Озодлік повідомив 29 жовтня, що деякі з хокімов [глав регіональної адміністрації] б'ють фермерів, які не виконують виробничу норму.

Ільхамом і його співавтор Баходир Мурадов кажуть , Що така поведінка викликано страхом хокімов втратити роботу:

For failure to fulfil targets, local hokims risk losing their position and farmers are subject to a range of economic and administrative sanctions, including criminal prosecution and the reallocation of the land they farmed in favour of other farmers.

За невиконання поставлених цілей хокім ризикують втратити своє місце, а фермери піддатися цілому ряду економічних і адміністративних санкцій, в тому числі і кримінального переслідування і передачі їх земель іншим фермерам.

У блозі в Uznews.net «Чому я повинен збирати бавовну?» Журналіст Кудран Бабаджанов пояснює , Чому народ Узбекистану продовжує брати участь у виснажливих неоплачуваних роботах на уряд щороку:

згідно 37 статті конституції країни, примусова праця забороняється. І ця заборона підкріплений сьомий статтею Трудового Кодексу Республіки Узбекистан. Але що якщо такий наказ віддає прем'єр-міністр, а то і президент, а залучається багатомільйонне населення? А якщо ті самі, хто написав ці закони, ті ж прокурори, міліція, спецслужби і армія спрямовані на тебе, щоб ти збирав бавовну - куди дінешся?

"Чому я повинен збирати бавовну?" Тому що його насадили. Потрібно відмовитися від вирощування бавовни взагалі в Узбекистані. Бавовник плантаційного технічна культура, що вимагає безперервного догляду та багато води.
А будь-які плантації вимагають рабів і колоніальної системи управління. В Узбекистані з його численним населенням потрібно вирощувати продукти харчування. Але тоді завалиться цей колоніальний режим. Можете уявити Узбекистан без хлочатніка?

Почасти через роботу бавовняної компанії [Англ], понад 130 великих брендів одягу, такі як H & M, Levis, Lacoste і Adidas бойкотували узбецької бавовни. Масове вирощування бавовни в Центральній Азії почалося за часів Російської імперії і прискорилося в Радянському Союзі. У меншій мірі, сусідів Узбекистану Туркменістан і Таджикистан також критикували [Англ] за використання примусової, в тому числі і дитячого , Праці для збору бавовни.

Чи потрібно реформувати галузь, яка постійно відчуває такі напруги і все більше руйнує екологічне середовище?
Net «Чому я повинен збирати бавовну?
Але що якщо такий наказ віддає прем'єр-міністр, а то і президент, а залучається багатомільйонне населення?
А якщо ті самі, хто написав ці закони, ті ж прокурори, міліція, спецслужби і армія спрямовані на тебе, щоб ти збирав бавовну - куди дінешся?
Quot;Чому я повинен збирати бавовну?
Можете уявити Узбекистан без хлочатніка?

Новости