Списання основного засобу: проводки і порядок оформлення, зразок наказу, протоколу комісії і рішення, службової записки

  1. Термінологія
  2. особливості проведення
  3. Відображення у випадках повного зносу
  4. Вибуття об'єкта, оформлення дарування
  5. Випадок недостачі при проведенні інвентаризації
  6. Вибуття у разі НС
  7. В 1С 8.3
  8. Документальне оформлення
  9. проведення

Законодавством Російської Федерації встановлено особливий порядок обліку і проведення операцій, який здійснюються в зв'язку з необхідністю списання основних засобів. Причин на подібну дію може бути кілька, і всі вони мають суттєві відмінності, тому кілька різним буде і метод оформлення, і найменування, і вид документації.

особливий порядок обліку і проведення операцій,

Зміст статті

Термінологія

Перед тим як розкривати деякі особливості документального оформлення списання, звернемося до термінології - що безпосередньо може кваліфікуватися як основні засоби і які завдання вирішуються при виконанні списання Перед тим як розкривати деякі особливості документального оформлення списання, звернемося до термінології - що безпосередньо може кваліфікуватися як основні засоби і які завдання вирішуються при виконанні списання.

Так, до основних засобів відносять частину майна, яка може застосовуватися в організації, на фірмі, підприємстві як засіб для виконання будь-яких функцій, частини роботи або праці в повному обсязі, наданні послуг, при управлінні.

Періодично в процесі діяльності організацій з'являється необхідність списання основних засобів. Основними причинами такого дії можуть бути наступні:

  • повний знос засобів;
  • зняття з залишку при проведенні операції дарування іншій фізичній або юридичній особі;
  • виявлення недостачі після проведення ревізії;
  • необхідність проведення списання для зняття з залишку коштів, що стало непридатним через надзвичайної події;

Подібний комплекс заходів передбачено для наступних цілей:

  • контролю наявності цінностей з постановки на облік до їх безпосереднього зняття з залишку;
  • правильного і своєчасного списання при зносі мат. цінностей;
  • приведення у відповідність фактичного залишку коштів з обліковим;
  • контроль доцільності виділення коштів на ремонт і обслуговування матеріальних цінностей;
  • обліку всіх вироблених операцій зі зняття об'єктів з залишку.

особливості проведення

Залежно від причини, за якими відбувається зняття з залишку, буде відрізнятися і порядок їх документального оформлення, а також вид проводки по бухгалтерії.

Відображення у випадках повного зносу

Така дія може виражатися у неможливості використання в зв'язку з тим, що певний апарат, меблі, інше засіб вже не можуть виконувати ті функції, які їй були притаманні спочатку Така дія може виражатися у неможливості використання в зв'язку з тим, що певний апарат, меблі, інше засіб вже не можуть виконувати ті функції, які їй були притаманні спочатку.

При знятті з залишку цінностей через знос виділяють два основних типи такого процесу:

  1. Моральний знос. До нього відносяться старіння і знецінення об'єктів, основні показники яких (технічні чи технологічні) значно відстають від інших вже існуючих аналогів на світовому ринку. Яскравим прикладом такого основного засобу можна вважати комп'ютери - ті, які могли бути закуплені 10-15 років тому, в даний час вже активно замінюються на більш нові моделі з більш підходящими показниками і параметрами для виконання необхідних функцій. Крім того, моральне старіння об'єкта може відбуватися з таких причин: значне здешевлення виробництва, створення більш нового об'єкта, поліпшеного в плані продуктивності і економічності, зміні технології на підприємстві.
  2. Фізичний. Він відноситься безпосередньо до матеріального зношування мат. цінності і буквально означає втрату ним його вартості. В такому випадку початкова вартість об'єкта буде переноситися в міру свого зносу частинами у вигляді амортизації.

Безпосередня можливість списання основних засобів, яка має на увазі неможливість подальшого використання, повинна визначатися на підставі висновку окремо створеної комісії. Крім того, члени такої комісії повинні бути повністю обізнані в принципі роботи такого основного засобу і можливі способи його відновлення.

Вибуття об'єкта, оформлення дарування

У тому випадку, якщо списання основного засобу повинно здійснюватися через його переходу в іншу власність (дарування), сам процес списання відбуватиметься набагато простіше.

Покроковий процес виглядає наступним чином:

  1. Створення наказу на рівні директора на здійснення операції дарування.
  2. Безпосередня передача основного засобу з обов'язковим оформленням акту прийому-передачі.
  3. Передача документів в бухгалтерію для оформлення процедури списання.
  4. Зняття з залишку основного засобу.

В даному випадку окреме створення комісії не є необхідною дією, оскільки всі операції будуть проводитися виключно на підставі наказу керівної особи.

Випадок недостачі при проведенні інвентаризації

Інвентаризація значаться на балансі підприємства об'єктів може бути різного характеру:

  1. Планова. Її проведення призначається в результаті створення наказу про внутрішні перерахунках в ході виявлення фактичної наявності матеріальних цінностей.
  2. Інвентаризація, проведена в результаті зміни матеріально відповідальної особи - зміни керівництва всього підприємства або організації, її підрозділи. У такому випадку передача матеріальних цінностей повинна проводитися при фактичній передачі залишку, оскільки новий начальник відповідатиме за наявність основних засобів, ввірених йому.
  3. Позапланова, яка може ініціюватися до проведення на підставі сторонніх подій, які могли змінити залишки матеріальних цінностей - крадіжка або розкрадання, псування майна, викликана псуванням товару, пошкодження гризунами, заливши водою.

В ході проведення інвентаризацій планового і позапланового характеру проводиться звірка бухгалтерського залишку по документам і фактичного. У тому випадку, якщо виявляється, що будь-яких значаться матеріальних цінностей на залишку не виявляється, необхідно привести їх у повну відповідність.

При такому варіанті підставою для проведення зняття з залишку стає інвентаризаційна відомість, в результаті складання якої оформляється окремий акт списання. Залежно від причини недостачі матеріальних цінностей, яка може з'ясовуватися в окремому порядку, одним з варіантів списання може бути тип зняття з залишку за рахунок винного або матеріально відповідальної особи.

Вибуття у разі НС

При виникненні будь-яких надзвичайних ситуацій можливо пришестя в непридатність або значна псування майна, яка призводить до подальшої неможливості використання. Для того щоб у відповідності з усіма правилами оформити процес списання, слід виконати наступні кроки:

  1. Створення наказу, на підставі якого ініціюється процедура списання. У наказі відображаються події, на підставі яких сталася псування майна, а також відбивається необхідність створення спеціальної комісії.
  2. Створення комісії, до складу якої можуть входити керівні або матеріально відповідальні особи. Комісія створюється для того, щоб дійсно виявити непридатність обладнання, техніки або апаратів для використання при роботі організації.
  3. Огляд (при наявності можливості) основних засобів, винесення висновку.
  4. Передача акту огляду в бухгалтерію.
  5. Оформлення зняття з залишку відповідними проводками.

Оформлення зняття з залишку відповідними проводками

В 1С 8.3

Однією з основних облікових програм, яка активно використовується для контролю наявності матеріальних цінностей, є програма 1С. Розглянемо покроково, яким чином оформлюється зняття з залишку ОС при її використанні:

  1. Створення документа "Списання основних засобів».
  2. В номенклатурному довіднику з повного списку найменувань балансу підприємства вибір безпосередньо того, що потрібно відобразити в документі.
  3. Вказівка ​​причин списання.
  4. Відображення даних про те, з якого підрозділу здійснюється вибуття цінностей - це необхідно для того, щоб облікова програма не видавала помилку під час заповнення документа.
  5. Вказівка ​​рахунку, за яким буде проводитися зняття з залишку - на його підставі буде сформована відповідна кореспонденція рахунків.
  6. Розрахунок амортизації основних засобів - така дія обов'язково необхідно провести до самої процедури списання. Така операція проводиться для того, щоб зняття з залишку вироблялося винятково за залишковою вартістю.
  7. Проведення документа, яке остаточно знімає матеріальну цінність з залишку.

Документальне оформлення

В порядку документального оформлення процедури списання можуть застосовуватися такі документи, що відображають характер дії і є необхідними відповідно до чинних законодавчих та нормативних актів:

  1. Службова записка. Вона може застосовуватися в тому випадку, якщо начальник підрозділу або матеріально відповідальна особа мають намір ініціювати процедуру списання основного засобу через його пришестя в непридатність або поломки, яку неможливо усунути. Крім того, її оформлення стає необхідним в разі скупчення застарілого або непридатного обладнання для більш корисного використання площі організації.
  2. Наказ на проведення списання. Найчастіше подібні документи підписуються на рівні керівництва організації і можуть містити в собі пункт про попереднє призначення комісії для визначення дійсної необхідності зняття з залишку основного засобу.
  3. Протокол засідання комісії. Його зміст є своєрідним висновком огляду матеріальних цінностей, в яких міститься рішення про необхідність проведення процедури списання.

Документи для скачування (безкоштовно)

проведення

Бухгалтерський облік процедури списання грунтується на проведенні певних проводок, які відображають різні види вартості коштів і порядок їх зняття з залишку. Зокрема, використовують такі проводки:

  • вартість цінності, притаманна їй під час вступу - дебет 01 кредит 01;
  • амортизаційні відрахування, які зменшують первісну вартість цінностей - дебет 02 кредит 01;
  • залишкова величина грошових коштів по апарату або речі, яка підлягає списанню - дебет 91 кредит 01;
  • витрати, які понесе організація при проведенні процедури списання - дебет 91 кредит 23, 70, 69.

Нижче представлений бухгалтерський облік списання основних засобів.

Новости