Спори про екранний час - битва батьків на благо дітей

  1. Дебати в дорозі
  2. екранна окупація
  3. слабкі доводи
  4. Найнебезпечніше ТВ
  5. Ініціатива і відповідальність - на батьках

У міру того, як невдоволення смартфонами росте, а наука запізнюється з коментарями, батьки ведуть непримиренну боротьбу зі своїми дітьми, розробниками та іншими батьками. Чи є для цього привід? Журналістка Лорен Смайлі (Lauren Smiley) з The Verge спробувала вникнути в суть протиріч і того, чи потрібно батькам міняти свої інтернет-звички в присутності дітей. Наша редакція підготувала адаптований переклад цього злободенного опусу.

The Verge спробувала вникнути в суть протиріч і того, чи потрібно батькам міняти свої інтернет-звички в присутності дітей

Дебати в дорозі

До того як всі батьки ополчилися проти смартфонів, а додатки почали порівнювати з сигаретами за ступенем залежності, до того, як співзасновник Facebook Шон Паркер (Sean Parker) задумливо розмірковував про те, що «Бог знає, як Facebook впливає на мозок наших дітей», а Тім Кук (Tim Cook) відкрито заявляв, що не дозволяє своєму племіннику використовувати соціальні медіа, і до вимог проводити дослідження і закривати додатки, Рідді Шах (Riddhi Shah), подруга автора статті Лорен Смайлі, збиралася провести відмінні вихідні - без використання технологій.

Це було в кінці 2015 року, і, по дорозі на відпочинок разом з чоловіком і парою друзів, Рідді, будучи на останніх місяцях вагітності, міркувала, як вона буде вживатися в нову для неї роль матері. У цьому вона схожа на будь-яку людину, що готується вперше стати батьком. Поняття батьківства різко змінилися ще в 2007 році, коли Стів Джобс (Steve Jobs) представив iPhone - продукт, який багато користувачів не випустять з рук протягом наступного десятиліття. Тепер батьківський обов'язок має на увазі «дебати про смартфони» - не тільки з дітьми, але і з іншими батьками. Те, що вдалося зрозуміти Рідді: все зло криється в батьківських установках про екранний час.

Подруга Рідді - художниця, впевнено заявила, що не дозволяла своїй дитині взаємодіяти з екраном в перші 2 роки життя. Рідді зазначила, що в її випадку це було б неможливим: вона працює контент-стратегом в технологічній компанії, і їй доводилося перевіряти Slack і електронну пошту навіть в неробочі години. Чоловік Рідді - пристрасний любитель CNN і онлайн-новин. Рідді пояснювала, що особливості їх робіт не дозволять цілком і повністю відмовитися від екранів відразу ж після народження дитини. Подруга тут же атакувала: «Повна нісенітниця! Це питання розстановки пріоритетів! ».

Дискусії на кшталт цієї - про смартфонах і їх вплив на психічне здоров'я користувачів - зараз всюди, і, як переконалася Рідді, вони особливо напружені, коли мова йде про дітей. Інсайдери технічної індустрії і групи нагляду за дитячими медіа почали кампанію «Truth About Tech» . Вони ініціюють створення етичних стандартів для технологічних компаній, лобіювання державного регулювання та фінансування урядом досліджень впливу екранів, а також програму цифрової грамотності в школах. Такі групи, як Campaign for Commercial-Free Childhood і безліч їх союзників вимагають, щоб Facebook закрив нещодавно запущений Messenger-чат для дітей. Акціонери вимагають, щоб Apple вивчила вплив своїх телефонів на дітей і запропонувала поліпшену опцію батьківського контролю. Багато з них не просто недовірливі, схильні до занепокоєння люди, а колишні працівники Кремнієвої долини, близькі до технологій.

Поки масштабний перегляд оцінки індустрії не вплине - з огляду на нинішні інтереси бізнесу, можливо, це ніколи не відбудеться - батьки все ще залишаються єдиними регуляторами, які намагаються встановити правила для своїх дітей і обговорювати кращі практики з «колегами». Рідді не сподобався коментар подруги, яким вона була «відсортована» в категорію безладних батьків, хоча її дитина ще навіть не народився. Через два роки образа переросла в уїдливий скепсис: зараз вона називає групу, яка виступає проти смартфонів, «веганами світу батьків»:

«Ця технологічна проблема обличена мораллю - своєрідний еквівалент релігійності. Ще й з особливим запалом, »- пояснює вона.

екранна окупація

Щоб вникнути в суть питання, важливо почути і більш вимогливу сторону батьківських барикад. Ще одна подруга Лорен Смайлі, яку ми умовно назвемо Джулією, уособлює особливий тип північно-каліфорнійських гіпер-організованих хіпі: вона є лідером в області енергетики і екологічного дизайну - сертифікований дизайнер інтер'єру з чоловіком-музикантом. Екранний час її трирічного сина обмежується переглядом сімейних фотографій, FaceTiming його дідуся і бабусі, і тільки тоді, коли він чекає свого танцювального класу або знаходиться разом з сім'єю.

У світі, затоплений екранами, тверда позиція Джулії може викликати значне напруження в спілкуванні. Нещодавно, повернувшись з роботи, вона виявила няню, яка переглядала щось на смартфоні з її сином, проігнорувавши заборону Джулії. Вона не хотіла конфлікту з жінкою, яку вважала «частиною сім'ї», тому промовчала. Крім цього, все частіше друзі спокійно включають TV-няню, щоб поспілкуватися без необхідності щохвилини стежити за дітьми під час дитячого свята. Вони передбачають її засудження, кажучи: «Знаю, що ми погані батьки». Джулія вважає, що таким способом вони намагаються виглядати краще, вона ж вважає їх погано інформованими.

слабкі доводи

Аргументи проти екранів зазвичай базуються на тому, як вони впливають на розвиток мозку і здатність фокусуватися. Інформація про телефони в основному надходить до Джулії від її чоловіка, який ще до народження їхнього сина прочитав книгу Шеррі Тёркл (Sherry Turkle) - Why We Expect More from Technology and Less from Each Other, в якій розповідається про крах відносин в цифрову епоху. Він також відстежує актуальні статті на цю тему: ідеї Джин М. Твенг (Jean M. Twenge) про занепад першого покоління, вирощеного на смартфонах, статтю Ендрю Саллівана (Andrew Sullivan) для New York Magazine про те, як він вилікував свою інтернет-залежність в таборі без смартфонів.

Але більшість самих тривожних матеріалів про телефонах засновані на анекдотах або опитуваннях з неясною причинно-наслідковим зв'язком, наприклад: чи використовують депресивні діти соціальні мережі, або ж соціальні мережі роблять дітей пригніченими? Сьогодні складно знайти переконливі дослідження про смартфони, так як в них частіше надаються суперечливі результати. Смартфони підштовхують нас до «наймасштабнішого за останні десятиліття кризи психічного здоров'я», - пише психолог Твенг. Інші експерти кажуть, що в помірних кількостях соціальні медіа можуть допомогти дітям будувати свої соціальні навички і розвивати стресостійкість. NPR (National Public Radio) дала заголовок: «Як смартфони роблять дітей нещасними», а ось The Huffington Post - «Як технології зробили наших дітей розумнішими, ніж будь-коли».

Анья Кам'янець (Anya Kamenetz), репортер NPR і автор нової книги The Art of Screen Time: How Your Family Can Balance Digital Media and Real Life, робить безапеляційний висновок про те, що існуючі дослідження дуже обмежені, щоб дати остаточні відповіді. Останні великі фінансуються федеральним урядом США дослідження по дітях і ЗМІ вийшли в 1982 році. Кам'янець пише: «Дослідники з усіх сил намагалися йти в ногу з натиском нових пристроїв і технологій. У методичних посібниках Американської академії педіатрії 2016 року наводяться лише кілька невеликих експериментів, наприклад, за участю сенсорних екранів і маленьких дітей; ніяких великомасштабних досліджень, метааналізу або поздовжніх досліджень. Також дослідники не мають доступу до внутрішньої інформації про те, як виробники ігор створюють найбільш ефективний контент ... Мені б хотілося, щоб екранний час було наукою. Але вчені зізнаються, що багато про що не знають. Ми, батьки, вирішуємо проблему самі по собі ».

Не дивно, що з огляду на такий невизначеності батьки самі вибирають смартфон-політику:

«- Я думаю, люди сприймають в штики, якщо їх намагаються навчити бути батьками, - говорить Сьєрра Філуччі (Sierra Filucci), яка курирує батьківська рада Common Sense Media в Сан-Франциско. - З одного боку, їм потрібні чіткі правила. Але вони також хочуть, щоб ці керівництва виходили від авторитету, якому можна довіряти. Якщо бути більш точним, не від іншої мами з класу ».

Смартфонам, по суті, тільки 11 років від роду, вони тільки входять в підлітковий вік, дослідження про них так само незрілі. У зв'язку з цим дефіцитом, експерти часто спираються на дослідження екранів з набагато більш довгою історією - телевізори. І тут же вбачають негативні наслідки: ожиріння, найгірша результативність в школі і сімейна динаміка, соціальні і мовні затримки, проблеми зі сном. Частина суспільства, налаштована проти смартфонів, звертає увагу на логічні причини, за якими смартфони можуть бути навіть гірше телевізора: вони знаходяться біля дітей 24/7 і відкривають доступ до всього контенту і лазівкам в інтернеті; деякі додатки навіть запрограмовані так, щоб викликати звикання незміцнілого розуму.

Найнебезпечніше ТВ

Прийняті норми про перегляд телевізора для дітей розвивалися довго і до сих пір змінюються. У далекому 1999 році Американська академія педіатрії (AAP) розробила політику, яка не рекомендувала перегляд телевізора для дітей молодше двох років. «Первісна рекомендація" ТВ після двох "була настільки чіткою, остаточної, що дійсно припала всім до душі», - говорить Філуччі з «Common Sense Media». Батьки знали це правило і те, що їм потрібно зробити, щоб бути хорошим батьком. Вони відчували себе винуватими, якщо не наслідували його.

У 2016 році, після багатьох наступних досліджень, які показали, що окремі медіа допомагають у вивченні і розвитку - і після того, як критики зажадали практично повної заборони, який не відповідає сучасному вихованню - AAP переглянула свою політику. Новий принцип не сильно відрізнявся за віковими рекомендаціями: ніяких екранів до 18 місяців, але правило став більш детальним і охоплювало всю медійну дієту для дитини. Однак, AAP заявила, що відчути не повинен йти в рахунок екранного часу і підходить навіть для новонароджених, оскільки дослідження показують, що такі дзвінки дозволяють дітям підтримувати зв'язок з членами сім'ї на відстані.

Обмеження медіа до однієї години в день для дітей у віці від 2 до 5 років включає застереження:

  • зробіть упор на освітню програму;
  • уникайте швидкого або жорстокого контенту, додатків з дуже великою кількістю відволікаючих чинників;
  • ніяких гаджетів під час прийому їжі або протягом години перед сном;
  • батькам варто переглядати медіа спільно з дитиною.

AAP як і раніше застерігає від використання технологій в якості заспокійливої ​​стратегії за винятком таких рідкісних випадків, як тривалий переліт. Для дітей старше п'яти років не встановлено суворий ліміт медіапотребленія, але запропонований загальносімейних медіаплан. Те, що було ясним і зрозумілим віковим обмеженням, перетворилося в серію постулатів. Навіть довжина зводу правил збільшилася з 2 до 4 сторінок. Страсбургер каже, що додаткові дослідження, безумовно необхідні, проте він захищає вже доступні дослідження і вважає, що їх цілком достатньо для того, щоб контролювати використання екранів дітьми.

«- У нас є дані про вплив телебачення, кіно і музичних відео на дітей, і ці пристрої в основному використовуються для доступу до таких типів медіа. Поки у нас немає достовірних відомостей про соціальні мережі, але дослідження тривають. Зате в нашому розпорядженні дослідження в області кібертравлі і секстинг, є двома найбільшими потенційними загрозами ».

У підсумку, ми знаємо, що нові пристрої дозволяють медіа потрапити в руки дітей в дуже ранньому віці і не фільтруються, хоча повинні. І такими фільтрами доводиться ставати батькам. Кам'янець пропонує просте і універсальне правило: насолоджуйтеся екранним часом, але не захоплюйтеся і намагайтеся дивитися разом з дітьми. Common Sense Media, некомерційна організація, яка консультує батьків щодо дитячих ЗМІ, в кампанії «Truth About Tech» просуває диференційований підхід: «Ми вважаємо, що технології можуть бути дійсно корисними для дітей, якщо ви візьмете на себе обов'язок знайти контент хорошої якості, а маленькі глядачі будуть використовувати їх збалансовано », - каже представниця організації Карен Цуерхер (Karen Zuercher).

Ініціатива і відповідальність - на батьках

Проте, батьки розуміють, що вони не впораються з фільтрацією самостійно; вони повинні залучати однодумців і школи. Діді Шредер (DeeDee Schroeder), адвокат з Bechtel, яка проживає в Сан-Франциско (США), надала своїм старшим дочкам телефони, коли вони були в сьомому класі. «Тепер я відчуваю, що упустила момент, коли до них можна було достукатися». Шредер вважає, що дочки не просто не слухають її, а й рухаються у напрямку до синдрому соціальної тривожності і до проблем зі сприйняттям свого тіла - самі гнітючі ефекти, які мобільні медіа можуть надати на психічне здоров'я тінейджерів. Тому Шредер зосередила свою увагу на двох молодших дітей, які досягли підліткового віку, коли анти-смартфони настрою набирають обертів: «Я зроблю все, що в моїх силах, щоб не допустити цього знову».

Шредер активно бере участь в ініціативі Wait Until 8th pledge: батьки не дозволяють дитині користуватися смартфонами до 8-го класу. Коли Шредер розповіла про ініціативу на шкільних зборах з приводу використання технологій, більшість батьків, багато з яких працювали в IT-компаніях, були зацікавлені. П'ятнадцять сімей підписали зобов'язання; але не всі. Один тато, генеральний директор технологічної компанії, сказав, що це схоже на iPhone-целібат. Шредер визнає, що їх метою не їсти заборони. З огляду на, що приватна школа вже використовує навчальну програму для iPad, важливим завданням ініціативи є освіта - це приблизно те ж, що і пояснити дітям дорожні правила перед передачею ключів від машини. «Ми хочемо, щоб наші діти були більш технічно підкованими в порівнянні з середньостатистичним дитиною».

Через два роки Рідді не змінила своєї думки про перегляд контенту з екранів. Тим не менш, вони з чоловіком придумали свою політику: вона не переписується в пошті, поки дочка не спить, а чоловік обмежує перегляд CNN до 20 хвилин. Але іноді правила доводиться порушувати. «Я відчуваю себе винуватою в тому, що подаю поганий приклад. Це як внутрішня боротьба між кар'єрою і бажанням бути "хорошою мамою" ». Рідді обмежила перегляд дитячого телевізійного шоу Elmo до півгодини у вихідні дні і сподівається, що це правильно. На її думку, шкоди для дітей менш болісний, ніж для психіки їх батьків. По суті, батьківські дебати говорять більше про страхи і тривоги дорослих, ніж про дитячі проблеми. До слова, політика AAP також включає в себе рекомендації по батьківському екранному часі. Дослідження показують, що батьки, які не розлучаються з телефонами, менше взаємодіють зі своїми дітьми, і в майбутньому ризикують мати більше конфліктів з ними. Звичайно ж, їх модель роботи з гаджетами стає прикладом для дітей.

Батьки не мають потреби в наукових дослідженнях, щоб усвідомити, що телефони можуть бути небезпечними; вони можуть самостійно перешкоджати зловживанню. Джулія, з гордістю протистоїть засиллю екранів мама, знає, що соцмережі можуть викликати у дитини пригнічений стан, тому що вона сама відчуває тривогу від перегляду Facebook. Вона повинна постійно нагадувати собі, спостерігаючи за іншими в інтернеті, що працює над своїми власними цілями. Їй довелося навчитися відмовлятися від телефону. Навіть увагу дорослої людини переривається постійними повідомленнями, але встановити правила для дітей простіше, ніж переглянути свою поведінку. У чому наша система стримування і противаг? Іноді нам всім не завадило б, щоб батьки або інший авторитет вирвали з наших рук смартфон і встановили домашні правила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

джерело: The Verge

Чи є для цього привід?
У чому наша система стримування і противаг?

Новости