срібний вік

Ціна - 210 056 руб.
Зміни в лінійці Silver британського акустичного ательє Monitor Audio не назвеш косметичними.В оновлених колонках застосовані інші середньочастотні випромінювачі і вуфери, що цілком може викликати серйозні зміни в характері звучання.Незмінною залишилася лише бездоганна зовнішність акустики.
Ціна - 210 056 руб

Серія Silver займає особливе місце в номенклатурі одного з грандів англійського звуку - компанії Monitor Audio. Традиційно вона називає лінійки своєї продукції іменами благородних металів. У цій табелі про ранги Silver займає третю сходинку зверху після Platinum і Gold GX. Однак саме Silver тримає першість за обсягом продажів. Така ситуація цілком з'ясовна - мабуть, «срібні» колонки виявилася найбільш збалансованим пропозицією, що поєднує високу якість звучання з не дуже шокуючим цінником. Лінійка містить всі типи акустичних систем для оснащення домашнього кінозалу, причому виробник надає досить широке поле для маневру на основі декількох варіантів однотипної акустики. У серію Silver входять три підлогові моделі - 2,5-смуговий Silver 6 і трьохсмугові Silver 8 і Silver 10, двохсмугові поличні монітори Silver 1 і Silver 2, спікер центрального каналу Silver Centre, спеціалізована дипольная акустика для обслуговування тилу Silver FX і єдиний в лінійці активний сабвуфер Silver W12. Обробляються АС шпоном (пропонується чотири різні породи дерева) або рояльним лаком (чорним або білим). Тобто можна не тільки оптимально конфігурувати систему виходячи з особливостей конкретної кімнати, але і вибрати найбільш підходящий до дизайну приміщення колір декору.
Серія Silver займає особливе місце в номенклатурі одного з грандів англійського звуку - компанії Monitor Audio
Традиційно Monitor Audio при виготовленні акустичних систем використовує динаміки тільки власної розробки, і для лінійки Silver були спроектовані нові СЧ-і НЧ-випромінювачі. Якщо в серії Silver RX застосовувалися класичні динамічні головки з пилозахисними ковпачками і фазовирівнююче кулями, то тепер - з цільними сферичними дифузорами. Матеріал же, з якого вони зроблені, залишився тим самим. З середини 1980-х років інженери компанії при створенні динаміків віддають перевагу сплавам різних металів, оскільки переконані, що сплавні дифузори мають переваги перед монометалічні. У ті роки Monitor Audio розробила і запатентувала легкі і жорсткі металеві дифузори C-CAM з алюмінієво-магнієвого сплаву з керамічним покриттям. У всіх акустичних системах лінійки Silver, крім, зрозуміло, сабвуфера, стоять ідентичні твітери Gold C-CAM, прикриті захисною металевою сіткою. Дифузори НЧ і СЧ-динаміків теж створені за фірмовою технологією C-CAM і відрізняються тим, що на їх поверхні є візерунок з невеликих вмятинок, що забезпечує додаткову жорсткість (технологія RST).


Акустика з лінійки Silver займає третю сходинку зверху після Platinum і Gold GX, але саме вона тримає першість за обсягом продажів. Така ситуація цілком з'ясовна - мабуть, колонки з цієї серії виявилися найбільш збалансованим пропозицією, що поєднує високу якість звучання з не дуже шокуючим цінником.

Також в серії Silver збережений фірмовий принцип кріплення динамічних головок в корпусі колонки, коли випромінювач фіксується лише одним болтом на задній стінці. Кожен такий болт фактично є жорсткою стяжкою і дозволяє позбутися від традиційних елементів кріплення динаміків, ізолюючи його від передньої панелі корпусу. В результаті вдається мінімізувати забарвлення звучання і рівень спотворень. До акустиці виробник дбайливо прикладає торцевої ключ для підтяжки цих болтів. При проектуванні новинок особлива увага приділялася питанням узгодженої роботи колонок з підсилювачами, що особливо важливо в разі системи об'ємного звучання, якої часто доводиться працювати з багатоканальними AV-ресиверами. (Результати цих зусиль видно на графіках інструментальних вимірювань. Крива імпедансу відрізняється рівномірністю, а мінімальне значення цього параметра не опускається нижче 4 Ом.) У схемі кросоверів використовуються котушки індуктивності з сердечниками з плакованої стали і метало плівкові поліпропіленові конденсатори, підібрані з розкидом параметрів не вище 1 %.
Також в серії Silver збережений фірмовий принцип кріплення динамічних головок в корпусі колонки, коли випромінювач фіксується лише одним болтом на задній стінці

Процедура APC (Automatic Position Correction) оптимізує звучання басового модуля в конкретних акустичних умовах на основі вимірів за допомогою виносного мікрофона. Подібна процедура особливо актуальна саме для сабвуфера, оскільки саме в низькочастотному спектрі особливості приміщення впливають на якість звучання найбільш драматичним чином.

Корпуси колонок виготовлені з товстих панелей MDF (для підлогових веж Silver 10 беруться плити товщиною 20 мм) і в нашому випадку оброблені розкішним рояльним лаком чорного кольору. Поєднання чорних лакованих панелей зі світлими диффузорами випромінювачів надає акустичних систем Silver особливий лиск. У моделей з топової лінійки Platinum запозичена фірмова конструкція порту фазоінвертора HiVe II. Особлива нарізка в каналі порту прискорює повітряний потік і зменшує турбулентні обурення. Дві пари чудових гвинтових акустичних терміналів змонтовані на шліфованої алюмінієвій платформі і з'єднані позолоченими пластинами-перемичками. На всіх АС лінійки Silver, крім сабвуфера, випромінювачі закриті знімними матер'яними грилями на магнітах. Для низькочастотного ж модуля подібне кріплення, мабуть, здалося не дуже надійним, і там гриль жорстко кріпиться на штифтах. Напольниками Silver 10 встановлені на платформи, в які вкручені потужні регульовані по висоті шипи. Аналогічні опори є і для басового апарату, а ось інша акустика комплекту задовольняється маленькими силіконовими самоклеящимися ніжками.
Корпуси колонок виготовлені з товстих панелей MDF (для підлогових веж Silver 10 беруться плити товщиною 20 мм) і в нашому випадку оброблені розкішним рояльним лаком чорного кольору

Взагалі сабвуфер Silver W12 заслуговує окремої згадки. Як можна здогадатися, 12 в його індексі - це діаметр випромінювача в дюймах. Дифузор зроблений з того ж матеріалу C-CAM, але на цей раз без застосування технології RST - мабуть, для великого динаміка додаткове збільшення жорсткості дифузора не настільки актуально. Оформлений апарат в закритому корпусі, що обіцяє пружний, зібраний і дуже швидкий бас. Випромінювач змонтований на фасаді. Але інтригує цей сабвуфер зовсім іншим. На його комутаційної панелі в очі кидається порт USB type B для з'єднання з комп'ютером, а на верхній стінці увагу привертає невелика панель, де розташувалися регулятор рівня посилення, пара кнопочок зі світлодіодами і роз'єм для підключення комплектного вимірювального мікрофона. Порт USB призначений для оновлення прошивки вбудованого DSP. Однією з кнопочок можна вибрати будь-який з трьох пресетів еквалайзера, а інша запускає процедуру APC (Automatic Position Correction), яка оптимізує звучання басового модуля в конкретних акустичних умовах на основі вимірів за допомогою виносного мікрофона. Подібна процедура особливо актуальна саме для сабвуфера, оскільки саме в низькочастотному спектрі особливості приміщення впливають на якість звучання найбільш драматичним чином.

При супроводі кінофільмів комплект акустики Monitor Audio Silver продемонстрував рідкісний сплав хірургічно точної подачі і ураганного напору. Сформований ним навколишнє звукове поле було настільки щільне і детальне, що породжувало магічне відчуття присутності в самій гущі екранних подій - акустичні системи немов розчинялися в кінозалі, замикаючи звукове полотно навколо глядачів. Музичні композиції були виконані легко і повітряно, з необхідним драйвом і завзяттям. Відтворення гри акустичних інструментів відрізнялося натуральністю і акуратною роботою з найдрібнішими деталями. Особливо хочеться відзначити внесок сабвуфера. Як і очікувалося, низькочастотний фундамент мав зібраністю і відмінною динамікою.


результати вимірювань





Технічні параметри всіх компонентів комплекту Monitor Audio Silver максимально узгоджені для готового рішення при побудові домашнього кінотеатру. При різних рівнях гучності жодна з становлять не буде випадати з загального ладу через зростання спотворень. Високе значення імпедансу допоможе уникнути проблем при роботі з підсилювальними каскадами, інтегрованими в ресивер. Мінімум опору у будь-який з колонок не опускається нижче 4 Ом в усьому робочому діапазоні частот. Особливо хочеться відзначити сабвуфер, що володіє широкою зоною стабільної чутливості і великим динамічним діапазоном (рис. 3). Центральна АС демонструє малу нерівномірність в робочій смузі частот і смугу пропускання сигналу набагато ширше, ніж необхідно для виконання прямих функціональних обов'язків (рис. 2). Єдиним недоліком фронтальної акустики можна вважати збільшення чутливості в області верхнього баса (рис. 1). Але дана проблема легко усувається настройками AV-ресивера.

Паспортні данні:


Фронтальна акустика:

Тип - підлогові акустичні системи | Назва - Monitor Audio Silver 10 | Частотна характеристика, Гц - 30-35 000 | Число смуг - 3 (НЧ - 2 х 20,0 см, RST, СЧ - 10,0 см, RST, ВЧ - 2,5 см, золотий купол C-CAM; частоти розділу 550, 2700 Гц) | Акустичне оформлення - фазоінвертор | Опір, Ом - 4 | Чутливість, дБ - 90 | Габарити однієї колонки, см - 23 x 105 x 32,3 | Маса однієї колонки, кг - 26,03 | Ціна, руб. - 93 489 (за пару)
Акустика центрального каналу:
Тип - акустична система центрального каналу | Назва - Monitor Audio Silver Centre | Частотна характеристика, Гц - 45-35 000 | Число смуг - 2 (НЧ - 2 x 15,0 см, RST; ВЧ - ВЧ - 2,5 см, золотий купол C-CAM; частота розділу 2600 Гц) | Акустичне оформлення - закритий корпус | Опір, Ом - 8 | Чутливість, дБ - 90 | Габарити, см - 50 x 18,5 x 22,3 | Маса, кг - 9,6 | Ціна, руб. - 21 989
Тилова акустика:
Тип - полична акустична система | Назва - Monitor Audio Silver 2 | Частотна характеристика, Гц - 40-35 000 | Число смуг - 2 (НЧ - 20,0 см, RST; ВЧ - 2,5 см, золотий купол C-CAM; частота розділу 2000 Гц) | Акустичне оформлення - фазоінвертор | Опір, Ом - 8 | Чутливість, дБ - 88 | Габарити однієї колонки, см - 23 x 37,5 x 32,3 | Маса однієї колонки, кг - 9,7 | Ціна, руб. - 39 589 (за пару)
сабвуфер:
Тип - активний сабвуфер | Назва - Monitor Audio Silver W12 | Вихідна потужність, Вт - 180 | Частотна характеристика, Гц - 20-180 | Динамічна головка, см - 30, C-CAM | Акустичне оформлення - закритий корпус | Аудіовходи - RCA x 2, RCA LFE | Аудіовиходи - RCA x 2, RCA LFE | Габарити, см - 34,0 x 37,0 x 41,0 | Маса, кг - 20,1 | Ціна, руб. - 54 989

Результати інструментальної експертизи


Фронтальна АС Monitor Audio Silver 10

Чутливість, дБ (1 Вт / 1 м)

86

Нерівномірність в смузі 160-1200 Гц, ±, дБ

1,6

Нерівномірність у смузі 1200-10 000 Гц, ±, дБ

1,8

Середній КНІ в смузі 100 Гц - 10 кГц (88 дБ / 1 м),%

0,30

Значення КНІ на 1 кГц,%

0,26

Максимальна вхідна опір, Ом (частота, Гц)

19,1 (20,8)

Мінімальна вхідна опір, Ом (частота, Гц)

3,4 (120)

Середнє вхідний опір, Ом

6,8

Нижня гранична частота (-3 / -6 / -10 дБ), Гц

50/40/32


Центральна АС Monitor Audio Silver Centre

Чутливість, дБ (1 Вт / 1 м)

87

Нерівномірність в смузі 160-1200 Гц, ±, дБ

1,4

Нерівномірність у смузі 1200-10 000 Гц, ±, дБ

1,5

Середній КНІ в смузі 100 Гц - 10 кГц (88 дБ / 1 м),%

0,30

Значення КНІ на 1 кГц,%

0,36

Максимальна вхідна опір, Ом (частота, Гц)

19,3 (86)

Мінімальна вхідна опір, Ом (частота, Гц)

4,0 (200)

Середнє вхідний опір, Ом

7,8

Нижня гранична частота (-3 / -6 / -10 дБ), Гц

92/73/56


Тилова АС Monitor Audio Silver 2

Максимальне вхідний опір, Ом (частота, Гц)

30,9 (23)

Мінімальна вхідна опір, Ом (частота, Гц)

4,8 (170)

Середнє вхідний опір, Ом

10,0


Сабвуфер Monitor Audio Silver W12

Нижня гранична частота (за рівнем -10 дБ), Гц

24

Середній КНС (в діапазоні 40-160 Гц, 90 дБ),%

0,96


оцінки


+ Розкішна обробка, виразне звучання, невимогливість до підсилювача, інноваційний сабвуфер - відсутність шипів або серйозних опор у колонок центрального і тилових каналів
якість виготовлення

95


висновок


Система об'ємного звучання, в якій поєднуються неабиякі здібності по супроводу кінофільмів, музикальність і розкішна зовнішність, здатна перетворити нагромадження чорних ящиків в вишукану прикрасу самого стильного інтер'єру.

Анатолій Максименко

Новости