США взялися за "притулок для грошей", улюблене Росією і Україною

У Страсну п'ятницю, коли топ-менеджери найбільшого банку Кіпру перебували в грецьких православних церквах, їх телефони почали вібрувати У Страсну п'ятницю, коли топ-менеджери найбільшого банку Кіпру перебували в грецьких православних церквах, їх телефони почали вібрувати. Найбільший акціонер банку, російський олігарх Віктор Вексельберг, тільки що потрапив під санкції Мінфіну США.

Про це пишуть кореспонденти The Wall Street Journal Нектарія Стамулі і Дрю Хінш.

«Менеджери Bank of Cyprus спішно зібралися, щоб скласти лист, який сповіщає інвестора-мільярдера, що він повинен забрати з банку свої гроші. Їх сонячний острів, який давно є улюбленим притулком для грошей багатих росіян, став однією з головних точок американської атаки, покликаної «викачати» гроші, які, як стверджують американські офіційні особи, відмиваються союзниками Володимира Путіна по всій Європі », - йдеться в статті.

Для Кіпру новий список санкцій США став початком кампанії за зміну бізнес-моделі - кампанії, яка, на думку видання, стане іспитом на могутність самої Америки.

Газета стверджує: «Кільце країн на периферії Європи, в тому числі Мальта і Латвія, піддається колосальному тиску - від них вимагають розлучитися з вигідними російськими клієнтами. На Кіпрі це тиск сильніше, ніж де-небудь ще ».

Автори описують зустріч чиновника Мінфіну США з головними регуляторами Кіпру, що відбулася на початку травня. Американець «розмахував списком з іменами наступної групи російських олігархів, які, ймовірно, піддадуться карам» і «згадав про латвійському банку, недавно закритому після того, як США виступили зі звинуваченнями щодо відмивання російських грошей».

«Ви бачили, що сталося в Латвії? - сказав Маршалл Біллінгслі, помічник міністра фінансів США, що відповідає за боротьбу з фінансуванням тероризму. - Вам не потрібно, щоб тут відбулося щось подібне ».

Газета перераховує заходи, які приймаються на Кіпрі: «Центробанк острова закриває сотні компаній-прокладок і вимагає, щоб банки проводили співбесіди зі своїми вкладниками лицем до лиця. Кіпрські регулятори просять російських клієнтів злітати на батьківщину і зібрати податкові сертифікати. Посередників на зразок юристів відсікають від процесу, оскільки банкіри наполягають на встановленні справжніх власників компаній, які мають на острові банківські рахунки. Десятки тисяч клієнтів отримали листи з повідомленнями, що їх рахунки закриті, так як вони не відповідають новим критеріям ».

«Деякі російські олігархи все ще займаються тут бізнесом, хоча Bank of Cyprus стверджує, що пильно за ними стежить», - пише видання.

Зазначу, що Кіпр є улюбленим «притулком для грошей» не тільки російських, а й українських олігархів та інших великих шахраїв. За обсягом так званих прямих іноземних інвестицій в Україну цей острівний офшор давно і міцно знаходиться на першому місці серед всіх країн. Насправді ж, під виглядом прямих іноземних інвестицій «відмиваються» гроші, виведені раніше на Кіпр з метою ухилення від сплати податків в Україні (або просто накрадені з бюджету) ...

Так що, новина про те, що США взялися за Кіпр, сильно засмутить не тільки російських, а й українських корупціонерів.

В тему - Порошенко і інші шахраї вивели в офшори 1,5-2 річних ВВП України

загрузка ...

«Ви бачили, що сталося в Латвії?

Новости