Стягнення боргу за договором підряду, будівельні суперечки, будівельний адвокат, спори за договором будівельного підряду, стягнення заборгованості за договором підряду, визнання недійсним договору будівельного підряду

Договір будівельного підряду - це документ, основною метою якого є забезпечення захисту інтересів сторін у процесі виконання будівельних робіт

Договір будівельного підряду - це документ, основною метою якого є забезпечення захисту інтересів сторін у процесі виконання будівельних робіт. Незалежно від того, чи виступаєте ви в статусі підрядника або є замовником, важливо знати, в зв'язку з чим найбільш часто виникають будівельні суперечки.

Спори за договором підряду часто виникають через його недійсності. Дана вимога може бути заявлено в суді будь-якої зі сторін договору, якщо при його укладенні допущені порушення норм цивільного права, а саме, договір підписало неуповноважена особа, угода укладена без проведення конкурсу, договір субпідряду укладений без згоди замовника, в інших випадках. Однак важливо знати, що визнання недійсним договору будівельного підряду не звільняє замовника від оплати виконаних підрядником і прийнятих робіт, якщо їх результат має для замовника споживчою цінністю.

Можливо визнання договору будівельного підряду неукладеним. Це можливо у випадках, коли сторони при укладенні договору не обумовили його істотні умови, такі як предмет договору, терміни виконання робіт, вартість робіт і порядок їх оплати. В даному випадку наслідки ті ж - якщо підрядник прийняв роботи і вони важливі для нього, доведеться сплатити їх вартість.

Невиконання або неналежне виконання сторонами договірних зобов'язань, також є причиною численних будівельних суперечок. Найбільш часто будівельні суперечки виникають у зв'язку з порушенням підрядником строків або якості або обсягу виконаних робіт, а замовником зобов'язань по їх оплаті. Нерідкі суперечки, пов'язані з відмовою замовника від підписання актів про приймання виконаних робіт, або завищенням підрядником цін при складанні актів за формою КС-2 і довідок за формою КС-3.

Виходячи із судової практики можна сказати, що підрядники часто виконують роботу з відступом від технічної документації, проектних і кошторисних показників, не ведуть журнали виробництва робіт, не пропонують замовнику сертифікати на використовувані в процесі будівництва матеріали і обладнання, не усувають недоробки і дефекти, виявлені в процесі проведення приймання робіт, відмовляються від договору, не довівши будівництво до кінця, не забезпечивши досягнення очікуваного замовником результату.

Досить часто в будівельних спорах, що виникають за договором будівельного підряду, винен і замовник, який не виконує умови угоди належним чином. Дійсно, незважаючи на свій статус, замовник також наділяється не тільки правами, а й обов'язками. Наприклад, в рамках договору він повинен своєчасно надати підряднику будівельний майданчик і технічну документацію по акту прийому-передачі, здійснювати контроль за ходом будівництва. Зрозуміло, за умовами договору будівельного підряду замовник зобов'язаний придбати всі необхідні матеріали або техніку, якщо дана умова міститься в договорі, своєчасно прийняти результат роботи і сплатити послуги підрядника.

Незважаючи на те, що права і обов'язки замовника і підрядника чітко визначаються Цивільним кодексом РФ і текстом договору, порушень менше не стає і стягнення боргу за договором підряду - предмет більшості позовів в рамках будівельних спорів, які розглядаються в арбітражних судах.

Яким чином відбувається розірвання договору будівельного підряду ? Розірвати договір можна в тому випадку, якщо одна зі сторін не виконує своїх зобов'язань (наприклад, замовник визнається банкрутом, проект будівництва заморожується, підрядник не виконує умови угоди і т.д.). До речі, замовник може самостійно припинити дію договору, але йому знадобиться відшкодувати збитки підряднику разом з упущеною вигодою. Можливо припинення договору через форс-мажорних обставин (стихійних лих і т.д.).
Коли питання про розірвання договору угодою сторін врегулювати не виходить, суперечка передається на розгляд арбітражного суду.

Чи можна самостійно здійснити стягнення заборгованості за договором підряду або вирішити інші питання, за якими може виникнути конфлікт? Це не завжди можливо. Справа в тому, що та ж подача позовної заяви до суду передбачає особливі правила складання позову, пошук доказів і, найголовніше, обгрунтування факту порушення за допомогою юридичних норм. А оскільки судова практика постійно змінюється і коригується, не дивно, що людина, не знайомий з усіма тонкощами закону, просто заплутається в усіх статтях чи постановах.

Тому не економте на послугах хорошого будівельного адвоката! Адвокати Колегії адвокатів Москви «ЮрПрофі» допоможуть вам добитися правди в суперечках за договором будівельного підряду. Індивідуальний підхід до кожного клієнта, професійні знання і практичні досягнення - ось ті переваги, які допоможуть нам виграти справу в суді.

Для захисту Ваших інтересів по вирішенню арбітражних суперечок можливо вступ будівельного адвоката в справу на різних стадіях арбітражного процесу.

Новости