Стягнення боргів в Іспанії

  1. Процедура стягнення боргів в Іспанії

Процедура стягнення боргів в Іспанії

Стягнення боргів в Іспанії - це складна і комплексна робота, в якій належний досвід і багаторічна практика адвоката грають найважливішу роль.

Стягнення боргів в Іспанії - це профільна робота для департаменту нашої адвокатської колегії, що спеціалізується на стягнення боргів як з фізичних, так і з юридичних осіб.

Для представляє Ваші інтереси адвоката знання чинного законодавства, нестандартне мислення і використання різних реально дієвих методів для досягнення мети - головна запорука успіху для гарантованого повернення боргу.

Стягнення боргу - неприємна, але при цьому досить часто зустрічається проблема, з якою стикається приватні особи і бізнес в будь-яких економічних умовах.

Стягнення дебіторської заборгованості - стандартна проблема, з якою стикається більшість юридичних осіб. Деякі намагаються повернути свої гроші самостійно. Однак мало хто враховує, що для цього необхідні спеціальні навички і доскональне знання всіх етапів роботи.

Для проведення первинного аналізу перспектив справи ми попросимо Вас підготувати наступні документи: договір, за яким Ви хочете стягнути борг (або по яким у відношенні Вас намагаються стягнути кошти), акти приймання послуг або робіт, накладні, за якими передавався товар (для договорів поставки ), рахунки, акти звірки взаєморозрахунків, листування за договором (претензії, інші листи, повідомлення про вручення рекомендованих листів, факсові копії листів), окремо зазначимо також листування по електронній пошті - в ряді випадків ці листи допускають ся судом в якості доказів у справі.

Вкрай важливо спочатку правильно визначити компетентну судову інстанцію, в яку слід звертатися з метою стягнення наявної заборгованості.

У разі, якщо у Вашому контракті з боржником зазначено розгляд спорів виключно в арбітражному порядку, то подача судового позову спочатку неможлива. Звернення до суду буде можливо тільки в разі невиконання відповідачем арбітражного рішення, з метою стягнення заборгованості, встановленої арбітражним процесом.

Перш ніж звертатися до суду, як правило, необхідно дотримати претензійний порядок за договором. Більшість правильно складених договорів передбачають перед подачею позову до суду обов'язкове направлення претензії. В іншому випадку, якщо Ви не хоронити претензійний порядок, встановлений договором або законодавством, Ваш позов про стягнення боргу не буде розглянуто судом.

Грамотна робота з боржником передбачає кілька етапів.

Перший етап - позасудовий (або досудовий, в разі подальшого звернення до суду). На даному етапі послуги з повернення боргів включають в себе роботу з боржником, напрямок і обгрунтування претензій, переконання боржника не доводити виниклі питання до суду.

Так як стягнення боргу та відповідних неустойок на підставі заподіяної матеріальної шкоди в судовому порядку може бути досить дорогим і тривалим процесом, наші адвокати рекомендують і прагнуть досягти стягнення суми боргу в позасудовому порядку.

Однак, як би як розвивалися надалі події, є кілька попередніх кроків, які повинен зробити кожен кваліфікований юрист, взявшись за врегулювання боргових зобов'язань.

ПЕРШИЙ КРОК - Перевірка платоспроможності боржника.

Якщо ви не володієте реальною інформацією про стан активів боржника, то не варто порушувати процес стягнення суми боргу без попереднього вивчення платоспроможності боржника для підтвердження можливості сплати їм наявного боргу. Важливо спочатку визначити реальні шанси на можливість повернення боргу до порушення процесу.

На сьогоднішній день існує достатня кількість можливостей зібрати необхідну інформацію про активи та пасиви боржника, їх реалізація залежить тільки від бажання і платоспроможності клієнта, а так само активності вашого юриста.

Після детальної перевірки платоспроможності боржника, довірителю надається висновок у письмовій формі, де він може отримати необхідну інформацію про платоспроможність дебітора.

ДРУГИЙ КРОК - Вивчення та здійснення різних позасудових легальних шляхів щодо стягнення наявного боргу.

До подібних шляхів відноситься складання та направлення обґрунтованих претензій, відправка рекомендованих листів з вимогою (бюрофакс), проведення зустрічей та усних переговорів.

Слід взяти до відома, що в багатьох випадках направлення претензії про стягнення боргу (формальний бюрофакс) буває досить для того, щоб боржник погасив заборгованість, тому не варто нехтувати можливістю позасудового стягнення боргів.

Однак, потрібно мати на увазі, що при складанні претензії про стягнення боргу необхідно дотримати всі передбачені чинним законодавством вимоги, в іншому випадку ця претензія може виявитися марною в рамках судового процесу, тому для ефективного стягнення заборгованості важливо вже на цій стадії звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою .

Перш ніж приступити до довгого і складного процесу з відшкодування боргу в іспанських судах і трибуналах, наші кваліфіковані юристи будуть прагнути домовитися з боржником, попередньо вишукуючи і погоджуючи з відповідачем різні прийнятні для сторін варіанти врегулювання боргової конфлікту - відступні, заставу, відстрочка, розстрочка, отримання додаткових гарантій і т.д.

Нашою кінцевою метою є отримання наявної заборгованості з мінімальними витратами для наших клієнтів, яким є саме позасудове врегулювання конфлікту. Коли ми зустрічаємо небажання і відмова з боку боржника сплатити наявну за ним заборгованість, то тільки тоді ми переходимо до наступного кроку, яким є подача судового позову.

ТРЕТІЙ КРОК - напрямок судового позову.

На третьому етапі стягнення заборгованості відбувається в судовому порядку. Для того, щоб судовий процес пройшов в максимально короткі терміни і з успіхом для позивача, необхідна участь професійних юристів, які мають досвід по стягненню боргів в судовому процесі.

В іспанських судах існує різні компетенції, які визначаються, виходячи з суми боргу.

Швидкий або усний процес (Juicio Verbal), при наявності вимог до 6.000 Євро і при відсутності інших матеріальних (що не відносяться до фінансових) вимог. Це процес, в якому, отримавши документи, що підтверджують заборгованість, іспанський суд дає відповідачу 20 робочих днів, щоб оскаржити або визнати борг.

Якщо боржник не відповідає або не заперечує наявну за ним заборгованість, то суд винесе резолюцію про примусове стягнення заборгованості за відповідним рішенням.

У разі, якщо боржник, у відгуку на позовну заяву заперечує наявність заборгованості, то справа переходить на розгляд в судове засідання. Даний судовий процес носить визначення звичайний процес.

Звичайний процес (Juicio Ordinario). Це процес, в якому обидві сторони присутні на судовому засіданні, де суд виносить своє рішення, вислухавши усні заяви і вивчивши письмові докази сторін.

Juicio Monitorio. Спеціальний тип процесу щодо повернення суми боргу, заснованої на документах. Документи можуть бути будь-якої форми, але повинні мати підпис (печатка, торгову марку і т.д боржника).

Juicio Cambiario. Це спеціальний тип судового процесу використовується для стягнення боргів, заснованих на торгових документах - тобто неоплачених рахунків, чеків, банківських інтересів, боргів по облігаціях і т.д. Після прийняття позову до судочинства, суд дає відповідачу 10 робочих днів для добровільного погашення наявної заборгованості.

При будь-якому з процесів, суд має право накладення ембарго на всі активи відповідача або ж проведення аукціону активів боржника. У разі, якщо відповідач програє процес і примусити судом до сплати боргу, тоді судове рішення вступає в законну силу.

Відповідно до закону, боржник зобов'язаний відшкодувати своєму кредитору всі виниклі в зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання збитки.

По-перше, це завдані збитки, який повинен бути відшкодована повністю. В даному випадку маються на увазі всі матеріальні втрати, які понесла потерпіла сторона (самі борги), в тому числі витрати, які вона справила або повинна буде зробити для відновлення порушеного права.

Наприклад, кредитор, який не одержав в строк грошові кошти від свого боржника, змушений був вдатися до позикових коштів, користування якими йому необхідно сплатити. Оплата відсотків за користування грошовими коштами кредитором в даному випадку є матеріальні втрати, тобто збитки кредитора, які повинен буде відшкодувати боржник, який порушив зобов'язання.

По-друге, боржник буде зобов'язаний відшкодувати упущену вигоду, що включає в себе недоотримані доходи, які потерпіла сторона отримала б при звичайних умовах цивільного обороту, якби її право не було порушене.

Упущена вигода також відшкодовується за умови, якщо кредитор доведе, що мав у своєму розпорядженні реальними умовами для отримання доходів, які вважаються упущеною вигодою, і отримав би ці доходи, якби боржник виконав свої зобов'язання належним чином.

Відповідно до принципів цивільного законодавства підлягають відшкодуванню збитки мають компенсуватися в повній мірі. Це означає, що відшкодуванню підлягають всі завдані невиконанням або неналежним виконанням зобов'язань збитки.

Однак відшкодування збитків не повинно призводити до явного збагачення стягувача за рахунок боржника. При стягненні боргів в судовому порядку наявність підлягають відшкодуванню заборгованості та інших втрат, їх сума повинні бути доведені тією особою, хто вимагає їх відшкодування.

Свої особливості мають міри відповідальності, що застосовуються за невиконання або неналежне виконання грошових зобов'язань. Порушення грошового зобов'язання завжди виступає тільки в одній формі, а саме - прострочення платежу повністю або частини платежу. Підставою для настання цивільно-правової відповідальності з цього приводу є факт неповернення (несплати) грошових коштів у встановлений договором термін.

У більшості випадків, укладаючи договір, сторони передбачають відповідальність один перед одним за несвоєчасне виконання зобов'язань. На забезпечення виконання зобов'язань спрямовані такі договірні заходи відповідальності як пені, штрафи, неустойки. Якщо договір не містить відповідальності за порушення грошових зобов'язань, то тоді можна покласти на боржника відповідальність, передбачену законом.

При порушенні грошового зобов'язання боржником, в силу існуючого закону, підлягають сплаті відсотки за користування чужими грошовими коштами.

Розмір відсотків за користування чужими грошовими коштами визначається існуючої в місці проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа - то існуючої в місці його перебування облікової ставкою банківського відсотка на день виконання грошового зобов'язання або відповідної частини грошового зобов'язання.

Повернення боргів за допомогою професійних юристів, як правило, з лишком окупає себе з фінансової точки зору, так як крім боргу суд може стягнути з відповідача суми, сплачені за юридичні послуги.

Для наших адвокатів робота робота по стягненню невиконаних боргових зобов'язань - профільна послуга. Наші фахівці мають великий досвід роботи, що є запорукою успішного результату справи.

Наші адвокати займаються так само розшуком боржників, стягненням боргів на підставі судових рішень закордонних судів через визнання цих рішень в іспанських судах (екзекватури), а також виникли з інших договірних відносин, включаючи визнання та виконання рішень Міжнародних арбітражних і третейських судів щодо стягнення заборгованостей з юридичних і фізичних осіб.

Допомога по поверненню боргу, це комплексна робота. При наданні послуг з повернення боргів наша колегія, як правило, не обмежується одним прийомом. Наше завдання - повернути клієнтам їх гроші в повному обсязі.

Ми всіляко комбінуємо наші підходи і поєднуємо різні методи для досягнення повернення боргів. Наприклад, проводимо претензійну роботу одночасно із зверненням до державних органів, працюємо по кримінальному переслідуванню боржників, одночасно з примусовим стягненням за виконавчим листом і зверненням до арбітражного суду із заявою про визнання боржника банкрутом.

Ми ніколи не припиняємо переговорний процес з боржником, незалежно від того на якій стадії стягнення знаходиться процес. При стягнення боргів в Іспанії, в обов'язковому порядку, враховується збереження ділової репутації організації-кредитора, а також його інтереси на продовження співпраці з організацією-боржником.

Вибрати оптимальну стратегію стягнення з боржника Вам допоможуть наші співробітники при укладенні договору. В процесі роботи над поверненням боргу, наші фахівці підберуть ті способи стягнення, які з найбільшою ймовірністю призведуть до позитивного результату.

Якщо терміни позовної давності добігають кінця, якщо виконавчий лист став непотрібний, якщо фірма-боржник вже реорганізувалася, переїхала, ліквідувалася, перереєструвалася, а надія на повернення боргу практично померла - не все втрачено. Звертайтеся до наших фахівців по поверненню боргів, ми Вам обов'язково допоможемо.
Третейські суди і комерційний арбітраж

Відповідно до чинного іспанським законодавством, пряма юрисдикція арбітражних, третейських судів або міжнародного арбітражного суду настає лише в тому випадку, коли дозвіл виниклих конфліктів між юридичними особами передбачено в арбітражному порядку відповідно до чинного договоромом.

У разі, якщо міжнародний комерційний арбітраж не передбачений контрактом, то вирішення конфліктів знаходиться в компетенції судів загальної юрисдикції.

Нейтральність, об'єктивність і швидкість вирішення спорів, пропонована арбітражними і третейськими судами, дозволяє обійти багато проблем, властиві традиційній юриспруденції.

Іспанська комерційний арбітраж є приватним правосуддям. Вступ Іспанії на шлях комерційного арбітражу починається з 1975 року, з ратифікації Іспанією Європейської конвенції «Про міжнародний комерційний арбітраж» 1961 р Багато іспанські компанії, при укладанні комерційних договорів між собою, спеціально вказують підсудність при виникненні можливих суперечок саме арбітражного судочинства країни.

У свою чергу, глобалізація світової економіки сприяє тому, що все більше юридичних осіб веде свою комерційну діяльність на міжнародній арені і, як наслідок, підпадає під дію іноземного законодавства.

Дана обставина, як правило, викликає почуття правової непевності у суб'єктів договірних правовідносин, що змушує компанії вибирати такий засіб вирішення спору, яке буде найбільш підходящою кандидатурою, швидким і ефективним, ніж та є міжнародні третейські суди або Міжнародний комерційний арбітраж.

Іспанка Закон про міжнародному арбітражі (одночасно регулює національний арбітраж) був прийнятий в 1988 році (Ley 36/1988, de 5 de diciembre, de Arbitraje).

На даний момент іспанське арбітражне право регулюється Законом N 60/2003 «Про арбітраж», прийнятим в грудні 2003 року (до питань, не врегульованих Законом про арбітраж, застосовується діючий Цивільно-Процесуальний Кодекс).

Іспанським законодавством встановлено чіткі критерії, за якими визнається міжнародна юрисдикція арбітражу. Арбітраж вважається міжнародним при виконанні одного з нижче перерахованих умов:

* Якщо в момент укладення арбітражної угоди сторони мали свої комерційні підприємства в різних країнах;

* Якщо місце арбітражу або місце виконання основної частини договірних зобов'язань знаходиться за кордоном;

* Якщо спір випливає з впливають на інтереси зовнішньої торгівлі комерційних відносин.

Такоже слід Зазначити Зміни крітерію, согласно з Яким арбітраж ведеться согласно із Законом або по справедлівості. Відповідно до нового Закону, якщо сторони відкрито не вибрали арбітраж по справедливості, то арбітри дозволяють спір згідно з нормами права.

Резолюції арбітражних і третейських судів є обов'язковими для виконання.

В Іспанії визнання і виконання іноземних арбітражних рішень здійснюється відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 Іспанія ратифікувала цей договір повністю, таким чином, Конвенція застосовується універсально, незалежно від того, чи є країна, де було винесено арбітражне рішення, учасницею даної Конвенції .

Процедура визнання і приведення у виконання іноземних і міжнародних судових, і в тому числі - арбітражних рішень носить назву «екзекватури», від лат. терміна «exequatur», широко використовуваного в країнах Західної Європи.

Компетентним органом для визнання і виконання іноземного арбітражного рішення є суди першої інстанції (цивільні або комерційні залежно від об'єкта спору) за місцем проживання відповідача або за місцем проживання особи, до якого арбітражне рішення має пряме відношення.

До компетенції комерційних судів відносяться спори, пов'язані з ринковою конкуренцією, інтелектуальною власністю, рекламою, конкурсним виробництвом і інші.

Наші кваліфіковані адвокати, які мають досвід і практику з представництва інтересів в арбітражних і третейських судах на території Іспанії, ефективно візьмуть на себе представництво Ваших інтересів як в вдячність, так і у виконавчому процесах.

Всю найактуальнішу інформацію з питань стягнення боргів на території Іспанії можна знайти за нижченаведеною посиланням:

http://javiersaavedraabogados.com/vozvrat-dolgov-i-kommercheskiy-arbitrazh-v-ispanii/

Новости