Стали відомі військові союзники Росії

Жителі різних країн світу вибрали собі потенційних братів по зброї. Битися на боці США вважали за краще Косово, Японія, Ізраїль і Великобританія. У російському таборі виявилися Китай, Сербія, Туреччина та Іран

Росію в якості військового союзника бачать втричі менше країн, ніж Сполучені Штати. Зате наша країна куди популярніше Китаю, Великобританії, Франції та Індії. Такі результати глобального опитування Gallup International, в ході якого респондентам пропонувалося вибрати для своєї країни потенційного військового союзника.

Такі результати глобального опитування Gallup International, в ході якого респондентам пропонувалося вибрати для своєї країни потенційного військового союзника

Фото: Klaus Ohlenschläger / Global Look

Дослідження проводилося в 68 країнах світу. Воно охопило більше 66 тисяч чоловік, повідомляє "Вільна преса" . Учасникам опитування пропонувалося відповісти на наступне питання: "У світі існує шість країн з великим військовим потенціалом - США, Китай, Росія, Франція, Великобританія і Індія. Уявіть, що в разі військового вторгнення в вашу країну вам довелося б вибирати союзника з їх числа. кого б ви вибрали? "

Переможцем стали Сполучені Штати. За них проголосували 41% респондентів. Найбажанішим союзником американці стали для жителів Косова (92%), Південної Кореї (81%), Ізраїлю (68%), Албанії (66%), В'єтнаму (66%), Японії (64%), Канади (62%), Великобританії (58%), Франції (54%) та Іспанії (52%).

Росія зайняла друге місце з результатом 15%. Піти з нами в розвідку готові 71% монголів, 58% сербів, 47% китайців, 48% греків, 42% болгар, 30% словенців, 23% турків і 20% іранців. Примітно, що на Україні між США і Росією спостерігається паритет: 35% проти 33% на користь американців.

Замкнули першу трійку китайці з результатом 10%. На їхньому боці готові виступити жителі Пакистану (72%) і Росії (44%). На Великобританію (8%) покладають надії жителі США (43%), а також сусіди з Північної Європи - Швеція (29%), Ісландія (28%), Ірландія (25%), Норвегія (23%) і Данія (23% ).

Францію (5%) вважають за краще респонденти з Бельгії (25%). Правда, вони зажадали, щоб на стороні Парижа неодмінно виступив б і Вашингтон. На допомогу Індії (3%) розраховують тільки жителі Бангладеш (46%).

За словами віце-президента Gallup International Андрія Мілєхін, результати дослідження відображають не тільки традиційні культурні переваги, але і події останніх років. "Всі ті санкції і тиск на Росію, які практикуються західними державами, в результаті привели до того, що навіть прості громадяни почали сприймати Росію якщо не як ворога, то вже точно не як союзника", - зазначив дослідник.

Провідний експерт Центру військово-політичних досліджень МДІМВ, доктор політичних наук Михайло Александров запідозрив авторів опитування в упередженості. Він зазначив, що серед країн - учасниць опитування виявилося занадто багато реальних союзників США, які складаються в НАТО і в значній мірі залежать від Вашингтона. Зі зрозумілих причин населення цих країн налаштоване проамериканські.

При цьому Александров звернув увагу на те, що США хоч і продовжують надавати на світ найбільше політичний та економічний вплив, але цей вплив поступово зменшується. Якщо після Другої світової війни американці контролювали більше половини світової економіки, то зараз, за ​​оцінкою МВФ, менше 16%. У політичному плані концепція ліберальної демократії, нав'язувана США, вже також ні у кого не викликає ентузіазму.

Вашингтон залишається лідером у військовому і науково-технічному плані. Однак в "гонці озброєнь" йому на п'яти наступають Росія і країни Азії - Китай, Індія та Іран. В результаті вплив США "поступово розмивається". Якщо Штати ввяжутся в серйозну війну в Сирії, Афганістані або Північної Кореї і не вийдуть з неї переможцями, це буде означати крах американської імперії, підкреслив Александров.

На думку експерта, від США поступово почнуть дистанціюватися Туреччина, Саудівська Аравія, Катар, Південна Корея і Пакистан. Всі вони будуть переорієнтовані на Москву або Пекін. Ослабне вплив Вашингтона і в Латинській Америці, а країни ЄС головним господарем життя вже вважають Німеччину, а не США. "Все це розмежування політичних сил в світі намічається вже зараз. І воно означає, що перед Росією відкриваються непогані перспективи", - уклав фахівець.

Директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков назвав результати опитування правдоподібними: вони відображають оцінку реального військового потенціалу країн. Франція багатьом симпатична, але ні для кого не секрет, що ця країна і її керівництво не готові до прояву сили. У той же час Туреччина і Іран переконалися на прикладі Сирії, що російські воювати вміють, а тому в разі глобального конфлікту жителі цих країн хотіли б виступити на нашому боці. Навіть третина жителів України, не дивлячись на активну антиросійську пропаганду, як і раніше бачить у Москві військового союзника.

Кого б ви вибрали?

Новости