Стан інноваційної політики Великобританії

Зміни на високому рівні в уряді   У Великобританії обговорюється можливе зниження комерціалізації і капіталізації наукових відкриттів в зв'язку з пропонованими реформами науково-інноваційних кластерів, в рамках рішення країни про вихід з ЄС Зміни на високому рівні в уряді

У Великобританії обговорюється можливе зниження комерціалізації і капіталізації наукових відкриттів в зв'язку з пропонованими реформами науково-інноваційних кластерів, в рамках рішення країни про вихід з ЄС. У травні 2016 року в офіційному виданні уряду «Успіх як економіка знань» були викладені плани по включенню інноваційного агентства Innovate UK до складу новоствореного UK Research and Innovation (UKRI) - спеціального органу для досліджень інновацій та обміну знаннями. Британський законопроект про вищу освіту та науку, який повинен втілити ці реформи в життя знаходиться на розгляді в палаті громад і вже був прийнятий у другому читанні.

Стан справ
BEIS (Міністерство підприємництва, енергетики та промислової стратегії) опублікувало результати аналізу інноваційної діяльності, що охоплює період з 2012 по 2014 рік, який виявив збільшення частки інноваторів з 2013 року в Великобританії. Дослідження так само містить опис факторів, що сприяють розвитку інноваційної діяльності в різних секторах. Інноваційна діяльність при цьому визначається наступним чином:
• Впровадження нових або значно вдосконалених продуктів, товарів або послуг;
• Участь в інноваційних проектах ще не завершено або не припинена;
• Нові та вдосконалені форми і методи організації;
• Інвестиції в НДДКР, підготовку кадрів, машин і обладнання, пов'язаних з інноваціями.

У Великобританії 53% підприємств тепер є інноваційними і всі чотири країни, що входять до Сполученого Королівства підвищили свою інноваційну активність. Великі фірми більше схили займатися інноваціями (61%) у порівнянні з підприємствами малого бізнесу (53%), цей «інноваційний розрив» не зменшився в порівнянні з дослідженням 2013 року.

Англія є найбільш інноваційною країною в Сполученому Королівстві, 54% англійська фірм займаються інноваційною діяльністю, за нею йде Уельс (51%), Шотландія (50%) і, нарешті, Серверна Ірландія (45%). Всі регіони Англії показали приріст інновацій, однак при цьому існує істотний розрив між найбільш інноваційними областями Йоркшир і Хамбер (65%) і менше інноваційним Південно-Заходом Англії (43%).

Доступ до фінансування є однією з проблем інноваційної Великобританії. П'ятірка топ-факторів, що стримують розвиток інноваційної діяльності пов'язана саме з витратами і розвитком ринку, 17% називають в якості перешкоди наявність фінансів і занадто високі витрати на інновації (15%).

Міжнародне порівняння

Великобританія займає 9 місце в Європейському індексі інновацій, і в цьому році рівень інноваційної продуктивності на 15% вище середнього по Європі. Результати Великобританії неухильно поліпшуються з 2008 року, що покращує загальне уявлення про країну. Протягом цього часу в Великобританії спостерігається збільшення частки малих і середніх заходів на 11%. Однак, одночасно з цим спостерігається зниження венчурних інвестиції на 6,7%.

Зміни на горизонті

Innovate UK відповіла на рекомендації Dowling Review по введенню заходів для полегшення ведення бізнесу малими підприємствами. Якщо Innovate UK може змінити свою політику щодо зростаючого числа малих і середніх заходів, це матиме значний вплив на економіку країни, так як малі підприємства становлять 99% економіки Великобританії. Крім того, Innovate UK оголосив про намір призначити регіональних менеджерів, які протягом 6 місяців будуть працювати з органами влади в регіонах для підвищення потенціалу розвитку інновацій та подолання «інноваційного розриву» між регіонами.

Подальші реформи Innovate UK включають розробку карти інноваційного потенціалу кожного регіону, які в сукупності з результатами аудиту науки і інновацій (SIA), повинні дати уряду можливість максимально використовувати потенціал кожного регіону для проектування єдиної промислової стратегії.

Ніхто не сумнівається в тому, що університети також могли б грати важливу роль в розробці і реалізації промислової стратегії. Потенціал і виняткова роль університетів у розвитку місцевого бізнесу була докладно описана в доповіді University Alliance. У доповіді йдеться про те, як університет може впливати на місцеву економіку і яким чином уряд може співпрацювати з університетами для отримання кращих результатів.

Якщо весь цей комплекс змін вступить в силу, Великобританія насправді отримає довгострокову стратегію економічного зростання. Спільні зусилля Innovate UK, SIA і університетів можуть допомогти уряду розробити єдину національну і регіональну стратегію для наукових досліджень і інновацій, яка забезпечить більш ефективний доступ до джерел фінансування для малих і середніх підприємств.

джерело: http://blogs.royalsociety.org/in-verba/2016/08/02/state-of-play-in-uk-innovation-policy/

Новости