Стаття. Якщо в установі працює донор ...

  1. Гарантії, передбачені для донора законодавством
  2. Питання, що виникають у роботодавця при наданні

"Бюджетні установи охорони здоров'я:

бухгалтерський облік та оподаткування ", 2007, N 9

До керівництва установи охорони здоров'я, як і будь-який інший організації, може звернутися співробітник з проханням надати йому день відпочинку, оскільки він є донором і додатковий вихідний день передбачено трудовим законодавством. Про те, як в цьому випадку проводиться розрахунок заробітної плати працівнику, чи зберігається середній заробіток за час здачі крові і її компонентів, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Гарантії і компенсації працівникам в разі здачі ними крові та її компонентів передбачені ст. 186 ТК РФ і Законом РФ N 5142-1 <*>. Кров і її компоненти, застосовувані в лікувальних цілях, можуть бути отримані тільки від людини - дієздатного громадянина у віці від 18 до 60 років, що пройшов медичне обстеження. Взяти від донора кров можна тільки за умови, якщо його здоров'ю не буде заподіяно шкоду (ст. 1 Закону N 5142-1).

--------------------------------

<*> Закон РФ від 09.06.1993 N 5142-1 "Про донорство крові та її компонентів".

Медогляд донора перед здаванням крові та видача довідок про стан його здоров'я здійснюються медичним закладом, в якому проводиться забір крові і її компонентів. Медичне обстеження донора крові та її компонентів проводиться відповідно до Наказу МОЗ України від 14.09.2001 N 364 "Про затвердження Порядку медичного обстеження донора крові та її компонентів".

Факт проходження медичного обстеження і взяття крові та її компонентів працівник підтверджує подається адміністрації установи Довідкою про обстеження (форма N 401 / о) і Довідкою про звільнення від роботи в день кроводачи і надання додаткового дня відпочинку (форма N 402 / о). Вони затверджені Наказом МОЗ СРСР від 07.08.1985 N 1055.

Гарантії, передбачені для донора законодавством

Відповідно до ст. 186 ТК РФ працівник в день здачі крові і її компонентів, а також в день пов'язаного з цим медичного обстеження звільняється від роботи. З цією нормою кореспондує спеціальна норма ст. 6 Закону РФ N 5142-1, відповідно до якої керівник організації зобов'язаний безперешкодно відпускати працівника, який є донором, в організацію охорони здоров'я в день обстеження і здавання крові та її компонентів.

Коли за угодою з роботодавцем працівник у день здачі крові і її компонентів вийшов на роботу (за винятком важких робіт і робіт зі шкідливими (небезпечними) умовами праці, коли вихід працівника на роботу в цей день неможливий), а також в разі здачі крові і її компонентів у період щорічної оплачуваної відпустки, у вихідний або неробочий святковий день йому за бажанням надають інший день відпочинку.

Після кожного дня здачі крові та її компонентів працівнику призначена додатковий день відпочинку, який він може використовувати на свій розсуд, попередивши про це роботодавця. Цей день може бути приєднаний до щорічної оплачуваної відпустки або використаний в інший час протягом календарного року після дня здачі крові та її компонентів.

Роботодавець зобов'язаний зберігати за працівником його середній заробіток і за день здачі крові, і за додатковий день відпочинку. Для всіх випадків визначення середнього заробітку, передбачених Трудовим кодексом РФ, встановлюється єдиний порядок його обчислення (ст. 139 ТК РФ). Останній, як відомо, встановлений Положенням про особливості порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженим Постановою Уряду РФ від 11.04.2003 N 213 (далі - Положення N 213), із змінами, внесеними Федеральним законом від 30.06.2006 N 90-ФЗ.

Донору, безоплатно здав протягом року кров і (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом максимально допустимим дозам, надаються додаткова соціальна підтримка протягом року, яка полягає (ст. 10 Закону РФ N 5142-1):

- в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності при всіх видах захворювань, що виплачується в розмірі повного заробітку незалежно від трудового стажу;

- в забезпеченні лікування в державних або муніципальних установах охорони здоров'я за рахунок коштів відповідних бюджетів та першочерговому виділенні за місцем роботи пільгових путівок для санаторно-курортного лікування.

Громадяни, нагороджені знаком "Почесний донор Росії", мають право (ст. 11 Закону N 5142-1):

- на позачергове лікування в державних або муніципальних установах охорони здоров'я в рамках Програми державних гарантій надання громадянам РФ безкоштовної медичної допомоги;

- на першочергове придбання за місцем роботи пільгових путівок для санаторно-курортного лікування;

- на надання щорічної оплачуваної відпустки у зручний для них час року;

- на щорічну грошову виплату в розмірі 6000 руб. за рахунок коштів федерального бюджету (вона виплачується органом державної влади суб'єкта РФ) <*>.

--------------------------------

<*> Дана виплата виплачується в порядку, що встановлюється Урядом РФ. Кошти на неї у вигляді субвенцій бюджетам суб'єктів РФ, а також розмір її індексації передбачаються федеральним законом про федеральний бюджет на відповідний рік. Відповідно до ст. 94 Федерального закону від 19.12.2006 N 238-ФЗ "Про федеральному бюджеті на 2007 рік" в цьому році розмір індексації щорічної грошової виплати громадянам, нагородженим знаком "Почесний донор СРСР" або "Почесний донор Росії", становить 1,08. Таким чином, в 2007 р щорічна грошова виплата здійснюється в сумі 6480 руб.

Роботодавець вважається таким, що виконав свої обов'язки по відношенню до донору, якщо він надав всі пільги і компенсації, передбачені трудовим законодавством. Суб'єкти РФ вправі встановлювати донорам інші гарантії і пільги.

Наведемо приклад реалізації права на додатковий вихідний день, регламентованого ТК РФ.

Приклад. Працівник як донора 3 липня (середа) проходив медичне обстеження для здачі крові, а 5 липня (четвер) здавав кров. По днях відсутності на роботі їм були представлені довідки за формами N 401 / у і N 402 / у. Працівнику встановлено 5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю.

Відповідно до трудового законодавства працівник повинен бути звільнений від виконання своїх посадових обов'язків 3 і 5 липня. Також йому покладено додатковий день відпочинку - 6 липня. Роботодавець зобов'язаний оплатити ці три дні з розрахунку середнього заробітку.

Питання, що виникають у роботодавця при наданні

працівнику-донору соціальних гарантій

Чи можна кваліфікувати день неявки на роботу співробітника як прогул, якщо він вирішив скористатися передбаченим Законом N 5142-1 днем ​​відпочинку, а роботодавець був проти того, щоб саме в цей день працівник скористався своїм правом?

Подібна ситуація розбиралася в ВС РФ. В пп. "Д" п. 39 Постанови Пленуму ЗС РФ від 17.03.2004 N 2 сказано, що за прогул можна звільнити при самовільному використанні відгулів, а також самовільному відхід у відпустку (основний, додатковий). Однак не є прогулом використання працівником днів відпочинку у випадку, якщо роботодавець в порушення передбаченого законом обов'язку відмовив у їх наданні та час використання працівником таких днів не залежав від розсуду роботодавця. Так, час відсутності на роботі працівника, який є донором і використав право на день відпочинку відповідно до трудового законодавства, при відмові роботодавця в наданні йому цього дня відпочинку не вважається прогулом.

Працівник-донор йде у чергову відпустку і подає працедавцю кілька довідок за формою N 402 / у з проханням продовжити відпустку на належні йому "донорські" дні, причому дні здачі крові, згідно з довідками, співпали з вихідними днями. Роботодавець не знав про те, що у даного працівника є відгули згідно з поданими довідками. Чи може роботодавець продовжити чергову відпустку працівника на ці дні?

Відповідно до ст. 186 ТК РФ день відпочинку донора за його бажанням може бути приєднаний до щорічної оплачуваної відпустки або використаний в інший час протягом року після дня здачі крові та її компонентів. Таким чином, за бажанням працівника роботодавець зобов'язаний продовжити йому чергову відпустку на дні відпочинку згідно з поданими довідками.

Відповідно до ст. 186 ТК РФ працівникові за дні здачі крові і її компонентів і передбачені в зв'язку з цим дні відпочинку виплачується компенсація в розмірі середнього заробітку. Чи є ця виплата об'єктом обкладення ПДФО, ЄСП і страховими внесками на обов'язкове пенсійне страхування?

Відповідно до ст. 164 ТК РФ компенсації - грошові виплати, встановлені з метою відшкодування працівникам витрат, пов'язаних з виконанням ними трудових чи інших передбачених федеральним законом обов'язків. Вони не входять в систему оплати праці. Випадки їх надання встановлено ст. 165 ТК РФ. Таким чином, дані виплати донорам є компенсаційними. Слід зауважити, що вони виплачуються роботодавцем в силу закону незалежно від наявності або відсутності відповідних положень у трудовому і колективному договорах або угоді, тобто такі виплати проводяться поза рамками будь-яких угод між працівником і роботодавцем з приводу здійснення трудової діяльності та соціального забезпечення. З цього випливає, що суми середнього заробітку, сплачені у зв'язку працівникам-донорам за дні здачі крові і надані відповідно до трудового законодавства дні відпочинку, не можуть вважатися виплатами за трудовими договорами.

ПДФО. Відповідно до ст. 217 НК РФ дані виплати не підлягають обкладенню ПДФО.

ЄСП. Згідно п. 1 ст. 236 НК РФ дохід донора у вигляді середнього заробітку за дні здачі крові і надані в зв'язку з цим дні відпочинку не визнається об'єктом обкладення ЕСН і з нього не сплачуються страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування (п. 2 ст. 10 Федерального закону від 15.12. 2001 року N 167-ФЗ "Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації").

Подібної позиції дотримується і Мінфін: суми середнього заробітку, сплачені у зв'язку працівникам-донорам за дні здачі крові і надані дні відпочинку відповідно до трудового законодавства, не можуть бути виплатами за трудовими договорами, отже, не включаються в податкову базу по ЄСП і не обкладаються страховими внесками на ОПВ (Листи від 29.06.2006 N 03-05-02-04 / 91, від 20.10.2006 N 03-05-02-04 / 160, від 20.03.2007 N 03-04-07-02 / 9, від 01.06.2007 N 03-04-06-02 / 104, від 11.04.2007 N 03-03-06 / 4/43). Такий же висновок зробив ВАС РФ в Інформаційному листі від 14.03.2006 N 106.

Податок на прибуток. З листів Мінфіну Росії також випливає, що витрати, пов'язані з оплатою праці працівників-донорів, враховуються у складі витрат на оплату праці в розмірі їх середнього заробітку. Свій підхід фінансове відомство підтверджує нормами Податкового кодексу. Так, відповідно до ст. 255 НК РФ до витрат платника податку на оплату праці включаються будь-які нарахування працівникам, вироблені в грошовій і (або) натуральної формах, стимулюють нарахування і надбавки, компенсаційні нарахування, пов'язані з режимом роботи або умовами праці, премії й одноразові заохочувальні нарахування, витрати, пов'язані з утриманням цих працівників, передбачені нормами законодавства РФ, трудовими договорами (контрактами) і (або) колективними договорами. До витрат на оплату праці з метою застосування гл. 25 НК РФ ставляться, зокрема, витрати на оплату праці працівників-донорів за дні обстеження, здачі крові і відпочинку, що надаються після кожного дня здачі крові (п. 20 ст. 255 НК РФ).

В якому розмірі слід сплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності в разі виникнення страхового випадку, якщо працівник є донором і здав протягом року кров і її компоненти в сумарній кількості, що дорівнює двом максимально допустимим дозам, а його трудовий стаж, наприклад, становить 5 років?

Як встановлено ст. 183 ТК РФ, ст. 10 Закону N 5142-1, при тимчасовій непрацездатності роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові допомогу по тимчасовій непрацездатності в порядку, визначеному Законом N 255-ФЗ <*>. Оскільки з питання слід, що працівник протягом року здав кров та її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом максимально допустимим дозам, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності не залежить від його страхового стажу - тобто вона виплачується в розмірі 100% середнього заробітку працівника-донора .

--------------------------------

<*> Федеральний закон від 29.12.2006 N 255-ФЗ "Про забезпечення допомога з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах громадян, що підлягають обов'язковому соціальному страхуванню".

При цьому виникає питання: чи потрібно враховувати максимальний розмір допомоги, який в 2007 р дорівнює 16125 руб. (Ч. 1 ст. 13 Федерального закону від 19.12.2006 N 234-ФЗ "Про бюджет Фонду соціального страхування Російської Федерації на 2007 рік")? Якщо керуватися Листом ФСС РФ від 26.07.2006 N 02-15 / 07-2407Л, то при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності донорам слід враховувати максимальний розмір допомоги за повний календарний місяць, встановлений законодавством.

експерт журналу

"Бюджетні установи

охорони здоров'я:

бухгалтерський облік

та оподаткування "

Т.НІКОЛАЕВА

Підписано до друку

29.08.2007

Асоціація сприяє у наданні послуги у продажу лісоматеріалів: брус під проект за вигідними цінами на постійній основі. Лесопродукция відмінної якості. Асоціація сприяє у наданні послуги у продажу лісоматеріалів:   брус під проект   за вигідними цінами на постійній основі Завантажити: Стаття. Якщо в установі працює донор ...
Завантажити: Стаття. Якщо в установі працює донор ...

Чи може роботодавець продовжити чергову відпустку працівника на ці дні?
Чи є ця виплата об'єктом обкладення ПДФО, ЄСП і страховими внесками на обов'язкове пенсійне страхування?
N 234-ФЗ "Про бюджет Фонду соціального страхування Російської Федерації на 2007 рік")?

Новости