Статті: ювелірні прикраси / Браслети для ніг - маленьке стародавнє диво

  1. Трішки історії
  2. Вишуканість або ознака поганого смаку?
  3. Види браслетів для ніг
  4. Захисник від недуг
  5. Що сьогодні в моді
Головна

>> статті >> Браслети для ніг - маленьке стародавнє диво

Незважаючи на те, що в перекладі з французької слово «браслет» (bracelet) означає «зап'ясті», носять це прикраса не тільки на руках, але і на ногах, причому з давніх-давен. Історія браслетів для ніг дуже цікава, а традиції, пов'язані з цією прикрасою, різні у різних народів.

Трішки історії

Одними з перших прикрашати свої ноги браслетами стали жерці, фараони і представники знаті Стародавнього Єгипту. Люди низького стану не мали права носити подібні прикраси, та й дозволити вони собі їх не могли, адже золоті ювелірні вироби в усі часи коштували недешево.

У Росії ножні браслети стали популярні в період царювання Олександра I, в ті часи їх носили переважно на щиколотці. Втім, деякі модниці, щоб підкреслити витонченість і красу струнких ніжок, надягали відразу два браслета - один, традиційно, на щиколотку, другий - трохи вище коліна. Секрет такої, здавалося б, старанність простий - бальні сукні в ті роки носили напівпрозорі.

Браслети для ніг то опинялися на піку популярності, то виходили з моди Браслети для ніг то опинялися на піку популярності, то виходили з моди. До речі кажучи, якщо в давнину браслети носили і чоловіки, і жінки, то потім вони стали виключно жіночим прикрасою. А в радянські часи про них і зовсім забули - подібні ювелірні вироби вважалися занадто фривольними. Але сьогодні вишукані ножні браслети знову улюблені представницями прекрасної половини людства. Правда, цього незвичайного прикраси довелося пройти непростий шлях до сердець росіянок. Але браслет для ніг виявився хорошим стратегом, він хитромудро підкрався з двох сторін - зі Сходу і Заходу.

У нашій країні досить багато шанувальників східної культури, та й серед відомих дизайнерів їх виявилося чимало, тому в моду увійшли штани та спідниці із заниженою талією, пірсинг і браслети для ніг. Крім цього, на росіянок мала значний вплив індійська культура, в основному, через художні фільми, так улюблені багатьма. А якщо згадати східних, зокрема індійських, танцівниць, то напевно жінкам запам'яталися численні браслети, що прикрашають їх ніжки. Причому на Сході браслети зазвичай носять на обох ногах, в нашій же країні прижилася традиція прикрашати тільки одну ногу.

На Захід і в Америку мода носити браслети на ногах теж прийшла зі Сходу, тільки сталося це раніше, ніж у нас - на початку минулого століття. Звичайно, східні традиції зазнали в цих країнах деякі зміни і вже в модифікованому вигляді досягли нашої країни.

В Америці ножний браслет був не просто символом сексуальності, але навіть, в деяких випадках, виразом доступності і свободи. Недарма це прикраса була практично обов'язковим атрибутом американських жриць любові. Носили браслет зазвичай на правій нозі. Правда, сьогодні браслет на нозі американки означає всього лише те, що її серце вільне. Або зовсім нічого не означає, адже можна ж носити браслет просто заради його краси. На Заході прикраса для ніг мало кардинально протилежне значення, його навіть у свій час носили в якості обручки жінки незнатного походження.

Вишуканість або ознака поганого смаку?

У Росії, яка є спадкоємицею таких різних традицій, що стосуються цього ножного прикраси, до сих пір ведуться суперечки, на якій нозі носити браслет, і що ж він все-таки символізує.

Суворі мами говорять своїм дочкам, що браслет на жіночій ніжці - це ознака поганого смаку і легкої поведінки. Але молоді дівчата наполегливо носять подібні прикраси, вважаючи їх вишуканими і еротичними. А, може, це все-таки вульгарно? Однозначної відповіді немає, все залежить від власниці ніжки і зовнішнього вигляду браслета. Звичайно, така прикраса найдоречніше виглядає на молодій дівчині, а не на зрілу жінку. І носять його, в основному, влітку. Особливо привабливо подібні прикраси виглядають на засмаглих, доглянутих босих ногах. Одягти такий браслет можна на неформальний захід, модну вечірку під відкритим небом, волейбольний майданчик, пляж або прогулянку по місту.

Сьогодні браслет для ніг може являти собою атрибут влади і багатства, символ жіночності, просто етнічна чи креативне прикраса. Тому не варто шукати прихований сенс в цьому ювелірному виробі, потрібно просто насолоджуватися красою прикраси і, звичайно, захопленими поглядами сильної половини людства.

Види браслетів для ніг

Браслети для ніг зазвичай роблять у вигляді ланцюжка або цільної смужки металу. Прикраси другого типу досить пружні і майже зовсім не гнуться, можуть прикрашатися камінням. Нерідко їх носять на одній нозі відразу по кілька штук.

Гнучкі браслети у вигляді ланцюжка складаються з окремих ланок. Такі прикраси можна носити не тільки ізольовано, тобто самі по собі, а й доповнювати їх всілякими декоративними елементами, які отримали назву «Чарми». В останньому випадку, найчастіше, використовуються великі ланцюжки. Чарм - це підвісна фігурка, яка зазвичай є символом якоїсь події в житті людини або просто гарного настрою. Крім цього, на ланцюжках носять дзвіночки, особливо добре такі браслети підходять для танців - дзвіночки під час руху видають красиві, мелодійні звуки. Але зупинимося докладніше на Чарма.

З'явилися Чарми в Стародавньому Єгипті, і по ним визначали статус людини, який вирушав на той світ. Справа в тому, що на підвісках були символи, які нібито могли підказати єгипетським богам, яку долю підготувала людині в потойбічному світі. Сакральне значення Чарма надавалося достатньо довго. У стародавньому Римі прихильники християнства носили брелоки у вигляді рибок, а за часів лицарів були поширені Чарми із зображенням герба. У вікторіанську епоху дівчата носили підвіски, подаровані батьками, які грали роль амулета, що захищає від бід. Найчастіше такий Чарм був фамільний хрест. Сьогодні браслети з Чарма не несуть ніякої релігійної або соціальної навантаження. Це просто гарне, що додає еротичності прикраса.

Найбільш часто на ножних браслетах носять Чарми у вигляді сердечок. Любовна і романтична тематика взагалі дуже широко представлена ​​в ювелірних прикрасах. Молоді дівчата люблять підвіски для браслетів у вигляді квітів, ягід, ведмедиків, черепашок, кішечок, собачок, метеликів і бабок. Особи старшого віку віддають перевагу Чарма, що представляє собою сумочки, капелюшки, будильники, ключі, абстрактні підвіски.

Іноді Чарми носять просто тому, що вони подобаються, а хтось прикрашає свою ніжку символами різних пам'ятних подій. Так, наприклад, Чарм у вигляді книги є символом закінчення навчального закладу, ключ - покупки нерухомості або авто, пустушка - народження малюка.

Захисник від недуг

Виявляється, браслет на жіночій ніжці може бути не тільки красивим прикрасою, але і справжнім лікарем! Наприклад, для стимуляції кровообігу і поліпшення роботи нирок браслет слід носити на щиколотці правої ноги. А якщо ви страждаєте від варикозного розширення вен і набряків ніг, то вас врятують золоті браслети на щиколотках обох ніг.

Щоб позбутися від негативної енергетики і зробити ніжки більш стрункими, носите на гомілках Незімкнуті браслети. Саме так поступали жінки з індійських племен, які, до слова, славилися своїми точеними фігурками. Крім того, ножні браслети допоможуть впоратися з відкладенням солей в організмі і болями в суглобах.

Що сьогодні в моді

Браслети для ніг вже близько десяти років надзвичайно популярні в Росії. Вони і сьогодні в моді. При цьому особливою любов'ю дизайнерів користуються ножні браслети з Чарма. Крім того, в моді яскраві поєднання, напівнатуральні камені, самоцвіти та скляні намистини. Ремінці, кілька разів обгорнуті навколо щиколотки і забезпечені пряжкою, теж актуальні. Як і раніше модний футуризм в прикрасах. Якщо ви є прихильником цього стилю, то вам підійдуть срібні браслети з прозорими каменями. У моді і такі конструкційні системи, як з'єднані ланцюжком браслет на щиколотці і кільце на пальці ноги.

Але взагалі вибір браслета на ногу індивідуальний, і багато в чому залежить від смаку і особистих переваг жінки. Тому не варто гнатися за мінливою модою, адже модно те, що подобається, і в чому відчуваєш себе комфортно. Тому браслет для ніг може бути таким, яким ви самі захочете його бачити.

Дата публікації: 30.01.2010

Вишуканість або ознака поганого смаку?
А, може, це все-таки вульгарно?

Новости