Статті камери відеоспостереження, відеореєстратор, відеоспостереження, відеокамери спостереження, gsm сигналізація, розумний кит, київ, Україна

© Матеріал підготовлений фахівцями ТМ Розумний Кіт, Україна, Київ. При повному або частковому копіюванні посилання на www .um -kit .com .ua обов'язкове.

Конструкція.

Основа будь-якої відеокамери - напівпровідникова ПЗС-матриця (CCD). Рідше на дешевих моделях зустрічається КМОП-матриця (Cmos). Падаючий на неї через об'єктив світло перетвориться в електричний сигнал. Матриця складається з фоточутливих осередків, які формують елементи зображення - пікселі. Чим більше пікселів, тим чіткіше і детальніше зображення. Детальніше про CCD і Cmos матрицях дивіться в вікіпедії.

Практично у всіх охоронних камерах бюджетного діапазону використовуються матриці виробництва Sony, Sharp, LG, Samsung, Panasonic. Матриці Sony, як правило, дають більш якісне зображення, (при більш високій вартості). Зауважимо, що якість зображення визначається не тільки матрицею, але і загальним рівнем схемотехніки, правильним підбором і якістю об'єктива, умовами експлуатації.

Розмір матриці вимірюється в дюймах. Переважно вибирати камеру з більшою матрицею - тому що рівень геометричних спотворень в ній нижче, зображення, записане пікселями більшого розміру чіткіше (при нормальній освітленості). Єдині премущества матриць малого формату - їх менше енергоспоживання і ціна,

Для бюджетного відеоспостереження цілком достатньо якості зображення, яке забезпечується камерами формату 1/3 дюйма (4,8х3,6мм). Матрицю формату 1/4 "(3,6х2,7мм) не рекомендується застосовувати без необхідності. Навіть при хорошому рівні освітленості на фрагментах зображення, отриманого з камер формату ¼ іноді видно шум.

Яку камеру вибрати: чорно-білу, або кольорову?

Кольорові дозволяють отримати більше інформації про спостережуваний об'єкт. На кольоровому зображенні можна побачити те, що непомітно на чорно-білому. Однак чорно-білі відеокамери більш чутливі (можуть працювати майже в повній темряві, в умовах невеликого туману) і мають кращу (в півтора-два рази) роздільну здатність. Чорно-білі відеокамери коштують дешевше кольорових.

Зі сказаного можна зробити наступний висновок: кольорові камери слід встановлювати при наявності достатнього освітлення і якщо кольорове зображення дійсно необхідно: наприклад для ідентифікації кольору транспортного засобу. Крім того, для ефективного застосування кольорового відеоспостереження вночі необхідно обов'язково включати до складу системи відеоспостереження додаткові засоби освітлення.

Маємо приклади застосування камери, що працюють в гібридному режимі, т.зв. «День-ніч» (day-night). Це кольорові камери, які в умовах слабкого освітлення перемикаються в чорно-білий режим. У дорогих камерах забирається ІК-фільтр (покращує передачу кольору в нормальних умовах), в бюджетних ефект досягається програмно. Проте, чорно-біла відеокамера все ж має більш чітку «картинку», ніж кольорова відеокамера в чорно-білому (нічному) режимі.

Об'єктив - другий за важливістю компонент камери. Об'єктиви відрізняються якістю оптики: в бюджетних камерах можна зустріти навіть пластикові лінзи, у скляних якість природно вище, але вони дорожче. Найбільш важливим параметром об'єктива є його фокусна відстань (Focal Length), вимірюється в міліметрах. Застосовуються і об'єктиви із змінною фокусом - варіофокальним.

Від фокусної відстані об'єктива залежить кут огляду відеокамери, іншими словами - максимальна дистанція на якій можна впевнено розглянути об'єкт.

Широкий кут огляду не дозволяє розгледіти дрібні деталі, але дозволяє краще оцінити обстановку в цілому. Вузький кут - висока деталізація.

Зі збільшенням фокусної відстані кут огляду камери зменшується. Це дозволяє розглядати більш віддалені предмети, так як об'єкт спостереження займає велику площу екрану.

Вибір об'єктива по фокусної відстані проводиться на підставі вимог необхідного кута огляду (Angle of view) або, передбачуваного відстані до об'єкта спостереження (Object distance).

У документації найчастіше вказується значення кута огляду по діагоналі. Для максимального огляду вибирають ширококутні об'єктиви з фокусною відстанню близько 3,6 мм. Це найбільш популярний формат для відеоспостереження. При цьому кут огляду камери буде близько 70 ° по горизонталі, що приблизно відповідає природному куті огляду людини (близько 60-70 °). Довгофокусні об'єктиви з кутом огляду менше 40 ° в основному використовують при відеоспостереження периметра об'єкта або вузької зони (наприклад, в'їзду на автостоянку). Знаючи кут огляду відеокамери по діагоналі, можна обчислити кути огляду по горизонталі і вертикалі (табл).

Залежність параметрів від фокусної відстані для матриць 1/3 "

Розрізнення деталей залежить від того, яку частину екрану займає об'єкт, що цікавить. Чим більше об'єктів у кадрі, тим вони дрібніші.

Спрощено можна використовувати наступні співвідношення для систем охоронного відеоспостереження:

для розпізнання силуету людини потрібно, щоб він зайняв 1/10 частина екрану.

Знайомого людини, в поле зору відеокамери можна дізнатися на відстані не більше фокусної відстані об'єктива відеокамери в метрах. Наприклад, відеокамера з f = 8 мм дозволить пізнати людину на відстані до 8м. Його фігура повинна займати 1/3 екрану монітора.

Незнайомого Вам людини на 100% можна ідентифікувати на відстані не більше половини фокусної відстані об'єктива відеокамери в метрах. Для цього потрібно як мінімум в повний екран «помістити» 2/3 висоти людини.

Для впевненого розпізнавання номера автомобіля - його відображення необхідно розмістити в 1/4 частині екрана. Автомобільний номер розпізнається на відстані в 1,5 рази меншому, ніж фокусна відстань об'єктива відеокамери в метрах. Наприклад, відеокамера з F = 12 мм дозволить розрізнити номер автомобіля на відстані до 8м.

це очеÐЯку камеру вибрати: чорно-білу, або кольорову?

Новости