Статутний фонд (капітал) ТОВ

  1. Розміри статутного фонду.
  2. Призначення статутного фонду.
  3. Порядок внесення статутного капіталу.
  4. Формування статутного фонду - чи потрібно звертатися до юристів?

Чинним законодавством України встановлено, що реєстрація такої організаційно-правової форми юридичної особи неможлива без формування статутного фонду. Однак далеко не всі розуміють, що ж це таке, і для чого цей самий статутний фонд потрібен. Тому спробуємо розібратися в даному питанні.

Тому спробуємо розібратися в даному питанні

Наша юридична компанія надає послуги реєстрації ТОВ з декількома засновниками - під КЛЮЧ! Телефонуйте для консультації!

Розміри статутного фонду.

До сих пір в інтернеті можна зустріти суперечливу інформацію про мінімально допустимому розмірі статутного фонду - хтось вказує суму в 120 доларів, десь пишуть, що необхідно сформувати фонд в еквіваленті не менше 100 мінімальних зарплат, але обидва ці варіанти не є правильними.

Законодавством України, станом на сьогоднішній день законодавчо не визначений мінімальний розмір статутного капіталу ТОВ ( Що таке ТОВ? ), А отже, він може становити хоч 100 гривень. При цьому, засновники товариства з обмеженою відповідальністю мають право змінювати його розміри, як у велику, так і в меншу сторону.

Сьогодні зменшення статутного капіталу ТОВ допускається лише після повідомлення про це всіх його кредиторів, причому, в порядку, встановленому законом. В даному випадку кредитори ТОВ мають право вимагати дострокового виконання зобов'язань ТОВ і мають право на відшкодування їм збитків.

Збільшення статутного капіталу ТОВ допускається лише після внесення кожним з його засновників вкладу в повному обсязі. Тільки повного формування статутного фонду, зазначеного при реєстрації ТОВ можна його збільшувати. Порядок внесення засновниками додаткових вкладів встановлюється статутом ТОВ.

Призначення статутного фонду.

Коли здійснюється реєстрація ТОВ, статутний капітал повинен бути сформований в обов'язковому порядку. При цьому, як ми вже з'ясували, його розміри можуть бути абсолютно будь-якими. Давайте визначимося, що ж таке цей самий статутний фонд, і для чого він потрібен.

На даний момент часу статутний фонд ТОВ є мінімальною сумою активів підприємства. Він складається з часткою, що вносяться кожним з його засновників. Частки можуть бути як однаковими, так і різними. Важливий момент - до початку реєстрації підприємства необхідно внести 50% коштів в статутний фонд, інакше в реєстрації підприємства буде відмовлено.

В такому випадку статутний фонд в повному обсязі необхідно сформувати не пізніш як через рік після відкриття підприємства.

Порядок внесення статутного капіталу.

Як ми вже згадували, коли виконується реєстрація, статутний капітал повинен бути визначений ще до початку складання статуту ТОВ, оскільки його розміри і вид потрібно внести в цей документ.

Статут ТОВ - детальна інформація про складання і т.д.

При цьому, засновники можуть вносити свої частини в статутний капітал:

  • грошима
  • Майном.
  • Нематеріальними цінностями.

Крім того, статутом капітал може бути змішаним - тобто сформованим як грошима, так і іншим майном. Розглянемо процедури поповнення статутного капіталу різними способами.

Для формування статутного капіталу грошовими коштами, засновники після того, як визначать його розмір і розподіл внесків, відкривають тимчасовий банківський рахунок, який можна після реєстрації підприємства трансформувати в поточний. Досить поширеним є думка, що гроші, що знаходяться на цьому рахунку не можна використовувати, так як це по суті подушка безпеки.

Насправді ж ці кошти можна і потрібно використовувати на господарські потреби товариства, тим більше, що в даний момент часу поповнення статутного капіталу ТОВ є безподатковим. Якщо капітал формується майном, то тут все досить просто.

Головною перевагою використання саме цього способу формування статутного капіталу можна назвати те, що оцінкою власності, переданої засновниками в фонд займаються тільки вони самі і на свій розсуд.

Формування статутного фонду - чи потрібно звертатися до юристів?

Сформувати статутний фонд досить просто, проте, тут існує безліч підводних каменів. Тому ми рекомендуємо звернутися в юридичну компанію Варантум, адже тут вам:

  • - Розкажуть все про формування статутного капіталу.
  • - Чи дадуть поради про його розмірах, виходячи із специфіки вашої діяльності.
  • - Допоможуть правильно оформити документи.

Формування статутного фонду - чи потрібно звертатися до юристів?
Що таке ТОВ?
Формування статутного фонду - чи потрібно звертатися до юристів?

Новости