Сто п'ятдесят нарядів королеви - «Англія»

Олена Луговська відвідала головне «англоманское» подія цього літа - виставку королівських нарядів в Букінгемському палаці

Щороку в кінці липня королева відправляється на літні канікули до Віндзорського замку або резиденцію Балморал, а Букінгемський палац відкриває свої двері для туристів і місцевих жителів. Відвідувачі можуть пройтися по кімнатах палацу, від парадних сходів до тронного залу, а аудіогід (в тому числі російською мовою) розповідає, що зазвичай відбувається в кожній з них. Якщо ви стежите за хроніками королівського палацу, то легко впізнаєте деякі зали по знайомих інтер'єрах, раз у раз миготять в ЗМІ. Наприклад, вишневі портьєри тронного залу служать фоном для багатьох весільних фотографій, останніми там фотографувалися Кейт Міддлтон і принц Вільям після вінчання у Вестмінстерському абатстві.

Плаття Єлизавети Другої

В цьому році в доважок до парадним кімнатах палацу проходить виставка королівських нарядів за останні 90 років, від хрещення до діамантового ювілею - всього понад 150 суконь та інших предметів туалету Її Величності. До речі, хрестинна сорочка у осіб королівської крові одна і та ж з часів королеви Вікторії. Після хрещення дітей Єлизавети Другої вона перейшла до принца Вільяма, але до його дітей не дожила - занепала. Тому для принца Джорджа і принцеси Шарлотти створили точну копію попередньої.

Презентація нарядів королеви йде паралельно з британською історією, розбитою на десятиліття. Ось плаття, в якому вона була присутня на коронації свого батька Георга Шостого, в цій уніформі вона служила в британських військах під час Другої світової війни, а в цій сукні позувала на тлі Великої китайської стіни в якості першого британського монарха, який ступив на китайську землю. Поруч з сукнями - фотографії, де королева відображена в даний історичний момент.

І, нарешті, плаття, в якому королева нібито стрибнула з парашутом на Олімпійський стадіон, коли Джеймс Бонд у виконанні Деніела Крейга забрав її на вертольоті з королівського палацу. Якщо ви дивилися церемонію відкриття Олімпійських ігор в Лондоні, то пам'ятайте сцену, коли цілком реальна королева Англії простували по цілком реальним коридорах Букінгемського палацу поруч з вигаданим персонажем Яна Флемінга. Напевно, це єдиний фільм з британською королевою в головній ролі. Так ось для цього фільму в обстановці суворої секретності було пошито два ідентичних сукні персикового кольору. Навіть кравці не знали, для чого потрібна друга плаття (насправді, для статиста, який стрибав з парашутом замість королеви), як наказували ні при яких обставинах не виймати з гардероба обидва сукні одночасно.

Сукня для коронації Єлизавети Другої повинно було стати віддзеркаленням величі Британської імперії. Зокрема, вишитий орнамент сукні включає традиційні символи не тільки Англії, Шотландії, Уельсу та Ірландії, але ще і кленове листя Канади, мімозу Австралії, срібний папороть Нової Зеландії і символи інших країн британського домініону. Весільна сукня королеви теж виставлено для огляду, і воно чудово. Складно не відзначити, що молода королева мала чудовою фігурою, і її вбрання відрізнялися меншим консерватизмом.

П'ять тисяч капелюшків

Далі йдуть тематичні добірки суконь: для королівських весіль, для офіційних візитів, для державних банкетів, для заморських турів. Кожен наряд був ретельно продуманий: сезон, погода, оказія, місцеві традиції. До кожного - ідентична капелюшок і відповідні прикраси. Виявляється, що за своє життя Єлизавета Друга змінила п'ять тисяч і капелюшків! На виставці представлена ​​лише мала частина з них, але зате найоригінальніші. Я б ніколи не подумала, що британська королева могла носити подібні екстравагантності на голові.

Олена Луговська відвідала головне «англоманское» подія цього літа - виставку королівських нарядів в Букінгемському палаці   Щороку в кінці липня королева відправляється на літні канікули до Віндзорського замку або резиденцію Балморал, а Букінгемський палац відкриває свої двері для туристів і місцевих жителів

Photo: wikimedia.org, en.wikipedia.org, flickr.com/photos/ukinholysee

Виявляється, прихильність королеви до однотонних яскравим сукням-пальто не випадкова. Будучи жінкою невисокого зросту, королева могла б легко загубитися в натовпі, але вона прекрасно розуміє, що її появи на публіці чекають не тільки журналісти - тисячі людей подорожують десятки кілометрів, щоб хоча б мигцем побачити свого монарха, тому монарха має бути видно. З тієї ж причини у капелюхів не повинно бути великих полів, щоб вони не закривали обличчя від публіки. На випадок дощу королеві дають прозорий парасольку, але при цьому ручка парасольки повинна поєднуватися за кольором з самим нарядом.

Зроблено в Британії

У Букінгемському палаці працює ціла бригада дизайнерів, кравців і капелюшників, багато хто з них працюють над іміджем королеви не один десяток років, тому точно знають, що від них вимагається: капелюшки повинні бути зроблені з тієї ж тканини, що і плаття, в спідниці повинен бути зашитий вантаж, щоб випадково налетів вітер не задер монарший поділ, матеріал для сукні не повинен м'ятися (адже королеві доводиться багато часу сидіти), а перли і діаманти, якими розшивають вечірні сукні, не повинні опинитися нижче рівня куприка (з тієї ж причини). І все повинно бути тільки місцевого виробництва, ця традиція дотримується вже понад півстоліття. Виняток становлять тільки закордонні візити, коли вибирають наряди місцевих дизайнерів. Королева сама дає рекомендації, який фасон буде потрібно для тієї чи іншої оказії, вносить необхідні корективи в дизайн і сердиться, коли кравці захоплюються і не вписуються в бюджет.

Виставка залишає глибоке враження не тільки тому, що наряди красиві, вишукані і унікальні, а тому що за кожним з них стоїть певна сторінка історії. Але перш за все вражає сама особистість британської королеви. Жодному смертному не доводиться відвідувати стільки офіційних заходів, завжди виглядати бездоганно, тримати форму, посміхатися. І як подумаєш, що вона до цих пір продовжує такий спосіб життя, ще більше вражає ...

Відвідати виставку Fashioning a Reign. 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe можна до 2 жовтня. Вартість дорослого квитка: £ 21.50 ( royalcollection.org.uk/collection/themes/exhibitions )

Новости