Штрафи працюють: якість палива підвищилася в 2018 році

За боротьбу з обігом фальсифікованого автомобільного палива в країні відповідає Росстандарт.

Співробітники Федерального агентства з технічного регулювання і метрології (Росстандарта) протягом року стежили за фізико-хімічними характеристиками палива на автозаправках в Росії. За підсумками цих перевірок вони з'ясували, що частка порушень знизилася до 9%. Хоча ще в 2015 році вона становила 20%, тобто кожен п'ятий літр пального не відповідав нормам.

Хоча ще в 2015 році вона становила 20%, тобто кожен п'ятий літр пального не відповідав нормам

Всього протягом року, що минає Росстандарт вивчив паливо у більш ніж трьох тисяч організацій нафтопродуктозабезпечення. Проводилися як планові, так і позапланові перевірки, різні профілактичні та моніторингові заходи.

За даними відомства, частка порушень за фізико-хімічними характеристиками у «мережевих» АЗС склала приблизно 3,5%, у незалежних АЗС - 22%. У числі найбільш частих порушень: збільшена масова частка сірки, октанове число не по ГОСТу, наявність монометиланіліну (присадок). Нагадаємо, все це впливає на знос двигунів автомобілів.

Можна припустити, що скорочення обороту неякісного бензину - наслідок введення «оборотних» штрафів. Зараз розмір стягнення для АЗС, яка була спіймана на торгівлі фальсифікатом, залежить від обсягу отриманої виручки за попередній рік. Це 1% при першому порушенні (але не менше 500 000 рублів) і 3% при повторному (не менше 2 млн рублів). Раніше середній розмір штрафу дорівнював всього лише 60 тис. Рублів, тепер же показник зріс до 560 тис. Рублів.

У Росстандарта відзначили, що в поточному році пройшов перший моніторинг із застосуванням спеціально розроблених методичних рекомендацій. Його провели в Санкт-Петербурзі. За підсумками позапланової перевірки вперше був виписаний штраф за повторне порушення: організацію покарали стягненням у розмірі 2 млн рублів.

За підсумками позапланової перевірки вперше був виписаний штраф за повторне порушення: організацію покарали стягненням у розмірі 2 млн рублів

Подібні пілотні перевірки АЗС пройшли ще у Володимирській і Нижегородської областях, а також в Криму. Про те, чи були виявлені порушення в цих регіонах, відомство не повідомляє.

У наступному році Росстандарт планує заборонити продаж на АЗС неавтомобільних видів палива і ввести механізм контрольних закупів. Крім цього будуть розглянуті нові заходи по боротьбі з недоливом пального, в їх числі введення аналогічних «оборотних» штрафів за це порушення. Розміри стягнень будуть такими ж: 1% від виручки при першому порушенні (не менше 500 000 рублів), 3% при рецидиві (не менше 2 млн рублів).

Новости