Страхові внески на обов'язкове страхування / 2012

  1. Платники страхових внесків Платниками страхових внесків є страхувальники, які визначаються відповідно...
  2. База для нарахування страхових внесків
  3. Суми, які підлягають обкладенню страховими внесками
  4. Розрахунковий і звітний періоди
  5. Тарифи страхових внесків
  6. Перевірки, пені та штрафи
  7. Порядок і терміни сплати внесків

Платники страхових внесків

Платниками страхових внесків є страхувальники, які визначаються відповідно до федеральних законів про конкретні види обов'язкового соціального страхування [1] , До яких відносяться:

1. особи, що виробляють виплати та інші винагороди фізичним особам:

2. індивідуальні підприємці , адвокати , нотаріуси , Які займаються приватною практикою, якщо в федеральному законі про конкретний вид обов'язкового соціального страхування не передбачено інше.

Зверніть увагу! Індивідуальні підприємці можуть бути платниками за двома підставами, оскільки вони сплачують внески за самого себе і за працівників , При їх наявності.

Об'єкт обкладання страховими внесками

Для осіб, які виробляють виплати та інші винагороди фізичним особам , Об'єктом оподаткування є:

  • виплати та інші винагороди, що нараховуються на користь фізичних осіб по трудовими договорами ( заробітня плата , відпускні , Премії і т. П.);
  • виплати і винагороди за договорами цивільно-правового характеру (Крім зазначених нижче, не оподатковуваних внесками), до яких відносяться договори підряду , договори надання послуг , агентські договори і т.п.;
  • виплати по договорами авторського замовлення , Договорами про відчуження виключного права на твори науки, літератури, мистецтва, видавничим ліцензійними договорами, ліцензійними договорами про надання права використання твору науки, літератури, мистецтва.

Не є об'єктами оподаткування внесками:

База для нарахування страхових внесків

для організацій і ІП , Які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам , Базою для нарахування страхових внесків є сума цих виплат та інших винагород, які є об'єктом обкладання страховими внесками (що таке об'єкт оподаткування див.вище).

Для фізичних осіб, не визнаних індивідуальними підприємцями, базою для нарахування страхових внесків є виплати й інші винагороди за трудовими договорами і цивільно-правовими договорами , Предметом яких є виконання робіт , надання послуг , Що сплачуються на користь фізичних осіб (які не є ІП).

База для нарахування страхових внесків розраховується окремо щодо кожної фізичної особи з початку розрахункового періоду після закінчення кожного календарного місяця наростаючим підсумком.

База для нарахування страхових внесків щодо кожної фізичної особи на 2012 рік Установлюються в сумі, що не перевищує 512 000 рублей наростаючим підсумком з початку розрахункового періоду ( Постанова Уряду РФ від 24 листопада 2011 року № 974 ). З сум виплат та інших винагород на користь фізичної особи, що перевищують 512 000 рублей наростаючим підсумком з початку розрахункового періоду, страхові внески стягуються в розмірі 10% до Пенсійного фонду РФ, за винятком всіх пільгових категорій страхувальників, зазначених в статті 58 федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ .

При визначенні бази в частині нарахування внесків з авторських та іншими подібними договорами можливе зменшення її на суму фактично зроблених і документально підтверджених витрат. Якщо документального підтвердження витрат немає, то можна скористатися нормативами витрат, передбаченими в статті 7 федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ .

Індивідуальні підприємці, нотаріуси та адвокати, які займаються приватною практикою, сплачують за самих себе страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації і фонди обов'язкового медичного страхування в розмірі, який визначається виходячи з вартості страхового року .

Суми, які підлягають обкладенню страховими внесками

До сум, що не підлягає обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам, зокрема, відносяться:

  • Державні допомоги ( допомоги по вагітності та пологах , лікарняні , Допомоги по безробіттю та ін.);
  • компенсації при звільненні (крім компенсації за невикористану відпустку);
  • витрати на відрядження (оплата проїзду та проживання, добові );
  • суми одноразової матеріальної допомоги працівнику в зв'язку зі смертю члена (членів) його сім'ї;
  • суми одноразової матеріальної допомоги при народженні (усиновленні (удочеріння) дитини, що виплачується протягом першого року після народження (усиновлення (удочеріння), але не більше 50 000 рублів на кожну дитину;
  • суми матеріальної допомоги , Що надається роботодавцями своїм працівникам , Що не перевищують 4 000 рублів на одного працівника за розрахунковий період;
  • суми, що виплачуються організаціями ( індивідуальними підприємцями ) Своїм працівникам на відшкодування витрат по сплаті відсотків по договорами позики ( кредитами ) На придбання та (або) будівництво житлового приміщення;
  • в частині сплати внесків до ФСС і ФОМС суми виплат та інших винагород за трудовими договорами і цивільно-правовими договорами , В тому числі за договорами авторського замовлення, на користь іноземних громадян і осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території Російської Федерації. Виплати іноземцям можуть обкладатися внесками до Пенсійного фонду. Подробиці на сторінці Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування / 2012 ;
  • будь-які винагороди, що виплачуються фізичним особам за договорами цивільно-правового характеру, в тому числі за договором авторського замовлення, договором про відчуження виключного права на твори науки, літератури, мистецтва, видавничої ліцензійним договором, ліцензійним договором про надання права використання твору науки, літератури, мистецтва - в частині страхових внесків до Фонду соціального страхування

Повний список сум, що підлягали обкладенню страховими внесками можна знайти в федеральному законі № 212-ФЗ .

Розрахунковий і звітний періоди

Розрахунковим періодом за страховими внесками є календарний рік .

звітним періодом є перший квартал, півріччя, дев'ять місяців календарного року, календарний рік.

Тарифи страхових внесків

У 2012 році діють такі тарифи:

платники ПФ ФСС ФФОМС ТФОМС Виплати на користь фізичних осіб організації і індивідуальні підприємці на ОСН , ССО (Крім перерахованих у статті 58 федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ за певними видами діяльності (щодо виплат, що відносяться до цих видів діяльності). 22.0% 2.9% 5.1% 0.0% організації і індивідуальні підприємці на ССО зазначені в пункті 8 частини 1 статті 58 федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ . Благодійні організації, які застосовують УСН, зазначені в пункті 12 частини 1 статті 58 федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ . Аптеки на ЕНВД; 20.0% 0.0% 0.0% 0.0% Організації та ВП, що знаходяться на ЕСХН ; організації та ВП визнання сільгоспвиробниками; організації народних художніх промислів і сімейні (родові) громади корінних нечисленних народів Півночі, що займаються традиційними галузями господарювання; деяких інших категорій платників, зазначених у пунктах 1-3 частини 1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 року № 212-ФЗ . 16% 1.9% 2.3% 0.0% Організації та ВП, які здійснюють діяльність в галузі засобів масової інформації. Більш детальну інформацію можна знайти в пункті 7 частини 1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 року № 212-ФЗ . 20.8% 2.9% 3.3% 0.0% Господарські товариства, створені після 13.08.2009г. бюджетними науковими установами відповідно до Федеральним законом від 23.08.1996г. №127-ФЗ; організації мають статус резидента техніко-впроваджувальної зони; організації здійснюють розробку та реалізацію програм для ЕОМ, БД. Більш детальну інформацію можна знайти в пунктах4-6 частини 1 статті 58 Федерального закону від 24.07.2009 року № 212-ФЗ . 8.0% 2.0% 4.0% 0.0% Виплати за самих себе (див. Вартість страхового року ) ІП (незалежно від системи оподаткування), нотаріуси , адвокати 26.0% - 5.1% 0.0%

Примітка. Внески до Пенсійного фонду діляться на страхову й накопичувальну частину, см. Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування .

Перевірки, пені та штрафи

Перевірки правильності сплати і нарахування внесків виробляються територіальними органами Пенсійного фонду (пенсійні внески та внески на медстрахування) і органами ФСС (внески на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством).

Існує два види перевірок - камеральна і виїзна. Умови проведення перевірок практично ідентичні податкових перевірок. Але є деякі особливості - виїзна перевірка за внесками повинна проводиться не частіше ніж раз на три роки, причому спільно ПФ і ФСС. Окремо ці фонди приходити на перевірку не можуть.

Штрафи, передбачені законом 212-ФЗ :

  • неподання платником страхових внесків у встановлений цим Законом строк розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках до органу контролю за сплатою страхових внесків за місцем обліку тягне за собою стягнення штрафу в розмірі 5 відсотків суми страхових внесків, нарахованої до сплати за останні три місяці звітного (розрахункового) періоду , за кожний повний або неповний місяць з дня, встановленого для його уявлення, але не більше 30 відсотків зазначеної суми та не менше 1 000 рублів.
  • недотримання порядку подання розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках до органу контролю за сплатою страхових внесків в електронному вигляді у випадках, передбачених цим Законом, тягне за собою стягнення штрафу в розмірі 200 рублів. ";
  • відмова або неподання в установлений строк платником страхових внесків до органу контролю документів (копій документів), передбачених Федеральним законом, або інших документів, необхідних для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати (перерахування) страхових внесків, тягне за собою стягнення штрафу в розмірі 200 рублів за кожне неподання документ.
  • штраф для страхувальників за неповідомлення про відкриття розрахункового (поточного) рахунку в банку 5000 рублів;
  • штрафи для банків, за неподання відомостей про відкриття розрахункових рахунків платників внесків і за неперерахування внесків.

Пеня нараховується точно так же, як і пеня за податками - одна трьохсот ставки рефінансування Центрального банку Російської Федерації за кожен день прострочення. Для розрахунку пені можна скористатися Пеня нараховується точно так же, як і пеня за податками - одна трьохсот   ставки рефінансування   Центрального банку Російської Федерації   за кожен день прострочення калькулятором

Порядок і терміни сплати внесків

Сума страхових внесків обчислюється і сплачується окремо у кожний державний позабюджетний фонд (до Пенсійного фонду - ще окремо страхова і накопичувальна частина).

Страхові внески протягом розрахункового періоду сплачуються у вигляді щомісячних обов'язкових платежів. Термін сплати - не пізніше 15-го числа календарного місяця, наступного за календарним місяцем, за який нараховується щомісячний обов'язковий платіж.

Обчислення суми внесків здійснюється щомісяця виходячи з величини виплат і інших винагород, нарахованих з початку розрахункового періоду до закінчення відповідного календарного місяця, і тарифів страхових внесків, за вирахуванням сум щомісячних обов'язкових платежів, обчислених з початку розрахункового періоду по попередній календарний місяць включно.

Сума внесків при перерахуванні до фондів округляється до повних рублів.

при сплаті страхових внесків до ФСС нараховані внески можна зменшити на суму зроблених витрат на виплату обов'язкового страхового забезпечення ( лікарняні , допомоги по вагітності та пологах , допомоги по догляду за дитиною )

Індивідуальні підприємці, нотаріуси та адвокати, які сплачують страхові внески, виходячи з вартості страхового року , Повинні сплатити їх не пізніше 31 грудня поточного календарного року.

Увага! Дані КБК діють при сплаті внесків, починаючи з 2010 року

)) КБК Розшифровка коду 392 1 02 02010 06 * 000 160 Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування, що зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату страхової частини трудової пенсії 392 1 02 02020 06 * 000 160 Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування, що зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату накопичувальної частини трудової пенсії 392 1 02 02030 06 * 000 160 Страхові внески у вигляді фіксованого платежу, що зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату страхової частини трудової пенсії (для розрахунків до 2009 року включно) 392 1 02 02040 06 * 000 160 Страхові внески у вигляді фиксир ованного платежу, що зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату накопичувальної частини трудової пенсії (для розрахунків до 2009 року включно) 392 1 02 02041 06 * 000 160 Додаткові страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії та внески роботодавця на користь застрахованих осіб, які сплачують додаткові страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії, зараховуються до Пенсійного фонду РФ 392 1 02 02080 06 * 000 160 Внески організацій, які використовують працю членів льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації, що зараховуються до Пенсійного фонду РФ а виплату доплат до пенсії 392 1 02 02100 06 * 000 160 Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування в розмірі, який визначається виходячи з вартості страхового року, зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату страхової частини трудової пенсії 392 1 02 02110 06 * 000 160 Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування в розмірі, який визначається виходячи з вартості страхового року, зараховуються до Пенсійного фонду РФ на виплату накопичувальної частини трудової пенсії 392 1 16 20010 06 1000 140 Грошові стягнення (штрафи) за порушення законодавства РФ про державну позабюджетних фондах і про конкретні види обов'язкового соціального страхування, бюджетного законодавства (в частині бюджету Пенсійного фонду РФ) 392 1 16 20050 01 1000 140 Грошові стягнення (штрафи), що накладаються Пенсійним фондом РФ та його територіальними органами відповідно до статей 48 - 51 федерального закону «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування і територіальні фонди обов'язкового медичного страхування» 392 1 02 02101 08 * 011 160 Страхові внески на обов'язкове медичне страхування, зараховуються до бюджету ФФОМС ( в т.ч. і за періоди до 2012 року) 392 1 02 02101 08 * 012 160 Страхові внески на обов'язкове медичне страхування, що зараховуються до бюджетів ТФОМС (для платежів за періоди до 2012 року, з 2012 внески в ТФО З не сплачуються) Замість «****» в 14-17 розрядах КБК слід вказувати:

  • 1000 - при сплаті податків, зборів, внесків (включаючи перерахунки, недоїмку та заборгованість, в тому числі за скасованими податках, зборах, внесках);
  • 2100 - пені та відсотки за відповідними податками, зборами, внесками;
  • 3000 - суми грошових стягнень (штрафів) за відповідними податками, зборами, внесками.

Новости