Стратегія вибору професії

Почни свій професійний шлях на курсах в «Фахівці»!

Берися за те, до чого ти зроду,
Коль хочеш, щоб у справах
Успішний був кінець.
І.А. Крилов.

Життя на кожному кроці пропонує приклади того, яких висот досягають люди, здатні реалізувати себе в сучасних умовах у зв'язку з плануванням, вибором професійного майбутнього, пристроєм своєї кар'єри.

У сьогоднішній Росії настає час професіоналів. Траєкторії шляху до професіоналізму можуть бути різні. Важливо одне: професіонали, фахівці люблять свою справу, воно приносить їм почуття радості, задоволення. Задоволеність роботою досягається вмілої, активною підготовкою людини до праці.

Посилання по темі:

Можна навчитися багатьом і різним справах, але не всім відразу. Людині доводиться робити вибір. З вибору професії починається професійне самовизначення, яке пов'язане з плануванням, обмірковуванням професійного життєвого шляху. Хронологічно період вибору професії (точніше професійний «старт») збігається з підлітковим віком. Звичайно, при плануванні професійного шляху, неможливо обміркувати всі заздалегідь. Надалі людина буде робити вибір з урахуванням наданих життям можливостей. Однак, не спланувавши свій особистий професійний план (точніше «старт»), людина застряє на невдало обраному шляху, відчуває себе професійно незадоволеним. Необхідно мати на увазі також наступне: світ професій динамічний, мінливий. За останні роки з'явилося безліч нових професій. Особливістю світу професій є поліпрофессіоналізм, тобто людині треба прагнути опановувати не однієї, а декількома суміжними.

Кожен вибирає професію виявляється в складній конкретній обстановці (ситуації). Доводиться брати до уваги не тільки відомості про особливості професії. Психолог Е.А. Клімов виділяє 8 типів обставин, названих факторами, які враховуються при виборі професії:

  1. Позиція старших членів сім'ї.
  2. Позиція однолітків, «значущих інших» з кола внесемейного спілкування.
  3. Позиція вчителів (не тільки шкільних).
  4. Здібності, уміння.
  5. Рівень домагань на суспільне визнання.
  6. Рівень поінформованості.
  7. Схильності до тих чи інших видів діяльності.
  8. Сформовані до даного моменту особисті професійні плани (наявність деякої програми дій по отриманню та освоєння професії).

Для прикладу наведемо випадок професійного самовизначення (вибору професії) Анни Н .. Батьки Анни мають вищу гуманітарну освіту. У сім'ї (по материнській і батьківській лінії) є викладачі вузу, перекладачі, лікарі. Після закінчення середньої школи Ганна вступила на психологічний факультет одного з московських вузів. Освоюючи спеціальність у ВНЗ, Анна також отримала освіту за кадрового менеджменту . В даний час вона успішно працює директором з персоналу .

При виборі (або зміні) професії, корисно врахувати 8 типів обставин (чинників), проаналізувати, як вони співвідносяться між собою. Особистий професійний план вважається обгрунтованим, коли він узгоджується з усіма іншими факторами вибору професії.

Особистий професійний план може бути основним і резервним. Як правило, резервний план відноситься до плану більш певного, менш ризикованому для успішної реалізації. Важливо, щоб основний і резервний план були пов'язані. Наведемо такий приклад. Сергій К. після закінчення школи збирається вступати в МГТУ ім Н.Е. Баумана, щоб в подальшому працювати в ІТ-сфері (Основний план). Якщо не надійде, буде навчатися в технічному коледжі за відповідною спеціальністю (резервний план). Розуміючи, що навчання у вузі передбачає, в першу чергу, здобуття вищої теоретичного освіти, Сергій, почав підготовку до майбутньої професії, навчаючись на курсах Центру «Спеціаліст» за відповідним напрямом.

Плюси очевидні: комбінований підхід в процесі навчання дозволяє в короткий термін оволодіти необхідними знаннями та набути практичних навичок, отримати консультаційну допомогу викладачів-експертів, продовжити спілкування за інтересами в Клубі випускників, наявність доступу до записи вебінару дає можливість повторити матеріал занять. Такий варіант включення в процес професійного вибору допоможе приміряти до себе необхідних вимог, самостійно визначитися у виборі професії.

Як підтверджують дослідження, адекватність вибору і рівень освоєння професії впливають на всі сторони і загальну якість життя. Саме тому так важливо для людини, що вступає в світ професій, зробити правильний вибір.

Посилання по темі:

  1. Климов Е.А. «Як вибирати професію». М., 1989
  2. Пчелиново В.В. «Основи професійного самовизначення». М., ІГА, 1998..
  3. Махаева О.А., Григор'єва О.Є. «Я вибираю професію ...», М., УЦ «Перспектива», 2000..
  4. Махаева О.А. «Планування професійного майбутнього» М., УЦ «Перспектива», 2001.

Новости