СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ДОСВІД УНІВЕРСИТЕТІВ США

журнал Вища освіта в Казахстані, 2011р журнал "Вища освіта в Казахстані", 2011р.

Алмагуль Култуманова

Заступник директора Департаменту стратегії

розвитку та інформаційних технологій МОН РК

«Відома притча-анекдот розповідає про ректора великого університету, якого не можуть знайти приїхали на зустріч з ним відвідувачі.

Минаючи безліч аудиторій і лабораторій університету, і спостерігаючи при цьому активну університетське життя, відвідувачі, нарешті, виявляють ректора на лаві в тінистому саду, читає книгу.

На їх здивоване запитання про те, як ректору таким способом вдається керувати університетом, він безтурботно відповідає, що університет управляється традиціями ».

Глава держави Н. А. Назарбаєв в Посланні народу Казахстану «Побудуємо майбутнє разом!» Позначив головне завдання: «Якісна освіта має стати основою індустріалізації та інноваційного розвитку Казахстану».

Реалізація державної освітньої політики Казахстану базується на відомій науковій «піраміді цінностей»:

1. Місія: «Хто ми?» - «Ми народ Незалежної Казахстану!».

2. Бачення: «Куди ми йдемо?» - «У третє десятиліття 21-го століття - підвищення якості життя всіх казахстанців!».

3. Стратегія: «Що ми повинні зробити ?!» - «Підвищити конкурентоспроможність освіти, розвиток людського капіталу шляхом забезпечення доступності якісної освіти для сталого зростання економіки».

4. Тактика: «Як ми це будемо робити?» - Державна програма розвитку освіти Республіки Казахстан на 2011 - 2020 роки. Позначені масштабні тактичні завдання для досягнення мети.

5. Результат: «Прорив казахстанського освіти»!

Головний лейтмотив Державної програми розвитку освіти Республіки Казахстану на 2011 - 2020 роки - це підвищення якості та доступності освітніх послуг через корпоративне управління шляхом транспарентності і підзвітності суспільству, орієнтоване на результат.

Одним із завдань модернізації системи освіти є формування державно-громадської системи управління освітою.

Вирішальну роль в цьому повинні зіграти вища школа Казахстану.

Закон Республіки Казахстан «Про державне майно» передбачає так само розробку державними підприємствами, АТ і ТОВ контрольованих державою стратегій дій організацій освіти і планів розвитку, що визначають основні напрямки та показники фінансово-господарської діяльності.

Що означає це для казахстанських вузів? Перш за все, повний перехід на управління за результатами та реалізація принципу інформаційної відкритості. Найбільш важнийаспект - ефективне лідерство і стратегічне бачення навчального закладу.

Сьогодні не багато казахстанські університети мають досвід розробки стратегічних планів розвитку і надання відкритої інформації щодо витрачання фінансових коштів перед громадськістю.

При цьому кращий світовий досвід дозволяє осмислити і розробити ефективний механізм впровадження корпоративних принципів управління. Безумовний інтерес представляє система вищої та післявузівської освіти США, що займає високі позиції в міжнародних рейтингах як за охопленням населення вищою освітою, так і з надання якісних освітніх послуг.

У своїй книзі «Університети світового класу» Д.Салмі зазначає «систему теоретичного освіти в США кращою в світі. Її успіх пояснюється не тільки фінансовою спроможністю і повною незалежністю від держави. Дух здорової конкуренції пронизує всі її інститути і робить навчальний процес і його результати значущими і корисними для суспільства ».

Вкрай ліберальна система управління вищими навчальними закладами заснована на абсолютному пріоритеті інституціональної автономії та мінімальному державному втручанні. «Недержавні» способи управління - це історія американського суспільства і наявність конституційного статусу багатьох вищих навчальних закладів.

Самостійність же університетів США супроводжується продуманої і грамотною системою транспарентності і підзвітності. Реальна адміністративна і фінансова влада належить Опікунською радам американських університетів.

Взаємодія ключових аспектів вищої освіти - Управління та Фінансування - є факторами успіху двох американських університетів: Університет Дьюка і Інститут Північної Кароліни (Чапел Хіл). Вони є «мозковими центрами» (дослідження, академічне середовище), їх відрізняє ефективне управління.

Приватний Університет Дьюка (м Дарем, штат Північна Кароліна) займає лідируючі позиції в рейтингу 20 кращих вищих навчальних закладів світу. Його структуру складають відомі школи інженерії, медицини, права, державної політики, бізнесу, навколишнього середовища і два відділення мистецтв і наук. В університеті навчаються студенти і аспіранти більш ніж з 90 країн світу. Університет веде більше 300 освітніх програм з такими країнами - партнерами як Сінгапур, Китай, Індія, Об'єднані Арабські Емірати. Інформаційна інфраструктура Дьюка - приклад для багатьох приватних університетів Казахстану: кілька великих бібліотек, легкість доступу онлайн інформації, пошукова система, електронна бібліотека, відеосистеми.

Студенти вивчають проблеми екології, охорони здоров'я, дитячої та сімейної політики, безробіття в умовах здорової конкуренції, дослідницького духу, інноваційної діяльності та творчості. Міждисциплінарність програм дозволяє вченим, аспірантам і студентам Дьюка спільно брати участь у дослідницьких проектах.

Дьюк максимально використовує свої межучережденческіе партнерські відносини, витягуючи істотний прибуток з такого злиття інновацій та досліджень. Наприклад, більше 36 компаній (близько 38000 працівників) працюють в Research Triangle Парк. Партнерство з Research Triangle Institute сприяє розвитку і застосування знань, отриманих в університеті.
Інститут генома наук і політики в партнерстві з ГТВ ведуть дослідження зі створення "biorepository" медичних зразків (опромінення на Чорнобильській АЕС). Вчені й інженери Oak Ridge National Laboratory проводять прикладні дослідження через мульти-програми в галузі науки і техніки для Міністерства енергетики США .

Головний стратегічний документ університету Дьюка- «Making a Difference: The Strategic Plan for Duke University». Стратегічний план є унікальний приклад спільної творчої праці адміністрації, деканів, викладачів і студентів кожної школи Дьюка. Це бажання всієї команди університету внести свій вклад в розвиток своєї країни, нації і світу. У ньому позначена Місія університету - «забезпечення реального лідерства в освітньому світі через підвищення потенціалу університету з розробки міждисциплінарних знань, залучення студентів до процесу створення і передачі знань, підтримка викладачів і дослідників в області наукових ресурсів».

Стратегічний план Університету затверджує Рада піклувальників, який є керівним органом Дьюка. Президент Університету не є його головою. Склад Ради піклувальників вельми солідний - представники відомих американських і міжнародних компаній і корпорацій, релігійних і громадських організацій, керівники благодійних фондів.
Всі повноваження Опікунської ради позначені в Статуті Університету Дьюка. Діяльність цього органу абсолютно прозора і інформація про нього доступна на сайті університету http://www.trustees.duke.edu/ .

Завдання зібрати в Дьюке інтелектуальних лідерів з креативними ідеями - здібних студентів і професіоналів-викладачів з усього світу - позначена в Стратегічному плані університету: «Ми повинні зосередити ресурси найму, утримання та підтримки талановитих іноземних викладачів і студентів. Нам потрібні викладачі, які можуть брати участь в цивільних питаннях, мистецтві, громадській роботі і застосовувати професійні знання і етичні зобов'язання в служінні суспільству. Ми хочемо тих студентів, які прагнуть до лідерства в обраній ними сфері ». Отримання освіти в Дьюке порівнюють з «незаповнення відра, а як освітлення вогню». Це «сцена постійного горіння, місце енергії інтелекту і креативності».

Освітня політика, стимулююча студентів і викладачів, система підтримки бізнесу в університеті, матеріальна база і інфраструктура дозволяють Дьюка бути «мозковим центром». Дьюк є калейдоскоп колективного бачення і узгодженості всієї команди університету. Центри і школи Дьюка ведуть освітню діяльність в режимі діалогу з державною політикою, наукою, технікою і медициною.

Наприклад, Санфордская школа державної політики проводить теоретичні дослідження із застосуванням в таких областях, як забезпечення благополуччя дітей, глобальні дослідження безпеки і міжнародного розвитку. Інститут екологічної політики є центром співробітництва академічної науки і екологічної політики уряду, бізнесу та неурядового сектору.

Дьюк виділяє ресурси шляхом децентралізації, хоча його школи мають значну свободу в пріоритетності витрат і сильні стимули для залучення фінансових коштів. У додатку до Стратегічного плану Університету приведена інформація за категоріями витрат і джерел фінансування. У ньому наводиться загальний обсяг інвестицій для академічних програм протягом планового періоду, фінансові кошти, призначені для майбутніх можливостей, і непередбачені витрати ».

Північна Кароліна є місцем дислокації таких визнаних центрів та інститутів, як Національний гуманітарний інститут, Research Triangle Institute, Центр біотехнологій Кароліни, Національний Інститут еколого-медичних наук і з охорони навколишнього середовища.

Державний інститут Північної Кароліни (Чапел Хіл) - флагман University of North Carolina System - Університетській Системи штату Північної Кароліни.

Університет є центром підготовки фахівців не тільки свого регіону. Про це говорять цифри: понад 270 тисяч випускників Кароліни живуть у всіх 50 штатах Америки, 148000 з них в 100 округах Північної Кароліни і більш ніж 150 человекв інших країнах світу.

«Освіта - інновації - дослідження» - принцип діяльності UNC - Chapel Hill. Він відомий як один з державних дослідницьких університетів, який займає 16 місце серед 100 найбільших інститутів країни в федерально фінансуються витрати на НДДКР.

Дослідницька робота в університеті - це підготовка випускників шкіл до лідерства, заснована на знаннях економіки, підтримка викладачів, які інтегрують свої дослідження з навчанням і наставництвом.

Вчені UNC залучаються для читання лекцій і проведення наукових ісследованійі в інші вузи країни.

Особистий успіх професорів американських університетів - прекрасний приклад для студентів, яких вони навчають. Наприклад, лише невеликий перелік багатьох професійних перемог професорів UNC:

- Професор патології і лабораторної медицини Олівер Смітісобладатель Нобелівської премії за роботу, яка докорінно змінила науку генетичної медицини і, можливо, допоможе мільйонам людей жити більш здоровим життям;
- Джессіка Лі, доцент кафедри дитячої стоматології, була обрана для отримання в 2010 році премії Президента «Рання кар'єра», яка є вищою нагородою в США для вчених і інженерів на початку своєї дослідницької кар'єри;

- Йосип DeSimone, професор хімії, в 2008 році нагороджений «Lemelson-MIT» премією за роботу в зеленій хімії. Ця премія для «осіб, які перетворюють свої ідеї в винаходи та інновації».

Інноваційна та дослідницька діяльність двох різних за статусом університетів є «родовищем інтелектуального золота» для штату Північної Кароліни. Університети Дьюка і Північної Кароліни розглядають таку взаємодію зі світом як природне продовження освіти студентів і розвиток їх академічних знань. Concentration of talent: universitiesas "think tanks" - так можна охарактеризувати їх не тільки освітню, але і дослідницьку діяльність.

«Служіння Північній Кароліні, США і світу через навчання і дослідження» позначена як Місія Університету. Завдяки зусиллям викладачів і при щедрій підтримці з боку громадян штату Північної Кароліни, університет інвестує знання і ресурси для розширення доступу до навчання, сприяє успіху і процвітання підростаючого покоління, підвищення якості життя для всіх людей в країні.

Основоположні принципи діяльності UNC знайшли відображення в документі Ради керуючих університету «Світло і свобода». Керівництво в UNC здійснюється правлінням. Правління обирається безпосередньо губернатором і затверджується законодавчим органом штату. Незважаючи на свою обмежену владу, професорсько-викладацький склад UNC дуже впливає на твердження або скасування академічних стандартів і програм, розробку навчального плану, розподіл фінансових коштів (підвищення заробітної плати, придбання обладнання і т.д.).

Заслуговує на окрему увагу Пакт Кароліни. Він є зобов'язанням керівництва університету щодо надання можливості навчання студентам незалежно від їх матеріального достатку.
UNC був першим державним університетом США, який прийняв такий документ (2003 рік).

Університет підтримують благодійні організації. Наприклад, в 2010 році Благодійний фонд Вільяма Р. Кенана передав UNC в подарунок 5 млн. Дол. США для підтримки набору видатних молодих викладачів. Кошти були спрямовані на залучення викладачів до коледжу мистецтв і науки, школи медичних сестер і Kenan-Flagler Business School.
Важливо підкреслити, публічність фінансових звітів про витрачання коштів університетами Дьюка і UNC. Обов'язкові щорічні фінансові звіти, як приватного, так і державного університетів - це звіт про свою діяльність, перш за все, перед суспільством. Вони сприймаються в США як результат суспільної довіри, тому що являють собою етичні зобов'язання керівництва перед викладачами, студентами та їх батьками. Суспільство не просто знає, а розуміє, як витрачаються фінансові кошти. Вся інформація досить відкрита і доступна на веб-сайті університетів ( www.trustees.duke.edu і www.unc.edu/budget/ ).

Досвід двох університетів Америки може бути використаний університетами Казахстану як унікальний приклад відкритості та транспарентності вищої школи. Сьогодні споживачі освітніх послуг - студенти та їхні батьки чекають від наших альма-матер поряд з більшою самостійністю і підзвітність.

Вищі навчальні заклади Казахстану при розробці стратегічних планів розвитку повинні максимально задіяти всіх, хто причетний до життя університету, кому не байдуже майбутнє його «другого дому»: декани, викладачі, методисти, студенти.

План є стратегічним документом, тому що це карта і поле дій з використанням сильних сторін і переваг університету. Це «відкриту заяву» і зобов'язання всієї команди вищої школи внести особистий внесок у розвиток країни.

Важливо взяти до уваги реалізацію відомого принципу «utility curve» ( «крива корисності»). План не може бути розроблений тільки для звичайного планування заходів. Розвиватися без такого стратегічного бачення, означає приректи себе заздалегідь на провал. Важливо, щоб були збережені академічні цінності і традиційна університетська культура.

При цьому важливо враховувати такі складові вузівської діяльності:

- розвиток академічних цілей як «передача знань», міждисциплінарність (програми, які перетинають кордони традиційних дисциплін),

- створення "вертикальної інтеграції" досліджень (взаємодія в дослідних групах докторантів, магістрів, бакалаврів),

- підтримка ініціативних проектних команд викладачів і студентів, особливості формування професорсько-викладацького складу і розвиток наставництва (the Dean's Award for Excellence in Mentoring),

- стратегія набору студентів і магістрів, профорієнтаційна робота в школах, підтримка студентів в академічній спільноті, використання потенціалу випускників,

- поліпшення інфраструктури (студентські гуртожитки і навчальні кабінети),

- доступ казахстанських студентів до кращих освітніх ресурсів провідних зарубіжних університетів світу через Республіканську міжвузівську електронну бібліотеку,

- партнерство університету з іншими організаціями освіти (школа - коледж - вуз),

- участь університету в регіональних стратегіях розвитку (принцип «Це місто, де я живу, вчуся і працюю»),

- взаємодія з роботодавцями (вклад університету в працевлаштування своїх випускників).

Стратегічний план розвитку університету повинен демонструвати позицію колективу в послідовному досягненні успіху і лідерства через протистояння і подолання труднощів (залежність від зовнішніх факторів).

Фінансова аспект такого управлінського проекту повинен розглядатися не як «трата» грошей, а як механізм, щоб заробити кошти для свого розвитку в жорстких ринкових умовах.

Для поліпшення управління вищими навчальними закладами важливо переглянути діючу в деяких казахстанських університетах роботу Рад піклувальників. До його складу повинні увійти зацікавлені особи (основні роботодавці, представники батьківської громадськості, студентської молоді). Поради піклувальників повинні стати Радами управління на ділі, а не на папері.

«Якість вищої освіти і підготовки кадрів має вирішальне значення для економік, які хочуть рухатися вгору поцепочке» констатують експерти Всесвітнього економічного форуму.

Кожна країна обирає свій шлях політичного і економічного курсу. Універсальної моделі - єдиного рецепту успіху бути не може. Нові реалії 21 століття вимагають, перш за все, вивіреної державної освітньої політики.

Логічне рішення досить простих і економічно обгрунтованих завдань модернізації сфери підвищить конкурентоспроможність системи освіти, що в свою чергу забезпечить зростання економіки і дозволить країні зайняти досить високі позиції серед «welfarestate» - «Держав Загального Добробуту».

1. Місія: «Хто ми?
2. Бачення: «Куди ми йдемо?
3. Стратегія: «Що ми повинні зробити ?
4. Тактика: «Як ми це будемо робити?
Що означає це для казахстанських вузів?

Новости