Стратегічний аналіз підприємства на прикладі ТОВ "Будівельне управління"

зміст

ВСТУП

1. Теоретичні основи стратегічного аналізу в системі управління організацією

1.1 Сутність основних понять стратегічного аналізу

1.2. Методи стратегічного аналізу

1.3. Моделювання в системі стратегічного аналізу

2. Дослідження стратегічного потенціалу ТОВ "Будівельне управління"

2.1. Фінансово економічна діяльність організації

2.2. Характеристика внутрішнього середовища організації

2.3. Характеристика зовнішнього середовища організації

3. Пропозиції щодо впровадження ІНСТРУМЕНТІВ стратегічного аналізу в систему управління ТОВ "Будівельне управління"

3.1. STEP-аналіз організації

3.2. SWOT- аналіз організації

висновок

Список використаної літератури ТА ДЖЕРЕЛ

додаток


ВСТУП

Нові умови господарювання, що породжуються ринковими перетвореннями, вимагають відповідної парадигми управління. В результаті стрімкої трансформації російської економіки керівникам підприємств були автоматично передані всі функції управління, які раніше виконували галузеві міністерства і відомства, в тому числі і функції стратегічного управління. До цього виявилися не готові ні самі керівники, в завдання яких перш входила тільки реалізація оперативних функцій по організації виконання спущених зверху завдань, ні внутрішня організація підприємств.

Головна відмінність ринкової економіки полягає в тому, що вона працює не на завданнях, що спускаються зверху, а на попиті споживачів і відповідно до впливом зовнішнього і внутрішнього середовища на діяльність підприємств. Ідеологія стратегічного управління істотно відрізняється від ідеології планового виробництва. Стратегічне управління вирішує більш складні завдання вибору перспективних видів бізнесу при неясній в інформаційному плані майбутньої кон'юнктури ринку і політики по відношенню до тих видів бізнесу, які успішні сьогодні, але які можуть втратити свої пріоритети в майбутньому в зв'язку зі змінами в суспільних потребах і споживчих пріоритетах. Ці зміни мають тенденцію наростання, і в останні роки багато підприємств функціонують в умовах стратегічних несподіванок, втрати контролю над зовнішнім середовищем, уповільнення темпів зростання і обмеженості ресурсів.

Визначилася проблема не знаходить адекватного дозволу в науковій літературі. Багато дослідників спираються на роботи західних фахівців, не адаптованих до умов Росії, яка йде своїм шляхом до ринкової економіки. При цьому в їх роботах стратегічне управління характеризується або явним акцентом на оперативному і тактичному управліннях, або робляться спроби розкрити окремі функції стратегічного управління і сформувати інструменти його реалізації.

Однак уникнути безсистемності в об'єкті управління можна лише на основі поєднання оперативного, тактичного і стратегічного управління.

Нинішні умови в Росії вимагають розгляду проблем побудови методології управління підприємствами, яка дозволила б, з одного боку, описати функціонування організацій через процеси стратегічного управління; з іншого, показати внутрішню природу механізмів стратегічного управління і фактори, що забезпечують реалізацію обраних стратегій, в єдності стратегічного, тактичного і оперативного управління.

Особливість стратегічного управління полягає в тому, що в ньому дуже мало рутинних процедур і дуже багато творчості, тобто дуже велика роль мистецтва. Тому теорія стратегічного управління формується на основі узагальнення практики успішного вирішення стратегічних завдань управління фірмою і на основі виділення окремих управлінських схем і тверджень, які вказують на те, за допомогою чого можна домогтися успішного результату. Іншими словами, теорія стратегічного управління говорить про те, що в управлінні організацією може допомогти їй досягти успіху на ринку. Теорія стратегічного управління не говорить "поступай таким чином, і ти досягнеш успіху". Вона каже, що якщо діяти певним чином, то можна домогтися успіху. По крайней мере, перш це приводило до успіху фірми. При цьому теорія стратегічного управління швидше описує те, без чого управління не зможе впоратися зі своїми завданнями, ніж те, що гарантує їх рішення.

Стратегічне управління для багатьох російських підприємств є ще новим, незвичним, але набирає силу явищем. Стрижнем стратегічного управління виступає система ринкових стратегій, що включає ряд взаємопов'язаних організаційно - економічних, правових і трудових заходів, спрямованих на забезпечення ринкових переваг господарюючих суб'єктів перед конкурентами.

Вибір і реалізація раціональної системи ринкових стратегій, що забезпечують досягнення головних цілей підприємства, є ключовим елементом діяльності вищого менеджменту щодо забезпечення економічної стійкості і конкурентоспроможності підприємства.

Ступінь розробленості теми. Проблемам стратегічного управління присвячені праці відомих зарубіжних вчених І. Ансоффа, Р. Акоффа, П.Ф. Друкера, М. Мескон, Г. Мінцберга, М. Портера, А. Дж Стрікленд, А. А. Томсона, М. Еддоус і ін., А також російських дослідників Л.І. Абалкін, А.І. Анчишкіна, М.І. Круглова, Н.Ф. Пермічева, С.С. Шаталіна і ін.

В їх працях розглядаються концепції різних стратегій, функцій стратегічного управління, вибору конкурентних стратегій. Однак не зачіпаються такі проблеми як розробка і моделювання механізмів вибору стратегій і їх реалізації, а якщо і будуть зачіпатися, то побічно в зв'язку з дослідженнями авторами інших аспектів стратегічного менеджменту.

Останнім часом проблемам довгострокового планування і управління підприємствами велика увага приділяється в наукових розробках Б.А. Анікіна, М.І. Бухалкова, В.А. Винокурова, О.С. Віханського, І.Б. Гуркова, Г.Б. Клейнера, Е.С. Мільнера, М.М. Максімцова, Е.А. Уткіна.

Однак в більшості цих робіт основний акцент при вивченні системи управління підприємствами робиться на оперативному і поточному управлінні та специфіці їх використання на мікрорівні.

Об'єкт дослідження - підприємство ТОВ "Будівельне управління".

Предметом дослідження є стратегічний аналіз підприємства на прикладі ТОВ "Будівельне управління".

Мета дослідження - розглянути основні поняття і особливості стратегічного управління, а також провести стратегічний аналіз підприємства на прикладі ТОВ "Будівельне управління".

Завдання, які вирішуються в ході роботи:

- визначити теоретичні основи стратегічного управління;

- проаналізувати етапи стратегічного управління;

- виявити сутність стратегічного планування;

- проаналізувати стратегічне планування на підприємстві ТОВ "Будівельне управління";

- запропонувати шляхи вдосконалення стратегічного управління на прикладі ТОВ "Будівельне управління".

Структура роботи: вступ, основна частина - три розділи, висновок, список використаної літератури та додатки.

Для написання роботи використовувалася спеціальна література з організації та управління підприємством, стратегічного планування та управління, економіці: підручники, навчальні посібники, довідкова інформація.


1. Теоретичні основи стратегічного аналізу в системі управління організацією 1.1 Сутність основних понять стратегічного аналізу

Поняття "стратегія" ввійшло в число управлінських термінів у 50-ті роки, коли проблема реакції на несподівані зміни у зовнішньому середовищі набула великого значення. Спочатку сенс цього поняття був неясний. Словники не допомагали, тому що слідуючи військовому вживання слів, вони все ще визначали стратегію як "науку і мистецтво розгортання військ для бою".

В даний час існує безліч визначень стратегій. На думку В.Д.Марковой і С.А.Кузнецовой "стратегія" - це генеральна програма дій, що виявляє пріоритети проблем і ресурси для досягнення основної мети. Вона формулює головні цілі і основні шляхи їх досягнення таким чином, що підприємство отримує єдиний напрямок руху.

Існує кілька відмінних рис стратегій:

1. Процес вироблення стратегії не завершується будь - яким негайним дією.

2. Сформульована стратегія повинна бути використана для розробки стратегічних проектів методом пошуку.

3. Необхідність стратегії відпадає, як тільки реальний хід розвитку виведе організацію на бажані події.

4. У ході формулювання стратегії не можна передбачити всі можливості, тому доводиться користуватися сильно узагальненою, неповною інформацією про різні альтернативи.

5. Як тільки в процесі пошуку відкриваються конкретні альтернативи, з'являється і більш точна інформація.

Інакше кажучи, стратегія - поняття трудноуловимое і кілька абстрактне. Таким чином, поняття "стратегія" доцільно замінити системним поняттям "стратегічне управління".

Стратегічне управління - це процес прийняття і здійснення стратегічних рішень, центральною ланкою якого є стратегічний вибір, заснований на зіставленні власного ресурсного потенціалу підприємства з можливостями і загрозами зовнішнього оточення, в якому воно діє.

Термін "стратегічне управління" був введений в ужиток з кінця 60-70-х рр. для того, щоб позначити різницю між поточним управлінням на рівні виробництва та управлінням на вищому рівні. Необхідність фіксації такого розходження була викликана в першу чергу змінами в умовах ведення бізнесу.

Можна вказати на декілька конструктивних визначень, які були запропоновані авторитетними розроблювачами теорії стратегічного управління. Шендел і Хаттен розглядали його як "процес визначення і зв'язку організації з її оточенням, що складається в реалізації обраних цілей і в спробах досягти бажаного стану взаємин з оточенням за допомогою розподілу ресурсів, що дозволяє ефективно і результативно діяти організації і її підрозділам".

За Хіггенсу, "стратегічне управління" - це процес управління з метою здійснення місії організації за допомогою управління взаємодією організації з її оточенням ". А Пірс і Робінсон визначали стратегічне управління як" набір рішень і дій по формулюванню і виконанню стратегій, розроблених для того, щоб досягти мети організації ". Існує ще цілий ряд визначень, які роблять упор на ті чи інші аспекти та особливості стратегічного управління або ж на його відмінності від" звичайного "управління.

Як і будь-який процес управління, стратегічне управління обов'язково включає етапи стратегічного аналізу, стратегічного вибору і реалізації стратегії.

Ось так це виглядає схематично:

Ось так це виглядає схематично:

Рис.1.1.1. Етапи стратегічного менеджменту

Розглянемо кожен з цих етапів.

Стратегічний аналіз. Етап стратегічного аналізу інтерпретує стратегічне положення організації за допомогою, по-перше, визначення змін, які виникали в економічному оточенні, і виявлення їх впливу на організацію та її діяльність, по-друге, визначення переваг і ресурсів організації в залежності від цих змін.

Основна мета стратегічного аналізу - оцінка ключових впливів на нинішнє і майбутнє стан компанії і визначення їх специфічного впливу на стратегічний вибір.

Одним з результатів стратегічного аналізу є визначення загальних цілей організації, які визначають сферу її діяльності. На підставі цілей визначаються завдання. Вони використовуються для подання показників стратегічного планування. Представлені в письмовій формі показники можуть мати фінансову або ж нефінансову природу. Фінансові показники виражені в цифрах, зручні для порівняння сильних і слабких сторін різних варіантів стратегічного розвитку, з їх допомогою легко здійснювати контроль.

Можна виділити три компонента стратегічного аналізу.

1. Мета і завдання. Цей перший компонент стратегічного аналізу визначає мету, основні завдання, владні відносини всередині організації. Мета і основні завдання складають фон, в умовах якого формулюються передбачувані стратегії, а також критерії, за якими вони оцінюються.

Мета визначає сенс існування організації і характер її діяльності. Основні завдання встановлюють, що організація має намір виконати в середньостроковому і довгостроковому плані для досягнення мети.

2. Аналіз зовнішньої обстановки. Другим компонентом стратегічного аналізу є дослідження зовнішнього обстановки або характеристик зовнішнього середовища, в якій діє організація. Організація існує на тлі складної зовнішньої обстановки, яка включає безліч елементів (політичні, технологічні, соціальні та економічні). Зовнішня обстановка зазнає значних змін, що ставить перед організацією стратегічні питання.

Необхідно провести відмінність між двома взаємопов'язаними середовищами: мікро- і макросередовищем організації. Мікросередовище - це безпосередня або галузева середовище, тобто та обстановка, в якій діє організація. Їй відповідає поняття "близького оточення" організації. Воно включає оцінку конкурентної структури галузі, а також ключових параметрів розвитку галузі. Мікросередовище є специфічною для даної організації, кожна організація має свою власну микросредой, що представляє унікальне поєднання діючих факторів.

Макросередовище передбачає вивчення макроекономічних, соціальних, юридичних, міжнародних і технологічних факторів, які можуть впливати на організацію. Макросередовище однакова для всіх працюючих в ній організацій.

Зовнішня обстановка повинна бути визначена в точних і ясних термінах. Домогтися цього можна, формулюючи відповідним чином питання, на які необхідно відповісти в процесі дослідження, яке повинно торкнутися наступні аспекти.

Покупець і ринок. Необхідно отримати відповіді на наступні питання:

- чи є покупець кінцевим користувачем продукції?

- яка цінова чутливість різних видів продукції?

Атмосфера діяльності. Корисна інформація може бути отримана за допомогою наступних питань:

- перебувати чи діяльність в стані розширення, скорочення або спаду?

- легко або важко отримати грошові кошти від кредитних організації?

Конкуренти. Відповіді на наведені нижче питання розробникам стратегії оцінити конкурентне становище організації:

- який рівень конкуренції в галузі?

- який відсоток від виручки конкуренти витрачають на рекламу?

Зовнішня обстановка може створювати можливості чи загрози для організації. Розвиваючи цю думку, американські теоретики менеджменту Г. Джонсон і К. скулз (1989) вказують, що зовнішнє середовище з точки зору перспективи стратегічного управління представляє дві основні проблеми. Перша - формування обґрунтованої точки зору на загальне або основний вплив зовнішніх обставин. Друга - складність спроб проаналізувати вплив кожної змінної середовища.

3. Аналіз внутрішніх ресурсів. Третій компонент стратегічного аналізу. Він визначає комплектність і якість ресурсів, наявних у розпорядженні організації за напрямами її діяльності. Простим методом дослідження внутрішніх ресурсів є облік ключових переваг і недоліків організації. Більш складний шлях - це використання концепції "ланцюжка освіти вартості".

Мета аналізу полягає в тому, щоб розробити загальну картину внутрішніх впливів і обмежень, що накладаються на стратегічний вибір. Внутрішній аналіз зосереджується на двох областях: виявлення сильних і слабких сторін організації та визначення очікувань і можливостей впливати на процес стратегічного планування власників і персоналу. Працівники є важливим об'єктом етапу внутрішнього аналізу.

Стратегічний вибір. Другий етап стратегічного процесу управління, в якому можна виділити три компонента.

1. Вироблення варіантів стратегії. Стратегічний вибір Включає Вироблення Серії стратегічніх альтернатив, віходячі з цілей компании, ее перевага и недоліків, а такоже зовнішніх можливо і загроза. Кожна стратегічна альтернатива может представляті Можливі напрямки Дій. На цьом етапі фігурує Наступний основне питання: Які напрями стратегічного розвитку Здаються найбільш прийнятною? При розробці стратегій важливо врахувати можливу кількість варіантів, так як існує тенденція враховувати тільки найбільш прийнятні варіанти і вже на ранніх етапів висунення альтернатив відкидати інші. Однак така оцінка завжди суб'єктивна. Очевидні варіанти не обов'язково є кращими. І ця обставина може позбавити варіантів, які при більш детальному опрацюванні на етапі оцінки варіантів виявили б свої переваги.

2. Оцінка варіантів стратегії. У процесі стратегічного аналізу повинні бути оцінені різні варіанти стратегії корпорації. Для того щоб вибрати той чи інший варіант, розробники стратегії порівнюють їх між собою, враховуючи, якою мірою кожен з них здатний забезпечити досягнення цілей організації. Оптимальний варіант стратегії має забезпечити найкраще співвідношення між сильними і слабкими сторонами організації, можливостями і погрозами зовнішнього середовища.

Найбільш значущими критеріями для такої оцінки є наступні два.

- Чи підходить стратегія для того, щоб будуватися на перевагах організації і надавати її недоліки, використовувати можливості і при цьому зводити до мінімуму загрози?

- Чи прийнятна стратегія для учасників організації?

3. Вибір стратегії, стратегічні лінії поведінки та плани. Вибір стратегії є відбір тих варіантів із запропонованих на попередній стадії, які відповідають критеріям і яким збирається слідувати керівництво. Він може являти собою одну стратегію або ж цілий набір альтернатив. Важливо підкреслити, що зазвичай не буває жорстко певного плану послідовності дій по вибору з альтернативних варіантів стратегії. Рішення про вибір стратегії буде сильно залежати від оцінок і очікувань від топ - менеджерів і інших груп підтримки, вибір, як правило, є предметом умовиводів керівництва і не завжди є раціональним, так як топ - менеджери роблять вибір, виходячи з власної системи цінностей.

Вибір стратегії може зробити необхідним прийняття рішень, наприклад, скільки виробничих майданчиків буде використовувати організація, який вид технології необхідно застосувати, яка чисельність робочої сили, необхідної при здійсненні нової стратегії. Стратегічні лінії поведінки та плани передбачають роботу в таких областях, як дослідження і розробки, потреби в капіталі і питання трудових ресурсів.

Реалізація стратегії. Третім, заключним і найтривалішим етапом стратегічного процесу є реалізація стратегії. В цей час втілюється в життя та стратегія, яку обрало керівництво. Реалізація стратегії робить необхідним прийняття системи, що використовується для управління організацією. Ця система визначає: які підрозділи будуть нести відповідальність і за що, яка буде потрібно перепідготовка робочої сили. Особливо значущими заходами при реалізації стратегії є наступні:

1. Розробка варіанта дій при непередбачених обставинах. Стратегічний план розробляється для ідеальної ситуації, проте реальність може більшою чи меншою мірою відрізнятися від неї. Тому важливим елементом стратегічного плану є розробка варіанти дій при ситуації, коли такі відмінності стануть занадто великі. Такий варіант застосовується у разі необхідності реагувати на важливі зміни в організаційному оточенні, які реально можуть виникнути. Для ефективної реакції треба систематично відстежувати зміни і співвідносити з плановим, для чого необхідно також визначити циклічність контролю.

2. Розробка організаційної структури. Для успіху впровадження прийнятої стратегії організація повинна мати певну структуру. Вироблення структури включає розподіл відповідальності за виконання завдань і повноважень приймати рішення в організації. Також необхідно вирішити, яку структуру повинна мати організація: горизонтальну або вертикальну, до якої міри вона повинна бути розділена на робочі групи.


розділ: менеджмент
Кількість знаків з пробілами: 143003
Кількість таблиць: 24
Кількість зображень: 16

... необхідність її комплексної оцінки для виявлення можливих резервів поліпшення основних показників його господарської діяльності. оцінка підвищення конкурентоспроможність підприємство 2. КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ФІРМИ НА ПРИКЛАДІ ТОВ «Скотний двір» і ТОВ «М'ясокомбінат» 2.1 Коротка економічна характеристика підприємств ТОВ «Скотний двір» і ТОВ «М'ясокомбінат» ...

... підприємства можна розглядати як потенційний резерв поповнення власних оборотних коштів підприємства. Велику допомогу у виявленні резервів поліпшення фінансового стану підприємства «ТОВ Макрокап Девелопмент Україна» може надати маркетинговий аналіз з вивчення попиту та пропозиції, ринків збуту і формування на цій основі оптимального асортименту і структури виробництва продукції ...

..., проводити такий же аналіз щодо фірм-конкурентів. В кінцевому рахунку виникне досконала стратегія. 2.2 Цілі і місія ТОВ "СтройКліматТехніка" ТОВ «СтройКліматТехніка» визначило для себе ланцюг довгострокових цілей, які відповідають і є місією компанії. Цілі підприємства: - збільшувати обсяги продажів на 10% щорічно протягом наступних п'яти років: - збільшувати ...

... посилиться [10]. Таким чином, в найближчі двадцять років, а може бути і раніше, Китай перетвориться в країну з найрозвиненішою економікою. 1.3 Стан зовнішньоекономічної діяльності російських підприємств Зовнішньоекономічна діяльність є одним з найважливіших чинників розвитку народного господарства та економічної стабілізації країни. В даний час немає практично жодної галузі ...

Ка цінова чутливість різних видів продукції?
Легко або важко отримати грошові кошти від кредитних організації?
Кий відсоток від виручки конкуренти витрачають на рекламу?
На цьом етапі фігурує Наступний основне питання: Які напрями стратегічного розвитку Здаються найбільш прийнятною?
Чи підходить стратегія для того, щоб будуватися на перевагах організації і надавати її недоліки, використовувати можливості і при цьому зводити до мінімуму загрози?
Чи прийнятна стратегія для учасників організації?

Новости