Створення завантажувальної usb flash c Windows XP

  1. Підготовка завантажувальної флешки з дистрибутивом Windows XP в програмі YUMI - Multiboot USB Creator
  2. Завантаження комп'ютера з пристрою YUMI MultiBoot USB

Привіт шановні читачі блогу www.ithabits.ru. Сьогодні ми знову звернемося до теми створення завантажувальних USB Flash Drive.

Попередня публікація на цю тему, в якій описувалися "ручний" спосіб підготовки завантажувальної флешки в командному рядку Windows і з використанням утиліти Universal USB Installer, вийшла неповною.

Справа в тому, що розглянуті в ній методи придатні для дуже широкого кола операційних систем, включаючи і новітню на поточний момент часу Windows 8.1, але не підходять для Windows XP. Про останню сьогодні і піде мова.

Про останню сьогодні і піде мова

Відразу ж акцентую увагу на тому, що ми будемо розглядати виключно способи підготовки завантажувальної флешки з дистрибутивом Windows XP, але не створення Live CD з цією системою.

Чому Windows XP випала із загального переліку і вимагає до себе "особливого" підходу? Пояснюється це тим, що процес установки цієї операційної системи реалізований не найоптимальнішим чином. Він складається з двох етапів, кожен з яких виконується в своїй операційній середовищі.

На першому етапі, позбавленому графічного інтерфейсу (фактично це ДОС), виконується підготовка жорсткого диска, копіювання на нього файлів з завантажувального носія і установка системного завантажувача Window XP (ntldr).

На другому, після перезавантаження комп'ютера, відбувається власне установка і настройка системи. Не дивлячись на те, що до цього моменту файли Windows XP вже присутні на жорсткому диску, характерною особливістю цього етапу є необхідність доступу до файлів дистрибутива на завантажувальному носії.

Штатних способів зробити системну флешку з ДОС в Windows немає. Втім, сьогодні нам це і не знадобиться.

За тривалий термін, який існує Windows XP, було запропоновано велику кількість різних варіантів запису завантажувальних пристроїв з дистрибутивом системи, в тому числі і досить нетривіальних. Я все ж спробую внести свій внесок у цю справу, але в стилі минулій публікації, назва якої починається зі слів "Найпростіший спосіб ...".

Підготовка завантажувальної флешки з дистрибутивом Windows XP в програмі YUMI - Multiboot USB Creator

Хочу запропонувати Вам сьогодні найпростіший спосіб створення завантажувального USB Flash Drive (завантажувальної флешки) з дистрибутивом Windows XP за допомогою утиліти YUMI - Multiboot USB Creator.

Думаю немає нічого дивного в тому, що і розглянута в минулий раз програма Universal USB Installer і програма YUMI, про яку сьогодні піде мова, представлені однією командою "USB Pen Drive Linux".

Для створення завантажувальної флешки з Windows XP потрібно мати:

  1. USB Flash об'ємом 1 Гб (стандартний образ Windows XP займає близько 600 Мб);
  2. Образ дистрибутивного диска Windows XP (файл * .iso);
  3. Утиліту YUMI, свіжу версію якої найкраще скачати з сайту проекту pendrivelinux.com .

Користуватися утилітою YUMI - Multiboot USB Creator не просто, а дуже просто.

На першому кроці вибираємо USB Device, на який планується запис дистрибутива.

Якщо флешку потрібно відформатувати, відзначаємо це у відповідному чекбоксі справа.

На другому кроці відкриваємо список, що випадає операційних систем, які підтримує програма і знаходимо в ньому (майже в самому низу) "Windows XP Installer".

На третьому кроці вказуємо шлях до файлу з образом Windows XP. Можливо, простіше за все це зробити за допомогою «Browse«.

Кількома на "Create".

Читаємо попередження. Головне не залишити на флешці будь-які потрібні файли - при форматуванні вони будуть знищені. Натискаємо "Так".

Спочатку з'явиться ось таке вікно, в якому можна спостерігати за ходом процесу - форматуванням пристрої, створенням папок і копіюванням файлів.

Через деякий час відкриється нове системне вікно копіювання файлу з образом дистрибутива. Саме ця операція займає основний час. Відповідно, залежить воно від розміру дистрибутива і швидкості самої флешки.

Завдяки тому, що в даному випадку на пристрій копіюється саме образ дистрибутива, а не містяться в ньому файли, в цілому час на створення завантажувальної флешки з допомогою YUMI буде найменшим в порівнянні з іншими аналогічними утилітами.

Якщо копіювання завершиться успішно системне вікно закриється і в командному вікні YUMI з'явиться таке повідомлення: "All finished, Process is Complete! ".

На наступному кроці програма запитає чи потрібно додати на пристрій ще один дистрибутивний образ. Це не помилка - YUMI вміє створювати Мультизавантажувальний пристрою. Кількість різних дистрибутивів на одному USB Flash Drive обмежена лише його обсягом. Зрозуміло, повторно форматувати флешку в цьому випадку не потрібно.

Робота утиліти YUMI завершується повідомленням про те, що новий дистрибутив на цей же USB drive може бути записаний за допомогою YUMI пізніше зі збереженням вже існуючих.

Після виходу з програми флешку можна виймати (попередньо відключивши її в системі) і приступати до установки на комп'ютер записаної на неї операційної системи.

Завантаження комп'ютера з пристрою YUMI MultiBoot USB

Встановлюємо підготовлену флешку в комп'ютер, на якому планується установка Windows XP, і завантажуємо його з неї.

Після завантаження комп'ютера з USB Flash, підготовленої в програмі YUMI, з'явиться екран вибору одного із записаних на пристрої дистрибутивів. У нашому випадку він всього один, вибираємо "GRUB Bootable ISOs or Windows XP ->".

На наступному екрані буде представлено меню з вибором етапів установки Windows XP. Починати треба, природно, з першого - "Stage 1".

Безпосередньо установку Windows XP SP3 обговоримо в наступний раз. Ви запитаєте - невже сьогодні з приводу установки Windows XP можна написати щось нове? Виявилося, що не тільки можна, а й треба.

На закінчення кілька слів з приводу утиліти WinSetupFromUSB, посилання на яку я давав в коментарі до першої статті. З її допомогою можна не менш успішно записати завантажувальний флешку. Ну, можливо, трішки складніше в частині підготовки самого пристрою і трохи довше через необхідність працювати з окремими файлами, а не з образом.

Спочатку я планував зробити короткий опис алгоритму роботи з цією програмою, але після недавньої переустановки Windows XP SP3 на нетбук Asus eee-pc 900 вирішив обмежитися YUMI. Чому, стане зрозуміло з найближчої статті, присвяченій встановленню Windows XP SP3.

Опубліковано - 31 грудень, 2014 в рубриці - Microsoft Windows , Сімейство ОС Linux Теги: Linux , Microsoft , Windows XP

Новости