Створення резерву відпусток. Розразхунок щомісячних відрахувань, бухгалтерський і податковий облік

  1. Для чого потрібно резервування відпускних?
  2. Якими нормативними актами передбачено створення резерву відпускних?
  3. Для яких відпусток створюється резерв відпускних?
  4. Як створюється резерв відпусток?
  5. Визначення норми або коефіцієнта резервування
  6. Розрахунок коефіцієнта, який збільшує суму резерву на суму нарахувань
  7. Приклад розрахунку щомісячного резерву
  8. Бухгалтерський і податковий облік створення резерву відпускних
  9. Визначення резерву відпускних на дату балансу

Внутрішній аудитор. Консультант з податкового та бухгалтерського обліку. Буду радий вашим питань в коментарях до моїх статей.

У коментарях до статті   Розрахунок сум відпускних У коментарях до статті Розрахунок сум відпускних. Порядок і приклади мене попросили - запропонували написати - розписати зрозуміло і доступно таку тему як резервування відпускних. Цей блог називається «Практична бухгалтерія доступно та зрозуміло», значить його мета доступно і зрозуміло описувати хитросплетіння українського бухгалтерського обліку.

Так що в цьому пості я постараюся максимально доступно розповісти про принципи резервування відпускних сум.

Для чого потрібно резервування відпускних?

Кожен працівник має право на щорічну оплачувану відпустку , Який має тривати 24 календарних дня. Також всі знають, що гаряча пора відпусток - це літо. Всі люблять літо і люблять ходити у відпустку влітку.

Також досить часто виникає така ситуація, коли працівник не йде в щорічну відпустку протягом декількох років. Однак, все ж, коли настає момент, коли він все ж бере відпустку і йде відпочивати. Він може вимагати компенсацію за невикористану відпустку або може взяти відпустку відразу за всі попередні роки, коли він не відпочивав.

У будь-якому випадку підприємство повинно виплатити всю суму відпускних або компенсацію за невикористану відпустку до того, як вона почнеться. Це може бути кругленька сума. Разом з тим це додаткові витрати для підприємства. Ці витрати можуть бути дуже істотними в період, коли багато працівників беруть відпустки.

Однак підприємство може рівномірно розподілити ці витрати шляхом щомісячних, протягом року, відрахувань в резерв відпускних. Підприємство визначає суму коштів, яку воно щомісяця відносить на витрати (в бухгалтерському обліку). Коли настає пора відпусток, суми відпускних виплачуються з резерву і суб'єкт господарювання не має проблем з пошуком вільних грошових коштів на оплату відпусток працівникам.

Саме для цього і створюється резерв відпускних .

Якими нормативними актами передбачено створення резерву відпускних?

п.4 ПСБО 11 «Зобов'язання» дає визначення терміна забезпечення: зобов'язання з невизначеними сумою або терміном погашення на дату балансу.

п.13 ПСБО 11 «Зобов'язання» дає визначення того, для яких цілей можуть створюватися забезпечення: «забезпечення створюються для відшкодування майбутніх операційних витрат на виплату відпусток працівникам».

п.3 ПСБО 26 «Виплати працівникам» дає визначення виплат, які підлягають накопиченню, до яких якраз і відносяться суми відпускних: виплати за невідпрацьований час, право на отримання яких працівником може бути використано в майбутніх періодах.

І нарешті п.7 НСБО 26 говорить: виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов'язанням через створення забезпечення у звітному періоді.

Забезпечення створюються за рахунок щомісячних відрахувань у резерв. Для того, що визначити суму цих самих відрахувань слід звернутися до Інструкції щодо застосування плану рахунків бухгалтерського обліку, а саме до визначення застосування субрахунку 471 «Забезпечення виплати відпусток». Але про це поговоримо пізніше.

Для яких відпусток створюється резерв відпускних?

Резерв відпусток створюється тільки для щорічних (основних і додаткових) відпусток, а також для додаткових відпусток для працівників з дітьми. Для всіх інших відпусток резерв не створюється.

Як створюється резерв відпусток?

Щомісяця підприємство відраховує певну суму в резерв. Цю суму треба визначити виходячи з декількох показників. Загальна формула визначення щомісячної суми резерву виглядає так:

Рвідп. = Фз.п. * До,

де Рвідп - щомісячна сума резерву;

Фз.п. - Фонд заробітної плати в поточному місяці;

К - коефіцієнт або норма резервування.

З показником Фз.п. фонд заробітної плати за поточний місяць, думаю, все зрозуміло. Особливої ​​уваги потребує коефіцієнт або норма резервування.

Визначення норми або коефіцієнта резервування

Він розраховується наступним чином:

К = Пвідп. / Пфоп. * 100%,

де Пвідп. - Річна планова сума на оплату відпусток;

Пфоп. - Річна планова сума на оплату праці.

Як же визначити ці показники? Для визначення річної планової суми на оплату праці, як варіант, можна взяти дані за попередній рік. Однак, такий варіант не підходить для підприємств, в яких кількісний склад працівників постійно змінюється.

Більш точний варіант для визначення річної планової суми витрат на оплату праці наступний: на основі штатного розкладу, в якому вказані оклади, і системи преміювання можна визначити точну суму річного фонду заробітної плати (при постійній чисельності працівників за рік).

Планова сума на оплату відпусток визначається на основі планового фонду оплати праці. Його ми ділимо на 355 днів і множимо на 24 тривалість щорічної відпустки (ця цифра може змінюватися).

Розрахунок коефіцієнта, який збільшує суму резерву на суму нарахувань

Отже норму або коефіцієнт резервування ми визначили. Тепер слід перейти до внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Адже відпускні за своєю суттю така ж заробітна плата, а отже це дохід працівника. На цей дохід нараховуються внески до ПФ і соц. фондів. Ці суми є витратами підприємства, а значить їх треба включати в резерву відпусток. Розраховується цей коефіцієнт дуже просто.

Квн. = (100 + 33,2% (ПФ) + 1,4% (ФССзТВП) + 1,6% (ФССВБ) + 1% (ФССНВ умовний відсоток)) / 100% = 1,372

Приклад розрахунку щомісячного резерву

На підприємстві працює 50 працівників. Їх середня заробітна плата становить 2500 грн. Розрахуємо спочатку планову річну суму відпускних а потім суму щомісячних відрахувань в резерв відпускних.

Пфоп. = (50 * 2500) * 12 = 1 500 000,00 грн. - Розраховуємо плановий річний фонд оплати праці;

Пвідп. = (1 500 000,00 / 355) * 24 = 101 408,45 грн. - Розраховуємо планову річну суму відпускних;

К = 101 408,45 / 1 500 000 = 0,068 - коефіцієнт або норма резервування;

Квн. = 1,372 - коефіцієнт, який збільшує суму резерву за рахунок нарахувань до ПФ і соц.фондів;

Фз.п. = 50 * 2500 = 125 000,00 грн. - Місячний фонд заробітної плати;

І нарешті місячна сума резерву відпускних

Рвідп. = 125 000,00 * 0,060 = 8 500,00 * 1,372 = 11 662,00 грн.

Бухгалтерський і податковий облік створення резерву відпускних

У синтетичному обліку створення резерву відпускних і нарахування сум відпускних за рахунок резерву відображається таким чином:

Tr>

Tr>

Tr>

Tr>

Tr>

Зміст операції Бухгалтерський облік Податковий облік Сума Т К-т ВД ВВ Створено резерв зі щомісячних відрахувань разом із внесками до ПФ та фондів 23, 91
92, 93, 94 471 - - 11662,00 Нараховано відпускні за рахунок резерву 471 661 - + 8500,00 Нараховано внески до соціальних фондів за рахунок резерву 471 65 - + 3162,00

Як бачимо щомісячні відрахування в резерв відпускних не відносяться до валових витрат в податковому обліку. Вони стають ними лише при нарахуванні витрат на пальне. Якщо створеного резерву відпускних не вистачає для виплат повної суми працівникам, тоді сума, яка не вистачає списується на відповідний рахунок витрат Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 661

Визначення резерву відпускних на дату балансу

Згідно п.18 ПСБО 11 «Зобов'язання» залишок резерву оплати відпусток повинен переглядатися на кожну звітну дату, тобто на кінець року. Згідно п. 11.10 Інструкції по інвентаризації основних засобів , Нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та рахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11.08.1994 № 69, залишок резерву відпусток, включаючи відрахування на соціальне страхування з цих сум, розраховується виходячи з кількості днів невикористаної працівниками відпустки та їх середньоденного заробітку.

Коротко цю процедуру можна описати таким чином: кількість днів невикористаної працівниками щорічної відпустки множимо на середньоденну заробітну плату працівників. З отриманим результатом порівнюємо залишок річного резерву на оплату відпусток включаючи відрахування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Ця сума знаходиться за кредитом рахунка 471 на 31 грудня.

Якщо отриманий результат нижче, ніж сума за кредитом рахунка 471, то резерв необхідно донарахувати.

Якщо отриманий результат вище, ніж сальдо рахунку 471, то зайво нараховані суми підлягають сторнуванню.

Сподіваюся, я виклав інформацію максимально доступно і зрозуміло. Запрошую всіх до коментування. Задавайте питання і вносите свої пропозиції.

Створення резерву відпусток. Розрахунок щомісячних відрахувань, бухгалтерський і податковий облік

Оцініть статтю

Для чого потрібно резервування відпускних?
Якими нормативними актами передбачено створення резерву відпускних?
Для яких відпусток створюється резерв відпускних?
Як створюється резерв відпусток?
Для чого потрібно резервування відпускних?
Якими нормативними актами передбачено створення резерву відпускних?
Для яких відпусток створюється резерв відпускних?
Як створюється резерв відпусток?
Як же визначити ці показники?

Новости